• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Počet modernizovaných bytů a čerpaná částka úvěru (224/396-07)

Bytový fond

Počet

modernizovaných bytů

Celková čerpaná částka úvěru v Kč

Průměrná částka úvěru na 1 byt v Kč

byty ve vlastnictví

fyzických osob 164 14 001 595 85 375

byty ve vlastnictví

města 197 5 894 658 29 922

Zdroj: Město Valašské Meziříčí, Odbor finanční, vlastní zpracování

Tabulka 3.8 znázorňuje, že ze třetího úvěru č. 224/396-07, který město Valašské Meziříčí pro modernizaci bytů na svém území od Státního fondu rozvoje bydlení získalo ve výši 20 mil. Kč, bylo modernizováno 164 bytů ve vlastnictví fyzických osob a částka vyčerpaná na tyto modernizace z úvěru byla ve výši 14 001 595 Kč.

Na jeden modernizovaný byt v průměru připadla z úvěru částka 85 375 Kč.

Bytů ve vlastnictví města bylo z tohoto úvěru modernizováno 197, a to částkou z úvěru ve výši 5 894 658 Kč, což na jeden městský byt představuje v průměru částku úvěru ve výši 29 922 Kč.

52

4 Zhodnocení podpory státu při modernizaci bytového fondu města Valašské Meziříčí

Domovní fond města Valašské Meziříčí podle SLDB 2011 zahrnuje 4 216 domů, z nichž je 3 612 rodinných domů a 493 bytových domů. Obydleno je 90 % všech domů.

Neobydlené domy jsou domu určené k rekreaci, domy v rekonstrukci nebo domy k bydlení nezpůsobilé. Ve městě je celkem 10 488 obydlených bytů, z toho je 6 626 bytů v bytových domech a 3 759 bytů v rodinných domech.

Ve městě žilo podle SLDB 2011 celkem 25 815 osob, z toho žilo 10 925 osob v rodinných domech a 14 890 osob v bytových domech. Co do počtu obytných místností, nejvíce jsou v bytovém fondu města zastoupeny byty o 4 obytných místnostech.

Na dalším místě jsou byty o 3 obytných místnostech. Nejméně bytů v bytovém fondu města je o velikosti 1 obytné místnosti.

Údaje posledního sčítání (SLDB) jsou ovlivněny skutečností, že při SLDB v roce 2011 byly součástí Valašského Meziříčí obce Krhová a Poličná. Tyto obce se od města oddělily a od 1.1.2013 jsou již samostatné. Přesné počty domovního fondu města Valašské Meziříčí budou známy až po dalším sčítání lidu, domů a bytů, které se uskuteční v letošním roce.

Valašské Meziříčí nemá dostatečnou kapacitu pro bydlení a poptávka po bytech převyšuje nabídku bytů. Zájem o získání bydlení ve městě je dán dostatkem pracovních příležitostí a dobrou dopravní dostupností města.

Ve městě se, podle územního plánu, nachází rozvojové plochy pro bydlení ve vlastnictví města nebo soukromých vlastníků. Těchto rozvojových ploch je 23, z toho 14 rozvojových ploch se nachází v zastavitelném území. Po změně územního plánu bude možná výstavba v dalších 4 rozvojových plochách. Možná výstavba bytových domů je v 5 rozvojových plochách.74

Bytový fond každého města, tedy disponibilní množství bytů může být ohroženo nedostatečnou údržbou, zanedbáním oprav a rekonstrukcí. Tím se snižují technické a uživatelské kvality bytů, celkový užitek z bytového fondu je nižší, než by mohl být.

Zanedbané byty či byty v zanedbaných domech existují, ale současně nepředstavují

74 Město Valašské Meziříčí: Návrh strategického plánu rozvoje města 2021-2027 [online]. [cit. 2021-03-30]. Dostupné

z:https://www.valasskemezirici.cz/navrh-strategickeho-planu-rozvoje-mesta-2021-2027/ds-3121/archiv=1&p1=17903

53

dostupný bytový fond, který by splňoval požadavky na funkční uživatelnost.

