• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Lomené ideály a Dedekindovy okruhy

Kapitola 2. Noetherovské a Dedekindovy okruhy

2.2 Lomené ideály a Dedekindovy okruhy

Definice.

1. Buď R obor integrity a K jeho podílové těleso. Lomeným ideálem R rozumíme libovolný nenulovýR-podmodulI R-modulu K takový, že existuje nenulovér∈R, pro kterérI⊆R.

2. Lomený ideál I se nazývá hlavní, jestliže je jako R-modul generovaný jediným prvkem.

3. Součinemlomených ideálůI,Jrozumíme lomený ideál I·J=

( n

k=1

ak·bk|ak∈I, bk∈J,n∈N )

.

Nebude-li uvedeno jinak, budeme dále předpokládat, že R je obor integrity aK jeho podílové těleso.

Lemma 2.7. Nechť R je obor integrity.

1. Lomené ideály ležící v R jsou (celé) ideály okruhu R a nenulové ideály okruhu R jsou lomené ideály ležící v R.

2. Množina lomených ideálů spolu s operací násobení definovanou výše tvoří komu-tativní monoid, jehož neutrální prvek je R. Pokud k nějakému prvku existuje prvek inverzní, pak je tato inverze dána jednoznačně.

Důkaz.

1. Zřejmé, vždyť (celé) ideály jsou právě podmodulyR-moduluR.

2. Jistě pro každý lomený ideál platí, že IR=I, vždyť I je R-modul. Asociativita a komutativita se přenesou z asociativity a komutativity násobení jednotlivých prvků.

Zbývá ukázat jednoznačnost inverze. Nechť I je lomený ideál aJ,J0 lomené ideály k němu inverzní. PakJ=JR=J(IJ0) = (JI)J0=RJ0=J0.

Definice. Řekneme, že lomený ideál I oboru integrity R je invertibilní, jestliže existuje lomený ideálJtakový, žeI·J=R. V tomto případě značímeJ=I−1.

Definice. Nechť I je lomený ideál oboru integrity R a nechť K je podílové těleso R.

MnožinouI0budeme rozumět množinu

{a∈K|aI⊆R}.

Lemma 2.8. Nechť R je obor integrity, I jeho lomený ideál, pak I0je lomený ideál takový, že II0⊆R. Navíc II0=R právě tehdy, když I je invertibilní.

Důkaz. JistěI0 je nenulovýR-modul. Uvažme nenulový prveky∈I. ProtožeI je lomený ideál, existuje nenulový prvekr∈Rtakový, že ry∈R. Jistěry∈R∩I. Pro každé a∈I0 mámeary∈R. Dostáváme, žeI0je lomený ideál. Jistě vždy platíII0⊆R.

„⇒“: Zřejmě pokudII0=R, jeI0=I−1, tedyIje invertibilní.

„⇐“: Nechť jeIinvertibilní. Protože inkluzeII0⊆Rplatí vždy, stačí ukázat, žeR⊆II0. Přitom z definiceI0dostáváme, žeI−1⊆I0, protoR=II−1⊆II0.

Tvrzení 2.9. Každý hlavní lomený ideál je invertibilní a množina všech invertibilních lomených ideálů tvoří komutativní grupu vzhledem k násobení. Množina hlavních lomených ideálů tvoří podgrupu této grupy.

Důkaz. NechťIje hlavní lomený ideál, pakI=aRpro nějaké nenulovéa∈K. Pak zřejmě I−1=a−1R, což je opět hlavní lomený ideál.

Z lemmatu2.7dostáváme, že lomené ideály tvoří komutativní monoid vzhledem k ope-raci násobení. Množina invertibilních prvků monoidu tvoří grupu, vždyť pokud jsouI1,I2 invertibilní, pak inverze kI1·I2jeI2−1I1−1.

Konečně součinem hlavních ideálů je jistě hlavní ideál (generovaný součinem generá-torů).

Definice. Řekneme, že obor integrityRjeDedekindůvokruh, jestliže jeho každý lomený ideál je invertibilní.

Příklad. Z tvrzení2.9 plyne, že každý okruh hlavních ideálů je Dedekindův. Vždyť každý lomený ideál v okruhu hlavních ideálů je hlavní, tedy invertibilní.

