• Nebyly nalezeny žádné výsledky

6. Praktická analýza

6.3. Situa č ní analýza

6.3.1. Makroprost ř edí

6.3.1.1. Ekonomické faktory

Mezi hlavní ekonomické faktory, které mají velký vliv na podnikání autopůjčovny bych zařadil především vývoj přímých zahraničních investic a cestovního ruchu v České republice.

Značnou část klientely Hertzu v České republice totiž tvoří korporátní zákazníci, jejichž počet závisí právě na přímých zahraničních investicích, neboť jde vesměs o zaměstnance zahraničních firem, které u nás mají sídla či provozovny. Do ČR už od roku 1990 směřují velké investice ze zahraničí, ať jde o vstupy zahraničních firem do firem českých, a nebo o investiční projekty na zelené louce. O zahraničně-investičním boomu můžeme však hovořit počínaje rokem 1998. ČR se stává stále přitažlivější zemí pro projekty technologických center a strategických služeb, kdy jedna firma z jednoho místa poskytuje například právní, finanční nebo poradenské služby pro celou Evropu. Relativně levná a kvalifikovaná pracovní síla a výrobní technologie slibující rychlou návratnost vložených investičních zdrojů, blízkost západoevropských trhů či investiční pobídky – takové jsou motivy zahraničních investorů ke vstupu do české ekonomiky (píše server Českého stat.

úřadu). Podle průzkumu mezinárodní poradenské společnosti Ernst & Young z června 2005 je pro 63% investorů stále nejatraktivnějším regionem západní Evropa, avšak Česká republika je pro investory podle tohoto průzkumu sedmou nejatraktivnější zemí na světě. [15] Graf č.2 v příloze, který jsem sestavil podle údajů ČNB a který ukazuje roční přírůstky přímých zahraničních investic v milionech CZK, toto potvrzuje.

Graf č. 2

přírůstek přímých zahraničních investic do ČR v milionech korun

0 50000 100000 150000 200000 250000 300000

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006

Zahraniční firmy do svých českých provozů vysílají různé kontrolory, vedoucí pracovníky, pracovníky za účelem poradenství apod., kteří zde samozřejmě potřebují vůz pro vlastní potřebu. Jedná se i o české zaměstnance zahraničních i tuzemských společností, kteří jezdí pronajatými automobily, neboť udržování vlastních firemních vozů, jejich pravidelná údržba a s tím spojená administrativa mohou tvořit vyšší náklady než za pronájem vozu z autopůjčovny. Tyto společnosti, které jsou nyní smluvními partnery autopůjčovny Hertz a které jsou ekonomicky silné a prosperující, však mohou za nějaký čas český trh opustit a vyhledat si atraktivnější lokalitu, co se týče např. levnější pracovní síly, daňových prázdnin apod.

Další významnou součástí zahraniční klientely jsou turisté. Uvědomíme-li si, že naprostá většina z těch turistů, kteří si při zdejším pobytu pronajmou vůz, přicestovala letecky, pak, ačkoliv celkový počet turistů v ČR závratně neroste (graf č.3), počet odbavených cestujících na všech třech českých mezinárodních letištích roste významně (grafy 4, 5 a 6).

Graf č. 3

Graf č. 4

Počet odbavených cestujících - Letiště Praha (v milionech cestujících)

0 2 4 6 8 10 12 14

1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006

Graf č. 5

Graf č. 6

Počet odbavených cestujících - Letiště Brno

0 50000 100000 150000 200000 250000 300000 350000 400000 450000

1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006

Největší růst vytíženosti sledujeme u pražského letiště, jež je pro autopůjčovnu Hertz vůbec nejklíčovějším odbytištěm. K růstu počtu pasažérů v Ruzyni v posledních letech značně přispěl růst počtu nízkonákladových leteckých společností a 17. ledna 2006 dokončený nový letecký terminál „Sever 2“, také díky němuž je toto letiště nejdynamičtěji rostoucím uzlem letecké dopravy v rámci středoevropského regionu.

Na první pohled se tedy může zdát, že rostoucí trend v počtu zahraničních turistů v ČR bude jistě i nadále zvyšovat příjmy autopůjčoven. Ovšem vzpomeňme na nedávné události, které výrazně snížily počet turistů po celém světě a které se mohou v budoucnosti opakovat.

Po teroristických útocích z 11. září 2001 panovala velká obava z cestování a když se po nějaké době začalo opět více cestovat, v roce 2002 ochromily Českou republiku povodně. Konec roku 2002 byl zasažen přípravou na válečný konflikt v Iráku a lidé omezovali cesty do vzdálenějších destinací, uvádí Český statistický úřad. V roce 2003 šlo pak o další negativní vlivy jako samotný irácký konflikt nebo nemoc SARS.