Dobrá správa bytového fondu proto zajistí prodloužení životnosti bytů a domů, a tím užitku pro obyvatele města. Prioritou bytové politiky města tak není jen výstavba nového bydlení pro občany, ale rovněž péče o existující bytový fond, zkvalitnění jeho stavu a také jeho optimální využívání.

Mezi aktuální problémy v oblasti bydlení patří narůstající koncentrace sociálně slabých obyvatel. Růst počtu takových lokalit potom vede k sociálnímu vyloučení části místní komunity a segregaci vůči okolnímu prostředí. Každá obec může rozhodovat o lokalizaci sociálních bytů a zabránit vzniku nebo alespoň snížit negativní následky segregace.

Obecní bytový fond může plnit funkci běžného nájemního bytu, ale může se také zaměřovat na podporu konkrétních sociálně potřebných skupin, které jsou ohroženy ztrátou bydlení, a sice zajištěním potřebného typu sociálních bytů. Jsou to byty nejčastěji nízkonákladové, byty v domech s pečovatelskou službou, které nejsou zcela bezbariérové i byty v domech, ve kterých jsou jen bezbariérové byty.

S údržbou bytového fondu, všestranným zlepšením a modernizací bydlení, souvisí také potřeba řešení kvality vnějšího prostředí rezidenčních oblastí na sídlištích, a to formou komplexních systémových revitalizací. Jde o to, aby byl vytvořen kvalitní, bezpečný a dobře fungující veřejný prostor, který je uzpůsobený pro pobyt všech věkových a sociálních skupin obyvatel sídliště. Patří sem rekonstrukce veřejného osvětlení, rozšíření parkovacích míst, revitalizace komunikací, zpevněných ploch a zeleně, vložení estetických prvků a zkvalitnění prostředí. Předmětem regenerace sídlišť jsou také nově zbudovaná kontejnerová stání, revitalizace zeleně, dětských hřišť a sportovišť, sadové úpravy a vytvoření klidových a aktivních zón ve městě. Regenerace sídliště představuje komplexní zásah do využití území sídliště tak, aby sídliště lépe fungovalo, aby se zde lidem dobře žilo a aby sídliště bylo pro obyvatele přitažlivější.

V České republice bylo v roce 2011 celkem 4,76 milionů bytů, z toho 2,4 mil. bytů v bytových domech a 2,2 mil. bytů v rodinných domech. Průměrné stáří bytů bylo 50 let.

Průměrné stáří obydlených bytových domů bylo 52 let a rodinných domů 49 let.

Stáří bytového fondu odpovídá náročnost na běžné opravy a údržbu, zejména z hlediska výše finančních prostředků nutných k odstraňování závad. Podmínkou pro realizaci modernizace bytového fondu je především dostatek finančních prostředků.

54

Státní fond rozvoje bydlení v programu „Úvěry pro obce: Úvěry obcím na opravy a modernizace bytového fondu“ dával obcím možnost, na základě nařízení vlády č. 396/2001 Sb., požádat o nízkoúročený 3% úvěr s maximální dobou splatnosti 10 let.

Stát, prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení, se tímto nástrojem podpory zaměřil na opatření směřující k odstraňování zanedbanosti bytových domů, na zvýšení péče o technický stav bytových domů a současně možnosti rekonstrukce a modernizace bytových fondů obcí. Tento úvěrový program byl realizován od 9.11.2001 do 31.12.2012, a byl určen na opravy a modernizace obecního bytového fondu. Obec měla povinnost minimálně 20 % zapůjčených prostředků poskytnout jiným vlastníkům bytového fondu na svém území, a to za stejných podmínek, za jakých získala úvěr od SFRB, tedy s úrokovou sazbou 3 % p.a., se splatností 10 let a s možností předčasně splatit úvěr nebo jeho část. Počínaje rokem 2013 začaly obce při opravách obecního bytového fondu využívat program Panel 2013+ s výhodnější úrokovou sazbou.