Věta 2.10. Nechť R je Dedekindův okruh. Pak R je noetherovský a každý nenulový prvoideál je maximální.

Důkaz. BuďIlibovolný nenulový ideál okruhuR. JelikožRje Dedekindův, jeIinvertibilní.

ProtožeI·I−1=R, existují ai∈I abi∈I−1proi=1,2, . . . ,mtakové, že∑mi=1ai·bi=1.

Buďx∈Ilibovolný prvek, pak jistěxbi∈Ra dále

x=x·1= (xb1)a1+ (xb2)a2+· · ·+ (xbn)an. ProtoI= (a1,a2, . . . ,an).

BuďPlibovolný nenulový prvoideál okruhuR. BuďM maximální ideál obsahujícíP.

Dostáváme PM−1⊆MM−1 =R, tedy PM−1 je ideál okruhu R. Protože P je prvoideál a platí(PM−1)·M=P, jePM−1⊆PneboM⊆P(jinak by existoval prvekx∈PM−1\P ay∈M\Ptakový, žexy∈P, což je spor).

První možnost dáváM−1=P−1PM−1⊆P−1P⊆R, což po vynásobeníMdáváR⊆M.

To je ale spor, vždyť M ⊂R je maximální ideál. Platí proto druhá možnost, tj. M⊆P, přitomMje maximální ideál obsahujícíP, tedyP=M.

Definice. BuďRobor integrity aLtěleso, které jej obsahuje. Prvekα ∈Lse nazývácelý nad okruhem R (takéR-celý), jestliže je kořenem normovaného polynomu s koeficienty zR.

Věta 2.11. Nechť R je obor integrity, L těleso, které jej obsahuje, a α ∈L. Následující tvrzení jsou ekvivalentní:

1. α je R-celý.

2. Okruh R[α]generovaný R aα je konečně generovaný R-modul.

3. Existuje konečně generovaný, nenulový R-modul M⊆L takový, žeαM⊆M.

Důkaz. 1⇒2: Nechť jeα R-celý. Pak existuje normovaný polynom f ∈R[x], jehož jeα kořenem, platí tedy

αn+an−1αn−1+· · ·+a1α+a0=0.

Prvky 1,α,α2, . . . ,αn−1proto generujíR-modulR[α].

2⇒3: Stačí uvážitM=R[α].

3⇒1: Označmez1, . . . ,zrgenerátoryM. ProtožeαM⊆M, existujíbi j∈Rtakové, že αz1=b11z1+· · ·+b1rzr,

αz2=b21z1+· · ·+b2rzr, ...

αzr=br1z1+· · ·+brrzr.

Převedením levých stran vpravo dostáváme následující rovnost nenulový. Sloupce matice z předešlé rovnosti jsou tedy lineárně závislé. Proto

f(x) = (−1)r·det

je normovaný polynom s koeficienty vR, jehož kořen jeα, což jsme chtěli dokázat.

Důsledek 2.12. Nechť L je těleso a R jeho podokruh. Pak množina R-celých prvkůα∈L tvoří okruh obsahující R.

Důkaz. Nechť a,b∈L jsou R-celé. NechťM, N jsou konečně generované nenulové pod-modulyR-moduluLtakové, žeaM⊆M,bN⊆N. UvažmeR-modulMNjakožtoR-modul generovaný všemi součiny generátorů modulůMaN (tj. prvky tvaruxiyj, kdexije gene-rátorMayj je generátorN), přitom operaci násobení máme definovánu, vždyťLje těleso aM,Njsou jeho podmoduly. Jistě jeMNnenulový a konečně generovanýR-modul. Přitom (a±b)MN⊆MN a(ab)MN⊆MN, tedya+b,a−b,a·bjsouR-celé. Zřejmě libovolné α∈RjeR-celý prvek, vždyťα je kořenemx−α∈R[x].

Definice. Buď R obor integrity, K jeho podílové těleso a L libovolné těleso obsahující R. Okruh R-celých prvků α ∈L se nazývá celistvý uzávěr R v L. Okruh R se nazývá celouzavřený, je-li roven svému celistvému uzávěru vK.

Věta 2.13. Nechť R je obor integrity obsažený v tělese K. Nechť L je libovolné rozšíření tělesa K. Je-li S celistvý uzávěr okruhu R v K, pak celistvé uzávěry R a S v L splývají.

