• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4. MENOVÁ POLITIKA ECB

4.3. nástroje menovejpolitiky

4.3.1. operácie na voľnom trhu

Operácie na voľnom trhu zohrávajú dôleţitú úlohu v menovej politike Eurosystému pri riadení úrokových sadzieb, riadení likvidity na trhu a signalizovaní zámerov menovej politiky. Je to najpreferovanejší nástroj centrálnej banky na ovplyvňovanie ponuky pe-ňazí a regulovania úverových zdrojov, pretoţe :

- sú rýchle a pruţné,

- vopred moţno určiť presnú zmenu mnoţstva peňazí,

- týmto nástrojom moţno meniť ponuku peňazí aj o malé sumy.

Obchody na voľnom trhu sú najdôleţitejším nástrojom. Európskej centrálnej banke (ECB) umoţňujú:

ovplyvňovať úrokové miery,

riadiť stav likvidity na peňaţnom trhu a signalizovať nastavenie menovej politiky.

Pri operáciách na voľnom trhu sa vyuţívajú dve formy realizácie:

– tender (štandardný alebo rýchly), – bilaterálne transakcie.

Eurosystém má k dispozícii päť typov obchodov na uskutočňovanie operácií na voľnom trhu:

- reverznými obchodmi,

- prijímaním termínovaných vkladov, - devízovými swapmi,

- emisiou dlhodobých certifikátov, - priamymi obchodmi .

Najdôleţitejším typom sú reverzné obchody. Operácie na voľnom trhu iniciuje ECB, ktorá tieţ rozhoduje o type obchodu, ktorý sa má pouţiť, ako aj o zásadách a podmienkach na jeho vykonanie. Môţu sa realizovať formou štandardných tendrov, rýchlych tendrov alebo bilaterálnych transakcií. So zreteľom na ich ciele, pravidelnosť a postupy sa operácie na voľnom trhu dajú rozdeliť do nasledovných štyroch skupín.

Štyri typy operácií na voľnom trhu:

(1) Hlavné refinančné operácie (Main refinancing operations - MRO) sú pravidelné refinančné reverzné obchody, ktoré sa uskutočňujú týţdenne a obvykle so splatnosťou jedného týţdňa. Tieto operácie realizujú NCB formou štandardných tendrov. Hlavné refinančné operácie sú kľúčovým nástrojom pri dosahovaní cieľov Eurosystému.

(2) Dlhodobejšie refinančné operácie (Longer-term refinancing operations - LTRO) sú refinančné reverzné obchody, ktoré sa uskutočňujú mesačne a zvyčajne so splatnosťou troch mesiacov. Tieto operácie sa zameriavajú na to, aby poskytovali zmluvným stranám dodatočné refinancovanie na dlhšie obdobie a realizujú ich NCB formou štandardných tendrov. V týchto operáciách sa Eurosystém spravidla nezame-riava na to, aby trhu signalizoval zámery menovej politiky, a preto obvykle koná ako prijímateľ úrokových sadzieb.

(3) Dolaďovacie operácie (Fine-tuning operations - FTO) sa vykonávajú účelovo, ich cieľom je riadenie bezprostrednej likvidity na trhu a regulovanie úrokových sadzieb, najmä na zmiernenie nečakaných výkyvov v likvidite. Dolaďovacie operácie sa vyko-návajú predovšetkým prostredníctvom reverzných obchodov, ale môţu byť vykonávané aj prostredníctvom devízových swapov a prijímania termínovaných vkladov. Typy ob-chodov a postupy uplatňované pri uskutočňovaní dolaďovacích operácií sa prispôsobujú špecifickým cieľom sledovaným týmito operáciami. Dolaďovacie operácie obvykle uskutočňujú NCB formou rýchlych tendrov alebo bilaterálnych transakcií. Rada guver-nérov ECB môţe rozhodnúť o tom, ţe za mimoriadnych okolností môţe dolaďovacie operácie uskutočňovať aj ECB.

