• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Připomínky návštěvníků Městské nemocnice Ostrava

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 66-100)

V jedné z otázek dotazníku se respondenti mohli vyjádřit, zda v nemocnici něco postrádají. Ne všichni respondenti využili této možnosti vyjádřit se, ale mezi získanými odpověďmi se opakovalo, že pacientům chybí ze strany zdravotnického personálu empatický, lidský přístup. Pacienti vnímají i rozdílný přístup na různých odděleních.

Všímají si vylepšování celého areálu nemocnice. Respondenti vznesli připomínku ohledně špatně umístěných orientačních ukazatelů. (viz příloha č. 4.12)

93,4 6,6

Ne Ano

6 Návrhy a doporučení

Tato kapitola se bude zabývat výsledky analýzy, které byly zobrazeny v páté kapitole této diplomové práce. Dále tyto výsledky budou rozšířeny o návrhy a doporučení pro nemocnici, které by mohly dopomoci k vylepšení image Městské nemocnice Ostrava.

Po dotazníkovém šetření v rámci marketingového výzkumu bylo zjištěno, že síla image Městské nemocnice Ostrava dosahuje průměrné úrovně vzhledem k hodnocení průměrnou známkou 2,8 na škále od 1 do 7. Respondenti vnímají pověst nemocnice jako horší ve 40,1 % ve srovnání s Fakultní nemocnicí Ostrava. Pacienti, kteří navštívili Městskou nemocnici Ostrava, hodnotili pověst nemocnice hůře v 51,4 % oproti nepacientům díky vlastním zkušenostem. Z celkového počtu všech dotazovaných by návštěvu či hospitalizaci spíše doporučilo 51,3 % respondentů svým známým. Ze získaných dat je patrný rozdílný pohled na pověst nemocnice u pacientů a u respondentů, kteří znají nemocnici jen z doslechu, anebo přišli navštívit rodinné příslušníky a své známé v nemocnici.

Vedení nemocnice by mělo věnovat zvýšené úsilí na odstranění zjištěných nedostatků, které se nachází v těchto oblastech. Dle výzkumu je veliký problém v komunikaci personálu s pacienty a celkovým zacházením s pacienty. Dalším nedostatkem se ukázala vybavenost lůžkových částí nemocnice a prezentace nemocnice na veřejnosti.

V následujících řádcích budou rozpracovány návrhy a doporučení na řešení jednotlivých zjištěných nedostatků.

Zlepšení vzájemné komunikace zdravotnického personálu s pacienty

Dotazováním bylo zjištěno, že pro pacienty je velice důležitá ochota personálu, se kterým se setkávají v nemocnici, a neméně důležitá je také odbornost lékařů. Důležitost ochoty personálu získala na škále od 1 do 7 průměrnou známku 2,22 a důležitost odbornosti lékařů dosáhla průměrné známky 1,97. Respondenti byli spokojeni s ochotou personálu a hodnotili ji průměrnou známkou 2,85 a s odborností lékařů s průměrnou známkou 2,34.

I když hodnocení respondentů dopadlo vcelku pozitivně, je třeba zdokonalit vzájemné komunikační dovednosti zdravotnického personálu s pacienty a jejími blízkými. Mezi má doporučení bych uvedla zařazení školení zlepšující komunikační schopnosti pro zdravotnický personál. Toto školení by se mělo zabývat posílením empatie

k pacientovi a rodinným příslušníkům, psychohygienou zdravotnického personálu a předcházením stresu a syndromu vyhoření.

Ohledně odbornosti lékařů nelze zaručit veliké změny. Lékařům v této oblasti mohou být doporučeny stáže v jiných nemocnicích v ČR, anebo v zahraničí. Dále by se lékaři mohli vzdělávat pomocí různých webinářů, které jsou přístupné každému za pomocí online komunikace. Další možností jsou různé konference a semináře, kde je příležitost dalšího odborného rozvoje.

Pokud se nemocnice zaměří na má doporučení, navrhovala bych zacílit především na nejvíce problematická oddělení. Bylo by vhodné po absolvování školení v případě personálu a stáže v případě lékařů zjistit opět spokojenost respondentů, zda došlo ke zlepšení komunikačních dovedností personálu s pacientem a odborného růstu lékařů. V případě kladných výsledků je veliká šance pro vylepšení celkové pověsti Městské nemocnice Ostrava.

