• Nebyly nalezeny žádné výsledky

РОЛЬ СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ ТА ВІЙСЬКОВОЇ

Незважаючи на те, що повномасштабні бойові дії на території нашої держави розпочалися лише рік тому, проблема післявоєнного відновлення України, зокрема в економічній та правовій сферах, уже стала предметом активного обговорення багатьох вітчизняних науковців. Так, Кіндзерський Ю.В. досліджує перспективи модернізації вітчизняної економіки в рамках низького рівня ефективності промислового сектору України. На переконання науковця, збройний конфлікт в Україні варто детермінувати не як період занепаду виробничих сил, а як «вікно можливостей» для формування нової високопродуктивної та високотехнологічної економіки. Завдяки цьому Кіндзерський Ю.В. формує стратегічні пріоритети післявоєнного відновлення нашої держави, враховуючи наявний потенціал, втрати й можливі іноземні інвестиції [8]. Звєряков М.І., проводить комплексний аналіз впливу збройного конфлікту на економіку України та пропонує нову модель розвитку нашої держави, враховуючи потенційні загрози зі сторони РФ. За словами науковця, сформована в 1990-х роках господарська модель ведення економіки, адаптована під кон’юнктуру сировинних товарів на світових ринках, призвела до деіндустріалізації та занепаду вітчизняної економіки [6]. У той же час, зауважимо, що питання соціально-політичної і військової допомоги іноземних партнерів України для відновлення економіки нашої держави лише зараз стає предметом активного обговорення громадськості.

Погодьмося, що сьогодні швидкість потоку гуманітарної і військової допомоги Україні від міжнародної спільноти важко переоцінити. Однак, як і будь-яка інша політична діяльність, така допомога потребує комплексного підрахунку й статистичного аналізу. З цією метою в лютому 2022 року Кільський інститут світової економіки створив Ukraine Support Tracker (укр. – Трекер підтримки України) – єдину інформаційну базу, за допомогою якої відбувається підрахунок та узагальнення обсягів гуманітарної, військової й фінансової допомоги Україні. За словами ініціаторів створення цієї бази даних, система охоплює діяльність більше 40 країн світу, серед яких усі країни-члени ЄС, інші члени G7, а також ряд таких країн, як Австралія, Південна Корея, Туреччина, Норвегія, Нова Зеландія, Швейцарія, Китай, Тайвань та Індія [2].

Першою державою, яка відразу зреагувала на прохання України допомогти вразливим категоріям населення, стала Республіка Польща. У зв’язку з незаконним вторгненням російських військ на територію України мешканці більшості областей були змушені мігрувати за кордон, обравши саме Польщу, яка знаходить найближче. Усвідомивши надзвичайно складну ситуацію в Україні, уряд Республіки Польща зробив крок назустріч біженцям і значно спростив процедуру перетину кордону. Як повідомляється на офіційних ресурсах інформації, 26.02.2022, тобто через два дні після повномасштабного вторгнення РФ, Сейм Республіки Польща прийняв базовий закон, відповідно до якого кожен українець, що вимушено покинув постійне місце поживання, отримуватиме матеріальну допомогу, безоплатну медичну опіку та можливість швидко й надійно працевлаштуватися. У 2023 році Республіка Польща

фонду допомоги суму в розмірі 2 млрд злотих, що еквівалентно 17 млрд грн. За словами економічних експертів, ці кошти будуть використані державою для забезпечення українців можливістю продовжувати здобуття освіти навіть поза межами власної держави [15]. Загалом, як стверджують у Державній міграційній службі України, за рік повномасштабної війни кордон з Республікою Польща перетнули майже 5 млн українців, водночас пік міграційних процесів вже пройдено, адже середньомісячна кількість мігрантів тепер становить не більше, ніж 1 млн осіб [4].

Також важливою є роль Республіки Польща у фінансовій та військовій допомозі. За даними Інституту світового господарства в Німеччині, Польща посідає 2 місце (після США) серед держав, які надають найбільшу фінансову й військову підтримку Україні. Так, урядом цієї держави протягом 2022 року було надано військової техніки, обмундирування й боєприпасів на загальну суму 5,1 млрд євро [11, с. 24]. Також варто зауважити те, що для України надзвичайно важливим зі сторони Республіки Польща є не стільки вартість й кількість військової техніки, яку вона надає Україні, як можливість безперешкодно й швидко постачати зброю через свою територію, адже ця країна – основний транзитний вузол для взаємодії з міжнародною спільнотою.