Důkaz. Nechť je dánR-celý prvekα∈L, pak existuje normovaný polynom f ∈R[x], který má kořenα. Z důsledku2.12víme, žeR⊆S. Proto je f ∈S[x], a tedyα jeS-celý.

Nechť je naopak dánS-celý prvekα∈L, pak existují prvkya0,a1, . . . ,an−1∈Stakové, žeαn+an−1αn−1+· · ·+a1α+a0=0. Protožeai∈SjeR-celý pro každéi∈ {0, . . . ,n−1}, je kořenem normovaného polynomu s koeficienty vR. Matematickou indukcí ukážeme, že R1=R[a0, . . . ,an−1]je konečně generovanýR-modul.

Z věty2.11plyne, žeR[a0]je konečně generovanýR-modul.

Předpokládejme, že R[a0, . . . ,ai−1] je konečně generovaný R-modul, označme jeho generátoryx1, . . . ,xk. Protožeai∈SjeR-celý, je kořenem normovaného polynomu s koe-ficienty zR⊆R[a0, . . . ,ai−1], proto aije téžR[a0, . . . ,ai−1]-celý. To podle věty2.11 zna-mená, žeR[a0, . . . ,ai]je konečně generovanýR[a0, . . . ,ai−1]-modul. Generátory označme

y1, . . . ,yl. Prvky xhyj pro h∈ {1, . . . ,k} a j∈ {1, . . . ,l} jsou pak generátory R-modulu R[a0, . . . ,ai].

Proto je takéR1=R[a0,a1, . . . ,an−1]konečně generovanýR-modul. Navíc prvekα je R1-celý, tedyR1[α]je konečně generovaný R1-modul. Odtud plyne, že R1[α]je konečně generovaný R-modul (opět generovaný součiny generátorů). Zřejmě je nenulový a platí αR1[α]⊆R1[α]. Z3podmínky věty2.11plyne, žeα jeR-celý.

Důsledek 2.14. Každý celistvý uzávěr oboru integrity v tělese je celouzavřený.

Důkaz. Plyne z předchozí věty, když položímeK=L.

Lemma 2.15. Nechť R je noetherovský obor integrity. Nechť06=I6=R je jeho ideál. Pak v R existují prvoideály P1,P2, . . . ,Pr takové, že

P1P2. . .Pr⊆I⊆P1∩P2∩ · · · ∩Pr

Důkaz. Důkaz povedeme sporem. Označme I maximální prvek (vzhledem k inkluzi) množiny všech ideálů okruhu R, které tuto vlastnost nemají. Existence takového I plyne ihned z noetherovskosti okruhuR. ZřejměInení prvoideál. Existují proto prvkya,b∈R\I takové, žea·b∈I. PoložmeA=I+aRaB=I+bR. PakAB⊆I⊆A∩B. JistěA6=R6=B, vždyť pokud by například platiloA=R, pak bychom dostaliB=I, což nelze. ProtožeI⊂A aI⊂B, přičemžI byl maximální ideál, který lemma nesplňoval, musí mítAiBvlastnost z lemmatu. Proto existují prvoideályP1, . . . ,PrproAaQ1, . . . ,QsproB. Celkem

P1. . .PrQ1. . .Qs⊆AB⊆I⊆A∩B⊆P1∩ · · · ∩Pr∩Q1∩ · · · ∩Qs, což je spor s existencí ideálu, který nesplňuje tvrzení lemmatu.

Lemma 2.16. Nechť R je obor integrity, P jeho nenulový prvoideál, I1, . . . ,Injeho nenulové ideály. Jestliže I1. . .In⊆P, pak existuje i ∈ {1, . . . ,n} takové, že Ii ⊆P. Je-li navíc Ii maximální ideál, pak P=Ii.

Důkaz. Sporem předpokládejme, že pro žádné i∈ {1, . . . ,n} neplatí Ii⊆P. Pro každé i proto existuje prvek pi∈Ii\P. Pak

p1. . .pn∈I1. . .In⊆P.

Protože je alePprvoideál a žádné piv něm neleží, nemůže v něm ležet ani jejich součin, což je spor.

Je-liIi⊆PaIije maximální, pak jistěP=Ii.

