• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Experiment 1 - Vliv skladování a času na parametry cyklu uhlíku

3. MATERIÁL A METODY

4.1 Experiment 1 - Vliv skladování a času na parametry cyklu uhlíku

Výsledky získané v tomto experimentu shrnují grafy na obrázcích 1 - 8 . Obrázky č. 1, 3, 5 a 7 obsahují data změření bazálni respirace. V levém sloupci jsou hodnoty po prvním dnu předinkubace, napravo pak po dnu čtvrtém, resp. 8 (obr. 3 a 5). Obrázky č. 2, 4, 6 a 8 zobrazují hodnoty naměřené metodami fumigačně-extrakční a substrátem indukovanou respirací. Obrázky 7 a 8 porovnávají vliv jednotlivých typů skladování na měřené parametry.

Osa x u zmíněných grafů znázorňuje dobu skladování v týdnech (obr. 1, 2), příp. měsících (obr. 3, 4, 7, 8) nebo kombinovaně (obr.5, 6) a na ose y jsou vlastní hodnoty bazálni respirace vjednotkách ug COi-C.gsuš^.hod"1 (obr. 1, 3, 5), příp. Cbi0 vjednotkách ug C.gsuš"1 nebo potenciální respirace vjednotkách ug COi-C.gsuš^.hod"1 (obr. 2, 4, 6). Jednotlivé řady na všech grafech udávají způsob skladování následovně, zelená barva pro uložení v lednici, modrá v mrazáku (obr. 1, 2) a oranžová pro uložení ve vysušené podobě (obr. 3 - 8).

Přítomnost hvězdiček znamená, že jednotlivé hodnoty se od sebe navzájem statisticky významně liší a tečky označují statisticky významnou změnu oproti předchozímu měření v čase.

Komentář k obr. 1: Ve výsledcích pro ornou půdu po prvním dnu předinkubace nastal určitý efekt. U skladování v lednici je výraznější než u mrazáku. Varianta z mrazáku nemá výrazný pokles ani nárůst mezi jednotlivými měřeními. Naopak půda skladovaná v lednici vykazuje výrazný pokles mezi 0. a 2. týdnem, také mezi 4. a 8. týdnem a naopak nárůst mezi týdny 8 a

16. Ve čtvrtém dnu předinkubace opět nastává výraznější efekt u varianty z lednice. V případě mrazáku není výrazný nárůst ani pokles. U půdy skladované v lednici došlo k výraznej Šímu nárůstu mezi 0. a 2. týdnem skladování a poklesu mezi týdny 16 a 32. V případě trvalého travního porostu je výrazný efekt skladování po prvním dni předinkubace u obou variant.

Částečně se hodují i jednotlivé výkyvy. Mezi 0. a 2. týdnem došlo u půdy z lednice k výraznému poklesu, naopak u mrazáku je patrný výrazný nárůst. Dále ale mezi 4. a 8.

týdnem je u obou pokles a v době mezi 8 a 16 týdnem shodně vykazují nárůst. Ve čtvrtém dnu předinkubace je efekt výraznější při skladování v mrazáku. V lednici se nevyskytuje výrazný

pokles ani nárůst. V mrazáku se objevuje nárůst mezi 4. a 8. týdnem a pokles mezi 8. a 16.

Lesní půda v prvním dni předinkubace při skladování v mrazáku nevykazuje statisticky významný efekt. Půda z lednice měla pokles mezi 0. a 2. týdnem, další pokles následoval mezi 4. a 8. týdnem a nárůst byl patrný mezi týdny 8 a 16. Ve čtvrtém dnu předinkubace se vyskytuje efekt u obou variant. Pro variantu z mrazáku dochází k výraznému nárůstu mezi 0.

a 2. týdnem. V případě skladování v lednici je nárůst mezi 0. a 2. týdnem, pokles mezi 2. a 4.

týdnem, nárůst mezi týdny 4 a 8 a opět pokles mezi týdny 8 a 16.

Komentář k obr. 2: V případě orné půdy hodnoty C bio (FE metoda) vykazují určitý efekt v obou případech, u skladování v mrazáku však větší. Při skladování v lednici došlo k výraznému poklesu mezi 16. a 32. týdnem. U varianty z mrazáku je patrný pokles mezi 0. a 2. týdnem, nárůst mezi 2. a 4., pokles mezi 4. a 8. a opětný nárůst mezi týdny 8 a 16. Hodnoty potenciální respirace (metoda SIR) vykazují stejný průběh v obou variantách, tj. nárůst mezi

4. a 8. týdnem a pokles mezi týdny 8 a 16. U trvalého travního porostu u měření Cbio je určitý efekt v obou případech. Varianta z lednice vykazuje nárůst mezi 0. a 2. týdnem, další nárůst mezi týdny 2 a 4, poté pokles mezi 4. a 8. týdnem, další pokles mezi 8. a 16. a opět nárůst mezi 16. a 32. týdnem. V případě mrazáku se vyskytuje pokles mezi 4. a 8. týdnem,

4 9

nárůst mezi 8. a 16. týdnem a opětný pokles mezi týdny 16 a 32. Na hodnoty potenciální respirace mají obě formy skladování stejný efekt, tj. nárůst mezi 4. a 8. týdnem, pokles mezi 8. a 16. a další pokles mezi 16. a 32. týdnem. U lesní půdy se v případě hodnot CM0 vyskytuje menší efekt při skladování v mrazáku, pokles mezi 0. a 2. týdnem a nárůst mezi týdny 2 a 4.

