• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Vianočná kampaň Coop jednota

Trvanie kampane 26. 11. do 31. 12. 2020

Dĺžka spotu 40 sekúnd

Posolstvo kampane Správny vianočný darček nájdete v Coop Jednote

Hudba The pink panther

Hlavné použité apely Humor,tradície

Zdroj: vlastné spracovanie

Nakoľko bola táto reklama vysielaná len na slovenských televíznych staniciach, test zapamätateľnosti a rozpoznania v tomto prípade nebol opodstatnený a tieto dva testy neboli vykonané.

V úvode bola účastníkom premietnutá celá reklama, je potrebné sa zmieniť, že po jej prehraní sa účastníci oboch skúpin FG usmievali, u niektorých dokonca vyvolala reklama smiech. Príjemnú reakciu v takej veľkej miere dokázal navodiť iba tento spot, u predchádzajúcich reklám nebola takáto reakcia spozorovaná. Po prehratí reklamy som sa účastníkov pýtala na jej samotné posolstvo. Všetci dokázali vlastnými slovami opísať to, čo chceli autori divákom predať, a ocenili jasný a nekomplikovaný dej reklamy.

Nasledovala identifikácia páčiacich sa a nepáčiacich sa prvkov. V oboch skupinách bol v rámci Likes prvkov označený humor, ako jednoznačný víťaz, čo uviedlo až 10 z 12 opýtaných. Ako ďalšie likes prvky boli označené odlišnosť reklamy (8x), sympatickí herci (6x), hudba (5x), jednoduchosť príbehu (3x).

Pri identifikácií prvkov dislikes v oboch skupinách, nastalo prvotné ticho a chvíľka na zamyslenie. Iba traja účastníci nakoniec dokázali označiť nejaké prvky, ktoré ich v reklame nezaujali. Konkrétne sa jednalo o nereálnosť reklamy (1x), hudbu (1x) a nesympatická postava bačovho pomocníka (1x).

Pocit, ktorý reklama vyvolala bol v oboch skupinách FG jednotný a to šťastie. Ako príklad uvádzam odpoveď Jána B., zo skupiny FG I: „ Veľmi milá a nevtieravá reklama, ktorá sa dokázala odlíšiť od ostatných.“

6.5.5 Najkrajšia reklama

Na záver skupinovej diskusie mali účastníci zvoliť zo všetkých premietnutých vianočných reklám tú, ktorá sa im najviac páčila.

V skupine FG I aj FG II bola za najkrajšiu reklamu zvolená reklama od spoločnosti Coop Jednota. Hlavným dôvodom výberu tejto reklamy bolo podľa účastníkov využitie nevtieravého, nenáročného humoru a originalita reklamy. K samotnému rozhodnutiu o prvenstve tejto reklamy v skupine FG II prispelo prevažne obsadenie hercov, ktorí boli diskutujúcimi označení za sympatických a ľudskosť vyžarujúcich.

Zdeněk R., pri odôvodnení voľby uviedol: „Spomedzi všetkých reklám mala práve reklama Coop Jednoty najsympatickejších hercov, ktorí síce neboli najkrajšími ľuďmi planéty, ale vyžarovala z nich ľudskosť a jednoduchosť. Mám už po krk reklám, v ktorých vystupujú iba perfektní ľudia.“

Záver

V roku 2020 2020 spoločnosť Albert Česká republika vynaložila za reklamu viac ako 1,6 miliardy korún, pričom len samotné investície do televíznej reklamy predstavovali až 70% tejto sumy. Niet pochýb o tom, že televízna reklama je najsilnejším nástrojom marketingovej komunikácie spoločnosti a je preto potrebné jej venovať náležitú pozornosť.

Televízna reklama síce dokáže zasiahnuť široké spektrum divákov, ale to hneď nezaručuje jej efektivitu. Televízne stanice sú v dnešnej dobe preplnené reklamou z rôznych oblastí, a ľahko dochádza k tomu, že divák počas jej sledovania reklamné posolstvo nevníma, prípadne si ho spojí s nesprávnou značkou. Tieto nežiadúce prípady by bolo možné aspoň čiastočne eliminovať napríklad využitím apelov, ktoré konkurenčné spoločnosti vo svojich reklamách nepoužívajú, a tak sa od nich originálne odlíšiť.

