• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Zákaznické požadavky

Jak bude výsledný produkt vypadat, vymezuje množství faktorů. Těmi nejdůležitějšími faktory jsou požadavky zákazníků na vzhled a na úroveň technologií, které tyto požadavky limitují.

Společnost Hella je přímý dodavatel světelné techniky automobilovým firmám.

Požadavky jsou tlumočeny dodavateli ve formě zadávací dokumentace. Požadavky se týkají nejen množstevních požadavků a finančních omezení, ale i konkrétních požadavků

38

na vývoj a výrobu zadní skupinové svítilny. Požadavky zákazníků se týkají vzhledu, rozměrů a tolerancí, výrobních technologií, způsobu balení a plnění různých funkcí.

Společnost Hella má za cíl zaručovat vysokou kvalitu svých výrobků. Plní ho průběžným určováním kritérií kvality během celého výrobního procesu a jejich důkladnou kontrolou pomocí pečlivě vypracovaných metod. Sériová kvalita je zajištěna neustálým monitorováním a ověřováním [33].

Ověřování funkčních požadavků je prováděno různými zkouškami ve zkušebních laboratořích, kde je možné simulovat reálné prostředí.

Mezi základní požadavky posuzování patří dekorativní hledisko, přítomnost cizích látek (např. voda, prach) a plnění světelných funkcí (fotometrie).

Pro přiblížení jsou některé zkoušky uvedeny níže.

Zkouška těsnosti v ostřikovacích kabinách

V univerzálních vodních ostřikovacích kabinách jsou výrobky vystaveny podmínkám reálného prostředí. Tyto kabiny umožňují vytvořit podmínky vodního proudu, vodního paprsku, deště a mlhy. Při intervalových zkouškách a zkouškách stříkající vodou se ověřuje těsnost výrobků pod tlakem až 5 barů a při zkoušce vodním paprskem pod tlakem až 10 barů.

Zkouška vysokotlakým čistícím strojem

Výrobky se ve zkušebně testují vodou pod tlakem až 120 barů s teplotou 85°C. Při této zkoušce se simuluje mytí v myčce nebo vysokotlakým čistícím strojem.

Zkouška odolnosti proti prachu

Zkouška odolnosti proti vniknutí prachu ověřuje, v jaké míře je pracovní světlomet chráněn proti vniknutí cizích pevných těles, včetně prachu. Testovaný předmět je po dobu 5 hodin vystaven působení směsi vzduchu s prachem. Díky této zkoušce může společnost Hella zaručit, že se do výrobku nedostane prach a bude zachována i dlouhá životnost.

Zkouška těsnosti při ponoření pod tlakem

Tato zkouška je dle požadavků prováděna u všech světelně technických výrobků.

V ponorné hloubce je hloubka vody 1 metr. V jiném zkušebním zařízení je možno dosáhnout hloubky vody až 6 metrů. V ponorné nádrži se provádí i zkouška přetlakem, která dosahuje až 1,6 bar. Všechny zkoušky probíhají dle Hella normy a právních předpisů.

Zkouška odolnosti vůči teplu, vlhkosti a chladu

Při zkouškách s proměnlivými teplotami jsou Hella výrobky v klimatizačních skříních s objemem 600 až 1 000 litrů vystaveny kolísání teploty od -40 až do +100°C.

Jsou prováděny i zkoušky orosením a odrosením do maximální vlhkosti vzduchu 95% a

39

teploty +80%. V tzv. šokové skříni se během několika sekund mění teplota v rozmezí od -40 do + 100°C. Při těchto zkouškách dochází k extrémnímu namáhání materiálu, jak osvětlovacích, tak elektronických součástí. Doba zkoušek teplem a chladem je přibližně 48 hodin.

Zkouška odolnosti vůči solné mlze

Tato zkouška simuluje náročné venkovní podmínky na silnici. Solná mlha, která proudí kolem pracovního světlometu po dobu až 720 hodin, ověřuje odolnost proti korozi.

Vysoká odolnost vůči solné mlze je nezbytná hlavně u zadních světlometů, protože jsou montovány do nízké výšky na zádi vozidla, kde čelí nejtvrdším podmínkám (např.

odlétající kamínky, sůl, voda).

Vibrační zkouška

Tato zkouška je schopna nasimulovat chování výrobku na nekvalitní vozovce.

Testuje se při ní např. chování při jízdě po štěrkovém povrchu, hrubém písku, poli nebo polních cestách nebo při jízdě přes výtluky. Za použití širokopásmové vibrační zkoušky se ověřuje mechanická mez únavy na svislé i vodorovné ose. Frekvenční pásmo je nastaveno od 10 do 1000 Hz. Kromě zkoušky vibracemi jsou výrobky vystaveny změnám teploty v rozmezí -40 až +80°C. Tímto se mimo jiné simuluje i proces stárnutí plastů. U všech výrobků se zkouší funkčnost až 24 hodin. Při této zkoušce se navíc provádí mechanický šokový test, který umožňuje simulovat chování při nárazech (to se týká např. výrobků v krabici při distribuci) [33].

K základním požadavkům zákazníků patří také požadavky na světelné funkce. Ty jsou prokazovány fotometrickými zkouškami. Dle konkrétních požadavků zákazníků se tyto požadavky na světelný výstup pohybují v rozmezí od 100% do 130%. [37]

40

4 Analýza současného stavu provádění metody FMEA u výrobce automobilové techniky

V současnosti je metoda FMEA významný nástroj pro plánování a zvyšování kvality produktů a procesů ve společnosti Hella. Tvorba FMEA produktu a procesu je činnost, na kterou se v Helle klade velký důraz. Tomu odpovídá i míra využívání této metody. Dokument FMEA je živý dokument, který je vytvářen v co možná nejranější fázi vývoje a který je v průběhu vývoje dle potřeby aktualizován (např. při změně požadavku na produkt, při změně procesu, při změně dodavatele).

Společnost Hella používá ke zpracování FMEA software, který je využíván v celé korporaci. Jedná se o program IQ-RM PRO 6.5 od německé společnosti APIS. Tento software umožňuje vytvářet dokumenty v různých standardech, vývojové diagramy, plány kontroly a řízení, strukturální analýzu a statistickou analýzu. Pro týmové schůzky využívá FMEA meetingy nebo telekonferencí, kdy je vzájemně sdílena plocha mezi počítači. Při potřebě sdílení informací a dokumentace využívá lokální i globální sítě. Společnost Hella má pro metodu FMEA zaškolovací systém, který je rozdělen do čtyř úrovní školení.

Všichni THP zaměstnanci, kteří se na své pozici mohou setkat s touto metodou, absolvují základní školení, aby získali povědomí o podstatě a přínosech této metody. Druhá úroveň je určena zaměstnancům, kteří se podílejí na tvorbě FMEA, mají zodpovědnost za její obsah a jsou součástí týmu, který FMEA vytváří. Třetí úroveň je určena pro inženýry kvality z vývoje či výroby, kteří si prakticky vyzkouší práci s programem IQ-RM a sestaví plán kontroly a řízení pro určitý projekt u vybrané externí společnosti. Čtvrtá úroveň je zaměřena na moderaci FMEA a podpůrné metody jako je brainstorming a mentální mapa.