• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4. Aktuální stav a prognóza budoucího vývoje inflace v ČR

4.5 Zhodnocení měnové politiky ČNB

4.5.3 Prognóza vývoje inflace v ČR

Na konec práce uvádím prognózu inflace na následující období od února 2018. Pro následující období můžeme předpokládat oslabující inflační tlaky působené klesajícím růstem české ekonomiky. Oproti tomu vysoká zaměstnanost bude nadále působit proinflačně. Vývoj inflace na základě prognózy ČNB je znázorněn v následujícím grafu.

Graf č. 32: Inflační prognóza ČNB z února 2018

Zdroj: https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/prognoza/ [cit. 22. 4. 2018]

V průběhu roku 2018 prognózuje ČNB vývoj inflace těsně nad dvouprocentním inflačním cílem. Následují rok by inflace měla poklesnou těsně pod inflační cíl. Nejvyšší podíl na poklesu inflace je přisáván pokračujícímu posilování kurzu koruny. Silný kurz bude snižovat jak ceny zahraničních výrobků, tak cenu ropy a dalších komodit. Pokles cen agregátních

86

komodit by měl následně oslabovat růst cen potravin. Růst kurzu se také částečně podepíše na snížení HDP, protože vzrostou vývozní ceny a klesne poptávka po vyváženém zboží. Vysoká zaměstnanost tlačí na růst mezd a zvyšuje spotřebu domácností, ale nedostatek pracovní síly by měl dalšímu výraznému zvyšování mezd zamezit. Tlak na růst cenové hladiny bude také přicházet ze strany regulovaných cen energií, vody, stočného a ceny v dopravě a odvozu odpadu. ČNB naposled zvýšila úrokové sazby na základě zmíněných inflačních tlaků 2. února 2018 a toto zvýšení se bude projevovat na inflaci v následujícím roku až roku a půl. [43]

87

Závěr

V této práci na téma Makroekonomický význam inflace a zhodnocení jejího vývoje jsem se komplexně zabýval pojmem inflace a jejím řízení pomocí měnové politiky centrální banky.

Cílem mé práce bylo na základě analýzy vývoje inflace v ČR a porovnání s vybranými zeměmi zhodnotit měnovou politiku ČNB a její dopad na hospodářství. ČNB využívá cílování inflace již 20 let, a bych mohl zhodnotit její působení, analyzoval jsem vývoj inflace pro celé toto období. Období cílování inflace jsem rozdělil do pěti úseků podle natavení cíle měnové politiky. V posledním období mezi roky 2013 až 2017 měla ČNB cíl stejný jako v předchozím, ale k jeho dosažení používala devizové intervence. Pro srovnání vývoje inflace v ČR jsem analyzoval vývoj inflace v USA pro stejné období.

Do analýzy vývoje inflace v ČR jsem zahnul veličiny, která na ní nejvíce působily. Jednalo se především o stav domácí ekonomiky v podobě změn HDP, vývoj dovozních cen, vývoj domácích cen a nastavení útkových sazeb centrální banky. Podobné faktory působily také vývoj inflace v USA. Výsledky analýzy inflace v ČR a v USA jsem shrnul a zhodnotil ve společné podkapitole. Na vývoj hospodářství obou zemí silně dopadla světová finanční a hospodářská krize. Americká ekonomika se zotavila rychleji díky obrovskému kvantitativnímu uvolňování Fedu. Oproti tomu v ČR krize působila ještě v roce 2013 a ČNB na její následky reagovala devizovými intervencemi. v zahraničí. Z vývoje HDP se odvíjí nezaměstnanost, jejíž vývoj jsem porovnal k inflaci jako druhý. Vývoj nezaměstnanosti se k inflaci zdál být v přímé úměře, a pro potvrzení jsem vytvořil Phillipsovy křivky pro ekonomiku ČR i USA. S lehkou abstrakcí se pomocí spojnice trendů nepřímý vztah potvrdil. Z Phillipsových křivek lze také sledovat, že ekonomika USA se nacházela častěji v oblasti nižší nezaměstnanosti a vyšší inflace oproti ČR, kde tomu bylo naopak. Fed se mino cenové stability zaměřuje také na maximální zaměstnanost, a proto byla pravděpodobně její míra v USA nižší. Na obě ekonomiky společně působil vývoj ceny ropy.

