• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Obchodovanie s dlhopismi na burze cenných papierov SR

Obchodovanie na burze cenných papierov popisuje spôsob obchodných transakcií, ktoré sprostredkovávajú obchodníci s cennými papiermi, alebo tie subjekty ktoré majú oprávnenie uskutočňovať obchody na burze, napr. makléri, brokeri. Uzatváraniu obchodov predchádza určitý proces, pred uzatvorením musia účastníci tohto obchodu splniť určité povinnosti a aţ po ich splnené môţe dôjsť k plneniu.

Obchodovanie na burze prebieha na regulovanom trhu (viď obrázok 3). Tento burzový trh na BCPB je rozdelený na:

 kótovaný hlavný trh – určený pre veľké spoločnosti, (tzv. blue chips)

 kótovaný paralelný trh – pre stredne veľké spoločnosti,

 regulovaný voľný trh,

Obrázok 3: Členenie regulovaného trhu

Zdroj: Vlastné spracovanie podľa BCPB

O prijatie na niektorý z burzových trhov ţiada emitent, alebo ním poverený člen BCPB. O prijatie na kótovaný trh rozhoduje predstavenstvo alebo generálny riaditeľ. Na regulovaný voľný trh sú prijaté tie CP, ktoré spĺňajú len zákonom stanovené podmienky.

Burza môţe prijať CP aj bez ţiadosti, ak nie je prijatý na iný regulovaný trh. Podmienky pre prijatie dlhopisov na kótovaný trh môţeme zhrnúť nasledovne:

Kótovaný hlavný trh:

minimálne doba podnikateľskej činnosti emitenta je 3 roky, celkový menovitá hodnota emisie dlhopisov je 5 000 000,- Eur,

v posledných 3 rokoch nebol na majetok emitenta vyhlásený konkurz, alebo nútená správa.

Regulovaný trh

Kótovaný trh

Kótovaný hlavný trh

Kótovaný paralelný Regulovaný voľný trh trh

Mnohostranný obchodný systém

36 Kótovaný paralelný trh:

minimálna doba podnikateľskej činnosti 2roky,

celková menovitá hodnota emisie dlhopisov je 1 000 000,- Eur,

v posledných 2rokoch nebola na emitenta zavedená nútená správa, alebo na majetok emitenta konkurz.

Emitenti, ktorých cenné papiere sú prijaté na regulovaný trh, majú povinnosť priebeţne informovať burzu o všetkých podstatných skutočnostiach, ktoré by mohli mať vplyv na obchodovanie s ich emisiami. Výsledky hospodárenia predkladajú emitenti burze vţdy štvrťročne. Ak si emitent túto informačnú povinnosť nesplní, burza pozastaví obchodovanie s jeho cennými papiermi a stanoví náhradný termín na jej splnenie.

Od roku 2008 bolo na základe povolenia od Úradu pre finančný trh a rozhodnutia Národnej banky Slovenska rozšírené na organizovanie MTF – Multilateral tradig facility (mnohostranný obchodný systém). Tento systém organizovaný burzou, ktorého účelom je spájať alebo umoţniť spojenie viacerých osôb, ktorých záujmom je nakupovať, resp.

predávať finančné nástroje v rámci tohto systému a v súlade so stanovenými pravidlami, a ktorého výsledkom je uzatvorenie obchodu. Uzatváranie obchodov ma MTF je moţné len prostredníctvom makléra.

Obchodovanie na burze prebieha denne prostredníctvom EBOS – elektronického obchodného, resp. operačného systému. EBOS je pokladaný za vysoko bezpečný systém, ktorý vyuţíva najnovšie bezpečnostné technológie. Tento systém spočíva v zadávaní objednávok na nákup a predaj kaţdým členom burzy jednotlivo. Takţe tento obchod sa deje priamo medzi členmi burzy, alebo zastúpenými maklérmi. Ako sme uţ predtým spomenuli, obchodovať na BCPB sa začalo v roku 1993, odvtedy uţ prešla neuveriteľne dlhá doba a mnoho sa zmenilo.( http://www.bsse.sk/)

Na burze môţu uzatvárať burzové obchody len oprávnené osoby, ktorými sú členovia burzy. Členom môţu byť len obchodníci s cennými papiermi, zahraničný obchodníci s cennými papiermi, banky, zahraničné banky, domáca alebo zahraničná správcovská spoločnosť, ak splnia podmienky stanovené pravidlami a o jeho prijatí musí rozhodnúť BCPB.