Cieľom práce bolo v rámci jej empirickej časti zistiť vnímanie televíznych reklám spoločnosti Albert verejnosťou, ku ktorému mali dopomôcť tri výskumné otázky.

Najväčším prínosom tejto práce sú analyzované dáta získané v rámci skupinových rozhovorov, ktorým je venovaná samostatná kapitola.

Prvá z otázok skúmala, či poznajú diskutujúci spoločnosť Albert z televíznych obrazoviek. Všetci diskutujúci potvrdili, že sa s televíznou reklamou spoločnosti už niekedy stretli, no zároveň uviedli, že najfrekventovanejší výskyt televíznych reklám zaznamenali u spoločnosti Lidl. Znalosť televízneho sloganu bola prekvapivo vyššia u skupiny FG II. Na základe odpovedí hodnotiacich samotný slogan je možné formulovať odporúčania pre spoločnosť Albert, ktorým je slovné zvýraznenie sloganu, prípadne jeho umiestnenie na samotný začiatok reklamy. V oblasti propagácie vlastných značiek odvádza Albert skvelú prácu, čo potvrdil aj samotný výskum, nakoľko všetci účastníci skupinového rozhovoru dokázali vymenovať aspoň niektoré z nich. Dlhodobým cieľom Alberta je podporovať zdravý životný štýl svojich zákazníkov, tento cieľ však nebol diskutujúcimi jednoznačne rozpoznaný. Myslím, že pre zlepšenie tejto oblasti by Albertu pomohla zmena v oblasti komunikovaných položiek. Na základe vlastnej analýzy dát bolo zistené, že najčastejšie propagovanou produktovou kategóriou sú alkoholické nápoje, ktoré nie je možné asociovať s podporou zdravého stravovania.

Empirická časť práce taktiež skúmala poznanie a hodnotenie vianočných reklám spoločnosti Albert v porovnaní s konkurenčnými spoločnosťami Lidl, Kaufland a Coop Jednota. Samotná vianočná reklama spoločnosti Albert, bola účastníkmi skupiny jak FG I tak FG II hodnotená veľmi kladne a v reklame ocenili predovšetkým

hudbu a milý moment prekvapenia, keď na konci reklamy začalo snežiť. Reklamu sa na základe storyboardu podarilo identifikovať väčšine diskutujúcim, ktorí následne dokázali aj bez prehratia celého videa prerozprávať jej príbeh, čo považujem za značný úspech reklamy. Táto skutočnosť taktiež potvrdila aj úspešnosť cielenia reklamných zdelení spoločnosti Albert. Najčastejšie označeným prvkom dislikes bolo obsadenie reklamy nesympatickým hercom. Počas diskusie sa obidve skupiny focus groups často vyjadrovali k výberu hercov v reklamách a uviedli, že preferujú obsadenie prevažne „nedokonalých“ ale zato „reálnych“ ľudí.

Druhá výskumná otázka zisťovala rozdiely medzi vnímaním televíznych spotov skupinou FG I a FG II. Jednotlivý prehľad odpovedí je súčasťou kapitoly vyhodnotenia focus groups, na základe ktorého som došla k záveru, že sa vnímanie týchto dvoch skupín nijak významne nelíšilo. Menšie odchýlky boli pozorovateľné len pri hodnotení hercov v daných reklamách, ku ktorým bola kritickejšia skupina FG II.

Tretia výskumná otázka si kládla za cieľ definovať prvky reklamy, ktoré si účastníci najviac všímajú. Z výskumu vyplynulo, že medzi takéto prvky patrí prevažne samotný príbeh reklamy, jej reálnosť, hudba, výber hercov a taktiež aj originalita. Práve vďaka originalite udelili diskutujúci titul „Najkrajšia reklama“, vianočnej reklame od spoločnosti Coop Jednota. Originálnosť tejto reklamy bola podľa diskutujúcich založená prevažne na nevtieravom a jednoduchom humore.

