• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Činnost

4.2 Realizační fáze

Sběr dat

Sběr dat se odehrával v zasedacích místnostech společnosti Klein automotive s.r.o.

ve dnech 29.1., 11.2., 18.2. a 25.2. 2019 vždy v dopoledních hodinách. Dotazování probíhalo formou individuálních rozhovorů, kdy každý rozhovor trval přibližně hodinu a půl až dvě hodiny. Respondenty byli všichni zaměstnanci personálního útvaru společnosti. Všichni respondenti na konci rozhovoru vyplnili krátký dotazník.

Zpracování dat a analýza dat

Zjištěná data z dotazníku byla zpracována v počítačovém programu MS Excel 365.

Data byla převedena do datové matice a následně převedena do grafů. Na zpracování individuálních hloubkových rozhovorů do tabulek byl použit MS Word 365.

Charakteristika respondentů

Na výzkum analýzy spokojenosti se systémem SAP byli vybráni zaměstnanci personálního útvaru společnosti Klein automotive s.r.o, kteří ke své práci využívají modul HR. Na personálním útvaru pracuje celkem 6 zaměstnanců. Prvním respondentem byl vedoucí úseku řízení lidských zdrojů, druhým asistentka vedoucího úseku lidských zdrojů, třetím vedoucí mzdové účtárny a dále tři mzdové účetní (viz obrázek níže). Asistentka vedoucího úseku lidských zdrojů je zároveň klíčový uživatel systému SAP a provádí tak správu a řešení problémů v HR modulu SAP.

Obrázek 10 Organizace personálního útvaru v podniku Klein automotive s.r.o.

Zdroj: Vlastní zpracování podle [26]

Vedoucí úseku

5 ANALÝZA SPOKOJENOSTI SE SYSTÉMEM SAP

Tato kapitola obsahuje vyhodnocení získaných dat pro analýzu spokojenosti zaměstnanců personálního útvaru společnosti se systémem SAP modulem HR. Data byla sbírána pomocí individuálních hloubkových rozhovorů a krátkého dotazníku. Scénář individuálního hloubkového rozhovoru je uveden v přílohách práce č.4. Výsledky z osobního i písemného dotazování jsou zpracovány jako celek a následně převedeny do tabulek. Na konci rozhovorů byl zaměstnancům útvaru předložen krátký dotazník, jehož podoba je taktéž uvedena v této příloze. Získaná data z dotazníku byla zpracována do tabulek, grafů a poziční mapy.

5.1 Hodnocení spokojenosti zaměstnanců s funkcemi systému

Následující podkapitola bakalářské práce slouží k vyhodnocení dotazníků, které byly zaměstnancům personálního oddělení v rámci individuálních hloubkových rozhovorů předloženy. Předmětem dotazníku bylo hodnocení důležitosti a spokojenosti s jednotlivými funkcemi systému SAP modulu HR. Zaměstnanci funkce hodnotili na základě stupnice 1-5, kdy číslo 1 vyjadřovalo nejvyšší spokojenost nebo důležitost, číslo 5 absolutní nespokojenost nebo nedůležitost a 0 představovala nevyužití funkce zaměstnancem při jeho práci. Výsledky hodnocení jednotlivých zaměstnanců společně se zprůměrovanými hodnotami těchto ukazatelů jsou uvedeny v příloze č.5. Zjištěné hodnoty byly dále přepočítány na procenta a zpracovány do grafů spokojenosti a důležitosti. Na základě výsledků z dotazníků byla také vytvořena poziční mapa spokojenosti a důležitosti.

5.1.1 Spokojenost zaměstnanců s funkcemi modulu HR

Z výzkumu spokojenosti zaměstnanců společnosti s funkcemi modulu HR vyplynulo, že zaměstnanci jsou nejvíce spokojeni s funkcí sloužící k tvorbě objednávek.

Tato funkce jako jediná na škále spokojenosti dosáhla 100 %. Další funkcí, která byla zaměstnanci vysoce ohodnocena, je funkce přijetí zaměstnance do pracovního poměru s výsledkem 90 %. Při vyplňování dotazníku spokojenosti asistentka vedoucího úseku řízení lidských zdrojů uvedla, že tato funkce jí vyhovuje z důvodu rychlosti zpracování dat o nově příchozím zaměstnanci. Svoji spokojenost také vyjádřila s funkcí údržby hromadných dat, která v celkovém hodnocení dosáhla 75 %.

Výzkum dále prokázal, že personální útvar je nejméně spokojen s funkcí organizační struktury a s funkcí na tvorbu zápočtového listu. Obě tyto funkce dosáhly hodnocení 12,5 % (viz obrázek č. 11).

Obrázek 11 Hodnoty spokojenosti s funkcemi modulu HR

5.1.2 Důležitost funkcí modulu HR

Po hodnocení spokojenosti následovalo hodnocení důležitosti jednotlivých funkcí systému SAP modulu HR. Zaměstnanci personálního útvaru společnosti označili 4 funkce jako nejdůležitější funkce pro jejich práci. Jedná se o lékařské prohlídky, přijetí zaměstnance do pracovního poměru, organizační strukturu a zápočtový list.