V tabuľke 4 boli spracované záznamy o členoch Burzy cenných papierov v Bratislave od roku 2003 do roku 2012. Ako sme zistili, počas desiatich rokov sa počet riadnych členov výrazne zníţil. Súčasťou členov je aj NBS.

37 Tabuľka 4 Vývoj členov na BCPB v čase

Rok 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Počet 30 30 28 23 21 20 18 18 16 16

Zdroj: Vlastné spracovanie podľa výročných správ BCPB

Členovia burzy sú povinný dodrţiavať Burzové pravidlá a všeobecne záväzné právne predpisy, v prípade porušenia pravidiel je burza oprávnená udeliť členovi upozornenie, pokarhanie, dočasné alebo trvalé odňatie oprávnenia obchodovať na burze v súlade s pravidlami. V súvislosti s prijatím a pôsobením člena na burze je povinný uhradiť poplatky za členstvo, ktoré sú zobrazené v tabuľke 5.

Tabuľka 5 Prehľad poplatkov súvisiacich s členstvom na BCPB

Druh poplatku Výška poplatku v Eur

Jednorazový burzový poplatok za udelenie riadneho členstva

33 200 € Jednorazový burzový poplatok za

udelenie riadneho členstva odstúpením

13 300 €

Štvrťročný burzový poplatok riadneho člena

1 660 € Štvrťročný burzový poplatok dočasného

člena

2 330 € Zdroj: Vlastné spracovanie podľa (http://www.bsse.sk,16.6.2013)

Pri obchodovaní na burze cenných papierov majú všetci členovia rovnaké práva a povinnosti. Členovia môţu uzatvárať tieto druhy obchodov:

kurzotvorný obchod- kupujúci a predávajúci sa zaväzujú kúpiť, alebo predať taký počet CP za takú cenu, aká bola vygenerovaná spárovaním ich objednávok v systéme.

blokový obchod- je podobný kurzotvornému obchodu,

priamy obchod – pri tomto obchode sú cena a objem vopred stanovené dohodou kupujúceho a predávajúceho, tieto strany sa navzájom poznajú.

repo obchod, v ktorom sa kupujúci a predávajúci zaväzujú kúpiť, resp. predať taký počet CP a za takú cenu, aké boli nimi potvrdené v príkaze na otvorenie tohto repo obchodu a v uvedený deň vrátenia predať, resp. kúpiť späť tento počet CP za cenu uvedenú v príkaze.

obchod v rámci ponuky, čiţe povinnej ponuky na prevzatie, resp. konkurenčnej ponuky na prevzatie.

38

K uzatvoreniu kurzotvorného obchodu v elektronickom obchodnom systéme dochádza spárovaním objednávok na kúpu a predaj. Tieto obchody moţno uzatvárať v nasledujúcich moduloch systému EBOS:

modul aukčného obchodovania – obchodovanie pri jednej cene – fixing. Pre kaţdú emisiu CP, ktorá je predmetom aspoň jednej ponuky, je podľa algoritmu vypočítaná jedna aukčná cena, pri ktorej sú uzatvorené všetky obchody.

modul kontinuálneho obchodovania – v tomto module sú ponuky na kúpu a predaj CP zadávané členmi prostredníctvom pracovných staníc. Prijaté ponuky sa riadia princípom cenovej a následnej časovej priority, teda prednosť má objednávka s lepšou cenou a pri objednávkach s rovnakou cenou, na prednosť tá ktorá bola zadaná skôr.

modul obchodovania s tvorcami trhu – tento modul vyuţíva funkciu tvorcu trhu, pretoţe kótuje predajnú a nákupnú cenu emisie CP pri dodrţiavaní povinného maximálneho rozpätia.

