• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2.1. Historie sv ě tová

První zmínky o franšízinku se objevují ve středověku ve Francii. Tenkrát se slovem franchise označovalo právo či privilegium, které udělil feudál k výrobě nebo prodeji určitých výrobků nebo daného vyvoleného osvobodil od cel a daní. Co se týče moderního franšízinku, tak jeho vznik a rozvoj sledujeme něco přes jedno století. První vlnu rozvoje franšízinku spojujeme s rozvojem automobilismu a cestování na počátku 20. století v USA. V té době relativně rychlým tempem vznikaly sítě distributorů automobilů, motelů, čerpacích stanic. Po druhé světové válce se franšízink prudce rozvijí opět v USA jako tzv. obchodní franšízink v oblasti služeb, kde dochází k intenzivnímu využívání značek. Je to především v hotelnictví, restauračním stravování, ale zejména v rychlém občerstvení (fastfood), např. McDonald´s.

Oblíbeným nadále zůstává tzv. výrobkový franšízink, jako např. Coca-Cola. Po ropných šocích v 70. a 80. letech 20. století se franšízink osvědčil jako vhodná metoda podnikání, která nejen v USA pomohla vyřešit potíže mnoha vlastníkům malých a středních firem. Dnes je rozšířena ve všech zemích světa (nejvíce v USA, Německu, Velké Británii a Francii) a chápeme ji už nejen jako způsob odbytu určitých výrobků a služeb, ale již jako celkovou formu širší kooperace.

2.2. Historie v Č R

Franšízink není v České republice ještě tak rozšířen jako v zahraničí, stejně jako řada dalších věcí, na které měl velký vliv politický vývoj ČR. Komunistický režim samozřejmě nedovoloval jakékoliv soukromé podnikání, a podnikatelské aktivity, které do konce 80. let

„fungovaly“, přestávají odpovídat potřebám tržního hospodářství.

Franšízink řadíme mezi faktory, které mohly příznivě ovlivnit proces transformace v ČR. Z počátku šlo především o vztah českého příjemce licence a zahraničního poskytovatele. Tito zahraniční franšízoři začali do ČR vstupovat kolem roku 1991. Tato cesta umožňovala rychlou modernizaci českých podniků prostřednictvím kvalitní vyzkoušené technologie a know-how, které tuzemským podnikům ve většině případů chyběly. Kvalitu výrobků a služeb pak u těchto firem (franšízantů) garantovalo logo a ochranná známka franšízora. Franšíza nejen že tedy přispívala k modernizaci stávajících firem, ale samozřejmě i k rychlejšímu prosazování nových domácích subjektů, ať už podnikatelů, obchodníků či přímo výrobců. Nová forma podnikání zkrátka přispěla k rozvinutí hospodářské soutěže a zdravého konkurenčního prostředí.

Ovšem rychlejšímu rozšiřování franšízinku bránila jeho nedostatečná znalost, ze které pak samozřejmě pramenila určitá nedůvěra podnikatelů k němu. Byla zde jen nepatrná poptávka po odborných seminářích, literatuře či nejrůznějších poradenských službách zaměřených na problematiku franšízinku. Další významné faktory, které měly za následek pomalý franšízový vývoj v ČR, byly problémy s financováním. Nedostatek finančních prostředků příjemců franšízy a též nedostatek alternativních nabídek finančních zdrojů či absence vládních podpůrných programů tvořily hlavní úskalí rozvoje tenkrát ještě velmi mladého způsobu podnikání. Bankám scházely zkušenosti s tímto způsobem vstupu firem na trh. Zkušenosti s franšízou chyběly přirozěně i na straně podnikatelských subjektů, byla nedostatečně vyvinutá podnikatelská kultura a kvalita managementu, franšíza neměla legislativní podklad a tedy ani právní povědomí.

Všechny zmíněné nedostatky bránící rozvoji franšízinku postupně mizí nebo už zcela odezněly. S financováním jsou v současné době o mnoho menší potíže. Při předložení kvalitního podnikatelského plánu či záměru, který se opírá o franšízovou licenci, tedy o prověřený koncept, by neměl být s poskytnutím úvěru větší problém, zvlášť v případech, kdy se poskytovatel licence bance za výsledek zaručí. První bankou v České republice, která přišla s franšízinkovým programem byla Komerční banka. Nyní svými programy franšízu podporují

kromě zmíněné Komerční banky i Českomoravská záruční a rozvojová banka a Československá obchodní banka. I legislativní podklad franšízy je již na světové úrovni. Po vstupu České republiky do EU došlo k harmonizaci českého práva s právem evropským a k dalšímu přílivu franšízového podnikání do nových členských států EU.

2.3. Sou č asnost v Č R

Podle České asociace franšízinku (ČAF) je aktuální stav následující:

Česká asociace franšízinku eviduje cca 90 franšízových systémů a sítí, které více či méně vykazují prvky franšízinku. Z údajů o jednotlivých konceptech evidovaných ČAF lze vyslovit několik zobecnění:

Největší zastoupení má kategorie konceptů z oboru restaurací, hotelů, kaváren a čajoven, včetně rychlého občerstvení; další velkou skupinu tvoří koncepty z oboru bydlení a hobby. Početně jsou výrazně zastoupeny kooperativní maloobchodní koncepty COOP nabízející potravinářské a nepotravinářské zboží.

Polovinu systému tvoří systémy, které na trhu působí více než pět. Třetina z nich jsou koncepty provozované v ČR 10 a více let. Mezi nejstarší systémy patří McDonald´s, YVES ROCHER a OBI.

Doba trvání franchisové smlouvy se pohybuje od 2 roků do 20 let; nejčastěji se setkáváme se střednědobými smlouvami v délce 5 let, zpravidla uzavíranými s možností jejich prodloužení nebo opce. Dlouhodobé smlouvy na 10 až 20 let uzavírají sítě, jejichž obchodní jednotky vyžadují investice nad 3 mil. Kč a s dobou návratnosti nad čtyři roky.

Výše vstupní investice se pohybuje od 10 tis. Kč do 15 mil. Kč, v jednom případě (OBI) je tato investice 200 mil. Kč.

U evidovaných konceptů se průběžný franšízový poplatek pohybuje nejčastěji od 1 % do 7 % z obratu.

Celkový počet příjemců franšízové licence v letech 1999 až 2004 vzrostl přibližně čtyřikrát (z 143 na 752), počet franšízových provozoven vzrostl téměř devětkrát (ze 130 na 1450).

Jako místo další uvažované expanze uvádějí evidované franšízové systémy nejčastěji Slovensko, Maďarsko, vyjímečně pak státy západní Evropy.

Jako nejčastěji uváděnou odpověď na otázku, jak si představují franšízové systémy své franšízanty, je zkušenost s daným oborem, kapitálová vybavenost, schopnost vést kolektiv.