• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3. ECB

3.1. rozhodovacie orgány

1, Rada guvernérov

je hlavným rozhodovacím orgánom ECB. Tvoria ju šiesti členovia Výkonnej rady a guvernéri národných centrálnych bánk šestnástich krajín eurozóny.

Úlohy:

prijímať usmernenia a rozhodnutia potrebné na zabezpečovanie plnenia úloh zverených Eurosystému,

určovať menovú politiku eurozóny. Patria sem rozhodnutia týkajúce sa cieľov menovej politiky, kľúčových úrokových sadzieb, tvorby menových rezerv Euro-systému a tvorba usmernení potrebných na realizáciu týchto rozhodnutí.

Rozhodnutia Rady guvernérov

Rada guvernérov sa zvyčajne schádza dvakrát mesačne. Na prvom zasadnutí v mesiaci posudzuje najaktuálnejší menový a ekonomický vývoj a prijíma rozhodnutie o menovej politike platné pre daný mesiac, t. j. stanovuje kľúčové úrokové sadzby pre eurozónu.

22 http://www.ecb.int/ecb/orga/escb/html/index.sk.html

23 Němeček Eduard., Praha 2000,Medzinárodní měnový systém, str.216, ISBN 80-246-0081-1

Na druhom zasadnutí v mesiaci Rada guvernérov prijíma rozhodnutia týkajúce sa iných úloh ECB.24

Rozhodnutia o menovej politike

Rozhodnutia, týkajúce sa kľúčových úrokových sadzieb pre eurozónu sa vydávajú o 13:45 SEČ v deň prvého zasadnutia Rady guvernérov v danom mesiaci. Krátko nato sa vydáva Úvodné stanovisko, ktoré objasňuje rozhodnutie o menovej politike. Zverejňuje sa na začiatok mesačnej tlačovej konferencie, o 14:30 SEČ.

Iné rozhodnutia

Tieto rozhodnutia sa vzťahujú na iné úlohy ECB, akými sú podpora plynulého fungova-nia platobných systémov, finančná stabilita, štatistika, vydávanie bankoviek a legisla-tívne úlohy. Od decembra 2004 sa tieto rozhodnutia zverejňujú o 15:00 SEČ v deň, keď zasadá Rada guvernérov v poradí druhýkrát v mesiaci.25

2, Výkonná rada

Výkonnú radu tvoria prezident, viceprezident a štyria ďalší členovia. Všetci členovia sú vymenovávaní vzájomnou dohodou hláv štátov alebo predsedov vlád krajín eurozóny.

Úlohy:

príprava zasadaní Rady guvernérov;

výkon menovej politiky eurozóny v súlade s usmerneniami a rozhodnutiami Rady guvernérov (v rámci tejto činnosti Výkonná rada dáva potrebné pokyny národným centrálnym bankám eurozóny);

riadenie beţnej činnosti ECB,

výkon určitých právomocí, ktoré Výkonnej rade zverila Rada guvernérov (nie-ktoré z nich majú regulačný charakter). 26

24 http://www.ecb.int/ecb/orga/decisions/govc/html/index.sk.html

25 http://www.nbs.sk/sk/informacie-pre-media/rozhodnutia-rady-guvernerov

26 http://www.ecb.int/ecb/orga/decisions/eb/html/index.sk.html

3, Generálna rada

Generálnu radu tvorí prezident ECB , viceprezident ECB a guvernéri národných cen-trálnych bánk 27 členských štátov EU. To znamená, ţe členmi Generálnej rady sú zá-stupcovia 16 krajín eurozóny a 11 krajín nepatriacich do eurozóny. Zasadaní Generálnej rady sa bez hlasovacieho práva môţu zúčastniť aj ostatní členovia Výkonnej rady ECB, prezident Rady EÚ a člen Európskej komisie.