Ze srovnání se potvrdil přímý vliv ceny ropy na vývoj inflace s velice malým zpožděním.

Jako poslední veličinu ke srovnání vývoje inflace v ČR a v USA jsem uvedl úrokovou sazbu

88

centrální banky. ČNB používá dvoutýdenní repo sazbu a Fed cílovou míru federálních prostředků. Obě banky tyto míry využívají k ovlivnění krátkodobé úrokové sazby na mezibankovních trzích jako operativního kritéria měnové politiky. ČNB i Fed upravovaly své úrokové sazby na základě prognóz budoucího vývoje. Z grafu vyplývá, že Fed nastavoval úrokovou sazbu dříve a ve výraznějších krocích. Úrokové sazby Fedu a ČNB ale neleze příliš srovnávat, protože změny Fedu absorbuje mnohem větší mezibankovní trh. Změny úrokové sazby Fedu můžou předbíhat ČNB, protože Federální výbor volného trhu mění nastavení měnové politiky osmkrát ročně oproti ČNB, která reaguje na prognózy vytvářené čtyřikrát do roka.

ČNB provádí měnovou politiku zcela samostatně a nezávisle a její základní povinností je dodržovat stanovený inflační cíl. Hlavní vlastností inflačního cíle je ukotvení inflačních očekávaní ekonomických subjektů. Pokud ČNB cíl nedodrží měla by dostatečně informovat veřejnost o jejích důvodech. ČNB požívá k provádění měnové politiky inflační prognózy. Do roku 2006 se ČNB příliš nedařilo plnit své inflační cíle, především kvůli nadhodnocování inflačních tlaků v prognózách. Přesto se ale měnová politika do české ekonomiky poměrně dobře zakořeňovala a v posledním období před krizí fungovala relativně stabilně. Inflace byla sice nízká, ale HDP rostl částečně díky klesajícím úrokovým sazbám ČNB. Inflační prognózy ČNB se stále zlepšovaly a celkově bych měnovou politiku v období do začátku světové finanční a hospodářské krize v roce 2008 hodnotil pozitivně.

Světová finanční a hospodářská krize se táhla českou ekonomikou až do roku 2013.

Nezaměstnanost rostla, HDP spolu s inflací klesaly a ČNB se snažila stimulovat ekonomiku snižováním úrokových sazeb až na hodnoty technické nuly. Na základě prohlubujících se inflačních prognóz a úrokových sazbách na nule byla ČNB nucena v listopadu 2013 přejít na devizové intervence. Devizovými intervencemi se ČNB snažila zabránit deflaci a povzbudit ekonomiku ze strany růstu čistého exportu. ČNB se zavázala držet kurz koruny nad hladinou 27 korun za euro, dokud se inflace nevrátí k cílové hodnotě. Devizové intervence se protáhly až do dubna 2017 a znamenaly pro ČNB navýšení devizových rezerv od jejich zavedení téměř na čtyřnásobnou hodnotu.

Devizové intervence sice svou funkci splnily, ale ČNB za ně sklidila značnou kritiku.

Nejvýznamnější kritikou devizových intervencí je jejich dlouhodobá neúčinnost, jelikož se inflace vrátila k cíli až spolu s obnovením ekonomického růstu v evropských zemích. Velký nárůst devizových rezerv přináší významné kurzové riziko. Posilující kurz koruny po

89

ukončení intervencí vytváří kurzové ztráty, které bude muset ČNB kompenzovat budoucími zisky z aktivní správy portfolia devizových rezerv. V neposlední řadě nízké úrokové sazby a vysoká likvidita v rukou obchodních bank způsobily významný nárůst hypotečních úvěrů s následným dopadem na růst cen nemovitostí.

