• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Charakteristika spole č nosti

II. Firemní kultura ve Skupin ě Č EZ

2.1 Charakteristika spole č nosti

Skupina ČEZ patří k největším energetickým uskupením ve střední a jihovýchodní Evropě, a to jak podle počtu zákazníků, tak podle instalovaného výkonu. Ze dvou třetin je vlastněna státem a vede žebříček nejziskovějších českých firem. Řadí se tak mezi nejvýznamnější ekonomická uskupení v České republice. Produkuje zhruba tři čtvrtiny elektřiny vyrobené na našem území. V současnosti provozuje 15 vodních, 10 uhelných, 4 větrné, 2 jaderné a 1 fotovoltaickou elektrárnu. Je dominantním výrobcem elektřiny, provozovatelem distribuční soustavy a nejsilnějším subjektem na domácím trhu s elektřinou. Zároveň patří i mezi největší výrobce tepla. Mezi další činnosti společnosti patří informatika, telekomunikace, jaderný výzkum, výstavba a údržba energetických zařízení, těžba surovin, zpracování vedlejších energetických produktů aj.

2.1.1 Vznik a vývoj spole č nosti

Akciová společnost ČEZ je českou elektrárenskou společností. Vznikla jako jeden z nových subjektů vyčleněním z Českých energetických závodů. Byla založena roku 1992 Fondem národního majetku ČR, který je doposud majoritním vlastníkem jejích akcií (viz tab.

č. 1). Více než 30 % akcií společnosti prošlo první a druhou vlnou kuponové privatizace, což znamená, že více jak 30 % akcií společnosti ČEZ nebylo od roku 1992 ve státním vlastnictví.

V roce 2003 se ČEZ, a.s. majetkově spojila s regionálními energetickými společnostmi (Severočeskou energetikou, Severomoravskou energetikou, Středočeskou energetickou spol., Východočeskou energetikou a Západočeskou energetikou) a vznikla Skupina ČEZ, která se tak zařadila mezi 10 největších energetických koncernů v Evropě. Zaujímá přední pozici na trhu s elektřinou ve střední Evropě a je srovnatelná s obdobnými středně velkými západoevropskými

společnostmi. Strategickým cílem Skupiny ČEZ je stát se lídrem na trhu s elektřinou ve střední a jihovýchodní Evropě.

V roce 2004 došlo k rozšíření o tři bulharské distribuční společnosti a Skupina ČEZ se tak stala firmou s mezinárodní působností. Ve třetím čtvrtletí roku 2005 byla dokončena akvizice i jedné rumunské distribuční společnosti a na konci téhož roku posílila Skupina ČEZ akvizicí společnosti Severočeské doly a.s. Expanze pokračovala i v roce 2006, kdy byla podepsána smlouva o koupi majoritních podílů ve dvou polských elektrárenských společnostech. Kromě toho má ČEZ obchodních zastoupení v Polsku, Maďarsku, Německu a nově i na Slovensku.

K 30. 6. 2006 zahrnovala Skupina ČEZ celkem 96 firem18 (včetně mateřské společnosti ČEZ, a. s.), z toho bylo 24 zahraničních. Konsolidační celek se ke stejnému datu skládal ze 48 společností, z toho plnou metodou bylo konsolidováno 29 českých a 15 zahraničních společností. Ekvivalenční metodou byly konsolidovány 4 přidružené české firmy (viz graf č. 1).

Skupina ČEZ dodává elektřinu téměř 6,8 milionům zákazníků19, a tím zaujímá osmé místo mezi evropskými energetikami podle tohoto kritéria. Svým působením vytváří více jak 150 000 pracovních míst19 ve střední a jihovýchodní Evropě.

Většina výrobních kapacit je soustředěna v mateřské společnosti ČEZ, a.s. V průběhu roku 2005 bylo uspořádání dosavadních regionálních distribučních společností nahrazeno uspořádáním procesním. V rámci projektu VIZE 2008 pokračuje i v roce 2007 restrukturalizace Skupiny ČEZ. Požadavky na změnu struktury jsou dány jednak zákonným požadavkem na oddělení regulované činnosti distribuce elektrické energie od ostatních aktivit (tzv.

unbundlingem), a jednak snahou zefektivnit v nejvyšší možné míře činnost Skupiny definováním jednotlivých procesů, nalezením nejlepší možné praxe jejich zajištění a jejich zajišťováním prostřednictvím specializovaných společností.