Ще однією державою, яка продемонструвала виняткову підтримку України в цей напружений час, стали США. Після закінчення Другої світової війни США займають лідерську позицію в глобальних інституціях та прагнуть розвивати тісні стосунки з державами, які поділяють демократичні погляди. На переконання Ю. Сушицької і А. Гусаківської, допомогу США варто вважати безпрецедентною, зважаючи на схвалення Конгресом США Закону про ленд-ліз від 07.04.2022 [14, с. 92].

Ленд-ліз (від англ. lend — «позичати» і lease — «здавати в оренду») – це одна з політичних програм, згідно з якою США постачають своїм союзникам боєприпаси, техніку, продовольство, стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти та матеріальні засоби [14, с. 91]. Закон про ленд-ліз за всю історію був прийнятий тільки двічі: вперше був підписаний 11.03.1941 Франкліном Рузвельтом з метою розгрому нацистської Німеччини та її союзників. Вдруге такий документ з’явився під час російсько-української війни 2022 року.

На нашу думку, головна ідея цього Закону – надання Україні такої кількості допомоги, яка дозволить перемогти в цій кривавій війні, адже наша поразка перед РФ – це загроза всьому цивілізованому світу, який тільки почав забувати наслідки Першої та Другої світових воєн. Сьогодні стратегічна позиція США щодо України підтверджується тим, що загальна вартість програми ленд-лізу 2022 року оцінюється на рівні 20,4 млрд доларів США. Для розуміння – це понад двадцять річних бюджетів Міністерства оборони України для модернізації всього військового озброєння нашої держави [14, с. 93].

За цією програмою поставлені матеріали, зокрема військова техніка та боєприпаси, які будуть знищені, втрачені чи використані під час збройного конфлікту, не підлягатимуть оплаті, водночас надане майно, що залишиться

після встановлення перемоги України над РФ підлягає оплаті на основі довгострокових кредитів (в основному – безвідсоткових позик) [7, с. 508].

Сьогодні також спостерігаються тенденції, за яких США допомагають Україні у військовому плані, виходячи за межі програми ленд-лізу. Завдяки активній кооперації з країнами ЄС, США формують список наданої допомоги, який перевищує сорок позицій. Так, зокрема, до цього списку відносять різні види найсучаснішого озброєння, важкий транспорт штурмового призначення, оборонні системи (у тому числі системи протиповітряної оборони), авіатехніку, амуніцію для військовослужбовців, морський транспорт і медичне обладнання.

У підсумку, на початок 2023 року сума допомоги від США вже перевищує 44,5 млрд євро, що, у свою чергу, дозволяє стверджувати, що США займають першість серед держав-союзників України [9].

За данини Forbes від 30.12.2022, Естонія, Литва й Латвія, займають третє місце у переліку держав, які найактивніше підтримують України в збройному конфлікті з РФ [1]. Зброя, боєприпаси й підготовка українських військових за провідними стандартами НАТО – Литва вважається першою країною, від якої наша держава отримала летальну зброю та чиї військові інструктори працюють на українських полігонах ще з липня 2015 року. Як стверджує Міністр оборони Литовської Республіки А. Анушаускас, військова підтримка Литви у збройному протистоянні України вже становить більше 409 млн євро, і в 2023 році Литва готується до передачі нашій державі додаткових пакетів військової допомоги [10].

Естонія, подібно до Литви, також надала у 2022 році військової допомоги загальною вартістю 400 млн євро. Водночас, на відмінну від інших країн Балтії, саме в Естонії звичайні громадяни зібрали гуманітарної допомоги на рекордну суму – 23 млн євро. Поряд з базовими речами першої необхідності, за перші три місяці повномасштабної війни мешканцям Естонії вдалося зібрати одинадцять вантажних автомобілів, у яких були генератори, комп’ютери й планшети [5].

На наше переконання, допомога Естонії, Латвії і Литви є настільки значною з огляду на те, що саме ці держави найближче межують з країнами, які погрожують нівелювати демократичні цінності - Російською Федерацією та Республікою Білорусь. Перемога України стане спільною перемогою всього цивілізованого світу та буде надійною гарантією миру й безпеки держав Західної Європи.