Po zvážení pozitivních a negativních stránek devizových intervencí je jejich výsledek diskutabilní. Z pohledu ČNB a inflačního cíle se zdají být adekvátními. Z pohledu zdraví ekonomiky přineslo jejich dlouhé trvání značné nerovnováhy. Dle mého názoru by byly devizové intervence úspěšné, pokud by byl kurzový závazek ukončen již před koncem roku 2016. ČNB by nemusela provádět dodatečné devizové intervence na začátku roku 2017, které navýšily devizové rezervy zhruba o další polovinu. Vývoj české ekonomiky se již vyznačoval zdravě a inflace by se pravděpodobně dostala do spodní časti tolerančního pásma. ČNB měla také začít dříve s navýšením regulatorních požadavků hypotečních úvěrů, aby zamezila nemovitostní bublině.

Z této práce vyplývá nelehký úkol měnové politiky ČNB, který spočívá ve strefování se do inflačního cíle. ČNB neustále upravuje své inflačních prognózy, podle niž mění nastavení měnové politiky. Na inflaci jako makroekonomickou veličinu působí řada vnějších a vnitřních tlaků, které ČNB může jenom omezeně ovlivnit. V současné době ČNB plní inflační cíl a dle svých prognóz by dále plnit měla. Přesto se ale inflační prognózy mnohokrát nenaplnily a ČNB svého cíle nedosáhla. Jako nejsilnější stránku politiky ČNB bych vyzdvihl její transparentnost. ČNB své veškeré rozhodnutí prezentuje veřejnosti a ukotvuje tak inflační očekávání. Obsah jejích inflačních prognóz spolu s budoucími změnami nastavení měnové politiky jsou k dispozici široké veřejnosti ve čtvrtletních intervalech, osm dní po projednání bankovní radou ČNB.

90

Seznam literatury

[1] HOLMAN, Robert. Makroekonomie: středně pokročilý kurz. 2. vydádní. Praha: C.H.

Beck, 2010. ISBN 807-17-9861-4.

[2] JÍLEK, Josef. Finance v globální ekonomice II. První vydání. Praha: Grada Publishing, 2013. ISBN 978-80-247-4516-9.

[3] REVENDA, Zbyněk. Centrální bankovnictví. 3. aktualizované vydání. Praha:

Management Press, 2011. ISBN 978-80-7261-230-7.

[4] PAČESOVÁ, Hana. Kapitoly z makroekonomie. Praha: Bankovní institut vysoká škola, 2011. ISBN 978-80-7265-193-1.

[5] REVENDA, Z., J. KODERA, P. MUSÍLEK, P. DVOŘÁK a M. MANDEL. Peněžní ekonomie a bankovnictví. 5. aktualizované vydání. Praha: Management Press, 2014. ISBN 978-80-7261-240-6.

[6] OCHRANA, F., J. PAVEL, a L. VÍTEK. Veřejný sektor a veřejné finance: financování nepodnikatelských a podnikatelských aktivit. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-3228-2.

Seznam internetových zdrojů:

[7] ONLINE ETYMOLOGY DICTIONARY. inflation (n.). etymonline.com [online]. © 2001-2018 [cit. 2017-12-12]. https://www.etymonline.com/word/inflation.

[8] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Harmonizovaný index spotřebitelských cen. Czso.cz [online]. Únor 7, 2014 [cit. 2017-12-18]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/documents/10180/20560021/012023-1403j01.pdf/a081a5b5-0e42-484d-bd81-02d0154e0150?version=1.0.

[9] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Harmonizovaný index spotřebitelských cen. Czso.cz [online]. Únor 2014 [cit. 2017-12-18]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/csu/czso/ceny_vyrobcu_metodika.

[10] ECONOMONITOR. What Ever Happened to the Phillips Curve. economonitor.com [online]. © 2015 [cit. 2018-01-10]. Dostupné z:

http://archive.economonitor.com/dolanecon/2014/05/12/what-ever-happened-to-the-phillips-curve-interpreting-a-half-century-of-inflation-and-unemployment/

91

[11] OPENEDITION. Samuelson and Solow on the Phillips Curve and the “Menu of Choice”: A Retrospective. openedition.org [online]. Březen 3, 2013 [cit. 2018-01-10].

