• Nebyly nalezeny žádné výsledky

7. Návrhy ř ešení problematických personálních č inností

7.5 Motivace zam ě stnanc ů

Jak již bylo uvedeno, převážná část zaměstnanců společnosti je motivována při výkonu své práce pouze mzdou. Vedení společnosti se proto touto činností nijak zvlášť

nezabývá. Je však vhodné, aby alespoň začalo, neboť motivace pouze formou mzdy je nejen nákladnou záležitostí, ale navíc omezuje rozvoj zaměstnanců i v oblasti psychické a sociální.

V první fázi je důležité, aby si vedení uvědomilo, proč je důležité sledovat a aktivně podporovat úroveň motivace zaměstnanců. Ta totiž ovlivňuje jejich ochotu a připravenost k výkonu, což se následně projevuje v intenzitě jejich úsilí.

Navrhovaným řešením je začít postupně vytvářet motivační program společnosti, který má za cíl aktivně ovlivnit pracovní chování a vytvořit u všech zaměstnanců pozitivní postoje k organizaci. Prvním a zároveň velmi obtížným krokem bude zjištění motivační struktury zaměstnanců a vyhodnocení povahy jejich (ne-) spokojenosti s podnikovými skutečnostmi.

7.5.1 M ěř ení spokojenosti zam ě stnanc ů a návrh nového dotazníku

Tato činnost by měla být ve společnosti již prováděna, aby docházelo k naplňování požadavků normy ISO 9001. Bohužel ani za dva roky, po které je certifikována, nemá od zaměstnanců dostatečnou zpětnou vazbu. Jednou z metod, která byla použita, je dotazování za pomoci dotazníku vytvořeného pro účely systému managementu jakosti. Ten se však pro tyto účely neprokázal jako vhodný.

Je tedy nezbytné učinit některá opatření, aby byl naplněn požadavek normy na monitorování spokojenosti zaměstnanců, a společnost získala požadované informace:

• Vytvořit nové dotazníky na měření spokojenosti zaměstnanců.

Podporovat jejich vyplnění – lepší a otevřená komunikace, odměny za vyplnění.

Zavést i jiné způsoby měření spokojenosti zaměstnanců.

Nový dotazník bude anonymní, v úvodu je jinak vymezen jeho účel. Odpovědi zaměstnanec pouze zaškrtá, nemusí, pokud vyloženě nechce, nic přímo vypisovat. Některé otázky, které by mohly připadat zaměstnancům nejasné, jsou ještě upřesněny. Návrh nového dotazníku Hodnocení spokojenosti zaměstnanců je uveden v Příloze P 7.

Důležitá bude následná práce s dotazníkem. Zaměstnanci si musí uvědomit, že společnost jedná i v jejich zájmu.

Vzhledem k velikosti podniku bude dalším způsobem měření spokojenosti pracovníků

i možnost neformálních setkání s vedoucími. Ti se budou snažit získat zpětnou vazbu i každodenním stykem (pozorování reakcí lidí ve standardních situacích) a komunikací se

svými podřízenými. Dalším způsobem je umístění schránky na připomínky do společných prostor podniku.

7.5.2 Motiva č ní program

Po provedení počáteční analýzy a zjištění pracovní (ne-) spokojenosti stanoví společnost oblasti, na které je třeba působení motivačního programu především zaměřit. Bude kladen důraz na zlepšování mezilidských vztahů napříč celou organizací, vytváření pozitivního klimatu, s cílem zvýšit loajalitu všech zaměstnanců vůči společnosti.

V další fázi budou vymezeny stimulační prostředky a podmínky jejich uplatňování ve vztahu k zaměření programu. Jedná se zejména o tyto: zavedení hodnocení všech zaměstnanců (předchozí návrh), obohacování obsahu práce, vyšší samostatnost, veřejné oceňování výsledků práce nejlepších zaměstnanců a jiné formy morálního ocenění (pochvaly, uznání), oceňování věrnosti firmě, pozitivní utváření vztahů nadřízený x podřízený.

Vlastní motivační program sestaví personalistka za pomoci vedoucích zaměstnanců. Program bude mít formu podnikového dokumentu a bude závazný pro všechny zaměstnance, kteří s ním budou řádně seznámeni.

Výsledky uplatňování motivačního programu budou kontrolovány. Samotný program bude průběžně aktualizován.

.

7.6 Pracovní vztahy

Oblast pracovních vztahů souvisí úzce s výše uvedenou motivací. Velký díl nežádoucích motivačních faktorů souvisí ve společnosti s upřednostňováním některých zaměstnanců před druhými.

Navrhovaným řešením pro tuto citlivou oblast je zavedení a neustálé prosazování politiky rovných vztahů a stejného přístupu ke všem zaměstnancům. Nezbytná jsou tato opatření:

Otevřeně komunikovat se všemi zaměstnanci a poskytovat dostatečného množství adekvátních informací.

• Ve vztahu k přátelům a příbuzným jasně vymezit pravomoci a odpovědnosti (popisy a specifikace pracovních míst), jednotné podmínky při zavádění změn.

Zamezit nevhodné kombinaci tykání a vykání – všem zaměstnancům vykat nebo všem tykat.

Neustále zachovávat profesionalitu.

• Podněcovat osobní zaujetí a identifikaci zaměstnanců s podnikovými cíli.

• Vytvářet zdravou podnikovou kulturu.

7.5.1 Podniková kultura

Vytváření zdravé podnikové kultury ve společnosti HB PRINT je teprve na počátku.

Jedná se zejména o vnímatelné atributy. V souvislosti s nedávnou reorganizací bylo změněno logo a podnikové barvy, zaměstnanci vlastní určité části oděvu do těchto barev sladěných.

Většina z nich je však nenosí.

Problém je se zažitými hodnotami a představami některých zaměstnanců, které vznikaly v minulých letech, kdy byla společnost řízena majiteli. Existují mezi nimi takoví, kteří se nechtějí přizpůsobit novému vedení a změnám jako takovým. Návrhem pro nové vedení jsou výše uvedená opatření a neustálé vytváření a udržování kvalitních mezilidských vztahů na pracovišti. Základní životní představy svých zaměstnanců nezmění, může se však pokusit změnit některé jejich hodnoty a postupně prosazovat, aby byly v rámci celé organizace zažité a sdílené.

Kromě pracovního řádu, kde jsou také některé požadavky na chování zaměstnanců, je vhodné vytvořit i etický kodex, který bude oboustranně přijatelný. Zaměstnancům bude

předložen s tím, že dodržování zásad v kodexu uvedených je také v jejich zájmu, neboť zvyšuje jejich profesionalitu, a dává předpoklad k vytváření vztahů na základě partnerství.

Zásady, které by se měly v etickém kodexu společnosti HB PRINT objevit, jsou:

• Důvěryhodnost a čestnost ve všech vztazích se zainteresovanými stranami.

• Zdvořilost, korektnost a slušnost ve vztazích ke kolegům – nadřízeným i podřízeným.

• Spolehlivost při vykonávání všech zadaných úkolů.

• Ochota spolupracovat.

• Jednat v dobré víře a vyhýbat se střetu zájmů.

• Zacházet hospodárně se zdroji společnosti.

• Respektovat patření v oblasti BOZP a neohrožovat při výkonu činnosti životní prostředí.

• Být neustále loajální vůči společnosti.