• Nebyly nalezeny žádné výsledky

F ORMULACE STRATEGICKÝCH CÍLŮ AGENTURY

4 BALANCED SCORECARD AGENTURY JOBSTUDENT S.R.O

4.4 F ORMULACE STRATEGICKÝCH CÍLŮ AGENTURY

Formulace strategických cílů v jednotlivých perspektivách je výsledkem předchozí analýzy a jsou výsledkem konsensu managementu agentury. Při jejich formulaci muselo být několikrát přistoupeno ke kompromisu z důvodů rozdílného chápání strategie jednotlivými

členy managementu. Strategické cíle v jednotlivých perspektivách jsou dostatečně určité, ovlivnitelné a také měřitelné.

Co se týká počtu strategických cílů, jako ideální jsem určil přibližně 3 až 5 strategických cílů na perspektivu. Tento rozsah je však příliš velký na organizaci této velikosti, se současnými zdroji agentury není možné zajistit měření a řízení tolika cílů.

Vzhledem k uvedeným skutečnostem byly po konzultaci s managementem agentury cíle zredukovány pouze na nejdůležitější z nich. U každého cíle je stanoven název, stanovení priority, formulace cíle a odůvodnění, které stručně vystihuje hlavní důvody a souvislosti pro jeho stanovení. Pro každou perspektivu je přiřazeno sto bodů, které jsou rozděleny mezi její cíle, počet přiřazených bodů vyjadřuje důležitost cíle.

4.4.1 Formulace strategických cílů ve finanční perspektivě

Zvýšit obrat ročně o 5%

Definice cíle: Zvýšit obrat ročně o 5%.

Priorita: 15 bodů

Odůvodnění cíle: Hrubý roční obrat je pro agenturu důležitým ukazatelem prosperity firmy.

V roce 2004 byl obrat cca 17 mil. Kč a v roce 2005 cca 20 mil. Kč. 5% roční růst obratu je proto v současnosti reálným strategickým cílem. Navýšení hrubého obratu umožní vytvořit dostatečné finanční rezervy pro rozvojové a investiční aktivity. Od zvýšení hrubého obratu si management slibuje také zvýšení zisku, jehož růst je dalším strategickým cílem.

Zvýšit zisk ročně o 3%

Definice cíle: Zvýšit zisk ročně o 3%.

Priorita: 25 bodů

Odůvodnění cíle: Zvýšením zisku získá firma potřebné finanční zdroje pro odstranění potřeby překlenovacího kontokorentního úvěru, financování rozvojových a investičních aktivit agentury. Zisk se v minulých letech pravidelně pohyboval okolo 1,5mil Kč s tolerancí +/- 0,4mil Kč.

Redukovat náklady

Definice cíle: Redukovat náklady Priorita: 25 bodů

Odůvodnění cíle: Náklady provozu agentury nejsou stále optimální, což je způsobeno především nesystematickým vynakládáním finančních prostředků na provoz kanceláře.

Náklady je možné zefektivněním využíváním firemních zdrojů, jež jsou momentálně naddimenzovány a jejich provoz je proto neúměrně drahý.

Dostat Cash-flow do černých čísel

Definice cíle: Dostat Cash-flow do černých čísel.

Priorita: 35 bodů

Odůvodnění cíle: V současné době nemá agentura dostatek disponibilních prostředků k pokrytí výplat, které jsou splatné v den ukončení zakázky. Zákazníci platí v průměru s 45denní splatností. Z daného vyplývá potřeba finanční prostředků na 45 dní výplat, což představuje zhruba 1,5 až 2 miliony Kč. Momentálně je tato potřeba uspokojována z 1/3 vlastním kapitálem a ze 2/3 kontokorentním úvěrem.

4.4.2 Formulace strategických cílů v zákaznické perspektivě

Optimalizace struktury zákazníků

Definice cíle: Optimalizace struktury zákazníků.

Priorita: 35 bodů

Odůvodnění cíle: Složení struktury zákazníků je pro agenturu velmi podstatné. Pokud by většina či převážná část zákazníků pocházela z jednoho odvětví (např. pouze hypermarkety) pravděpodobně by dříve nebo později došlo k situaci, kdy by si zákazníci konkurovali v poptávce (svátky, víkendy). Konkurence v poptávce vede k neefektivnímu využívání zdrojů (studentů) v průběhu pracovního týdne. Optimalizace této struktury vede ke zvýšení odpracovaných hodin a tím i obratu a zisku.