Z obrázku č. 12 lze vyčíst, že jako nejméně užitečné funkce systému byly zvoleny údržba hromadných dat a kvalifikační požadavky. Údržba hromadných dat dosáhla 80% důležitosti, zatímco funkce kvalifikace požadavků pouhých 75 %.

Obrázek 12 Hodnoty důležitosti funkcí modulu HR

5.1.3 Poziční mapa

Poziční mapa byla sestavena za účelem porovnání spokojenosti zaměstnanců s modulem HR a důležitosti jednotlivých funkcí pro jejich práci. Tyto údaje vychází z dotazníků, které byly zaměstnancům personálního útvaru předloženy. Výsledky míry spokojenosti a důležitosti byly přepočítány na procentuální hodnoty a z nich vytvořena poziční mapa. Na ose x leží důležitost funkcí a na ose y spokojenost s funkcemi. Kříž, který dělí poziční mapu na 4 kvadranty (přeinvestované faktory, motivátory, faktory marginálních příležitostí a faktory konkurenčních příležitostí), je určen výpočty pomocí průměru. Všechny zprůměrované procentuální hodnoty spokojenosti a důležitosti z tabulky č. byly sečteny a vyděleny jejich počtem. Průměrná celková spokojenost s funkcemi HR modulu byla vyměřena na 48 %. Celková průměrná důležitost funkcí systému vyšla 92 % (viz obrázek níže).

Obrázek 13 Poziční mapa spokojenosti

V kvadrantu přeinvestovaných faktorů (umístěném vlevo nahoře) se dle výsledků dotazníků nachází funkce tvorba objednávek a údržba hromadných dat. Umístění těchto bodů v poziční mapě říká, že s těmito funkcemi jsou zákazníci v podobě zaměstnanců v modulu HR systému SAP vysoce spokojení. Zároveň tyto funkce mají pro práci zaměstnanců menší významnost, proto mohou být investice do zvyšování kvality těchto funkcí sníženy.

Kvadrant vpravo nahoře zobrazuje motivátory. Jedná se o funkce, které jsou silnou stránkou systému, a proto by měla být udržena jejich dosavadní kvalita. Znamená to, že tyto funkce mají pro zaměstnance vysokou významnost a jsou s nimi vysoce spokojeni.

V případě této poziční mapy se v kvadrantu motivátorů nachází funkce přijetí zaměstnance do pracovního poměru a tvorba mzdových listů.

Faktory marginálních příležitostí jsou kvadrantem umístěným na poziční mapě vlevo dole. V tomto kvadrantu leží funkce kvalifikace pracovníků a plán pracovní doby, se kterými jsou zaměstnanci nespokojeni, ale nejsou pro ně příliš významné. Proto by se kvalita funkcí kvalifikační požadavky a plánu pracovní doby měla udržet či mírně zvyšovat, avšak bez navyšování investic.

Faktorům konkurenčních příležitostí náleží kvadrant vpravo dole. Faktory konkurenčních příležitostí se vyznačují nízkou spokojeností zaměstnanců a vysokou významností pro jejich práci. Proto je nutné funkcím, které se v tomto kvadrantu objevily, věnovat vysokou pozornost a zvýšit jejich kvalitu. Jedná se o funkce reporting, lékařské prohlídky, zápočtový list a organizační strukturu, která je na poziční mapě z důvodu stejných hodnot překryta funkcí zápočtový list.

5.2 Negativa systému SAP modulu HR

Následující podkapitola je věnována popisu zjištěných negativ systému SAP modulu HR. Negativa byla zjištěna pomocí dotazníků a individuálních hloubkových rozhovorů, které byly vedeny se zaměstnanci personálního útvaru. Na základě získaných informací z rozhovorů byla kapitola negativa rozdělena do oblastí, pod které spadají negativně hodnocené funkce z analýzy spokojenosti. K jednotlivým oblastem problémů byla navrhnuta možná řešení a uvedeny hlavní výhody nebo nevýhody těchto řešení, pokud byly shledány. Negativa jsou dále rozdělena do subkapitol podle dalších dvou modulů, které jsou součástí modulu HR.

5.2.1 Modul PA

Vedení papírové agendy

Prvním problémem personálního oddělení společnosti je vedení papírové agendy.

Zaměstnanci v rozhovorech uvedli, že systém SAP není v HR modulu společnosti z finančních důvodů natolik rozvinutý, aby nutnost vedení papírové agendy odpadla.

Papírovou agendou na personálním oddělení společnosti se například rozumí měsíční hodnocení zaměstnanců, požadavky na zařazení zaměstnance na školení, diferenciovaný plán školení, finanční plán školení, hodnocení školení apod. Další personální agenda, kterou útvar musí vést v papírové podobě, jsou například dodatky pracovních smluv, certifikáty,

popisy pracovních míst zaměstnanců apod. Důvodem vedení této agendy v papírové formě je, že systém SAP neumožňuje naskenování příloh ke kartě zaměstnance. Z toho vyplývá, že pracovníkům útvaru přibývá další pracovní povinnost, a to v podobě ručního vytváření plánu pracovní doby, který byl v analýze spokojenosti negativně vyhodnocen. Jediným možným řešením této problematiky je implementace nového systému. Toto řešení vyplývá z referenčních návštěv, které zaměstnanci v rámci průzkumu personálních a mzdových systémů absolvovali.