Dostupné z: https://journals.openedition.org/oeconomia/138.

[12] LUMEN LEARNING. The Relationship Between Inflation and Unemployment lumenlearning.com [online]. © 2018 [cit. 2018-01-11]. Dostupné z:

https://courses.lumenlearning.com/boundless-economics/chapter/the-relationship-between-inflation-and-unemployment/.

[13] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Vliv měnového kurzu na inflaci. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2017-12-15]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/zpravy_o_inflaci/2005/2005_duben/boxy_a_prilohy/c _05_duben_b2.html.

[14] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Vývoj cen ropy a jejich vliv na cenové změny. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-01-18]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/zpravy_o_inflaci/2000/2000_cervenec/boxy_a_priloh y/mp_zpinflace_prilohy_c_00_cervenec_b1.html

[15] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Dopad změn sazeb ČNB do ekonomiky. Cnb.cz [online].

© 2003-2018 [cit. 2018-01-21]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/vzdelavani/mp_clanky/kapitoly/mp_05.html.

[16] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Cílování inflace v ČR. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit.

2018-02-14]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/cilovani.html#c2.

[17] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Jak vzniká prognóza. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit.

2018-02-19]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/cs/faq/jak_vznika_prognoza.html.

[18] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Měnověpolitické nástroje. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-02-20]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/.

[19] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Indexy spotřebitelských cen – inflace – časové řady.

Czso.cz [online]. Únor 14, 2018 [cit. 2018-03-15]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/csu/czso/isc_cr.

[20] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Indexy spotřebitelských cen – revize. Czso.cz [online].

Únor 14, 2018 [cit. 2018-03-15]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/csu/czso/indexy_spotrebitelskych_cen_revize.

[21] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Inflace – druhy, definice, tabulky. Czso.cz [online].

Únor 14, 2018 [cit. 2018-03-15]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/mira_inflace.

[22] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Inflace, spotřebitelské ceny. Czso.cz [online]. Únor 14, 2018 [cit. 2018-03-15]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/csu/czso/inflace_spotrebitelske_ceny.

[23] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2001. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2017-03-18]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2001.pdf.

92

[24] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 1998. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2017-03-18]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_1998.pdf.

[25] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Česká ekonomika a měnová politika ČNB: Rizika deflace a měnový kurz jako další nástroj měnové politiky. Cnb.cz [online]. Říjen 2, 2014 [cit. 2018-03-18]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/konference_pr ojevy/vystoupeni_projevy/download/komarek_20141002_zlin.pdf.

[26] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 1999. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-22]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_1999.pdf.

[27] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2000. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-22]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2000.pdf.

[28] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2005. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-24]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2005.pdf.

[29] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2002. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-24]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2002.pdf.

[30] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2003. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-24]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2003.pdf.

[31] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2004. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-25]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2004.pdf.

[32] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2009. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-27]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2009.pdf.

[33] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2006. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-27]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2006.pdf.

93

[34] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2007. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-27]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2007.pdf.

[35] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2008. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-27]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2008.pdf.

[36] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2010. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-30]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2010.pdf.

[37] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2011. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-30]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2011.pdf.

[38] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2012. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-03-30]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2012.pdf.

[39] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2013. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-02]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2013.pdf.

[40] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2014. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-02]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2014.pdf.

[41] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2015. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-02]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2015.pdf.

[42] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Výroční zpráva ČNB 2016. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-03]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy /download/vyrocni_zprava_2016.pdf.

[43] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Zpráva o inflaci – I/2018. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-04]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/menova_politika/zpravy_o_inflaci/

2018/2018_I/download/zoi_I_2018.pdf.

[44] OECD. Consumer Prices. Oecd.org [online]. Duben 4, 2018 [cit. 2018-04-05]. Dostupné z: http://stats.oecd.org/viewhtml.aspx?datasetcode=MEI_PRICES&lang=en#.