Humor je nástroj, ktorý nie je bežne používaný pri komunikácií maloobchodných reťazcov a práve v ňom vidím veľký potenciál, nakoľko by sa jeho využitím dokázala spoločnosť Albert dôraznejšie odlíšiť od konkurencie.

Praktickým prínosom mojej práce je prevedená analýza výsledkov získaných prostredníctvom metódy focus groups, na základe ktorých som definovala aj hlavné nástroje, ktoré by v budúcnosti mohli poslúžiť spoločnosti Albert ako inšpirácia pri návrhu novej, efektívnejšej televíznej kampane.

Zdroje

AAKER, David A., George S. DAY, V. KUMAR a Robert P. LEONE, 2010. Marketing Re-search, 10th ed. New Jersey: John Wiley. ISBN 978-0-470-31725-9.

AKA, 2021. Zpráva o české reklamě 2020. In: AKA [online]. 02-11 [cit. 2021-03-10]. Dostupné z: Zpráva o české reklamě 2020 - AKA

AKTV. 2020. REPORT: Pokud jde o ovlivňování kupujících stále kraluje televízní reklama. AKTV [online]. [cit. 2021-6-16]. Dostupné z: https://www.aktv.cz/report-pokud-jde-o-ovlivnovani-kupujicich-stale-kraluje-televizni-reklama/

ALBERT, 2021a. O nás. Albert [online]. 2021 [cit. 2021-06-10]. Dostupné z: Historie a současnost | O společnosti Albert

ALBERT, 2021b. Náš příběh. Albert [online]. 2021 [cit. 2021-06-10]. Dostupné z:

Albert Newsroom - NÁŠ PŘÍBĚH

ALBERT, 2021c. Naše značky. Albert [online]. 2021 [cit. 2021-06-10]. Dostupné z:

Albert | Naše značky Albert

ALLAN, David, 2006. Effects of popular music in advertising on attention and me-mory. Journal of Advertising Research, 46(4), s. 433–444. ISSN 0021-8499. DOI 10.2501/S0021849906060491.

ATO, 2021. Sledovanost televize loni lámala rekordy. Diváci strávili pŕed televizní obrazovkou téměř čtyři hodine denne [online]. 5.2.2021 [cit. 2021-02-18]. Dostupné z: Sledovanost televize loni lámala rekordy. Diváci strávili před televizní

obrazovkou téměř čtyři hodiny denně – ATO – Asociace televizních organizací BAČUVČÍK, Radim. Hudba v reklamě a dalších oblastech marketingové komunikace.

VeRBuM, 2014.

BOČEK, Martin, Daniel JESENSKÝ a Daniela KROFIÁNOVÁ, 2009. POP - In-store komunikace v praxi: trendy a nástroje marketingu v místě prodeje. Praha: Grada.

ISBN 978-80-247-2840-7.

BUREŠ, Michal. 2021. Kdo vlastní naše obchodní řetězce? Finance [online]. [cit. 2021-5-12]. Dostupné z:

https://www.finance.cz/514981-vlastnici-obchodnich-retezcu/?_fid=6zal#survey-place

BURNS, Alvin C. a Ronald F. BUSH, 2010. Marketing Research, 6th ed. New Jersey:

Pearson Education. ISBN 978-0-13-713599-8.

CLOW, Kenneth E a Donald BAACK, 2016. Integrated advertising, promotion, and marketing communications. Boston:Pearson. ISBN 978-1-292-09363-5.

CÉZAR, Jan, 2007. I zázrak potřebuje reklamu! Brno: Computer Press. ISBN 978-80-251-1688-3.

ČESKÁ CHUŤ, 2017. O České chuti. Česká chuť [online]. 2017 [cit. 2021-6-10].

