• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Inominátní smlouvy

In document Dealerská smlouva (Stránka 45-52)

V této části práce se stručně zmíním o inominátních smlouvách, které v obchodněprávní sféře mají některé společné znaky s rozebíranou dealerskou smlouvou. Na základě široké škály obchodněprávních potřeb subjektů závazkových vztahů se v průběhu času vytvořila celá řada nepojmenovaných smluv. Z důvodu omezeného rozsahu práce jsem uznal za vhodné stručně popsat základní znaky dvou inominátních smluv, smlouvy franchisingové a rámcové.

98 ŠTENGLOVÁ, Ivana, Stanislav PLÍVA a Miloš TOMSA. Obchodní zákoník: komentář. 13. vyd.

Praha: C.H. Beck, 2010, 1447 s. Komentované zákony (C.H. Beck), s.1334-1337.

99 Viz. Evropská směrnice č.86/653/EHS., o koordinaci právní úpravy členských států týkající se nezávislých obchodních zástupců.

100 CANARIS,C.W.Handelsrecht.23. vydání. München: C.H. Beck,2000,s.363.

46 6.2.1 Franchisingová smlouva

Pojem franchising znamená především právní vztah mezi příjemcem franchisy a poskytovatelem, v rámci kterého je franchisant oprávněn provozovat specifickou podnikatelskou činnost pod obchodním názvem, ochrannou známkou a designem náležejícími poskytovateli franchisy. V rámci právního vztahu poskytovatel kontroluje, jak příjemce podniká, dává mu rady a poskytuje pomoc v oblasti jeho podnikatelské činnosti. Nutno podotknout, že oba podniky jsou samostatné.101

V případě franchisingové smlouvy se jedná o složitý smluvní typ kombinované smlouvy, jenž v sobě zahrnuje prvky nejrůznějších smluvních typů a zasahuje do řady právních oblastí.102 Franchisingovou smlouvu si můžeme představit jako určitou licenční smlouvu kombinovanou s prvky obchodního zastoupení a výhradního prodeje.103 Charakteristickým znakem franchisingu je poskytnutí návodu na podnikání příjemci, včetně oprávnění používat název, ochrannou známku a logo poskytovatele po určitou dobu a v určené geografické oblasti. Poskytovatel předává příjemci svůj

„celkový obchodní koncept“. Podstatným znakem franchisingové smlouvy je její dlouhodobý charakter.104

Franchisingová smlouva značně omezuje podnikatelskou autonomii příjemce franchisy, v čemž spatřuji jistou podobnost se smlouvou dealerskou v oblasti prodeje automobilů. Intenzita smluvního svázání je však u smlouvy franchisingové podstatně větší než u dealerské, což můžeme na druhou stranu považovat za odlišující prvek.

S ohledem na existenci možnosti analogického použití ochranářských ustanovení obchodního zastoupení na určité typy franchisingových vztahů (pokud bereme v potaz

§590 ObchZ.)105 je otázkou, zda by se v právní praxi nenašel podobný případ týkající se však vztahu dealerského.106

101 BUREŠOVÁ, Jana. Franchising: Z pohledu hospodářské soutěže. Právní rádce. 1997, č. 7.

102 BRZOBOHATÁ, Martina a Josef BEJČEK. Franchisingová smlouva. Právní praxe v podnikání:

měčník Komory komerčních právníkůČR. 1993, roč. 2, č. 10.

103 BEJČEK, Josef, Karel ELIÁŠ, Přemysl RABAN. A KOL. Kurs obchodního práva: Obchodní závazky. 4. vydání. v Praze: C.H.Beck, 2007,s.353.

104 BUREŠOVÁ, Jana. Franchising: Z pohledu hospodářské soutěže. Právní rádce. 1997, č. 7.

105 BEJČEK, Josef, Karel ELIÁŠ, Přemysl RABAN. A KOL. Kurs obchodního práva: Obchodní závazky. 4. vydání. v Praze: C.H.Beck, 2007,s.357.