Vylepšení zařízení nemocnice

Respondenti považují za důležité faktory vybavenost čekáren, vybavenost lůžkových části a vybavenost areálu. Na škále od 1 do 7 vybavenost čekáren obdržela průměrnou známku 3,20, průměrnou známkou 2,50 ohodnotili respondenti důležitost vybavení lůžkové části a vybavenost areálu byla respondenty ohodnocena 2,80. S vybaveností čekáren byli respondenti vcelku spokojeni a ohodnotili ji známkou 3,30.

Spokojenost s vybavením lůžkové části dostala průměrnou známku 3,06 a vybavení areálu průměrnou známku 3,02.

Ačkoliv všechna hodnocení faktorů dopadla průměrně, doporučuji nemocnici se zabývat připomínkami respondentů. Odstranění nedostatků a vylepšení může vést k zlepšení pověsti Městské nemocnice Ostrava.

Ke zlepšení vybavenosti čekáren dle připomínek respondentů doporučuji zútulnění interiéru, např. vymalováním čekárny nebo poskytnutím příslušných periodik podle oddělení, na kterém se pacient nachází. Pokud jsou v čekárnách umístěny nápojové automaty, bylo by vhodné je pravidelně doplňovat a udržovat v provozu.

Na lůžkových odděleních by bylo vhodné obměnit nemocniční lůžka z důvodů proležení matrací. Dále zrekonstruovat sanitární vybavení, které má sloužit k usnadnění manipulace s pacienty po zákrocích. Záleží však na jednotlivých odděleních, jak rozsáhlá bude rekonstrukce.

K orientaci po areálu doporučuji vytvořit přehlednější rozcestník k jednotlivým budovám a ambulancím pro snadnější zorientování.

Prezentace nemocnice na veřejnosti

Oficiální webové stránky Městské nemocnice Ostrava zná, ale nenavštěvuje je 45,4 % oproti zmíněným respondentům (29,6 %), kteří neznají webové stránky, a tak nemají ponětí o dění v nemocnici. Ze všech respondentů, kteří znají oficiální webové stránky, je navštěvuje méně často 21,1 %, a velmi často je navštěvuje 3,9 %.

93,4 % respondentů je spokojeno s oficiálními webovými stránkami a nic na nich nepostrádá.

Oficiální webové stránky Městské nemocnice Ostrava jsou přehledné a uspořádané do jednotlivých sekcí, které na sebe navazují. Pacienti získají potřebné informace, např. ordinační hodiny. Informace na webových stránkách jsou obměňovány vzhledem k aktuálnímu dění. Na základě získaných informací z provedeného výzkumu, lze doporučit větší propagaci existence oficiálních webových stránek nemocnice, např.

formou placených reklam – bannery v MHD, bannery na facebooku nebo v tiskovinách, jako je PRIO, vyzdvihnout úspěchy nemocnice.

Na místních rozhlasových stanicích, např. Radio Čas, Radio Impuls, Radio Orion, bych doporučila vysílat krátké informační shoty o dění v nemocnici, také využít těchto stanic k pořádání soutěží zaměřených na znalosti o nemocnici. Dále by nemocnice mohla vysílat na svých televizích v čekárnách potřebné informace pro pacienty a zdůraznit odkaz na oficiální webové stránky.

Městská nemocnice Ostrava sice vydává svůj Zpravodaj nemocnice, ale není přístupný veřejnosti. Proto bych doporučila jej zařadit do denního tisku, aby veřejnost věděla, co se v nemocnici děje nebo jaké akce nemocnice chystá.

Povědomí nemocnice na veřejnosti je malé, proto lze doporučit tematické akce pod záštitou nemocnice a kraje. Jednou z možností by mohl být běh pro zdraví s Městskou nemocnicí Ostrava nebo Daruj krev pro Ostravu.

7 Závěr

Tato diplomová práce se zabývá ,,Analýzou image Městské nemocnice Ostrava“.

Hlavním cílem bylo zjistit, jak veřejnost vnímá současnou sílu image nemocnice a která pracoviště jsou nejvíce navštěvována, a následně navrhnout řešení pro zlepšení současné image.

Diplomová práce byla rozdělena na dvě hlavní části. Na teoretickou část, ve které jsou popsána teoretická východiska analýzy image ve službách a celková charakteristika Městské nemocnice Ostrava. Dále na praktickou část obsahující metodiku výzkumu, která je složena ze dvou částí, a to části přípravné a realizační fáze. Součástí této kapitoly byly shromážděné zjištěné výsledky z marketingového výzkumu.