modul blokového obchodovania – v ktorom ponuky na kúpu a predaj CP nie sú spárované automaticky počítačom, prostredníctvom pracovných staníc zadávajú členovia výzvy na kúpu a predaja tie sú v systéme zoraďované podľa ceny, objemu a času vystavenia. Počas blokového obchodovania môţe byť kurz CP jednej emisie rôzny. (Bikár, 2012, s.152)

Zúčtovanie a vyrovnanie burzových obchodov zabezpečuje Centrálny depozitár cenných papierov SR a.s. a pri kurzotvorných obchodoch je uskutočňované na princípe dodania proti zaplateniu do troch dní od ich uzatvorenia. Priame a repo obchody sú vyrovnávané podľa poţiadavky členov zadanej do obchodného systému najviac však v lehote do 15 dní a je moţné ich vyrovnať bez zabezpečenia.

Ochrana účastníkov burzového trhu je zameraná na sledovanie, zaznamenávanie a tieţ vyhodnocovanie údajov o obchodoch, ktoré prebiehajú na burze, či sú plnené burzové pravidlá a kontrola všeobecne záväzných právnych predpisov členmi burzy. Tieto kontroly sa vykonávajú na základe podnetu, formou náhodného výberu, zistením pracovníkov inšpekcie, alebo systematickou kontrolou. Výsledky systematickej kontroly sú spracované formou protokolu a výsledky ostatných kontrol iba formou záznamu. V prípade zistenia nedostatkov, alebo poručenia pravidiel, či právnych predpisov BCPB rozhoduje predstavenstvo burzy o udelení sankcie v súlade s burzovými pravidlami.

(http://www.bsse.sk, 30.5.2013)

39

2.1.1

Porovnanie objemov obchodov na regulovanom trhu BCPB

Kaţdým rokom sa objemy obchodov na trhu Burzy cenných papierov v Bratislave zvyšovali, resp. zniţovali a tento trend prevláda aţ doteraz, avšak s občasnými výkyvmi (viď tabuľka 7).

Nasledujúca tabuľka poukazuje na objemy obchodov s dlhopismi a priemerný denný obrat obchodov v dňoch kedy sa na burze obchodovalo, a ktoré boli uzatvorené na regulovanom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave v časovom rozpätí rokov 2008 aţ 2012.

Tabuľka 5 Celkové objemy obchodov s dlhopismi od roku 2008- 2012

Rok 2008 2009 2010 2011 2012 Zdroj: Vlastné spracovanie podľa výročných správ BCPB

Ako sme z vyššie uvedenej tabuľky mohli zistiť, v analyzovanom období sa vyskytli dosť veľké výkyvy a to hlavne v roku 2008 a tieţ v roku 2011. V týchto rokoch sa podstatne zvýšila obchodovateľnosť s dlhopismi, v niektorých prípadoch aţ o vyše 182%, čo je moţné sledovať v roku 2011.

Aj napriek značným výkyvom môţeme zhodnotiť, ţe záujem o investovanie do dlhových cenných papierov je značný a stále je o ne väčší záujme ako o majetkové cenné papiere. Reakcie investorov na globálnu finančnú krízu, ktorá začala ešte v polovicu roka 2007, boli stále v štádiu riešenia likvidity a to hlavne predajom štátnych dlhopisov, ktoré voči iným investíciám predstavovali stále akceptovateľný bezrizikový investičný nástroj.

Výsledky z roku 2009 ďaleko zaostávali za rokom 2008, keď finančný objem obchodovaných dlhopisov poklesol aţ o vyše 52 %. Rok 2010 pokračoval v poklese o takmer 44%, výraznejšia aktivita investorov sa prejavila aţ v nasledujúcom roku 2011, keď sa dosiahnutý objem obchodov vyšplhal na úroveň 18,5 mld. Eur a finančný objem oproti minulým rokov predstavoval nárast aţ o 183%. Tento objem bol vytvorený zobchodovaním 4 155 189 190 kusov cenných papierov v rámci 2 368 transakcií. V roku 2012 sa uskutočnilo 3 491 transakcií s dlhopismi, v rámci ktorých sa zobchodovalo 6 816 842 315 kusov cenných papierov vo finančnom objeme 8,33mld. Eur.