Úlohy:

Generálnu radu moţno povaţovať za prechodný orgán. Plní úlohy prevzaté od Európ-skeho menového inštitútu, ktoré je ECB povinná vykonávať v tretej etape Hospodárskej a menovej únie (HMÚ), keďţe euro zatiaľ neprijali všetky členské štáty EÚ.

Generálna rada sa tieţ podieľa na:

poradenských funkciách ECB;

zbere štatistických údajov;

príprave výročných správ ECB;

stanovovaní potrebných pravidiel pre štandardizáciu účtovania a vykazovania operácií národných centrálnych bánk (NCB);

prijímaní opatrení týkajúcich sa stanovenia kľúča na upisovanie základného ima-nia ECB (popri opatreima-niach, ktoré sú uţ uvedené v zmluve);

určovaní podmienok zamestnania pre zamestnancov ECB a

potrebných prípravách na stanovenie neodvolateľných výmenných kurzov mien členských štátov s derogáciou voči euru.

Generálna rada v súlade so štatútom zanikne po zavedení jednotnej meny vo všetkých členských štátoch EÚ. 27

Plnenie úloh

Plnenie úloh predpokladá prijímanie rozhodnutí. Prijaté rozhodnutia je potom potrebné uplatňovať, t. j. uskutočňovať potrebné kroky a konkrétne operácie.

27http://www.ecb.int/ecb/orga/decisions/genc/html/index.sk.html

Centralizované rozhodovanie

ECB je rozhodovacím centrom Eurosystému. To znamená, ţe Rada guvernérov, Vý-konná rada a Generálna rada ECB prijímajú všetky rozhodnutia potrebné na to, aby mohli Eurosystém a ESCB plniť svoje úlohy. Patrí sem určovanie menovej politiky eu-rozóny, ale aj rozhodovanie o spôsobe jej výkonu.

Zásada decentralizácie

Štatút ESCB nestanovuje, či má politiku a rozhodnutia ECB vykonávať samotná ECB, alebo národné centrálne banky. Článok 12 ods. 1 uvádza len toľko, ţe ECB by sa mala v moţnom a primeranom rozsahu obracať na národné centrálne banky, aby uskutočňo-vali potrebné operácie.

Zásada decentralizácie by sa však nemala zamieňať so „zásadou subsidiarity28 “ stanovenou v článku 5 Zmluvy o zaloţení Európskeho spoločenstva (Zmluva o zaloţení ES). Subsidiarita znamená, ţe pred prijatím opatrenia na úrovni Spoločenstva sa musí potreba centralizácie nesporne dokázať. V tretej etape Hospodárskej a menovej únie sa však menová politika vykonáva výlučne na úrovni Spoločenstva, v kompetencii Rady guvernérov ECB. Jej centralizácia je teda daná jej definíciou a nie je potrebné ju odô-vodňovať. Namiesto toho je na ECB, aby stanovila, do akej miery je moţný a primeraný decentralizovaný výkon politiky.

Decentralizované operácie

V rámci činnosti Eurosystému sa rozdelenie úloh v prevaţnej miere riadi zásadou de-centralizácie. Takmer všetky úlohy Eurosystému vykonávajú národné centrálne banky.

V prvom rade uskutočňujú operácie menovej politiky a ako zástupcovia ECB realizujú aj väčšinu devízových operácií, zabezpečujú infraštruktúru na realizáciu platobného styku a vysporiadania obchodov s cennými papiermi a zaisťujú obstarávanie, emisiu eurobankoviek a ich následné spracovanie. NCB tieţ zabezpečujú zber štatistických údajov poţadovaných ECB, spolupracujú s ECB pri preklade a tvorbe publikácií a podieľajú sa aj na ekonomickej analýze a výskume.29

28 subsidiarita – rešpektovanie právomoci organizačne niţších úrovní

29 http://www.ecb.int/ecb/orga/decisions/govc/html/index.sk.html

ECB vykonáva len niekoľko operácií, jej úlohou však je dohliadať na to, aby všetky operácie Eurosystému národné centrálne banky eurozóny vykonávali dôsledne.30