K získání názorů veřejnosti na image Městské nemocnice Ostrava byl použit kvantitativní výzkum formou online dotazování pomocí dotazníkové metody. Výzkum probíhal v období od 5. března do 25. března 2020. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 152 respondentů. Získaná data byla zpracována v programu Microsoft Excel a následně přenesena do statistického programu IBM SPSS Statistics. Všechny výsledky byly vyhodnoceny ve dříve zmíněném programu a následně byly použity pro návrhy a doporučení na zlepšení image Městské nemocnice Ostrava.

Výsledky analýzy ukázaly, že pacienti Městské nemocnice Ostrava vnímají sílu image hůře než respondenti, kteří znají nemocnici pouze z doslechu či návštěv rodiny a přátel. Podle celkového hodnocení síly image vyšla nemocnice z pohledu všech respondentů jako dobrá a hodnotili ji průměrnou známkou ,,3“.

Analýza image ukázala, že mnoho respondentů má s nemocnicí negativní zkušenost, a to jak s arogantním a neochotným personálem, tak s vybavením nemocnice. Což se projevuje na vnímání celkové špatné pověsti nemocnice. Pověst nemocnice z pohledu pacientů je horší oproti konkurenční Fakultní nemocnici Ostrava. Naopak by nemocnici spíše doporučilo svým známým a blízkým 51 % respondentů.

Marketingový výzkum ukázal určité nedostatky, na které poukázali dotazovaní respondenti. Mezi tyto nedostatky patří špatná komunikace zdravotnického personálu s pacienty, nevyhovující vybavení nemocnice a nepříliš velké povědomí o nemocnici na veřejnosti. Pokud nemocnice využije mé návrhy a doporučení, mohla by to být cesta ke zlepšení image nemocnice a její dobré pověsti.

Seznam použité literatury

Knižní zdroje

1. CETLOVÁ, Helena. [i]Marketing služeb. .[/i] 4. aktualizované vyd. Praha: Bankovní institut vysoká škola, 2007. 212 s. ISBN 978-80-7265-127-6.

2. FORET, Miroslav. [i]Marketingový průzkum.[/i] 2. akt. vyd. Brno: Computer Press 2012. 116 s. ISBN 978-80-265-0038-4.

3. JANEČKOVÁ, Lidmila a Miroslava VAŠTÍKOVÁ. Marketing služeb. Praha: Grada Publishing, 2001. Manažer. ISBN 80-7169-995-0.

4. KINCL, Jan. [i]Marketing podle trhů. .[/i] Praha: Alfa Publishing, 2004. ISBN 80-8685102-8.

5. KOTLER, P., V. WONG, J. SAUNDERS a G. ARMSTRONG. [i]Moderní marketing.

.[/i] 4. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007. ISBN 978-80-247-1545-2.

6. KOTLER, Philip a Kevin Lane KELLER. [i]Marketing Management.[/i] 14. vyd.

Praha: Grada, 2013. 816 s. ISBN 978-80-247-4150-5.

7. MALHOTRA, N. K., D. F. BIRKS and P. WILLS. [i]Marketing Research. An Applied Approach.[/i] 4. ed. New Jersey: Prentice Hall, 2012. 1037 p. ISBN 978-0-273-72585-5.

8. SLAVÍK, Jakub. [i] Marketing a strategické řízení ve veřejných službách.[/i] Grada, 2014. ISBN 978- 80-247-4819-1.

9. ŠÍPEK, Jiří. [i] Projektivní metody.[/i] 1. vyd. ISV, 2000. ISBN 80- 85866-53-6 10. TAHAL, Radek a kol. [i]Marketingový výzkum: postupy, metody, trendy.[/i] Praha:

Grada, 2017. 264 s. ISBN 978-80-271-0206-8.

11. VAŠTÍKOVÁ, Miroslava. [i]Marketing služeb – efektivně a moderně.[/i] Praha:

Grada, 2014. 272 s. ISBN 978-80-247-5037-8.

12. VYSEKALOVÁ, Jitka a Jiří MIKEŠ. [i]Image a firemní identita.[/i] Praha: Grada, 2009. 192 s. ISBN 978-80-247-2790-5.

13. Psychologie reklamy. 3. rozš. a aktualiz. vyd. Praha : Grada Publishing, spol. s r. o., 2007. 296 s. ISBN 978-80-247 - 2196-5.

