• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Proces vzniku výrobku charakterizuje proces, který zahrnuje cestu výrobku od požadavků zákazníka až k sériové výrobě. Dnešní světlomety jsou vybaveny špičkovou elektronikou, umí komunikovat s řídící jednotkou v automobilu, reagovat na vnější vlivy a tím zvyšovat bezpečnost cestujících ve vozu. Při takové úrovni inovací je třeba mít vysoce kvalifikované odborníky v oboru (mechanická konstrukce, elektronika, optické systémy, industrializace atd.). Proto je důležité mít správně definované a nastavené procesy, jejich návaznosti a efektivnost. Podstatnou součástí je i disciplína pracovníků v dodržování těchto procesů na cestě při dosažení funkčního a kvalitního produktu.

Správné dodržení Procesu vzniku výrobku zaručuje dodržení zákonných a zákaznických požadavků pro zajištění sériové výroby. Proces vzniku výrobku je rozdělen do 7 základních milníků (bran), jež jsou vidět na obrázku níže [31].

31

Obrázek 2 Proces vzniku výrobku

První milník – Plánování a definování programu, vytvoření nabídky

Jedná se o pochopení zákonných a zákaznických požadavků, včetně interních a vytvoření přijatelné obchodní nabídky, která přiměje zákazníka uzavřít transakci se společností Hella včas. Je nominován akviziční tým, který analyzuje zákaznické požadavky týkající se konstrukčního návrhu, optického návrhu a návrhu hardwaru.

Postupně je vypracován konstrukční koncept nabídky, který obsahuje první návrhy konstrukce produktu, optický návrh a návrh hardwaru a testování. Výstupem první brány je tedy vytvoření definice programu, analýza s ním souvisejících rizik a shromáždění a vyhodnocení zdrojů pokrývající všechny oblasti návrhu.

Druhý milník – Zahájení projektu (Příprava projektu)

Záměrem je vytvoření rámcového plánu projektu, za který je odpovědný projektový manažer a jeho tým. Je vytvořen plán pro každou oblast, jako je konstrukce, technologie osvětlení, hardware a software. Dále je třeba provést kalkulaci požadovaného rozpočtu, náklady na technické vybavení (zařízení) a lidský faktor. Je potřeba vzít v úvahu například plán uvolnění výroby, integraci FMEA, integraci DVP, hardwarový plán, plán testování systému, plán vzorků, plán zajištění kvality apod.

Třetí milník – Koncept vývoje produktu a procesu

V této fázi se definují požadavky na získávání zdrojů a zajištění kvality. Jsou završeny nákupní a kvalitativní činnosti. Jsou definovány požadavky na dodavatele, kteří vyvíjejí vedlejší komponenty souběžně s vývojem výrobků Hella. Krom toho jsou definovány požadavky i na osvědčené dodavatele, kteří vyrábějí a dodávají díly dle technických výkresů Hella. V této etapě je vytvářen Plán kontroly a řízení a první DVP.

Dále je vytvořen koncept produktu, který zahrnuje vytvoření systémové architektury a návrh systému, jakož i návrh technických součástí, komponent hardwaru, návrh osvětlení včetně vzorků a návrh softwaru, včetně jednotlivých (individuálních) modulů softwaru. Následuje testování a ověřování konstrukčního návrhu, hardwaru a softwaru a integrace softwaru.

32

Tato fáze je završena vytvořením integrovaného systému, včetně dokumentace.

Krom toho jsou k dispozici první prototypy a je ověřen a uvolněn koncept produktu na systémové úrovni.

Čtvrtý milník - uvolnění výroby, dodávky a kvalifikace produktu a procesu

Jedním z cílů této fáze je zajištění zdrojů/dodávek. Jsou definováni jak dodavatelé, tak i požadavky na dokumentaci a zabezpečuje se hodnocení rizik dodavatelů. Je nutné jmenovat dodavatele, aby bylo zabezpečeno objednání elektronických dílů, strojů a robotiky, testovacích a montážních zařízení a dalších potřebných dílů.

Zahajují se veškeré úlohy, které sledují aktualizaci a dokončení výrobní koncepce.

Tyto úlohy zahrnují například výrobní uspořádání, materiálový tok a logistické strategie.

Důležitým krokem je také vytvoření požadavků na specifikaci montážních zařízení a nástrojů, které budou vyráběny externími dodavateli.

