• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Firemní kultura (corporate culture) vyjadřuje určitý charakter firmy, celkovou atmosféru, vnitřní život a chování jednotlivých spolupracovníků. Ve firmě se mohou využívat různé rituály a zvyklosti, které se mohou projevovat v určitých vzorcích chování a jednání jednotlivých pracovníků (Vysekalová a Mikeš, 2009, s. 67).

Mezi čtyři základní prvky firemní kultury se podle Vysekalové a Mikeše (2009, s. 68) řadí:

• symboly – jedná se o používané zkratky, způsob oblékání, slangové vyjadřování apod., které znají pouze členové dané organizace.

• hrdinové – může se jednat o skutečné ale i imaginární osoby, které slouží jako vzor ideálního manažera (zaměstnance). Obvykle jsou tímto vzorem samotní zakladatelé společnosti.

• rituály – řadí se sem různé důležité činnosti a projevy. Může se jednat o neformální aktivity, psaní zpráv, plánování apod.

• hodnoty – představují nejhlubší úroveň kultury. Hodnoty mají vliv na pracovní morálku i na sounáležitost zaměstnanců se společností. Měli by se sdílet všemi zaměstnanci.

Firemní kultura má vliv i při výběru zaměstnanců, proto se zaměstnavatelé snaží vybírat takové lidi, kteří do firmy zapadnou. Na druhé straně i uchazeči si vybírají takové společnosti, které mají obdobné názory či hodnoty jako oni (Vysekalová a Mikeš, 2009, s. 68).

Společnosti si vytvářejí mnohdy své vlastní prvky firemní kultury. Většina společností nemá tyto prvky stanovené kontroverzně. Zvolené prvky by měly odpovídat tomu, čemu společnost věří (Whitehurst, 2015, s. 111).

29

3 Cíl a metodika

Cílem bakalářské práce je analyzovat rozdíly interkulturních odlišností verbální a nonverbální komunikace v pracovním týmu vybrané společnosti.

Teoretická část je zpracována na základě rešerše odborné literatury. Pro zpracování byla využita domácí i zahraniční odborná literatura, která se zaměřuje na problematiku komunikace, interkulturní komunikaci a kulturní dimenze. V teoretické části je pozornost zaměřena i na komunikaci v mezinárodním prostředí a komunikační bariéry v mezinárodním prostředí, protože je praktická část bakalářské práce zpracována v americké společnosti Red Hat.

Praktická část bakalářské práce je zpracována prostřednictvím kvantitativního i kvalitativního výzkumu. Z kvantitativního výzkumu bylo použito dotazníkové šetření. Dotazník byl sestavený ve spolupráci s manažerkou v brněnské pobočce analyzované společnosti.

Dotazníkového šetření se zúčastnili zaměstnanci společnosti v brněnské a dubajské pobočce.

Dále byl v praktické části použitý i kvalitativní výzkum – byl vedený rozhovor s vybranými manažery v obou pobočkách.

30

4 Charakteristika vybrané společnosti

Společnost Red Hat byla založena v roce 1993 zakladatelem Marcem Erwinem ve městě Raleigh, Severní Karolíně, USA. Tato mezinárodní softwarová společnost se specializuje na operační systémy Linux, nejpopulárnější typ software s open source (otevřeným zdrojovým kódem). Ten byl vyvinut jako alternativa k tzv. proprietárnímu software (software s uzavřeným kódem neboli closed source). Tedy takovému, za který je nutné platit a dodržovat pravidla licence. Za speciálně upravené funkce, údržbu a technickou podporu Red Hat účtuje firemním zákazníkům poplatky (ČTK, 2018).

Dne 9. 7. 2019 došlo k nejdražší softwarové akvizici v historii. Společnost IBM koupila za 34 miliard amerických dolarů softwarovou společnost Red Hat. Jelikož Red Hat mimo patentů a know how nevlastní mnoho majetku, IBM platila zejména za Red Hat zaměstnance a jiné než hmotné hodnoty. Po akvizici následovaly obavy ze strany zaměstnanců Red Hat, zda IBM nezmění kulturu Red Hat. Red Hat má totiž vlastní specifickou firemní kulturu, která se vyznačuje otevřeností. Mezi její hodnoty patří odvaha, svoboda, odpovědnost a odhodlání.

Tyto čtyři hodnoty společnost vybrala již v roce 2002 a jedna na druhou navazují (Whitehurst, 2015, s. 111). Společnost se také řídí pěti “multiplikátory Red Hat”, kterými jsou důvěra, otevřenost, spolupráce, meritokracie a spojení (Red Hat, 2020).

Prezidentem Red Hat byl po dobu 13 let Jim Whitehurst. Necelý rok od akvizice, dne 6. 4.

2020 se stal Jim Whitehurst prezidentem společnosti IBM. Stejnou a úspěšnou firemní kulturu tak plánuje nadále kultivovat i v IBM. Jeho funkci převzal jeho nejbližší spolupracovník Paul Cormier, Drive Executive Vice President Product & Technology. Tím se potvrdil optimismus zaměstnanců, kteří věřili, že Red Hat změní IBM kulturu, nikoliv naopak.

Red Hat má nyní více než 105 poboček ve více než 40 zemích a zaměstnává přes 12 000 zaměstnanců. Hlavní sídlo má v Raleigh (Red Hat, 2020). Brněnská pobočka byla založena v roce 2006 a pracuje v ní cca 1 180 zaměstnanců z několika zemí. Převážnou část tvoří čeští a slovenští občané, dále pak Ukrajinci, Rusové, Indové a další národnosti. Brněnská pobočka je hned druhá největší za hlavním sídlem. Dubajská pobočka byla založena v roce 2008 a v této pobočce pracuje přibližně 60 zaměstnanců různých národností pod vedením cca 12 manažerů.

31

5 Metody šetření

V následující kapitole je uvedena aplikace jednotlivých kulturních dimenzí Hofstedeho, které jsou uvedené v teoretické části. Graf níže porovnává a znázorňuje skóre dimenzí České republiky, Spojených států amerických a Spojených arabských emirátů. Každá dimenze může nabývat hodnot od 0 do 100. Jsou uvedeny tyto tři země, protože v České republice a ve Spojených arabských emirátech proběhlo dotazníkové šetření a rozhovory s jednotlivými manažery. Spojené státy americké jsou uvedeny z toho důvodu, že šetření bylo prováděno v americké společnosti a zaměstnanci jsou do jisté míry ovlivněni americkou kulturou.

Obrázek 2 Skóre dimenzí dle Hofstedeho

Zdroj: vlastní zpracování