14. ZLÁMAL, Jaroslav. [i]Marketing ve zdravotnictví. .[/i] 2. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2009. 150 s. ISBN 978- 807013-503-7

Internetové zdroje

15. Český statistický úřad [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné z: www.czso.cz

16. Ministerstvo zdravotnictví České republiky [online]. © 2010 [cit. 2018-03-16].

Dostupné z:

https://www.mzcr.cz/Legislativa/dokumenty/zdravotnisluzby_6102_1786_11.html 17. Městská nemocnice Ostrava [online] . [cit. 2020-04-02]. Dostupné z:

https://www.mnof.cz/

18. Státní zdravotní ústav [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné z: http://www.szu.cz 19. Světová zdravotnická organizace [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné z:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health 20. Pohyb obyvatelstva v ČR [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné z:

https://www.kurzy.cz/zpravy/535678-pohyb-obyvatelstva-v-ceske-republice-rok-2019-prirustek-obyvatelstva-byl-nejvyssi-za-poslednich/

21. Obyvatelstvo v Moravskoslezském kraji [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné z:

https://www.kurzy.cz/zpravy/535698-obyvatelstvo-v-moravskoslezskem-kraji-vroce2019/

22. Světová zdravotnická organizace [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné z:

http://www.euro.who.int/en/home Ostatní zdroje

23. Interní zdroje Městské nemocnice Ostrava

Seznam zkratek

atd. a tak dále

a.s. akciová společnost

č. číslo

ČR Česká republika

GDPR General Data Protection Regulation

Kč koruna česká

km2 kilometr čtvereční

LDN léčebna dlouhodobě nemocných MHD Městská hromadná doprava např. například

NIS Nemocniční informační systém

ob. obyvatel

Obr. Obrázek

s. strana

Tab. tabulka

tzv. takzvané

viz více

WHO World Health Organization www. World Wide Web

Prohlašuji, že

- jsem byla seznámena s tím, že na mou diplomovou (bakalářskou) práci se plně vztahuje zákon č. 121/2000 Sb. – autorský zákon, zejména § 35 – užití díla v rámci občanských a náboženských obřadů, v rámci školních představení a užití díla školního a § 60 – školní dílo;

- beru na vědomí, že odevzdáním diplomové práce souhlasím se zveřejněním své práce podle zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších právních předpisů, bez ohledu na výsledek obhajoby;

- beru na vědomí, že Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (dále jen VŠB-TUO) má právo nevýdělečně, ke své vnitřní potřebě, diplomovou práci užít (§ 35 odst. 3);

- souhlasím s tím, že diplomová práce bude v elektronické podobě archivována v Ústřední knihovně VŠB-TUO. Souhlasím s tím, že bibliografické údaje o diplomové (bakalářské) práci budou zveřejněny v informačním systému VŠB-TUO;

- bylo sjednáno, že s VŠB-TUO, v případě zájmu z její strany, uzavřu licenční smlouvu s oprávněním užít dílo v rozsahu § 12 odst. 4 autorského zákona;

- bylo sjednáno, že užít své dílo, diplomovou (bakalářskou) práci, nebo poskytnout licenci k jejímu využití mohu jen se souhlasem VŠB-TUO, která je oprávněna v takovém případě ode mne požadovat přiměřený příspěvek na úhradu nákladů, které byly VŠB-TUO na vytvoření díla vynaloženy (až do jejich skutečné výše).

V Ostravě dne 24. dubna 2020

...

Bc. Sandra Lovászová

Seznam příloh

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 2 Mapa areálu Městské nemocnice Ostrava Příloha č. 3 Interní statistiky nemocnice

Příloha č. 4 Třídění dle 1. stupně

Příloha č. 5 Třídění dle 2. stupně v rámci pohlaví Příloha č. 6 Třídění dle 2. stupně v rámci věku

Příloha č. 7 Třídění dle 2. stupně v rámci nejvyššího dosaženého vzdělání Příloha č. 8 Třídění dle 2. stupně v rámci sociálního statusu

Příloha č. 9 Třídění dle 2. stupně v rámci povědomí o nemocnici Příloha č. 10 Třídění dle 2. stupně v rámci pacienta/nepacienta

Příloha č. 1 Dotazník

Dobrý den,

jmenuji se Sandra Lovászová a jsem studentkou 2. ročníku navazujícího magisterského studia na Ekonomické fakultě VŠB-TU v Ostravě. Prostřednictvím tohoto dotazníku bych Vás chtěla poprosit o pomoc při zpracování mé diplomové práce na téma ,,Analýza image Městské nemocnice Ostrava“. Tento dotazník je zcela anonymní a získané odpovědi budou využity pouze pro účely diplomové práce.

