• Nebyly nalezeny žádné výsledky

História spoločnosti Albert

Zdroj: Vlastné spravovanie na základe Albert, 2021a

Dnes je Albert značkou, ktorá je známa po celej Českej republike. Táto maloobchodná sieť supermarkeov a hypermarketov je prevádzkovaná spoločnosťou Albert Česká republika, ktorá je súčasťou nadnárodnej korporácie Ahold Delhaize so sídlom v Holandsku. S počtom vyše 300 predajní dokáže týždenne obslúžiť až štyri milióny zákazníkov. Radí sa medzi najväčších súkromných zamestnávateľov v zemi s počtom 17 000 zamestnancov (Albert, 2021a).

3.2 Hodnoty spoločnosti

Spoločnosť má jasne definované hodnoty, vďaka ktorým sa dokáže správne rozhodovať a zároveň chrániť vzťahy so zákazníkmi, dodávateľmi a komunitami.

Tieto hodnoty spoločnosť rešpektuje aj v rámci zamestnaneckých vzťahov. Albert neustále usiluje aj o zlepšenie pracovného prostredia, aby bol profesinálnym no zároveň i priateľským zamestnávateľom. Spoločnosť rešpektuje a dodržiava 5 základných hodnôt a to odvahu, čestnosť, týmovosť, starostlivosť a humor (Albert, 2021b).

3.3 Claim a vlastné značky

Claimom, teda sloganom spoločnosti Albert je: „Stojí za to jíst lépe.“ Spoločnosť verí, že práve lepšie jedlo je kľúčom ku kvalitnejšiemu a zdravšiemu životu a práve preto sa snaží svojich zákazníkov inšpirovať a pomôcť im pri nákupe zdravých a hlavne čerstvých produktov. Dlhodobým cieľom značky je byť jedným z nazdravších retailerov medzi českými maloobchodnými reťazcami. Dôkazom toho je aj široká paleta kvalitných výrobkov pod vlastnými značkami. V súčastnosti má Albert vo svojom portfóliu 6 vlastných značiek.

3.3.1 Perla

Značka je nováčikom v sortimente Alberta a na trh bola uvedená v roku 2020. ,,Káva jedinečnej chuti“ tak znel slogan marketingovej kampane, ktorá túto značku predstavila na trh. Pod touto značkou nájdu zákazníci kávu pochádzajúcu z kávových plantáži celého sveta, napríklad aj z Kolumbie, Brazílie či Talianska. Káva značky Perla je pestovaná s rešpektom k prírode a jej obaly sú zo 100% recyklovateľných obalov. Značka zastrešuje aj BIO produkty, teda kávu, ktorá je pestovaná čisto prírodným spoôsobom bez chemických látok (Albert, 2021c)

3.3.2 Fresh Bistro

Táto značka bola uvedená na trh v roku 2018 ako zdravá alternatíva pre zákazníkov, ktorí vzhľadom k svojej časovej zaneprázdnenosti stále častejšie siahajú po ľahkých, hotových jedlách, vyrobených z čerstvých surovín.

Značka ponúka širokú škálu produktov pre rýchle občerstvenie so sebou.

Potvrdzuje to aj samotný slogan značky „Vyber si a můžeš jí(s)t“. Sortiment značky zahrňuje následujúcich 7 kategórií: polievky, šaláty, hlavné jedlá, wrapy, sendviče a bagety, malé jedlá, jogurty a ovocie (Albert, 2021c)

3.3.3 Nature‘s Promise

Táto rada produktov, ako už vyplýva aj zo samotného názvu Nature‘s Promise, neobsahuje žiadne umelé arómy a farbivá, palmový olej, glukózovofruktózový sirup ani modifikovaný škrob. Ďalšie bežne používané látky v potravinárstve, ako napríklad konzervanty, zvýrazňovače chuti či sírany v tejto rade výrobkov taktiež nemajú šancu. Produkty prinášajú možnosť udržania zdravého životného štýlu za dostupnú cenu. Značka ponúka výrobky v kategóriách BIO, vegan, bez lepku, bez laktózy a bez pridaného cukru (Albert, 2021c).

3.3.4 Česká chuť

Značka bola uvedená na trh v roku 2017 a vytýčila si za cieľ zachovať v produktoch tú pravú českú chuť. Všetky produkty tejto rady spĺňajú definíciu českej potraviny podľa definćie Ministerstva poľnohospodárstva a Zákona o potravinách. Zákazníkom garantujú nielem skutočne český pôvod, ale aj kvalitu a tradičnú českú receptúru.

Všetky tieto výrobky nesú ochrannú známku „Česká potravina“ (Česká chuť, 2017).

3.3.5 Albert Excellent

Značka Albert Excellent ponúka produkty prémiovej kvality, ktoré sú vyrobé z tých najkvalitnejších surovín a sú prevažne určené pre náročnějších zákazníkov, vhodné pre slávnostné príležitosti či spestrenie všedného dňa. Zákazníci tak nemusia luxusnejšie výrobky nakupovať výhradne v špecializovaných predajniach, čím im spoločnosť šetrí čas. Táto rada ponúka delikatesy širokého spektra ako sú údeniny, paštéty, sladkosti, káva, hovädzie a teľacie mäso z Južnej Ameriky či Austrálie (Albert, 2021c).

3.3.6 Albert

Pod samotnú značku Albert spadajú kvalitné výrobky za prijateľnú cenu. Kvalita produktov je sledovaná prísnymi senzorickými kontrolami, ktoré zaručujú čerstvosť, kvalitu a chuťovú dokonalosť týchto výrobkov. Rada Albert zahrňuje širokú škálu produktov naprieč všetkými sortimentami, čo robí túto radu v rámci privátnych značiek najviac zastúpenú. Spoločnosť dbá na to, aby tieto výrobky boli kvalitou zrovnateľné so značkovými výrobkami, avšak za priaznivejšiu cenu (Albert, 2021c).

3.4 Logo

Logo patrí k súčasti firemnej identity a jej designu. Plní viacero funckií, medzi ktoré patria:

Funkcia symbolu – logo predstavuje vizuálnu skratku

Emocionálna funkcia – logo by malo v ľudoch vyvolať pozitívnu emóciu, predstavuje signál, na ktorý ľudia reagujú

Informačná funkcia – logo je nositeľom image značky a odlišuje firmu od konkurenčných firiem (Vysekalová, Mikeš, 2018).

Z vyššie zmienených funkcií je možné odvodiť následujúce požadavky, ktoré musí dobré logo spĺňať:

Nezameniteľnosť, originalita

Identifikovateľnosť

Nápaditosť

Zapamätateľnosť

Čitateľnosť

Nadčasovosť

Lokalizovateľnosť (kultúrna prispôsobivosť)

Rozšíriteľnosť (Tippman, 2012)

Logo spoločnosti Albert je logom kombinovaným, čo znamená že v sebe spojuje text a obraz a práve takýto typ loga je v praxi často používaný. Tri farebné ovály v logu predstavujú formáty predajní Albert – Hypermarket, Supermarket a Supermarket City.