V nasledujúcom grafe si môţeme lepšie predviesť ako vývoj týchto obchodov postupoval.

40

Graf 1: Vývoj objemu obchodov s dlhopismi v mld. Eur (2008-2012)

Zdroj: Vlastné spracovanie podľa výročných správ BCPB

Aj v týchto rokoch sa potvrdilo, ţe aj napriek finančnej a hospodárske kríze, je slovenský kapitálový trh hlavne trhom dlhových cenných papierov, keďţe investori uprednostňujú umiestňovanie svojich finančných prostriedkov do štátnych dlhopisov Slovenskej republiky, pred majetkovým cennými papiermi. V nasledujúcom grafe 2 si znázorníme, ktoré obchody s dlhovými cennými papiermi prevládali v sledovanom období.

Graf 2 Štruktúra objemu obchodov

Zdroj: Vlastné spracovanie podľa výročných správ BCPB

Zo spracovaných výsledkov môţeme zistiť, ţe od roku 2008 – 2012 na Burze cenných papierov v Bratislave prevládali pri obchodovaní s dlhopismi hlavne priame obchody nad tými kurzotvornými. Keď v kaţdom roku bola ich prevaha skoro 99%. Tento druh

Objem obchodov s dlhopismi v mld.

Eur

41

poznajú a vopred si stanovia cenu a objem. Jedna strana nahlási obchod zapísaním do elektronického systému EBOS a po potvrdení druhou stranou dôjde k uzatvoreniu tejto transakcie. Pri kurzotvorných obchodoch dochádza v elektronickom systéme k spárovaniu objednávok na kúpu a predaj cenných papierov, tieto obchody sú nazývané aj anonymné.

2.1.2

Porovnanie a zloţenie emisií v sledovanom období

V predchádzajúcej časti sme zistili aký bol vývoj finančného objemu, preto si v ďalšej tabuľke priblíţime koľko dní v jednotlivých rokoch bol elektronický systém BCPB prístupný pre jej členov.

Obchodný deň nazývaný aj burzový deň, je pracovný deň, kedy členovia burzy môţu uzatvárať burzové obchody v obchodnom systéme. Tieto dni určuje burza, v prípade zmeny sú členovia, resp. účastníci burzy oboznámení minimálne päť dní vopred. A tieţ zistíme s koľkými emisiami dlhových cenných papierov bolo moţné obchodovať a s akými druhmi dlhopisov (viď tabuľka 6).

Tabuľka 6 Prehľad o zistených údajoch

Rok 2008 2009 2010 2011 2012 Zdroj: Vlastné spracovanie podľa výročných správ BCPB

K najobľúbenejším a k najobchodovanejším titulom súkromného sektora patria hypotekárne záloţne listy, čo je zrejmé aj s tabuľky. A vo verejnom sektore patria

42

k obľúbeným štátne dlhopisy, pretoţe štátne dlhopisy ako uţ bolo spomenuté patria k najlikvidnejším CP. Umiestnenie týchto emisií je podobné v kaţdom roku, najviac však dlhové cenné papiere emitenti umiestňujú na kótovaný paralelný trh. Za ním nasleduje kótovaný hlavný trh a najmenší záujem umiestniť dlhopisy je na regulovaný voľný trh.

Vzhľadom na dlhodobý trend vývoja obchodovania na BCPB nebol ani rok 2012 ţiadnym prekvapením, keď najväčší záujem bol o dlhové cenné papiere. Z celkového finančného objemu bolo aţ neuveriteľných 98,5% vytvorených práve obchodovaním s dlhopismi.