Výsledek OT-analýzy:

příležitosti: - rostoucí objem zahraničních investic

- zvyšující se počet turistů, především v rámci letecké dopravy hrozby: - odliv zahraničních investic

- hrozby omezení letecké dopravy

6.3.1.2. Technické a technologické faktory

Jen málokteré odvětví průmyslu jde kupředu takovou rychlostí jako průmysl automobilový. Konkurenční boj je v tomto odvětví velmi silný. Pokud si má automobilka udržet zákaznickou přízeň, musí své nové modely vybavovat moderními technologiemi.

Výbava automobilů, která byla před dvaceti lety považována za výjimečnou, je dnes součástí i těch nejlevnějších vozů. I autopůjčovny musí na tento vývoj reagovat, aby si zachovaly svou konkurenceschopnost. Měly by tedy mít ve svých vozových parcích široké spektrum různých vozidel, aby si každý zákazník vybral kategorii vozu, třídu a výbavu, která právě jemu vyhovuje. Hertz má v tomto ohledu nad svou konkurencí náskok, neboť jeho flotila čítá 40 různých typů vozidel. Bohatá výbava automobilů Hertz uspokojuje nároky i těch nejnáročnějších zákazníků. Například klimatizace, před několika lety součástí výbavy jen těch

nejluxusnějších vozidel, chybí v nabídce Hertz jen u dvou nejmenších a nejlevnějších kategorií vozů. Další zákazníky Hertz přilákal možností pronájmu mobilních navigačních přístrojů, které lze instalovat do všech automobilů a které u mnohých zákazníků odbourají strach z řízení v cizím a neznámém prostředí. Hlavně kvůli zákazníkům z USA a Velké Británie jsou nutností automobily s automatickou převodovkou.

Jak jde automobilový průmysl technologicky kupředu, roste i náročnost na servis a údržbu vozů. Hertz má povinnost svěřovat vozy od svých dodavatelů jen autorizovaným servisům, o čemž blíže pohovořím v kapitole o dodavatelích.

Součástí technicko-technologické stránky makroprostředí autopůjčovny jsou různé informační technologie, které nesouvisí přímo s automobily jako takovými. Mám na mysli například komunikaci mezi jednotlivými pobočkami a zákazníky či mezi pobočkami navzájem. V roce 1999 došlo k internetovému propojení všech českých poboček Hertz a k implementaci informačního systému Navision, který dává dokonalý přehled o stavu všech automobilů ve flotile. Tento software také z velké části zpracovává firemní účetnictví.

Internet dnes patří bezesporu k nejčastěji používaným zdrojům informací, a proto by www stránky firmy měly být kvalitní. Webové stránky hertz.cz jsou vytvořeny podle světového konceptu Hertz, tedy podle franšízinkové smlouvy. Vzhledem k tomu, že jde o stránky, které jsou u každého Hertz franšízanta stejné, čekal bych jejich o něco kvalitnější provedení.

Zajímavé grafické provedení je zde na úkor přehlednosti a snadné orientace.

Výsledek OT-analýzy:

příležitosti: -rozvoj automobilismu

-rozvoj internetu a komunikací

hrozby: -stále náročnější servis a údržba vozidel

6.3.1.3. Kulturn ě -sociální prost ř edí

V socialistickém Československu fungovala pouze jedna autopůjčovna a to Pragocar státní podnik. Její zákazníci byli hlavně zahraniční turisté, kterých ovšem nebylo mnoho.

V roce 1989 se od Pragocaru oddělila společnost Rentex a.s. a přijala licenci Hertz a v krátké době začaly vznikat další autopůjčovny. Sedmnáct let fungování moderních autopůjčoven zatím nepomohlo k vytvoření určité tradice v najímání automobilů v ČR. V zemi, která není

velká a jejíž obyvatelé mají průměrný příjem kolem dvaceti tisíc korun, je tvorba takové tradice více než obtížná. Půjčování automobilů se všude ve světě váže hlavně na leteckou dopravu. Ve velké zemi jako jsou Spojené Státy Americké je běžné, že pro překonání několika tisíc mil cestující použije letadlo a z letiště pak do konečné destinace dorazí pronajatým vozem. V rámci území ČR je tato kombinace nesmyslná a i samotné půjčení automobilu je pro většinu Čechů stále příliš drahé. Není tedy divu, že procento nefiremních českých klientů Hertz je zanedbatelné.

Výsledek OT-analýzy:

příležitosti: -rostoucí reálné mzdy a životní úroveň v ČR hrozby: -absence tradice v půjčování automobilů v ČR

-finanční náročnost

6.3.1.4. Politicko-právní prost ř edí

Smlouva o nájmu dopravního prostředku je upravena §630 a násl. Obchodního zákoníku a nepředstavuje pro autopůjčovny žádný problém. Důležitý pro toto podnikání je Zákon o ochraně osobních údajů. Autopůjčovna, která pronajme denně mnohdy až sto automobilů musí shromažďovat velké množství osobních údajů najímatelů. Některá osobní data mohou být zneužitelná, hlavně čísla bankovních účtů a kreditních karet. Proto je nutné striktní dodržování uvedeného zákona. Rentex ovšem musí dodržovat i mezinárodní nařízení Hertz o ochraně osobních údajů, které je přísnější a nad rámec českého zákona.