Dostupné z: O České chuti | Česká chuť (ceska-chut.cz)

ČESKÁ MARKETINGOVÁ SPOLEČNOST, 2020. Češi a reklama 2020. CMS-CMA [online]. [cit. 2021-6-14]. Dostupné z: Microsoft Word - Ä„EÅ€I A REKLAMA 2020 TISKOVÆ ZPRÆVA (cms-cma.cz)

ČESKÁ MARKETINGOVÁ SPOLEČNOST, 2021. Češi a reklama 2021. Media Guru [online]. [cit. 2021-6-14]. Dostupné z:

https://www.mediaguru.cz/media/15560/%C4%8De%C5%A1i-a-reklama-2021.pdf

DE PELSMACKER, Patrick, Maggie GEUENS a Joeri VAN DEN BERGH, 2017. Marke-ting communications: A European perspective. B.m.: Pearson education. Sixth Edition. ISBN 1-292-13576-2.

DE PELSMACKER, Patrick, Maggie GEUENS a Joeri VAN DEN BERGH, 2003.

Marketingová komunikace. Praha: Grada. ISBN 80-247-0254-1.

DJAMBASKA, Aneta, Ilijana PETROVSKA a Elena Bundalevska,2015. Is Humor Advertising Always Effective? Parameters for Effective Use of Humor in Advertising.

Journal of Management Research, 8(1), 18. DOI:10.5296/jmr.v8i1.8419 EDMÜLLER, Andreas, 2010. 27 manipulativních technik. Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3300-5.

FORET, Miroslav, 2003. Marketingová komunikace. 1. vydání. Brno: Computer Press.

ISBN 80-7226-811-2.

FORET, Miroslav, 2011. Marketingová komunikace. 3. vydání. Brno: Computer Press.

ISBN 978- 80-251-3432-0.

FREY, Petr, 2005. Marketingová komunikace: Nové trendy a jejich využití. 1. vydání.

Praha: Management Press, 2005. 111 s. ISBN 80-7261-129-1.

Global Trust in Advertising. Nielsen [online]. New York: NIELSEN, 2015 [cit. 2021-03-08]. Dostupné z: global-trust-in-advertising-report-sept-2015-1.pdf

(nielsen.com)

HENDL, Jan, 2005. Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. B.m.: Portál, sro.

ISBN 80-7367-040-2.

HESKOVÁ, Marie. 2018. Marketingová komunikace součást marketingového mixu. 1.

vydání. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, 2018. 177 s. ISBN 80-245-0176-7.

HORŇÁK, Pavel. 2014. Kreativita v reklamě. Zlín: Verbum, 296 s. ISBN 9788087500491.

CHEBEŇ, Juraj, 2010. Vedecké aspekty tvorby modernej reklamy. Bratislava: Ekonóm.

ISBN 978-80-225-3028-6.

CHROMÝ, Jan a Liubov RYASHKO, 2013. Marketing, média a jejich studium v zrcadle webových stránek. Extrasystem.

JAKUBÍKOVÁ, Dagmar. Marketing v cestovním ruchu - Jak uspět v domácí i světové konkurenci. 2. aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4209-0.

JURÁŠKOVÁ, Olga, Pavel HORŇÁK a kolektiv. 2012. Velký slovník marketingových komunikací. Praha: Grada Publishing. ISBN: 978-80-247-4354-7

KARLÍČEK, Miroslav a KRÁL, 2011 Petr. Marketingová komunikace. Jak

komunikovat na našem trhu. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3541-2 KARLÍČEK, Miroslav, 2016. Marketingová komunikace: jak komunikovat na našem trhu. 2. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN

9788024757698

KAŠÍK, Milan a Karel HAVLÍČEK, 2015. Marketing při utváření podnikové strategie.

3. aktualizované vydání. Praha: Vysoká škola finanční a správní. ISBN 978-80-7408-100-2.

KOTLER, Philip a Kevin Lane KELLER, 2013. Marketing management. 4. vyd. Praha:

Grada. ISBN 978-80-247-4150-5.

