• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Struktura nemocnice

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 23-27)

Součástí Městské nemocnice Ostrava jsou:

 Ambulance – urologie, ortopedie, neurochirurgie, plicní, diaporadna, odběry, rentgen, klinická hematologie, ARO, interna.

 Lůžka a ambulance – oční, neurologie, gynekologie, neurochirurgie, geriatrie a interna, kožní, ORL, onkologie, interna kardiologie, rehabilitace, urologie, ortopedie, hemodialýza, dětské lékařství.

 Příjem – porodnice, centrální příjem s Emergency.

 Ostatní oddělení – LDN, operační sály, patologie, autoservis a sanitky, praktický lékař, hospodářská budova, centrální sklad, jídelna, ředitelství, klinická biochemie.

Marketingový mix Městské nemocnice Ostrava Produkt

Nemocnice poskytuje pacientům ošetření v jednotlivých odborných ambulancích, péči na vyhrazených lůžkových odděleních a také možnost rehabilitací po různých ortopedických a chirurgických zákrocích. Součástí nemocnice je babybox, který má přispět k řešení bezvýchodné situace rodiček. Jako jediná má pohotovostní službu v obci Ostrava.

K vedlejším poskytovaným službám lze zařadit nemocniční lékárnu, která se nachází v areálu nemocnice. Pacienti si tak mohou ihned vyzvednout své předepsané léky a nemusí hledat jinou lékárnu. V areálu se vyskytuje nemocniční bufet, který slouží jak pro pacienty, lékaře, tak i pro návštěvníky. Automaty s občerstvením či špunty do uší jsou umístěny na každém oddělení. Celý nemocniční komplex je pokryt připojením k internetu. Nemocnice také poskytuje duchovní službu pro pacienty, kteří vyznávají svou víru. (www.mnof.cz)

Cena

Ceník služeb se odvíjí podle jednotlivých oddělení. Dle zákona musí Městská nemocnice Ostrava vybírat regulační poplatek v částce 90,- Kč za poskytnutí pohotovostní služby. V roce 2014 vláda schválila návrh na zrušení regulačních poplatků v ambulancích u lékařů a v lékárnách za recepty v hodnotě 30,- Kč. Návrh vešel v platnost 1. 1. 2015.

Jako v každé nemocnici i v Městské nemocnici Ostrava si může pacient připlatit za nadstandartní pokoj, pokud to dovoluje kapacita daného oddělení. Zdravotní a rehabilitační pomůcky si musí pacient zaplatit sám, anebo si je může za poplatek zapůjčit.

Zdravotní pojišťovny tyto pomůcky financují jen z části.

Distribuce

Nemocnice je situována ve středu města na ulici Nemocniční 898/20A. V její blízkosti se nachází uspokojivá dopravní infrastruktura. Do nemocnice se dá vejít ze dvou stran. Nedaleko hlavní brány jsou umístěny zastávky MHD (tramvaje, autobusy, trolejbusy) pod názvem Náměstí Republiky a vlakové i autobusové nádraží. Z opačné strany nemocnice lze vidět obchodní centrum Futurum a autobusové zastávky s názvem Stanice záchranné služby. U nemocnice je také možnost parkovat na placeném parkovišti, které má však omezenou kapacitu. Bohužel v blízkosti se nenachází možnost dalšího parkování.

Marketingová komunikace

Hlavní marketingovou komunikací Městské nemocnice Ostrava jsou její webové stránky, kde pacienti či návštěvníci naleznou všechny potřebné informace. Dalším prvkem jsou nová média - Facebook a YouTube. Nemocnice také vydává každý rok svůj nemocniční zpravodaj.

Oddělení médií a PR zajišťuje pořádání kulturních, společenských, sportovních a preventivních akcí pro veřejnost. Např. dne 13. 2. 2020 Městská nemocnice pořádala odbornou konferenci Dětského rehabilitačního stacionáře nebo Těhu DAY v blízkém obchodním centru Futurum, kde se prezentoval tým porodních asistentek vedených vrchní sestrou. Reklamu vně nemocnice si zařizuje také samé oddělení. Městská nemocnice Ostrava je také matkou soutěže Sestra roku.