Poznámka. Definovali jsme součiny lomených ideálů oboru integrityR, zejména tedy sou-činy jeho nenulových celých ideálů. Všimněme si však, že jsme v důkazu nikde nevyužili, že Rje obor integrity. Dokonce jsme ani nepotřebovali, žeI1, . . . ,Injsou ideály. Pokud bychom definici součinu rozšířili pro libovolný okruhRa jeho neprázdné podmnožiny (kde součin neprázdných množin je množina součinů), pak by se důkaz provedl úplně stejně. Protože se však obecnějším případem zabývat nebudeme, postačí nám slabší tvrzení předchozího lemmatu.

Lemma 2.17. Nechť R je obor integrity, který je noetherovský a celouzavřený. Nechť každý nenulový prvoideál je maximální. Pak je každý nenulový prvoideál invertibilní.

Důkaz. BuďPlibovolný nenulový prvoideál okruhuR. Nechť 06=a∈Pje takový prvek, pro který hlavní ideál aR obsahuje součin P1P2. . .Pr co možná nejmenšího množství nenulových prvoideálů. Existence těchto prvoideálů pro libovolný nenulový hlavní ideál plyne z lemmatu2.15. Dostáváme

P1P2. . .Pr⊆aR⊆P.

Podle lemmatu2.16existujei∈ {1, . . . ,r}takové, žePi=P, vždyťPije podle předpokladu věty maximální ideál. Bez újmy na obecnosti předpokládejme, že i=1, tedy P1 =P.

Protože jsme prvekaa prvoideályP1, . . . ,Pr volili tak, abyrbylo co nejmenší, nemůže být součinP2. . .Probsažen vaR, existuje protob∈P2. . .Pr\aRa platí

bP⊆PP2. . .Pr ⊆aR, tedyba−1P⊆R. Připomeňme označení

P0={q∈K|qP⊆R},

přitom je-li P invertibilní, což chceme dokázat, je právě P0 jeho inverzí. Dostáváme, že ba−1∈P0\R, tedyR⊂P0.

SoučinPP0je ideál okruhuR. Navíc

P=PR⊆PP0⊆R.

ProtožeP je maximální ideál, je PP0=P, nebo PP0=R. Předpokládejme, že P=PP0. Pak platí P(P0)n=P pro každé n∈N. Odtud dostáváme, že pro každé nenulové x∈P ay∈P0\Rplatíxyn∈P⊂R. ProtoxR[y]⊆R, tedyxR[y]je ideál okruhuR. Protože jeR noetherovský, jexR[y]konečně generovaný. Označme tyto generátorya1,a2, . . . ,am. Proto máR-modulR[y]generátorya1x−1, . . . ,amx−1. Z věty2.11dostáváme, žey∈KjeR-celé.

Protože jsme předpokládali, žeRje celouzavřený, jey∈R, což je spor. ProtoPP0=R, což jsme chtěli dokázat.

Lemma 2.18. Nechť R je obor integrity, který je noetherovský a celouzavřený. Nechť každý nenulový prvoideál je maximální. Pak každý ideál v I6=R lze napsat jako součin prvoideálů.

Důkaz. Předpokládejme sporem, že I6=R je ideál, který nelze napsat jako součin prvo-ideálů. ZřejměI6= (0). Bez újmy na obecnosti předpokládejme, že ze všech takových ideálů právěI obsahuje součinP1. . .Pr co možná nejmenšího počtu nenulových prvoideálů, což lze díky lemmatu2.15. OznačmePprvoideál obsahujícíI. Dostáváme

P1. . .Pr ⊂I⊂P.

Podle lemmatu2.16existuje i∈ {1, . . . ,r} takové, žePi=P, vždyťPi je maximální. Bez újmy na obecnosti předpokládejme, žei=1. Navíc jePinvertibilní podle lemmatu2.17.

Proto

P2. . .Pr⊂P−1I⊂P−1P=R,

přitom rovnost nastat nemůže, vždyť vynásobenímPbychom dostali rovnost i výše. Proto P−1Ije ideál okruhuR, který obsahuje součin méně prvoideálů nežI. JistěP−1I6=R. Proto P−1Ilze reprezentovat jako součin prvoideálů, tedyP−1I=Q1. . .Qspro nějaké prvoideály Qi. KonečněI=PQ1. . .Qs, což je spor.

