• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Charakteristika spole č nosti HB PRINT, s.r.o

4.1 Historie a sou č asnost spole č nosti

V roce 1990 byla zahájena polygrafická výroba v malé tiskárně s názvem „HAKL — tiskařství“. V roce 1993 se společnost transformovala na TOP HAKL, v.o.s. Začal tisk návodů pro firmu WELLA. Rok 1995 vyvrcholil založením nové společnosti s názvem HB PRINT, s.r.o.,(dále jen společnost či HB PRINT) která začala svoji činnost v květnu téhož roku.

V lednu 2002 byla bez přerušení výroby zahájena celková rekonstrukce stávajícího objektu tiskárny. Současně došlo k výměně a přikoupení tiskových strojů. Dále byla kompletně zmodernizována celá předtisková příprava. Na jaře 2005 začala rozsáhlá přístavba tiskárny, která byla téhož roku dokončena, což umožnilo znásobení objemu zakázek a zkvalitnění všech služeb. V současné době působí na trhu obě výše zmíněné společnosti. HB PRINT, která je zaměřená převážně na ofsetový tisk, a TOP HAKL, v.o.s., zabývající se knihárenským zpracováním a obalovými produkty.

Společnost HB PRINT (OR Plzeň, oddíl C, vložka 11796) má sídlo v Chebu. Jedná se o podnik malý, který je vlastněn dvěma majiteli. V současnosti zaměstnává 47 zaměstnanců.

4.1.1 Oblast podnikání spole č nosti

Společnost nabízí komplexní služby v oblasti ofsetového tisku. Součástí nabídky je i kreativní grafické řešení, DTP, CTP, tisk a knihárenské zpracování produktů - letáky, katalogy, brožury, časopisy, knihy, vizitky, hlavičkové papíry, pohledy, reklamní papírové tašky, kalendáře, plakáty, přání, oznámení. Společnost disponuje vlastní dopravou.

4.1.2 Image spole č nosti

Společnost HB PRINT, s.r.o. působí na trhu již 11 let. Za tuto dobu si dokázala vybudovat dobré jméno převážně u regionálních zákazníků. Téměř od počátku spolupracuje se zahraničním výrobcem vlasové kosmetiky – tisk návodů pro firmu WELLA. Od roku 2004 je certifikována dle normy ISO 9001:2000, čímž garantuje kvalitu svých produktů.

Obr. č. 1 – Logo společnosti HB PRINT, s.r.o.

Zdroj: Vnitropodnikové materiály společnosti HB PRINT, s.r.o. – prezentace podniku Slogan zní: „Když myšlenka se stává skutečností…“

4.1.3 SWOT analýza

Tato SWOT analýza je provedena jak na základě vlastních zkušeností s děním ve společnosti, tak na základě informací od ředitele HB PRINTU. Je vytvořena autorkou práce.

Tab. č. 2. – SWOT ANALÝZA

Silné stránky Slabé stránky

tradice obchodní značky orientace na "tvrdé faktory" řízení certifikace dle ISO 9001

nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců

výrobní flexibilita

strategická síla zahraničního odběratele

renomovaný zahraniční odběratel

strojový park pouze B2 - nedostateč konkurenceschopnost v oblasti tisku vysokých nákladů

Příležitosti Ohrožení

příhraniční oblast síla zahraničního odběratele výběrová řízení kosmetických

koncernů nedostatek odborníků pro polygrafii

nové technologie malá podpora MSP

Zdroj: SWOT analýza vytvořená autorkou práce na základě informací od ředitele společnosti.

Ze SWOT analýzy společnosti je patrné, že mezi slabými stránkami je i nedostatečná práce s lidskými zdroji. Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a odborníků pro polygrafii může společnost v budoucnu limitovat v její činnosti a růstu. Vedení společnosti HB PRINT, s.r.o. se po několik let její existence věnovalo převážně zabezpečení výrobní stránky, tedy neustálému zlepšování kvality tisku a rozšiřování strojového parku. Personálnímu řízení nebyla, a stále ještě není, věnována zasloužená pozornost, což se projevuje právě v orientaci na tvrdé faktory řízení. Neustálá pozornost však musí být věnována zahraničnímu odběrateli a jeho požadavkům. Ty však nemohou být dostatečně plněny bez kvalifikovaných zaměstnanců.

4.2 Vnit ř ní struktura spole č nosti

Ačkoliv je společnost podnikem malým, je zde odděleno vlastnictví od řízení. V čele podniku stojí ředitel, který je zároveň jednatelem. Organizační struktura je, i přes menší počet zaměstnanců, spíše strmá.

Organizační struktura společnosti se člení na:41

• vedení společnosti – ředitel + jednatel společnosti,

• manažer jakosti + personalista,

• škodní komise,

• provozní kontrola

• ekonomický úsek - účetní, mzdová účetní, controlling,

• obchodní úsek - obchodní manažer, referent zahraničních zakázek, cenové referentky, technolog výroby, správa barev, operátor DTP (příprava dat před tiskem),

• výrobní úsek - vedoucí výroby, vedoucí montážník, montážník CTP, montážník-kopista, provozní technik, tiskaři, řezači archů, vedoucí knihař, knihaři, obsluha strojů a zařízení.

• skladové hospodářství + doprava – vedoucí skladu, řidiči.

Celá organizační struktura je vyobrazena v Příloze P 1.

4.2.1 Analýza po č tu a struktury zam ě stnanc ů

Z celkového počtu zaměstnanců je ve společnosti 20 žen a 27 mužů – jedná se o fyzický počet. Dva zaměstnanci mají vysokoškolské vzdělání (jeden z nich je zaměstnán na pracovním místě tiskař), 22 zaměstnanců má středoškolské vzdělání a 23 je vyučeno.

Jejich kvalifikační struktura je následující:

• Ředitel společnosti + jednatel – středoškolské vzdělání, předchozí praxe 1 rok: řízení podniku asi o 10 zaměstnancích.

Střední management – 1 pracovnice má vysokoškolské vzdělání (controlling), 2 pracovníci středoškolské (účetní, vedoucí obchodního oddělení) a tři pracovníci jsou vyučeni (personalistka + manažerka jakosti, provozní

41 Vnitropodniková dokumentace SMJ společnosti HB PRINT, s.r.o. – Organizačřád č. OS-055-001

kontrolor, vedoucí výroby). Kromě účetní se u žádného pracovníka nejedná o vzdělání, které by poskytovalo nějaké odborné předpoklady pro výkon současné práce.

Technicko-hospodářští pracovníci – 6 pracovníků má středoškolské vzdělání (2 kalkulantky, mzdová účetní, technolog, operátoři DTP) a 1 pracovnice je vyučena (kalkulantka).

Skladové hospodářství – 1 pracovnice vyučena, 1 pracovník má středoškolské vzdělání.

Výroba – převážná část pracovníků vyučena.

Mnoho zaměstnanců pracuje ve společnosti již od jejího vzniku a během působení HB PRINTU na trhu zde vystřídalo několik pracovních míst.