2.1.2 Zhodnocení č innosti za poslední období

Akciová společnost ČEZ se zabývá prodejem elektrické energie opatřené zejména výrobou ve vlastních zdrojích. Působí jak na tuzemském, tak na zahraničním trhu. V roce 2005 vyrobila Skupina ČEZ 60 016 GWh elektrické energie, což představuje 72,7 % z celkového objemu elektřiny vyrobené v České republice (viz graf č. 2). Instalovaný výkon elektráren ČEZ, a. s., činil k 31. 12. 2005 celkem 12 298 MW. Kromě výroby elektřiny v uhelných (55 %) a

18 Dostupné na www.cez.cz/presentation/cze/instance_view.jsp?folder_id=1418&instance_id=77733

19 Výroční zpráva Skupiny ČEZ za rok 2005. Praha: B.I.G. Prague, člen asociační sítě Hill & Knowlton 2006, s. 11.

jaderných elektrárnách (41 %) společnost také využívá obnovitelných zdrojů energie (viz graf je nejlépe se vyvíjející akcií mezi energetickými společnostmi v Evropě. Na počátku roku 2006 byla překonána hranice 800 Kč za akcii (viz graf č. 4). S tržní kapitalizací 21 mld. USD se ČEZ uvědomuje si, jak rozsáhlý je její dopad. Proto využívá svého posíleného potenciálu k navázání na tradici zodpovědného přístupu k věcem veřejným, který vyznává již od samého počátku jako jeden z hlavních principů. Skupina se řadí mezi nejvýznamnější dárce v České republice, což dokumentuje i získání titulu největšího firemního dárce. Jen v roce 2005 darovala Skupina 220,5 mil. Kč na veřejně prospěšné účely22 a ve stejném duchu se pokračuje i v následujících letech. Nadace ČEZ se řadí k největším nadacím v České republice. Pod původním názvem Nadace Duhová energie byla založena v roce 2002 a svou činnost zahájila v únoru 2003.

20 Výroční zpráva Skupiny ČEZ za rok 2005. Praha: B.I.G. Prague, člen asociační sítě Hill & Knowlton 2006, s. 26 – 37.

21 Emingerová, D. a kol.: ČEZ NEWS magazín skupiny ČEZ. březen 2007, č. 3, s. 3.

22 Výroční zpráva Skupiny ČEZ za rok 2005. Praha: B.I.G. Prague, člen asociační sítě Hill & Knowlton 2006, s. 61.

Velká část finančních prostředků směřuje na rozvoj regionů, tedy do těch míst, kde působí Skupina ČEZ. ČEZ se řídí heslem: „Pomáháme tam, kde působíme“. V celostátním projektu se díky nadačnímu příspěvku postavilo několik nových dětských a sportovních hřišť. Dalším významným projektem je Oranžové kolo, kdy výkon každého cyklisty je věnován v podobě finančního daru na podporu dětských domovů a ústavů sociální péče. Kromě dětí a mládeže podporuje nadace i zdravotně postižené spoluobčany. Společnost je také významným partnerem sportu, podporuje například i Český olympijský tým a Český atletický svaz, dále kultury, školství, životního prostředí a jedním z největších investorů do vědy a výzkumu.

(viz graf č. 7)

Celkové náklady na vědu a výzkum v roce 2005 činily 233,1 mil. Kč23. Výzkum a vývoj je zaměřen na oblast jaderné i klasické energetiky, na oblast činnosti regionálních distribučních společností a na oblast výzkumu důlních vod a těžby uhlí, kde se jedná zejména o technické inovace.

Za zmínku stojí i řada ocenění, které společnost ČEZ získala. V roce 2005 obsadila akciová společnost ČEZ v rámci sdružení CZECH TOP 100 první místo podle zisku, přidané hodnoty a růstu zisku v žebříčku 100 nejvýznamnějších firem České republiky za rok 2004, druhé místo v soutěži 100 obdivovaných firem ČR a první místo v žebříčku 100 nejlepších výročních zpráv ČR za rok 2004. V anketě iDNES – Sedm divů Česka putovalo na konto společnosti první místo pro elektrárnu Dlouhé Stráně. Kromě toho získala společnost certifikát Bezpečný podnik jak pro Jadernou elektrárnu Dukovany, tak i Temelín. V roce 2006 společnost ČEZ obhájila své prvenství v prestižní anketěČeských 100 nejlepších.