KOTLER, Philip, 2007. Moderní marketing. 4. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-1545-2

KOZEL, Roman, Lenka MYNÁŘOVÁ a Hana SVOBODOVÁ, 2011. Moderní metody a techniky marketingového výzkumu. Praha: Grada. ISBN 978-80- 247-3527-6.

KOZEL, Roman et al., 2006. Moderní marketingový výzkum: nové trendy, kvantita-tivní a kvalitakvantita-tivní metody a techniky, průběh a organizace, aplikace v praxi, přínosy a možnosti. Praha: Grada. Expert (Grada). ISBN 80-247-0966-x.

KOUDELKA, Jan. Spotřební chování. Oeconomica, 2010. ISBN 978-80-245-1698-1 MACHKOVÁ, Hana. 2012. Mezinárodní marketing: nové trendy a reflexe změn ve světě. 3., aktualiz. a přeprac. vyd. Praha: Grada, 2012, 196 s. Expert. ISBN 978-80-2472-986-2.

MALHOTRA, Naresh K., 2010. Marketing Research: An Applied Orientation. 6th ed.

New Jersey: Pearson Education. ISBN 978-0-13-609423-4.

MALEFYT, Timothy and Robert MORAIS, 2012. Advertising and Anthropology:

Ethnographic Practice and Cultural Perspectives, Oxford: Berg. Dostupné z:

https://doi.org/10.4324/9781003084372

MCDANIEL, Carl D. a Roger H. GATES. 2012. Marketing Research: The Impact of the Internet. South-Western. ISBN 978-03-2406-797-2.

MEDIA GURU, 2018. Albert uvádí Fresh Bistro s nabídkou jídel s sebou. Mediaguru [online]. 10. 10. 2018 [cit. 12. 5. 2021]. Dostupné z: Albert uvádí Fresh Bistro s nabídkou jídel s sebou | MediaGuru

MEDIA GURU, 2021. Albert zpřístupňuje aplikaci pro všechny, ocení zdravé nákupy.

Mediaguru [online]. 14.4.2021 [cit. 4. 5. 2021]. Dostupné z: Albert zpřístupňuje aplikaci pro všechny, ocení zdravé nákupy | MediaGuru

MILLWARD BROWN, 2015. Does humor make adds more effective? Millward Brown [online]. 2015 [cit. 12. 5. 2021]. Dostupné z: Wayback Machine (archive.org)

MIOVSKÝ, Michal, 2006. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu.

Praha: Grada Publishing. ISBN 80-247-1362-4.

MONZEL, Monika, 2009. 99 tipů pro úspešnejší reklamu, 1. vyd. Praha: GRADA Publishing. ISBN 978-80-247-2928-2.

NADAČNÍ FOND ALBERT, 2018. O nadačním fondu Albert. Nadační fond Albert [online]. 2018 [cit. 2021-6-10]. Dostupné z: O nadačním fondu Albert

(nadacnifondalbert.cz)

O'CONNOR, Henrietta a Clare. MADGE, 2003. Focus groups in cyberspace: Using the internet for qualitative research. Qualitative Market Research, 6, s. 133-143. DOI 10.1108/13522750310470190.

PAVLEČKA, Jan, 2008. BTL komunikace: Chytré metody, jak na zákazníka. In: M-journal.cz [online]. 10. 12. 2008 [cit. 28. 11. 2018]. Dostupné z: https://www.m-journal.cz/cs/marketing/uvod-do-marketingu/btl-komunikace--chytre-metody-- jak-na-zakaznika__s299x380.html

PELSMACKER, Patrick. 2013. Marketingová komunikace. 1. vydání. Praha: Grada, 2013. 581 s. ISBN 80-247-0254-1.

POSPÍŠIL, Jan a Lucie Sára ZÁVODNÁ, 2012. Jak na reklamu: praktický průvodce světem reklamy. Kralice na Hané: Computer Media. ISBN 978-80-7402-115-2.

POSTLER, Milan, 2003. Média v reklamě: televize, rozhlas, tisk. Praha: Oeconomica.

ISBN 80-245-0629-7.