Při skladování v lednici dochází k nárůstu mezi 0. a 2. týdnem, dalšímu nárůstu mezi 2. a 4., pak poklesu mezi 4. a 8. a opětnému nárůstu mezi 16. a 32. týdnem. Potenciální respirace vykazuje u obou variant nárůst mezi 4. a 8. týdnem a pokles mezi 8. a 16. týdnem. Liší se v poklesu mezi 2. a 4. a 16. a 32. týdnem u skladování v lednici.

Komentář k obr. 3: Na tomto obrázku jsou znázorněny hodnoty bazálni respirace první a osmý den předinkubace pro odběr listopad 2006. Jedná se o ornou půdu, trvalý travní porost a lesní půdu v časech 3, 6, 9 a 12 měsíců. Značky statistického vyhodnocení pro vysoušenou půdu jsou použity až na dalších obrázcích.

Komentář k obr. 4: Zde jsou obsaženy výsledky substrátem indukované respirace i fumigačně-extrakční metody ze stejného odběru jako předchozí obrázek. I zde jsou vynechány značky statistického vyhodnocení, které jsou zobrazeny v dalších obrázcích.

Komentář k obr. 5: Tento obrázek uvádí výsledky bazálni respirace měřené na vysušených půdách z odběru červen 2007. Orná půda vykazuje výrazný efekt skladování v prvním dnu předinkubace. Jedná se o postupný nárůst mezi jednotlivými měřeními od 1. týdne po 3.

měsíc a následný pokles mezi 6. a 9. měsícem skladování. Osmý den předinkubace vykazuje efekt menší. Vyskytuje se zde pouze pokles mezi 0. a 1. týdnem a nárůst mezi 3. a 6.

měsícem. Trvalý travní porost vykazuje v prvním dnu předinkubace postupný nárůst mezi 1.

týdnem, 1. a 3. měsícem a pokles mezi 3., 6. a 9. měsícem. V osmém dnu předinkubace dochází k poklesu mezi 1. a 3. měsícem, nárůstu mezi 3. a 6. měsícem a dalšímu poklesu mezi 6. a 9. měsícem. Lesní půda ukazuje v prvním dnu předinkubace pokles mezi 0. a 1. týdnem, postupný nárůst mezi 1. týdnem, 1. a 3. měsícem a postupný pokles mezi 3., 6 a 9. měsícem.

V osmém dnu předinkubace dochází k postupnému poklesu mezi 1. týdnem, 1. a 3. měsícem, nárůstu mezi 3. a 6. měsícem a poklesu mezi 6. a 9. měsícem.

Komentář k obr. 6: Orná půda vykazuje u hodnoty Cbi0 výrazný efekt pouze v délce skladování mezi 6. a 9. měsícem. Potenciální respirace naznačuje postupný nárůst mezi 0., 1.

týdnem a 1. měsícem. Pro trvalý travní porost udává hodnota Cu0 výrazný pokles mezi 1. a 3. měsícem, nárůst mezi 3. a 6. měsícem a opět pokles mezi 6. a 9. měsícem. Potenciální respirace klesá mezi 0. a 1. týdnem, stoupá mezi 1. týdnem a 1. měsícem a opět klesá mezi 1.

a 3. měsícem. Lesní půda vykazuje u hodnoty C bio nárůst mezi 1. týdnem a 1. měsícem, postupný pokles mezi 1., 3, a 6. měsícem a opětný nárůst mezi 6. a 9. měsícem. Hodnota potenciální respirace stoupá mezi 0. a 1. týdnem, klesá mezi 1. týdnem a 1. měsícem a další

pokles je mezi 3. a 6. měsícem.

Komentář k obr. 7: Z porovnání bazálni respirace při prvním dnu u různých typů skladování u orné půdy vyplývá, že rozdíl je významný. Nej vyšších hodnot dosahuje půda při skladování ve vysušené podobě, naopak nej nižších dosahuje při skladování v lednici. Trvalý travní porost vykazuje stejný trend jako orná půda, tj. nejvyšší u vysušené půdy, nejnižší z lednice. Výsledky lesní půdy udávají také jako nejaktivnější půdu vysušenou a nejméně aktivní půdu z lednice.

5 0

Komentář k obr. 8: U orné půdy v případě měření Cbio není mezi jednotlivými typy skladování významný rozdíl. Potenciální respirace vychází nej nižší u vysušené půdy, naopak nej vyšší se jeví u skladování v mrazáku, po 3 - 4 měsících však není mezi půdou z lednice a z mrazáku výrazný rozdíl. Trvalý travní porost udává nejnižší hodnotu Cu0 pro vysušenou půdu, ale pro čas 3 - 4 měsíce je shodná s variantou z lednice. V době 6 - 8 měsíců se všechny typy od sebe liší a nej vyšší hodnoty dosahuje půda z lednice. Pro potenciální respiraci jsou nejnižší hodnoty ze skladování ve vysušené podobě v obou sledovaných časech a ostatní typy jsou stejné opět pro oba časy. Lesní půda má hodnoty Cu0 nejnižší u vysušené formy, pro čas 3 - 4 měsíce se shoduje s hodnotou půdy z mrazáku. Naopak vždy nej vyšší je hodnota půdy z lednice. Potenciální respirace se u jednotlivých typů neliší v čase 3 - 4 měsíce, ale rozdílná je v čase 6 - 8 měsíců. Tam je nejnižší hodnota pro půdu skladovanou v lednici a nejvyšší patří mrazáku.

51