106 např. právo na odškodnění dle §669 odst1. a) ObchZ. v případě jednostranné výpovědi smluvního vztahu v neprospěch dealera.

47 6.2.2 Rámcová smlouva

Jako rámcové smlouvy se označují smlouvy, které předpokládají opakované uzavírání smluv stejného druhu se stejným nebo podobným plněním mezi týmiž subjekty, přičemž k realizaci plnění z rámcové smlouvy dochází až na základě následných dílčích smluv. Podstatným znakem u rámcových smluv je, že na základě samotné rámcové smlouvy nedochází k poskytnutí plnění ani jednou ze smluvních stran, k tomu dochází následně až při uzavření dílčí smlouvy.107

Většina podmínek smluvního vztahu je upravena v rámcové smlouvě. Jednotlivé dílčí smlouvy pak již upřesňují náležitosti toho konkrétního obchodu (cena, druh zboží, datum) a díky existenci „hlavní“ rámcové smlouvy mohou mít dílčí smlouvy podobu např. subjekty uznaného formuláře. Další vlastností rámcové smlouvy je její dlouhodobý charakter. Na základě účelu, který má rámcová smlouva plnit, lze předpokládat její písemnou formu, avšak není zákonem vyžadována. Rámcové smlouvy budou prakticky vždy podřízeny právnímu režimu ObchZ. Pozitivní právo problematiku rámcových smluv neupravuje, proto bude nutné aplikovat převážně obecná ustanovení na závazkové vztahy. Rámcové smlouvy samotné budou tedy smlouvami inominátními, zatímco dílčí mohou být smluvními typy upravenými v předpisech, popřípadě taktéž inomináty.108

Dealerská smlouva je ve své podstatě typem rámcové smlouvy, která podrobně upravuje vztahy mezi obchodníkem a dodavatelem a na jejímž základě vznikají dílčí smlouvy mezi obchodníkem a dodavatelem či obchodníkem a třetími osobami.

6.3 Záv ě rem

Na základě výše uvedeného lze konstatovat, že právní úprava smlouvy komisionářské a smlouvy o obchodním zastoupení je komplexní. Dostatečně eliminuje možnosti vzniku sporů mezi stranami, řeší otázky možného zneužití postavení dominantního subjektu (viz. ochranářská ustanovení smlouvy o obchodním zastoupení), a proto v případě právní úpravy de lege ferenda je vhodné se v obecné úpravě dealerské smlouvy inspirovat právě u těchto dvou smluvních typů.

107 NOVÁČEK, Roman. Rámcové smlouvy. Právní rozhledy. 2004, roč. 12, č. 1.

108 Podrobněji k Rámcovým smlouvám NOVÁČEK, Roman. Rámcové smlouvy. Právní rozhledy.

2004, roč. 12, č. 1.

48

7 Záv ě r

Cílem diplomové práce bylo vymezení dealerské smlouvy z hlediska pojmu, způsobu kontraktace a obsahu. Průřezovou otázkou a dílčím cílem práce bylo zaujmutí vlastního stanoviska a návrhu možného řešení problému zneužívání postavení ze strany výrobce (dodavatele).

Existenci dealerské smlouvy v českém právu předpokládá ustanovení §269 odst.2 ObchZ. umožňující stranám uzavřít inominátní smlouvu. Inominátní smlouvy se řídí převážně obecnou úpravou pro obchodní závazkové vztahy, z čehož jsem vycházel a považoval za nutné čtenáře alespoň stručně s úpravou obchodních závazkových vztahů seznámit. Pro správné pochopení dealerské smlouvy jako takové, bylo nutné jednoduše vystihnout původ slovního spojení a následně zařadit dealerskou smlouvu do českého právního řádu a konstatovat, že dealerská smlouva spadá pod relativní obchody a úpravu v rámci třetí částí ObchZ. Dealerská smlouva je tedy smlouvou obchodní a řídí se především samotným obsahem smlouvy, na kterém se strany dohodly. V otázkách zabývajících se kontraktací jsem vyzdvihl především tři zásady, jejichž dodržování považuji za nezbytnou součást procesu kontraktace, a jednotlivá doporučení směřující k formě a způsobu negociace mezi stranami.