Předem děkuji za Vaši ochotu a čas, který věnujete vyplnění tohoto dotazníku.

Bc. Sandra Lovászová 1. Znáte Městskou nemocnici Ostrava?

 ano

 ne (děkuji za spolupráci, dále již nevyplňujte)

2. Odkud znáte Městskou nemocnici Ostrava?(možno označit i více odpovědí)

 byl/a jsem pacientem lůžkové části

 byl/a jsem pacientem ambulantní části

 návštěva rodiny či přátel

 z doslechu

* * v případě, že jste nebyl/nebyla v Městské nemocnici Ostrava, přejděte prosím na otázku č. 5.

3. Pokud jste byl/a pacientem, kterou ambulanci či lůžkovou část jste navštívil/a?

(Vypište)

---

4. Prosím, ohodnoťte, jak jsou pro Vás důležité následující faktory a jak hodnotíte Vaši spokojenost s nimi. (každý faktor na škále 1-7, přičemž 1 = nejlepší

hodnocení, 7 = nejhorší hodnocení)

Spokojenost Faktor

1 2 3 4 5 6 7 Ochota personálu 1 2 3 4 5 6 7 Vybavenost čekáren 1 2 3 4 5 6 7 Vybavenost lůžkové části 1 2 3 4 5 6 7 Vybavenost areálu

1 2 3 4 5 6 7 Odbornost lékařů

Důležitost Faktor

5. Co se Vám vybaví jako první v souvislosti s Městskou nemocnici Ostrava?

……….

……..………...

...

...

6. Ohodnoťte následující faktory: (každý faktor na škále 1-7, přičemž 1 = nejlepší hodnocení, 7 = nejhorší hodnocení)

Kvalita služeb 1 2 3 4 5 6 7 Nekvalitní služby

7. Postrádáte ze strany Městské nemocnice Ostrava nějaké informace?

 ne

 ano (doplňte)………

8. Znáte oficiální webové stránky Městské nemocnice Ostrava?

 ano, navštěvuji je velmi často

 ano, navštěvuji je méně často

 ano, ale nenavštěvuji je

 ne

9. Jak vnímáte pověst Městské nemocnice Ostrava v porovnání s Fakultní nemocnici Ostrava?

 je lepší

 je stejná

 je horší

 neumím posoudit

10. Ohodnoťte, jak na Vás působí síla image Městské nemocnice Ostrava?

(ohodnoťte na škále 1-5, přičemž 1=nejlepší hodnocení, 5= nejhorší hodnocení)

1 2 3 4 5

11. Doporučili byste svým známým Městskou nemocnici Ostrava?

 určitě ano

 spíše ano

 spíše ne

 určitě ne

12. Možnost na vaše připomínky či prosby

……….………

………

……….………

………

13. Jaké je Vaše pohlaví?

 muž

 žena

14. Jaký je Váš věk?

 18 až 25 let

 26 až 35 let

 36 až 45 let

 46 až 60 let

 61 a více let

15. Jaké je vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

 základní

 odborné, učňovské

 střední s maturitou

 vyšší odborné, vysokoškolské 16. Jaký je váš sociální status?

 Student

 Zaměstnaný

 Důchodce

 Nezaměstnaný, mateřská dovolená 17. Odkud jste?

 z Ostravy

 z blízkého okolí (vypište Obec) ……….

Děkuji za Vaši ochotu a čas, který jste strávil/a při vyplňování tohoto dotazníku.