Najväčší záujem na BCPB bolo v sledovanom období o hypotekárne záloţne listy, ktoré vydávajú špecializované banky, resp. komerčné banky na základe získaného oprávnenia. Na celkovom objeme vydaných dlhových emisii aţ 70%,

Druhú priečku v obľúbenosti v sledovanom období obsadili štátne dlhopisy vydávané Slovenskou republikou, prostredníctvom Ministerstva financií s 13%. Dlhopisy vydáva MF SR spravidla kvôli krytiu a splácaniu dlhu, ktorý vzniká nahromadením deficitu štátneho rozpočtu. Za nimi nasledovali bankové dlhopisy s 10%, ktoré vydávajú banky s cieľom získať dlhodobé zdroje k financovaniu úverov. Podnikové dlhopisy s 5% a najmenej emisií bolo so štátnymi pokladničnými poukáţkami, ktoré tvorili 2% obchodov. Ani predchádzajúce roky neboli iné, najväčší záujem bol o hypotekárne záloţné listy. Avšak v roku 2008 a 2009 sa k ostaným obchodom s dlhopismi pridala aj s jedna emisia eurobond.

2.1.3

Hodnoty indexu SDXGroup 2008 - 2012

Skupina dlhopisových indexov SDXGroup patrí do skupiny podielových indexov, tento index sa počíta ako dvojzloţkový – cenový a vývojový. Indexy SDXGroup sú rozdelené podľa sektorovej klasifikácie na:

SDXGroup pre verejný sektor, teda pre štátne dlhopisy,

SDXGroup pre súkromný sektor, ktorý sa ďalej člení na subsektory podnikový, bankových dlhopisov a hypotekárne záloţné listy.

Indikátory vývoja trhu dlhopisov sa na Burze cenných papierov v Bratislave sledujú od 1.10.1996, označujú sa ako Slovenský dlhopisový index SDX a SDXGroup. Index SDX pozostáva z dvoch zloţiek, prvá obsahuje štátne dlhopisy a štátne pokladničné poukáţky a druhá dlhopisy spoločností alebo hypotekárne záloţné listy. SDXGroup

43

zastupuje skupinu podielových indexov, ktoré majú dve zloţky, prvú tvorí cenový index a druhá zloţka je vyjadrená vývojovým indexom. SDXGroup patrí k váţeným indexom, pričom váhy bázických zloţiek sú úmerné veľkostiam ich emisií podľa Paascheho metódy.

Cenový index porovnáva trhové ceny vybraného súboru dlhových emisií s trhovými cenami toho istého súboru bázických titulov k referenčnému dňu.

Vývojový index na rozdiel od cenového popri zmenách trhových cien sleduje aj kapitálové výnosy plynúce súboru bázických titulov a porovnáva ich k referenčnému dňu.

To znamená, ţe kým cenový index sleduje výlučne cenové pohyby na kapitálovom trhu, hodnotu vývojového indexu ovplyvňujú zmeny cien a kapitálové výnosy, za predpokladu, ţe sú reinvestované späť do bázy indexu.

Pre index SDX bola po zváţení všetkých špecifík slovenského dlhopisového trhu ako najvhodnejšia zvolená kumulatívna formula, ktorá zahŕňa kapitálové zmeny, ako aj úrokové zmeny, alikvotný úrokový výnos a výplaty kupónov.

Index je koncipovaný tak, aby predstavoval hodnotu 100 EUR investovaných na počiatku do portfólia indexu. Jeho hodnota rastie s pribúdajúcim akumulovaným úrokovým výnosom a rastie, alebo klesá s pohybom cien na trhu. Jednotlivé emisie v portfóliu indexu majú priradené váhy v pomere podľa celkovej veľkosti emisie. Počiatočná hodnota indexu - 100 % - sa viaţe k 1.10.1996.

Graf 4 Vývoj indexu SDXGroup v sledovanom období 2008-2012

Zdroj: http://www.bsse.sk/, 18.6.2013)

Index SDXGroup mal v sledovanom období nasledovné hodnoty (viď graf 4).