PUCHTA, Claudia and Jonathan POTTER, 2004. Focus group practice. London;

Thousand Oaks: SAGE. ISBN 978-0-7619-6690-6.

RAFAJOVÁ, Andrea. 2017. Zvuky v reklamě. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2017, 343 s. ISBN 978-80-73806-73-6.

REICHEL, Jiří, 2009. Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Grada Publishing as, 2009. ISBN 978-80-247-3006-6.

SCHNEIDER, S. J., a Kerwin J., Frechtling, J., & VIVARI, B. A.,2002. Characteristics of the discussion in online and face-to-face focus groups. Social Science Computer Review, 20(1):31-42. DOI: 10.1177/089443930202000104

SOLOMON, Michael R., Greg W. MARSHALL a Elnora W. STUART, 2006. Marketing očima světových marketing manažerů. Brno: Computer Press. ISBN 80-251-1273-X SPIR, 2021. Průzkum inzertních výkonů SPIR 2020. In: Inzertní výkony [online]. 15.

3. 2021 [cit. 2021-04-07]. Dostupné z: Průzkum inzertních výkonů SPIR 2020 (inzertnivykony.cz)

STEWART, D. W., Shamdasani, P. N., & Rook, D. W., 2007. Focus groups: Theory and practice .Thousand Oaks : Sage Publications. ISBN 148332396X

SVĚTLÍK, Jaroslav a kol. REKLAMA: Teorie, koncepce, modely. Rzeszów: VŠ informatiky a managementu v Rzeszowě, 2017, s. 22. ISBN 978-83-64286-71-1.

[online]. [cit. 2021-03-11]. Dostupné z:

http://www.marketingsvetlik.cz/knihy/Reklama-Jaroslav_Svetlik.pdf

Svoboda, Václav, 2009. Public relations – moderně a účinně. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2866-7.

Švaříček, Roman a Klára Šeďová, 2007. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách.

Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-313-0.

TAHAL, Radek et al., 2017. Marketingový výzkum: postupy, metody, trendy. Praha:

Grada Publishing. ISBN 978-80-271-0206-8.

TIPPMAN, Jan, 2012. Vlastnosti dobrého loga (obsáhly článek). In: Unie grafického designu [online]. 28. 8. 2012 [cit. 2021-04-15]. Dostupné z: https://unie-grafickeho-designu.cz/vlastnosti-dobreho-loga-obsahly-clanek/#.YL9DTqgzY2y

TELLIS, Gerard J., 2000. Reklama a podpora prodeje. 1. vyd. Praha: Grada. ISBN 8071699977.

THE GLOBAL TV GROUP, 2017. Why TV is the world´s most effective advertising medium. The global TV group [online]. 21. 11. 2017 [cit. 2021-6-04]. Dostupné z:

Why TV is the world’s most effective advertising medium | The Global TV Group VÁGNEROVÁ, Marie, 2007. Základy obecné psychologie. Liberec: Technická univerzita v Liberci. ISBN 978-80-7372-283-8.

VAŠTÍKOVÁ, Miroslava, 2014. Marketing služeb: efektivně a moderně. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5037-8.

Výhody a nevýhody tiskové reklamy. MediaGuru [online]. 2015 [cit. 2021-02-12].

Dostupné z: https://1url.cz/MzS6m

VYSEKALOVÁ, Jitka a Jiří MIKEŠ, 2010. Reklama – Jak dělat reklamu. 3.

aktualizované a doplněné vyd. Praha: Grada Publishing, a.s. ISBN 978-80-2473492-7.

VYSEKALOVÁ, Jitka a Jiří MIKEŠ, 2018. Reklama: jak dělat reklamu. 4., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5865-7.

VYSEKALOVÁ, Jitka, et al, 2014. Emoce v marketingu. Jak oslovit srdce zákazníka.

ISBN 978-80-247-4843-6

VYSEKALOVÁ, Jitka a Růžena KOMÁRKOVÁ, 2002. Psychologie reklamy. Grada. ISBN 8024704021.