V rámci diplomové práce jsem považoval za nutné vypořádat se s otázkou vymezení předmětu plnění dealerské smlouvy, který je pro inominátní smlouvy stanoven pouze „povinností dostatečného a určitého vymezení předmětu svých závazků“ v obsahu konkrétní smlouvy. V části zabývající se právy a povinnostmi smluvních stran jsem narazil na problém zneužívání postavení výrobce, prostřednictvím

„diktátu“ jednostranných povinností dealerovi. Problémem u jednotlivých inominátních smluv se jeví přílišná dispozitivnost úpravy, která umožňuje zneužívání postavení silného subjektu a na druhou stranu nedokáže zabezpečit určitou míru autonomie ve smluvním vztahu subjektům slabším.

De lege ferenda se domnívám, že zachování dealerské smlouvy v rámci základních principů úpravy inominátní smlouvy je žádoucí. Na oblast prodeje automobilů se vztahuje „bloková výjimka“, která dané odvětí zbavuje „přílišné“

intervence výrobce do autonomie rozhodování dealera v jeho podnikatelské činnosti.

49 Je otázkou k zamyšlení, zda typizace dealerské smlouvy v rámci ObchZ., ačkoliv by zajistila ochranu dealera, by na druhou stranu nebyla velkým zásahem do zásady dispozitivnosti a smluvní svobody, na kterých ObchZ stojí. Z pohledu odpůrců by taková úprava mohla být brána jako tzv. „trest za ekonomický úspěch“.

50

8 Resumé

The aim of this work was to deal completely dealer contract in frame of commercial law. The thesis deal mainly with the concept of dealer contract, the contract content and contracting. One of the aims was to express my own opinions and to propose the solution of the problem of abuse of position by the producer. The motivation for this choice was the fact that it has not been published yet many publications about the dealer contract. This topic was focused on the car sales. In some chapters the dealer's contract was compared with the commercial agency contract. For the introduction and processing this topic have been used mainly books dealing with trade obligations, technical articles related to the topic, internet sources and annotated acts. An important source for writing the thesis was a specific dealer contract between the significant Czech car producer and car seller.

Dissertation I divided into five separate chapters dealing with complex contract dealer issue. Chapters have the following wording: commercial obligations, the term of the dealer contract and its position in the Czech legal system, contracting, content of the dealer contract, related contracts in commercial law.

The Dealer contract is innominate contract and it is a part of the commercial law, specifically the “relative trades”, which are lead by the third part of the Czech Commercial Code. General arrangements of innominate contract we can find in § 269, paragraph 2 of the Commercial Code. General rules in the third part of the Commercial Code are important for the creation of the dealer contract. Dealer contract is lead mainly by the actual content on that the parties have agreed.

In the section dealing with contracting are summarizes the basic requirements, advice and suggestions for making the dealer contract in the field of car sales. Certainty and definition of the contract subject by the parties is an important fact for the validity of the entire dealer contract. The rights and obligations of the contract are a matter of contractual negotiation and in this section there is a abuse of position by the producer. The abuse of position by the producer is caused by non-mandatory form of innominate contract. A solution would be the establishment of a dealer contract, including the definition of basic rights and duties in the Commercial Code. Proposals de lege ferenda and conclusions for this problem are described in the end of each chapter. In the end of the thesis is devoted to contracts related to dealer contracts. These

51 are three contracts from the Commercial Code - the mandate contract, the commission contract and the commercial agency contract and two innominate contracts - franchise agreement and the framework agreement. In conclusion, I would say that an important role in the dealer contracts for the sale of cars is “block exemption” - Commission Regulation (EC) 1400/2002 on application of Article 81/(3) of the Treaty to categories of vertical agreements and concerted practices in motor vehicle sector.

52

9 Použitá literatura

In document Dealerská smlouva (Stránka 45-52)