Příloha č. 2 Mapa areálu Městské nemocnice Ostrava

Obr. 2.1 Mapa areálu nemocnice

Příloha č. 3 Interní statistiky nemocnice

Tab. 3.1 Počty návštěv na ambulancích za rok 2019

Počty návštěv na ambulancích v MNO za rok 2019

ODD Návštěvy

RADIOLOGIE A ZPBRAZOVACÍ METODY 76 632

CENTRÁLNÍ PŘÍJEM S EMERGENCY 44 276

REHABILITAČNÍ A FYZIKÁLNÍ MEDICÍNA 43 852

DĚTSKÝ STACIONÁŘ 21 881

PNEUMOLOGIE A FTIZEOLOGIE 21 623

OTORINOLARYNGOLOGIE 20 760

LPS 20 439

ORTOPEDIE 19 747

KARDIOLOGIE 19 259

NEUROLOGIE 18 484

LPS ZUBNÍ 17 108

UROLOGIE 17 101

INTERNA 16 671

DERMATOVENEROLOGIE 16 137

CHIRURGIE A ÚRAZOVÁ CHIRURGIE 15 300

OFTALMOLOGIE 14 202

NEFROLOGICKÉ A HEMODIALYZAČNÍ CENTRUM 13 668

DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ 12 270

DŮM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 11 310

ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE 11 085

KLINICKÁ ONKOLOGIE 9 217

GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ 8 551

CENTRUM HYPERBARICKÉ MEDICÍNY 5 924

PSYCHIATRIE 5 820

GERIATRIE A INTERNA 5 338

VŠEOBECNÉ PRAKTICKÉ LÉKAŘSTVÍ 4 245

NEUROCHIRURGIE 4 154

PATOLOGIE 4 070

Celkem

499 124

Tab. 3.2 Počet hospitalizovaných pacientů za rok 2019

Gynekologie a porodnictví 3 346

… z toho JIP 1 104

Ortopedie 2 148

… z toho JIP 790

Urologie 1 576

Chirurgie a úrazová chirurgie 3 540

… z toho JIP 823

Anesteziologie a resuscitace 283

Dermatovenerologie 559

Otorinolaryngologie 1 254

Oftalmologie 134

Neurologie 1 682

… z toho JIP 424

Dětské lékařství 4 551

… z toho JIP 679

Neurochirurgie 1 041

… z toho JIP 436

Rehabilitační a fyzikální medicína 501

MNO celkem 28 401

Léčebna dlouhodobě nemocných 971

MNO + LDN 29 372

Příloha č. 4 Třídění dle 1. stupně

Tab. 4.1 Pohlaví respondentů

Jaké je Vaše pohlaví?

Tab. 4.2 Věk respondentů

Jaký je Váš věk?

Tab. 4.3 Nejvyšší dosažené vzdělání respondentů

Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Frequency Percent

Valid

Odborné, Učňovské 18 11,8%

Střední s maturitou 50 32,9%

Vyšší odborné, vysokoškolské 75 49,3%

Základní 9 5,9%

Total 152 100,0%

Tab. 4.4 Sociální status respondentů

Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Frequency Percent

Valid

Důchodce 14 9,2%

Nezaměstnaný, mateřská dovolená 25 16,4%

Student 26 17,1%

Tab. 4.6 Známost oficiálních webových stránek Městské nemocnice Ostrava Znáte oficiální webové stránky Městské nemocnice Ostrava?

Frequency Percent

Tab. 4.7 Doporučení návštěvy Městské nemocnice Ostrava

Doporučili byste svým známým Městskou nemocnici Ostrava?

Frequency Percent

Tab. 4.8 Atributy Městské nemocnice Ostrava

Atributy Spokojenost

Čisté prostory Znečištěné prostory 1,08

Moderní prostředí Zastaralé prostředí 2,1

Dostupná Nedostupná 1,15

Bezbariérový přístup Není bezbariérový přístup 1,00

Příjemné prostředí Nepříjemné prostředí 1,95

Upravení pracovníci Neupravení pracovníci 1,01 Dobrá image nemocnice Špatná image nemocnice 1,9 Tab. 4.9 Získávání informací o Městské nemocnici Ostrava

Odkud znáte Městskou nemocnici Ostrava?

Frequency Total Percent

Valid

Byl/a jsem pacientem lůžkové části 78 152 51,3%

Byl/a jsem pacientem ambulantní části 85 152 55,9%

Návštěva rodiny či přátel 89 152 58,6%

Z doslechu 16 152 10,5%

Tab. 4.10 Spokojenost s jednotlivými faktory

Koeficient významnosti

Průměrná známka

Index spokojenosti

ochota personálu 8,75 2,84 30,62

vybavenost čekáren 7,30 3,27 37,90

vybavenost lůžkové části 8,10 2,94 32,35

vybavenost areálu 7,66 2,99 33,21

odbornost lékařů 8,96 2,30 21,73

Tab. 4.11 Asociace v rámci Městské nemocnice Ostrava Co se Vám vybaví jako první v souvislosti s Městkou