SDXGroup – verejný sektor – reprezentovaný štátnymi dlhopismi končil rok 2012 na

44

úrovni 110,3 % cenový, 160,1% vývojový a 3,39% s výnosom do splatnosti. Výpočet indexu SDXGroup – súkromný sektor - bol zrušený, z dôvodu poklesu zostatkovej splatnosti pod jeden rok.

2.1.4

Objemy obchodov v časovom období 2002-2012

Obchody s dlhopismi sa v Slovenskej republike vyvíjajú uţ dlhšie obdobie, preto si pre lepšie zobrazenie tohto vývoja v nasledujúcej tabuľke a grafe, priblíţime obchody na Burze cenných papierov v Bratislave za posledných 10 rokov.

Tabuľka 7 Zloţenie, objem, počet CP a počet obchodov s dlhopismi v období 2002 - 2012

ROK KURZOTVORNÉ OBCHODY PRIAME OBCHODY

OBJEM V EUR POČET CP POČ. OB. OBJEM V EUR POČET CP POČ. OB.

2002 1 255 042 028 300 650 692 13 088 772 462 1 265 750 1 698 2003 2 884 056 278 782 263 799 22 951 553 947 3 029 488 2 368 2004 351 290 057 130 503 648 9 945 302 169 2 193 290 1 988 2005 201 635 376 79 243 233 25 549 567 381 5 628 473 2 678 2006 150 812 758 65 157 353 26 611 352 513 5 069 299 2 124 2007 103 398 431 57 593 415 10 258 119 556 2 000 966 1 621 2008 360 411 353 99 517 294 23 969 448 977 5 473 227 2 007 2009 702 158 298 103 626 006 334 10 970 708 771 2 952 120 002 1 455 2010 55 227 106 40 675 288 348 6 509 111 741 3 715 308 265 1 234 2011 66 992 315 29 457 800 585 18 485 708 815 4 125 731 390 1 783 2012 98 175 354 20 880 031 1 161 8 235 014 624 6 795 962 284 2 330 Zdroj: Vlastné spracovanie podľa ročenky BCPB 2012

V tabuľke 7 podľa zistených údajov môţeme skonštatovať, ţe záujem o investovanie do dlhopisov prevláda uţ dlhšie obdobie. Najväčšiu prevahu potvrdzujú priame obchody, ktoré dosahovali najvyššie hodnoty v roku 2006, pred tými kurzotvornými, či uţ sa jedná o celkový finančný objem, počet cenných papierov, ale aj počet uskutočnených obchodov s týmto druhom cenných papierov.

Od roku 2009 sa zvýšil počet zobchodovaných cenných papierov z dôvodu emisie štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukáţok v menovitej hodnote 1EUR.

V roku 2011 sa značne prejavila aktivita investorov na dlhopisovom trhu nielen medziročným nárastom počtu transakcií a počtom zobchodovaných cenných papierov, ale

45

predovšetkým výrazným nárastom finančného objemu. Aj v tomto roku dosiahli prevahu priame obchody.

V nasledujúcom grafe (viď graf 4) si v časovom rozpätí 10 rokov lepšie priblíţime ako postupoval vývoj obchodovania s dlhopismi.

Graf 3 Vývoj objemu v dlhšom časovom rozpätí

Zdroj: Výročné správy BCPB a vlastné spracovanie

Z grafu môţeme zistiť, ţe v roku 2003 bol objem obchodovaných dlhopisov na Burze cenných papierov najúspešnejší za celé sledované obdobie. Následne v roku 2004 došlo k výraznému poklesu v objeme obchodov s dlhopismi, pretoţe Ministerstvo financií prijalo novelu zákona o dani z príjmov, ktorá zamedzuje prevod cenných papierov na zahraničné subjekty za účelom daňového zvýhodnenia. Medziročný pokles dosiahol aţ 61,7%. Rok 2005 a 2006 boli celkom vyrovnané, došlo len k minimálnemu poklesu, čo predstavovalo 1% objemu obchodov.

0 5 10 15 20 25 30 35 40

2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Miliardy

Vývoj objemu obchodov s dlhopismi v

rokoch 2002 - 2012 v mld. EUR

46