Městská nemocnice Ostrava má úzkou spolupráci se Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou. Studenti vysokých škol mohou dosáhnout na stipendium, které Městská nemocnice Ostrava nabízí pro studenty VŠ magisterského studia v 5. a 6. ročníku, kdy se musí zavázat na 2 roky k práci v nemocnici, a pro studenty VŠ bakalářského studia ve 3. ročníku, kteří se zavazují na 3 roky. Dále nabízí brigády pro studenty vysokých a vyšších odborných škol, kteří se připravují na výkon povolání zdravotnického pracovníka. Převážně se hledají studenti z oboru všeobecná sestra, zdravotnický záchranář, praktická sestra, ale také medici z oboru všeobecného lékařství.

V roce 2018 nemocnice přijala téměř 20 studentů na brigádu, kteří vypomáhali na nelékařských pozicích u pacientů v období pracovních neschopností zdravotníků nebo při plánovaných dovolených. (www.mnof.cz)

Lidé

V nemocnici pracuje ke konci roku 2019 přes 2000 lékařů a zdravotnického personálu. Nemocnici k datu 31. 12. 2019 navštívilo v ambulancích celkem 499 124 lidí.

Nejvíce návštěv zaznamenala ambulance Radiologie a zobrazovací metody s počtem 76 632 lidí, druhou nejvíce navštěvovanou ambulancí byl Centrální příjem s Emergency s 44 276 lidmi a třetí nejvíce navštěvovanou ambulancí byla Rehabilitační a fyzikální medicína s počtem návštěv 43 852. (viz příloha 3.1)

Celkem hospitalizovaných pacientů v roce 2019 bylo v Městské nemocnici Ostrava 28 401, pokud bychom do toho zahrnuli Léčebnu dlouhodobě nemocných, konečné číslo by bylo 29 372 pacientů. (viz příloha č. 3.2)

Během roku bylo provedeno 15 820 operací, kdy v druhém pololetí roku počty operací klesly na všech odděleních.

Tab. 3.1 Počet operací za rok 2019

Oddělení 1. pololetí 2. polovina 1-12/2019

303 Kardiologie 843 756 1 599

307 Gynekologie a porodnictví 1 171 1 059 2 230

308 Ortopedie 1 204 1 014 2 218

309 Urologie 1 591 1 360 2 951

310 Chirurgie a úrazová chirurgie

1 671 1 469 3 140

315 Otorinolaryngologie 580 547 1 127

323 Neurochirurgie 618 557 1 175

316 Oftalmologie 798 582 1 380

Celkem 8 476 7 344 15 820

Zdroj: Vlastní zpracovaní dle poskytnutých statistik od nemocnice Materiální prostředí

Městská nemocnice Ostrava má velký areál, kde se nachází spousta budov.

Budovy jsou pro lepší orientaci označeny jak velkými písmeny, např. G-oční nebo E4-chirurgie, tak se liší podle barev, kdy červenou barvou je označen příjem, tmavě modrá barva znázorňuje ambulance, světle modrá označuje lůžka a ambulance a šedou barvou jsou označené ostatní budovy.

Do areálu lze vstoupit hlavním vstupem z ulice Nemocniční a hlavní vjezd se nachází na ulici Hornopolní. Ještě je zde nákladní vjezd, který je v blízkosti ulice Varenská. Parkoviště se nachází před hlavním vstupem, je hlídané, a tudíž se musí platit.

V areálu nemocnice se nachází Babybox. (www.mnof.cz) Procesy

Městská nemocnice Ostrava nabízí nově na svých webových stránkách možnost objednání se ke svému lékaři. V nabídce jsou všechny ambulance, jak pro dospělé, tak pro děti.

Nemocnice nabízí centrální příjem s Emergency od pondělí do neděle nepřetržitě a nachází se v pavilonu E2 v přízemí. Jako jedna z mála má pohotovostní službu pro děti a dorost, pohotovostní službu pro dospělé, pohotovostní službu zubní, pohotovostní gynekologickou ambulanci, psychiatrickou první pomoc, oční pohotovost, ORL pohotovost a urologickou pohotovost.

Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost je v provozu v pracovní dny od 15:30 do 6:30 a o víkendu nepřetržitě, nachází se v pavilonu B na ulici Janovského 2825/8. Zubní pohotovost je otevřena v pracovní dny od 18:00 do 6:00 a o víkendech či

státních svátcích nepřetržitě. Například oční pohotovost je otevřena pouze v pondělí a úterý od 15:30 do 7:00 a soboty i neděle jen v liché víkendy.

Všechny ambulance mají svojí recepci, která slouží k zjednodušení styku pacienta se zdravotnickým personálem, a to nepřetržitě v době ordinačních hodin. Každá ambulance má rozdílné ordinační hodiny. (www.mnof.cz)

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 23-27)