nemocnici Ostrava? Frequency Percent

pohotovost 15 9,9%

dobrý přístup 14 9,2%

hospitalizace 10 6,6%

špatná pověst 12 7,9%

porod 10 6,6%

strach, deprese, bolest 12 7,9%

uzdravení, zdraví, pomoc 8 5,3%

areál 17 11,2%

logo 18 11,8%

špatná zkušenost 14 9,2%

lékaři, práce 9 5,9%

ostatní 13 8,6%

Total 152 100,0%

Tab. 4.12 Připomínky respondentů

Možnost na Vaše připomínky či prosby Frequency Percent

Valid 137 90,1

Docházím za svým specialistou,jiné prostory neznám,nemocnice obecně nemám v oblibe

1 0,7

Chovani nektereho personalu neni vzdy vyhovujici, postradala jsem castokrat lidsky pristup. Ve fakultni nemocnici je jednani s pacientem vice na urovni, lidske.

1 0,7

jako pacient vnímám vytíženost sester 1 0,7

je velký rozdíl mezi jednotlivými odděleními-např. plicní oddělení se špatně hledá a čekárna je škaredá, na pohotovosti je to lepší.

1 0,7

Jsem zaměstnaný ( 0.78 HPP) student (LF OSU). :-) 1 0,7 MNOF je menší než FNO, z toho plyne i možnost

poskytnutí léčby

1 0,7

Myslím, že slova by bohužel nestačila.

Interna=arogantní sestry.

1 0,7

Na pohotovosti by měl být příjemnější personál, chápu že ošetřovat nad ránem se jim nechce, ale jsou v práci tak

1 0,7

nemám 1 0,7

Nepříjemné sestry 1 0,7

Stále se vylepšuje 1 0,7

Vetsi empaticnost primare gynekologie k pacientkam. 1 0,7 Zamyslet se nad tím,že pacienti nejsou kusy masa ale

lidé a neurčovat diagnózu od dveří (Dr.Hermanová,chirurgie)

1 0,7

zmatek v odděleních 1 0,7

Zvýšení personálu 1 0,7

Total 152 100,0

Tab. 4.13 Vnímaná pověst nemocnice

Ohodnoťte, jak vnímáte pověst Městské nemocnice Ostrava v porovnání s Fakultní nemocnici Ostrava?

Tab. 4.14 Postrádaní informací

Postrádáte ze strany Městské nemocnice Ostrava nějaké informace?

Frequency Percent

Valid

Ne 142 93,4

Ano 10 6,6

Total 152 100,0

Tab. 4.15 Oficiální webové stránky

Tab. 4.16 Povědomí o nemocnici

Odkud znáte Městskou nemocnici Ostrava?

Frequency Total Percent

Valid

Byl/a jsem pacientem lůžkové části 78 152 51,3%

Byl/a jsem pacientem ambulantní části 85 152 55,9%

Návštěva rodiny či přátel 89 152 58,6%

Z doslechu 16 152 10,5%

Tab. 4.17 Nejnavštěvovanější lůžková či ambulantní část

Pokud jste byl/a paciente,. Kterou ambulantní či lůžkovou část jste využil/a ?

Frequency Percent

Ostatní 53 28,5

Gynekologicko-porodnické 41 22,0

Chirurgie 22 11,8

Ortopedie 16 8,6

Dětská ambulance, pohotovost 16 8,6

Traumatologie 10 5,4

Pohotovost 10 5,4

ORL 9 4,8

Neurologie 9 4,8

Total 186 100,0

Znáte oficiální webové stránky Městské nemocnice Ostrava?

Frequency Percent

Tab. 4.18 Atributy Městské nemocnice Ostrava

Atributy Pacienti Nepacienti Atributy

Čisté prostory 2,23 1,65 Znečištěné prostory

Moderní prostředí 4,16 3,45 Zastaralé prostředí

Dostupná 2,19 1,73 Nedostupná

Bezbariérový přístup 2 1,54

Není bezbariérový přístup

Příjemné prostředí 3,71 3,22 Nepříjemné prostředí Upravení pracovníci 2,04 2,12 Neupravení pracovníci

Příjemné prostředí 3,71 3,22 Nepříjemné prostředí Upravení pracovníci 2,04 2,12 Neupravení pracovníci

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 66-100)