94

[45] FEDERAL RESERVE BANK OF ST.LOUIS. Effective Federal Funds Rate.

stlouisfed.org [online]. Březen, 2018 [cit. 2018-04-05]. Dostupné z:

https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS.

[46] FEDERAL RESERVE SYSTEM. Recent balance sheet trends. Federalreserve.gov [online]. Duben 2, 2018 [cit. 2018-04-08]. Dostupné z:

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm.

[47] FEDERAL RESERVE BANK OF ST.LOUIS. Quantitative Easing: How Well Does This Tool Work. stlouisfed.org [online]. Únor 23, 2018 [cit. 2018-04-08]. Dostupné z:

https://www.stlouisfed.org/publications/regional-economist/third-quarter-2017/quantitative-easing-how-well-does-this-tool-work.

[48] FEDERAL RESERVE SYSTEM. Monetary Policy Report. Federalreserve.gov [online].

Únor 23, 2018 [cit. 2018-04-08]. Dostupné z:

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/mpr_default.htm.

[49] OECD. Quarterly National Accounts. Oecd.org [online]. Duben 10, 2018 [cit. 2018-04-10]. Dostupné z: http://stats.oecd.org/viewhtml.aspx?datasetcode=QNA&lang=en.

[50] OECD. Consumer Prices. Oecd.org [online]. Duben 10, 2018 [cit. 2018-04-10].

Dostupné z: http://stats.oecd.org/viewhtml.aspx?datasetcode=MEI_PRICES&lang=en#.

[51] MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Vývoj nezaměstnanosti od července 2004. Mpsv.cz [online]. Duben, 2018 [cit. 2018-04-11]. Dostupné z:

https://portal.mpsv.cz/sz/stat/nz/vyvoj_od_072004.

[55] BUREAU OF LABOR STATISTICS. Labor Force Statistics from the Current Population Survey. Bls.gov [online]. Duben 11, 2018 [cit. 2018-04-11]. Dostupné z:

https://data.bls.gov/timeseries/LNS14000000.

[56] INDEXMUNDI. Crude Oil (petroleum) Monthly Price – US Dollars per Barrel.

Indexmundi.com [online]. © 2017 [cit. 2018-04-12]. Dostupné z:

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=crude-oil&months=300.

[57] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Jak se vyvíjela dvoutýdenní repo sazba ČNB. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-13]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cs/faq/jak_se_vyvijela_dvoutydenni_repo_sazba_cnb.html.

[58] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. 10 let cílování inflace 1998–2007. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-13]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/publikace/download/10_let_inflacni_cileni_cz.pdf.

[59] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Inflace (čistá, jádrová, měnově politická). Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-15]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cnb/STAT.ARADY_PKG.PARAMETRY_SESTAVY?p_sestuid=21727

&p_strid=ACBAA&p_lang=CS.

[60] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Zpráva o inflaci – I/2014. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-17]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/menova_politika/zpravy_o_inflaci/

2014/2014_I/download/zoi_I_2014.pdf.

95

[61] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Průměrná roční míra inflace v letech 1994–2017.

Czso.cz [online]. Leden 12, 2018 [cit. 2018-04-18]. Dostupné z:

https://www.czso.cz/csu/czso/2-inflace_1994_.

[62] KURZYCZ. USD americký dolar, historie kurzů měn. Kurzy.cz [online]. © 2000-2018 [cit. 2018-04-18]. Dostupné z: https://www.kurzy.cz/kurzy-men/historie/USD-americky-dolar/.

[63] KURZYCZ. EUR euro, historie kurzů měn. Kurzy.cz [online]. © 2000-2018 [cit. 2018-04-18]. Dostupné z: https://www.kurzy.cz/kurzy-men/historie/EUR-euro/.

[64] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Stav devizových rezerv a ostatních devizových aktiv.

Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-19]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/cnb/STAT.ARADY_PKG.PARAMETRY_SESTAVY?p_sestuid=32052

&p_strid=ADC&p_lang=CS.

[65] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Národní účty. Czso.cz [online]. Duben 20, 2018 [cit.

2018-04-20]. Dostupné z: http://apl.czso.cz/pll/rocenka/rocenka.indexnu.