Таким чином, війна РФ проти України спонукає до переосмислення моделі реформування національного законодавства, враховуючи сучасні виклики й загрози зі сторони «недружніх держав». Встановлено, що збройний конфлікт, який триває на Сході України з 2014 року, зумовив суттєве технологічне й економічне відставання України та зробив її вразливою до зовнішньої агресії. За таких надскладних умов, виживання українців можливе лише в разі взаємодії з міжнародною спільнотою. Фінансова, політична, гуманітарна і, головне, військова допомога – це надійний інструмент для здобуття перемоги й суверенітету нашої держави.

Список використаної літератури

1. Forbes назвав країни, які найбільше підтримують Україну. Главком : веб-сайт. URL: https://glavcom.ua/country/politics/forbes-nazvav-krajini-jaki-najbilshe-pidtrimujut-ukrajinu-871172.html (дата звернення: 01.03.2023).

2. Ukraine Support Tracker – хто і як допомагає Україні. Mezha : веб-сайт. URL:

https://mezha.media/2022/05/03/ukraine-support-tracker/ (дата звернення:

01.03.2023).

3. Ukraine Support Tracker: Europe surpasses the U.S. in total committed aid. Kiel Institute For The World Economy : веб-сайт. URL: http://surl.li/fijpb (дата звернення: 01.03.2023).

4. Актуальна ситуація на україно-польському кордоні. Ukrainian in Poland : веб-сайт. URL: http://surl.li/fjhzo (дата звернення: 01.03.2023).

5. Естонія та естонці надали Україні гуманітарну допомогу вже на понад 23 млн євро. Європейська правда : веб-сайт. URL: http://surl.li/fjspu (дата звернення:

01.03.2023).

6. Звєряков М.І. Формування моделі економічного розвитку в нових історичних реаліях. Економіка України. 2022. №8 (729). С. 3-19.

7. Зубенко О.М., Ріппа М.Ю. Забезпечення стійкості фінансової системи України за рахунок фінансової допомоги в умовах воєнного стану. економічна безпека держави та бізнесу. 2022. №4 (52). С. 507-509.

8. Кіндзерський Ю.В. Повоєнне відновлення промисловості України:

виклики та особливості політики. Економічний аналіз. 2022. Том. 32. №2. С. 101-117.

9. Конгрес США затвердив 45 млрд допомоги для України. Вільне Радіо : веб-сайт. URL: https://freeradio.com.ua/konhres-ssha-zatverdyv-45-miliardiv-dolariv-dopomohy-dlia-ukrainy-ta-soiuznykiv-po-nato-kudy-pidut-koshty/ (дата звернення:

01.03.2023).

10. Литва готує новий пакет оборонної підтримки для України. Слово і Діло : веб-сайт. URL: https://mind.ua/news/20254378-litva-gotue-novij-paket-oboronnoyi-pidtrimki-dlya-ukrayini (дата звернення: 01.03.2023).

11. Мороз Н.В., Косик В.М. Фінансова допомога Україні від міжнародних партнерів у період війни. Проблеми сучасних трансформацій.

Серія: економіка та управління. 2022. №5. С. 22-29.

12. Проект Плану відновлення України. Матеріали робочої групи

«Відновлення та розвиток економіки». Урядовий портал : веб-сайт. URL:

https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/recoveryrada/ua/economic-recovery-and-development.pdf (дата звернення: 01.03.2023).

13. Сума цьогорічної оборонної допомоги Україні дорівнює 86%

військового бюджету РФ – дослідження. Zn,Ua : веб-сайт. URL:

https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/suma-tsohorichnoji-oboronnoji-dopomohi-ukrajini-dorivnjuje-86-vijskovo-bjudzhetu-rf-doslidzhennja.html (дата звернення:

01.03.2023).

14. Сушицька Ю.О., Гусаківська А.В. Міжнародні відносини України під час війни. Правова політика України: історія та сучасність. 2022. №2. С.

91-94.

15. Усе про допомогу Українцям в Польщі. Ukraincy do pracy : веб-сайт.

URL: https://ukraincydopracy.pl/uk/articles/read/vse-pro-dopomogu-ukraincjam-v-polshhi (дата звернення: 01.03.2023).

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ГЕЙМІФІКАЦІЇ У