Snížení absencí a nevykrytých zakázek

Definice cíle: Snížení absencí a nevykrytých zakázek Priorita: 65 bodů

Odůvodnění cíle: Hlavním zdrojem zaměstnanců – brigádníků jsou pro agenturu studenti, jejichž spolehlivost není rozhodně stoprocentní. Relativně zřídka se stává, že zaměstnanci – studenti se na zadanou brigádu nedostaví. Agentuře vůči zákazníkovi vzniká povinnost tuto situaci vyřešit, což nebývá vždy jednoduché. Vhodným monitoringem zkušeností se zaměstnanci, získáváním zpětné vazby jak od zákazníků, tak od studentů chce agentura snížit

množství absencí a zároveň na základě těchto informací snížit i množství nevykrytých zakázek.

4.4.3 Formulace strategických cílů v procesní perspektivě

Zvýšit kvalitu interních procesů

Definice cíle: Zvýšení kvality interních procesů a jejich optimalizace.

Priorita: 45 bodů

Odůvodnění cíle: Cílem agentury je vytvoření jednotného manuálu průběhu základních procesů, které budou pokud možno řešeny pomocí nově budované informačního systému. Je zapotřebí zkvalitnit komunikaci se zaměstnanci – studenty, získávání zpětné vazby a vytěžování zakázek. Vzhledem k plánovanému rozšíření vedlejších podnikatelských činností je nezbytné přenést určitou část zodpovědnosti a pracovních povinností managementu na nižší stupně organizační struktury.

Zavést systém objednávek a plnění brigád přes internet

Definice cíle: Zavést systém objednávek a plnění brigád přes internet.

Priorita: 55 bodů

Odůvodnění cíle: Rozšíření služeb pro zákazníky i zaměstnance - studenty, zvýšení informovanosti o zakázkách (jaké jsou k dispozici brigády), zvýšení kvality služeb, zrychlení procesu vyřizování objednávek. Ideální řešení agentura spatřuje ve vytvoření www-portálu, kde by zákazníci zadávali své objednávky a zaměstnanci–studenti by si rezervovali volné pracovní příležitosti. Systém velmi zjednoduší a zrychlí proces řešení zakázky a zároveň sníží její náklady.

4.4.4 Formulace strategických cílů v perspektivě učení se a růstu

Zlepšit Know-How

Definice cíle: Zlepšit Know-How studiem legislativy a vývojem nových služeb.

Priorita: 40 bodů

Odůvodnění cíle: Studiem stávající i budoucí legislativy se agentura udržuje v mezích legislativní požadavků. Dále prostřednictvím APA (asociace pracovní agentur) ovlivňuje změny a tvorbu příslušných zákonů. Rozšiřování znalostí jak managementu, tak kmenových

zaměstnanců využije i při provozování obou vedlejších pracovních činností a vývoji nových služeb.

Zvýšit úroveň odpovědnosti zaměstnanců – studentů vůči agentuře

Definice cíle: Zajistit převzetí cílů agentury zaměstnanci – studenty, vytvoření vztahu mezi studenty a agenturou.

Priorita: 25 bodů

Odůvodnění cíle: Vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je velmi důležitý v jakékoliv organizaci. V pracovní agentuře je tento vztah ještě podstatnější, jelikož zaměstnanci-studenti agenturu prezentují v prostředí jejích zákazníků. Proto čím více se budou zaměstnanci cítit součástí agentury a přijmou za své její kulturu a hodnoty, tím snazší bude jejich motivace.

Agentura využívá různé motivační postupy jako soutěže, firemní trička a předměty či cíleně vedenou komunikaci, ve které je zdůrazňována důležitost jednotlivců pro agenturu.

Selekce a rozdělení zaměstnanců – studentů

Definice cíle: Selekce nevhodných zaměstnanců – studentů a roztřídění studentů dle sociálních vlastností, kvalifikace, zkušeností a jejich preferencí.

Priorita: 35 bodů

Odůvodnění cíle: Pravděpodobně se dá statisticky určit procento nespolehlivých a

„nevhodných zaměstnanců“. U studentů se předpokládá toto procento nižší, ale rozhodně se neblíží nule. Agentura se proto monitorováním zpětné vazby od zákazníků snaží vyvarovat zaměstnávání těchto nespolehlivých zaměstnanců - studentů.

Agentura dále sleduje i kvalifikační a praktické zkušenosti svých zaměstnanců – studentů, na základě kterých se snaží maximálně vycházet vstříc požadavkům svých zákazníků.