Pátý milník – Realizace výroby

Účelem procesu realizace výroby je dodání a instalace všech výrobních prostředků pro výrobek a pro nadcházející uvedení do provozu. To znamená přijetí montážního zařízení u dodavatele, kontrola funkčnosti jednotlivých výrobních zařízení, jejich schválení a dokumentace testů (konečné přijetí). Proces realizace výroby zahrnuje kvalifikaci konstrukčního návrhu, aby bylo zajištěno, že je výkon celého systému srovnatelný s požadavky. Poskytuje také konečný přehled všech testů pro zákazníky a odpovídající výsledky zkoušek. Provádějí se také systémové testy, které jsou dokumentovány a prokazují, že integrovaný systém splňuje definované systémové požadavky.

Šestý milník – Kvalifikace produktu a procesu

Cílem tohoto procesu je prokázat, že je k dispozici způsobilý výrobek pro sériovou výrobu. Zákazníkovi je předložen PPAP. Je dokončena homologace. Výrobní proces je zákazníkem uvolněn.

Sedmý milník – Stabilizace procesu

V tomto procesu je stanovena reprodukovatelnost a přesnost výsledků náběhu výroby a je stanovena stabilní výrobní kapacita. Je zabezpečena ziskovost projektu. Jsou známa potenciální rizika při vývoji produktu a procesu pro prevenci vad. Je zajištěna dlouhodobá způsobilost procesů. Je dokončeno SOP (Standard Operating Procedure – Standardní pracovní postup – detailně popsané pracovní instrukce a postup provádění úkonů a činností) [31].

33

3 Představení zadní skupinové svítilny

Produktové portfolio Hella je zaměřeno především na výrobu hlavních světlometů a zadních skupinových svítilen, výrobu blinkrů a mlhových světel. Vedle halogenových světlometů, které spadají do obvyklých základních technologií, se zde vyrábějí i xenonové světlomety. Již od roku 2005 obsahuje produktová nabídka jako nejnovější technologii LED systémy.

Zadní skupinová svítilna plní několik funkcí – světlo zpětné jízdy, zadní směrové světlo, brzdové světlo, koncová svítilna, koncové mlhové světlo a odrazové sklo. I zadní skupinové svítilny ovlivňují design vozidla, a proto firma vyrábí individuální design pro jednotlivé zákazníky. Technologie LED je u zadních svítilen využívána od poloviny 90. let minulého století (viz obrázek 3). V prvních desetiletích výroby nebyl zadním skupinovým svítilnám přikládán velký význam. Od roku 2012 došlo k růstu prodeje těchto světel a nadále prodej roste, především díky technologickému know-how [33].

Obrázek 3 Historický vývoj LED technologie u zadní skupinové svítilny [33]

Konstrukce a vývoj zadní skupinové svítilny

Vývoj a konstrukce zadní skupinové svítilny je složitý soubor vzájemně navazujících operací. Vývoj svítilny je rozdělen na dvě fáze, a to předvývoj a vývoj. Ve fázi předvývoje je zadána zakázka společnosti Hella na prvotní návrh svítilny. Výstupem této fáze je optický koncept a prototyp samotné svítilny, jenž ještě není doladěn do detailů.

34

Fázi vývoje předchází opět zadání zákazníka. Nyní je již kladen požadavek na detailní rozpracování a sériovou výrobu [34].

Zadní skupinová svítilna a její jednotlivé části

Stavba zadní skupinové svítilny je z hlediska konstrukce rozdělena dle typu použitého světelného zdroje, ale obecně je rozdělena na tři základní části, a to:

1) Plášť zadní skupinové svítilny

Základními stavebními jednotkami pláště je pouzdro a sklo. Pomocí pouzdra je vyplněn zástavbový prostor v kapotě automobilu a je připevněno úchyty ke konstrukci automobilu. Krycí sklo je navařeno na pouzdro a plní krycí funkci světlometu. Pro výrobu skla se nejčastěji používá polykarbonát, který nahradil dříve používanou sklovinu. Pouzdro světlometu je vyrobeno vstřikováním materiálu pod tlakem do formy.

2) Dekorační součásti zadní skupinové svítilny

Jelikož automobily jsou prodávány převážně díky designu, je důležité zvážit tento aspekt i u zadních skupinových svítilen. Navrhovaný model od designera musí být co nejpřesněji dodržen, k čemuž slouží různé dekorativní lišty, lisované rámečky a tubusy.

3) Funkční součásti zadní skupinové svítilny

Funkční součásti zadní skupinové svítilny zajišťují správnou funkci svítilny. Jedná se například o reflektory, čočky či moduly, obecně optické systémy. Optický systém napomáhá ke korigování světelného paprsku do svazku směřujícího požadovaným směrem [33].

Obrázek 4 Zadní skupinová svítilna [33]

35