Věta 2.19. Nechť R je obor integrity. Následující podmínky jsou ekvivalentní:

1. R je Dedekindův okruh.

2. R je noetherovský, celouzavřený a každý nenulový prvoideál v R je maximální.

Důkaz. 1⇒2: Z věty2.10dostáváme, žeRje noetherovský a každý nenulový prvoideál je maximální. Zbývá dokázat, žeRje celouzavřený. Chceme tedy ukázat, že každýR-celý prvek leží vR. Buď tedya∈K libovolnýR-celý prvek. Z věty2.11dostáváme, že okruh R[a]je konečně generovanýR-modul. Označme jeho generátorya1, . . . ,ama vybermeb6=0 takové, žebai∈Rpro 1≤i≤m. Jistě potombR[a]⊆R, tedyR[a]je lomený ideál. Protože je dokonceR[a]okruh, jeR[a]·R[a] =R[a]. Dostáváme

R[a] =R[a]·R=R[a]·R[a]·(R[a])−1=R[a]·(R[a])−1=R, tedya∈R, což jsme chtěli dokázat.

2 ⇒ 1: Chceme ukázat, že každý lomený ideál je invertibilní. Buď tedy I libovolný lomený ideál okruhuR. Pak existuje nenulové a∈Rtakové, žeaI⊆R. Je-liaI =R, pak I=a−1Rje hlavní lomený ideál, který je podle tvrzení2.9invertibilní. Nechť dáleaI⊂R.

ProtožeaIje ideál okruhuR, lze podle předchozího lemmatu napsat jako součin vhodných prvoideálů, tedyaI=P1. . .Pr. Odtud

I=a−1P1. . .Ps= (a−1R)P1. . .Ps.

Napsali jsmeIjako součin invertibilních lomených ideálů, proto jeItaké invertibilní.

Věta 2.20. Nechť R je Dedekindův okruh,06=I6=R jeho ideál. Pak I lze napsat jako součin prvoideálů a to jednoznačně až na pořadí.

Důkaz. Z lemmatu 2.18dostáváme existenci zápisu. Zbývá dokázat jednoznačnost. Buď tedy{0} 6=I6=Rlibovolný ideál takový, že lze zapsat dvěma různými způsoby jako součin prvoideálů

I=P1. . .Pr=Q1. . .Qs,

a to takový, že číslor∈Nje pro všechny ideály mající dvě různá vyjádření jako součiny prvoideálů co nejmenší možné (přitom jiné pořadí v zápisu prvoideálů považujeme za stejné vyjádření).

JistěQ1. . .Qs⊆P1, proto podle lemmatu2.16existujei∈ {1, . . . ,s}takové, žeQi=P1. Bez újmy na obecnosti předpokládejme, žei=1, tj.P1=Q1. Proto

P2. . .Pr=P1−1P1. . .Pr=P1−1Q1. . .Qs=Q2. . .Qs.

Proto i ideálP2. . .Pr =Q2. . .Qs má dvě různé faktorizace. To je ale spor s volbouI, kdy jsme minimalizovalir.

Důsledek 2.21. Grupa všech lomených ideálů v Dedekindově okruhu je volná abelovská grupa generovaná nenulovými prvoideály.

Důkaz. NechťAje libovolný lomený ideál okruhuR. Pak existujea∈Rtakové, žeaA⊆R, tedyaAje ideál vR. Dostáváme

A= (aR)−1·(aA),

kdeaRiaAmůžeme zapsat jako součin prvoideálů. ProtoAlze zapsat jako součin mocnin prvoideálů s celočíselnými exponenty. Proto nenulové prvoideály generují grupu všech lomených ideálů. Z věty2.20plyne, že ji generují volně.

Poznámka. Již dříve jsme zmínili, že abelovské grupy jsou právěZ-moduly. Volná abelov-ská grupaGje pak volnýZ-modul, tj. můžeme psát

G=M

a∈A

Z

pro vhodnou indexovou množinuA.

Důsledek 2.22. Buď R Dedekindův okruh. Každý lomený ideál I lze zapsat jednoznačně ve tvaru

I=

(0)⊂P⊂R P je prvoideál

Pa(P),

kde jen konečně mnoho koeficientů a(P)∈Zje nenulových.

Důkaz. Plyne z důsledku2.21a předchozí poznámky.