(4) Štrukturálne operácie (Structural operations - SO) sa vykonávajú prostredníc-tvom emisie dlhových certifikátov, reverzných obchodov a priamych obchodov. Tieto operácie sa vykonávajú vtedy, keď chce ECB upraviť štrukturálnu pozíciu finančného

sektora voči Eurosystému. Štrukturálne operácie prostredníctvom reverzných obchodov a emisie dlhových certifikátov vykonávajú NCB formou štandardných tendrov. Štruktu-rálne operácie prostredníctvom priamych obchodov sa vykonávajú formou bilaterálnych transakcií.

Podmienky vyhlásených operácií sa zverejňujú v jednotlivých oznámeniach o danej operácii (Announcement) a výsledky v oznamoch o akceptovaných objemoch (Allot-ment).41

4.3.2. Automatické operácie

Automatické operácie slúţia na dodávanie a sťahovanie jednodňovej likvidity, signali-zovanie zámerov menovej politiky a vytváranie pásma pre jednodňové sadzby peňaţ-ného trhu. Zmluvné strany vyuţívajú automatické operácie na základe vlastnej inicia-tívy. Automatické operácie sa realizujú decentralizovaným spôsobom prostredníctvom NCB.

(1) Zmluvné strany môţu vyuţívať jednodňové refinančné operácie (marginal len-ding facility - MLF) na získanie jednodňovej likvidity od NCB oproti zábezpeke ak-ceptovateľných aktív. Zvyčajne prístup zmluvných strán k týmto operáciám nie je limi-tovaný, okrem poţiadavky predloţiť dostatok akceptovateľných aktív. Úroková sadzba pre jednodňové refinančné operácie obvykle tvorí hornú hranicu jednodňovej sadzby peňaţného trhu.

(2) Zmluvné strany môţu na uloţenie nadbytočnej likvidity vyuţívať jednodňové steri-lizačné operácie (deposit facility - DF) v NCB. Zvyčajne nie je prístup zmluvných strán k týmto operáciám limitovaný. Úroková sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie obvykle tvorí dolnú hranicu jednodňovej sadzby peňaţného trhu.

Automatické operácie sa bez výnimky a kompletne realizujú na úrovní príslušných ná-rodných centrálnych bánk. NBS bude na tento účel vyţívať voliteľný modul „Standing Facilities“ v rámci platobného systému TARGET2. Za realizáciu jednodňovej

41 http://www.nbs.sk/sk/operacie-na-financnych-trhoch/nastroje-menovej-politiky/operacie-na-volnom-trhu

začnej operácie sa bude povaţovať zostatok na vopred definovanom účte, vytvorenom na tento účel. Príslušná komerčná banka bude môcť na tento účet v priebehu dňa ľubo-voľne ukladať alebo vyberať predtým uloţené zdroje, ale aţ konečný zostatok bude po-vaţovaný za vklad v rámci automatickej sterilizačnej operácie. Modul„Standing Faci-lities“ prevedie nasledujúci deň, počas ktorého je systém TARGET2 v prevádzke, sumu termínovaného vkladu zvýšenú o úroky na účet zmluvnej strany. Jednodňová refinančná operácia sa bude môcť uskutočniť dvoma spôsobmi.

1, prvý spôsob bude automatická konverzia nesplateného vnútrodenného úveru, pričom debetný zostatok banky na jej RTGS účte v platobnom systéme TARGET2 sa bude po-vaţovať za ţiadosť o vykonanie refinančnej operácie.

2, druhým spôsobom bude refinančná operácia na poţiadanie. V tomto prípade bude banka priamo kontaktovať NBS a uzatvorí refinančný obchod v poţadovanej výške.

Splatnosť refinančnej operácie ktorýmkoľvek z uvedených spôsobov je nasledujúci deň, keď je TARGET2 v prevádzke. Modul „Standing Facilities“ prevedie v tento deň sumu refinančnej operácie zvýšenú o úroky na účet NBS.42