VYSEKALOVÁ, Jitka. Psychologie reklamy. 4., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2012. Expert (Grada). ISBN 978-80-247-4005-8.

Výhody a nevýhody televizní reklamy. 2017. In: mediaguru.cz 3. 10. 2017. [cit.

2021-02- 06]. Dostupné z: https://www.mediaguru.cz/encyklopedie-medii/typymedii/televize/vyhody-a-nevyhody-televizni-reklamy/.

YouTube, 2020a. TV nova (Vánoční reklama ALBERT). [on-line]. 05. 11. 2020 [cit.

01. 02. 2021]. Dostupné z: TV nova (vánoční reklama ALBERT) 5.11.2020 - YouTube

YouTube, 2020b. Lidl reklama – Půlnoční s Václavem Neckářem. [on-line]. 13. 11.

2020 [cit. 05. 02. 2021]. Dostupné z: Lidl reklama - Půlnoční s Václavem Neckářem - YouTubeKanál užívateľa Lidl Česká republika.

YouTube, 2020c. Naše první volba na Vánoce je mlsat ve dne v noci. [on-line]. 18. 11.

2020 [cit. 01. 02. 2021]. Dostupné z: Naše první volba na Vánoce je mlsat ve dne v noci - YouTube. Kanál užívateľa Kaufland ČR.

Prílohy

Príloha 1 – priebeh Focus groups 1. Úvod (5 minút)

Predstavenie moderátora a samotného priebehu Focus group, upozornenie na nahrávanie diskusie a zdôvodnenie nahrávania, predstavenie pravidiel diskusie.

2. Predstavenie účastníkov (5 minút)

Krátke ľubovolné predstavenie účastníkov na odbúranie prvotnej nervozity.

3. Úvodné otázky (10 minút)

Keď sa povie slovo reklama, aký typ reklamy vás napadne ako prvý?

Máte nejakú obľubenú TV reklamu? Ak áno, prečo je právé táto raklma Vašou obľubenou?

Vzpomínate si na nejakú TV reklamu maloobchodných reťazcov, ktorá Vás oslovila?

Čím konkrétne Vás daná reklama zaujala?

4. Otázky zamerané na TV komunikáciu maloobchodnej siete Albert. (15 minút) Reklamu ktorej maloobchodnej sieti potravín ste v TV zaznamenali najčastejšie?

Zaznemali ste niekedy aj reklamu spoločnosti Albert?

Reklamy ktorého maloobchodného predajcu sú podľa Vás najviac zamerané na podporu zdravého stravovania? Svoj výber zdôvodnite.

Viete aký slogan používa spoločnosť Albert?Po odpovediach účastníkov bol slogan predstavený a následovala doplňujúca otázka, ktorá skúmala ako daný slogan na diskutujúcich pôsobí.

Poznáte z televíznych reklám spoločnosti Albert nejaké jej vlastné zančky? Ak áno, vymenujte aké.

5. Otázky ku konkrétnym Vianočným reklamám (40 minút)

Tento postup bol opakovaný u všetkých štyroch vybraných vianočných reklám.

1. Dokážete si vybaviť, prípadne aj opísať vianočnú reklamu spoločnosti?

2. Účastníkom bol zobrazený storyboard. Následovali otázky: Spomínate si na danú televíznu reklamu? Ak áno, dokážete prerozprávať jej príbeh?

3. Účastníkom bolo nazdieľané celé vianočné video danej reklamy a položené následujúce otázky:

Poznáte danú reklamu z TV obrazovky?

Dokážete opísať príbeh, ktorý sa v reklame odohráva a aké je jej posolstvo?

Ktoré konkrétne pasáže alebo prvky reklamy sa vám najviac páčili?

Ktoré časť alebo prvky sa vám v reklame naopak nepáčili?

Aký konkrétny pocit vo Vás reklama vyvolala?

Ktorá zo všetkých premietnutých vianočných reklám sa Vám páčila najviac a prečo?

Záver (3 minúty)

Poďakovanie diskutujúcim za spoluprácu na výskume a rozlúčenie sa.