[66] ČESKÝ STATISTIVKÝ ÚŘAD. Databáze zahraničního obchodu v přeshraničním pojetí. Czso.cz [online]. Duben 20, 2018 [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

http://apl.czso.cz/pll/stazo/STAZO.STAZO.

[67] WORLD ECONOMIC FORUM. What’s behind the drop in oil prices. weforum.org [online]. Březen 2, 2016 [cit. 2018-04-20]. Dostupné z:

https://www.weforum.org/agenda/2016/03/what-s-behind-the-drop-in-oil-prices/.

[68] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Roční zpráva o výsledku hospodaření české národní banky 2017. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-21]. Dostupné z:

https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/download/cnb_

vysledky_hospodareni_2017.pdf.

[67] ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Aktuální prognóza ČNB. Cnb.cz [online]. © 2003-2018 [cit. 2018-04-22]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/cs/menova_politika/prognoza/.

96

Seznam obrázků, grafů a tabulek

Seznam obrázků

Obrázek č. 1: Základní transmisní mechanismus měnové politiky ...33

Obrázek č. 2: Členění nástrojů podle dopadu na bankovní systém ...38

Seznam grafů Graf č. 1: Poptávková inflace ...17

Graf č. 2: Nabídková inflace – posun LAS a SAS vlevo ...18

Graf č. 3: Nabídková inflace – posun SAS nahoru ...19

Graf č. 4: Deflace ...21

Graf č. 5: Původní Phillipsova křivka ...26

Graf č. 6: Cenová Phillipsova křivka ...27

Graf č. 7: Dlouhodobá Phillipsova křivka ...28

Graf č. 8: Inflační cíle ČNB ...48

Graf č. 9: Složky spotřebního koše ...54

Graf č. 10: Vývoj bazického indexu k základnímu roku 2015 ...55

Graf č. 11: Vývoj inflace v ČR mezi lednem 1998 a únorem 2018 v % ...57

Graf č. 12: Vývoj celkové a čisté inflace v ČR v období 1998–2001 v % ...58

Graf č. 13: Vývoj úrokových sazeb ČNB od roku 1998 ...59

Graf č. 14: Vývoj inflace v ČR v období 2002–2005 ...61

Graf č. 15: Vývoj inflace v ČR v období 2006–2009 ...63

Graf č. 16: Vývoj inflace v ČR v Období 2010–2012 v % ...65

Graf č. 17: Vývoj inflace v ČR v období 2013–2017 v % ...67

Graf č. 18: Vývoj inflace a úrokové sazby v USA v období 1998-2008 v %...70

Graf č. 19: Vývoj inflace a růstu HDP v USA v % ...73

Graf č. 20: Vývoj inflace a růstu HDP v ČR v % ...73

Graf č. 21: Vývoj inflace a míry nezaměstnanosti v ČR a USA v % ...74

Graf č. 22: Phillipsova křivka v USA ...75

Graf č. 23: Phillipsova křivka v ČR ...76

Graf č. 24: Vývoj inflace v ČR a USA v % a vývoj ceny barelu ropy v 10 USD ...77

Graf č. 25: Vývoj inflace v ČR a USA v % a vývoj úrokových sazeb ČNB a Fedu v %...78

Graf č. 26: Vývoj inflace a inflačních cílů ČNB ...79

Graf č. 27: Vývoj hlavních složek inflace v % ...80

Graf č. 28: Inflační prognóza v prvním čtvrtletní 2014 ...81

Graf č. 29: Vývoj inflace v ČR % a vývoj kurzu koruny v EUR/CZK a USD/CZK ...82

Graf č. 30: Vývoj devizových rezerv v mil. euro ...83

Graf č. 31. Vývoj dovozu, vývozu a HDP v tis. CZK ...84

Graf č. 32: Inflační prognóza ČNB z února 2018 ...85

Seznam tabulek Tabulka č. 1: Inflační cíle ČNB stanovené v čisté inflaci ...47

Tabulka č. 2: Cílové pásmo stanovené v celkové inflaci v období 2002 – 2005 ...47