• Nebyly nalezeny žádné výsledky

S TRATEGICKÁ ANALÝZA AGENTURY

4 BALANCED SCORECARD AGENTURY JOBSTUDENT S.R.O

4.2 S TRATEGICKÁ ANALÝZA AGENTURY

Významnou roli v procesu tvorby BSC hraje strategická analýza, která je velmi důležitou součástí tvorby strategie, jelikož umožňuje managementu firmy si uvědomit, jaká je současná situace, jaké má firma předpoklady úspěchu, na co by se měl management v současnosti i v budoucnu soustředit a kam by mělo jeho snažení v budoucnu směřovat.

Byla provedena základní finanční analýza a SWOT analýza prostředí, z níž mohou vzejít příležitosti k vytvoření konkurenční výhody, tj. analýzou vnějšího okolí podniku a jeho vnitřních zdrojů a schopností, stejně jako vlivu makrookolí. Dále jsem se zaměřil na specifické přednosti agentury jako zdroje konkurenční výhody.

4.2.1 Souhrnné hodnocení současného stavu agentury

Agentura byla v r.1996 založena původně jako sdružení samostatně podnikajících osob (3 studenti s živnostenským oprávněním), později byla forma změněna na společnost s ručením omezeným. Od svého založení agentura po většinu času expandovala a to relativně lineárně, výjimkou byly pouze roky 2000 a 2001, a to především z důvodů změny struktury zákaznického portfolia.

Agentuře se v průběhu její existence podařilo získat významné pozice v Libereckém regionu na trhu dodavatelů „TEMPORARY HELP“ a v současnosti má nezanedbatelnou pozici již i v okolních regionech jako Jablonec n.N., Turnov, Frýdlant, Chrastava a okolí.

Současné pozice na trhu agentura dosáhla důslednou péčí o zákazníky, zaměstnance (brigádníky) a nabídkou nadstandardních služeb.

V posledních pěti letech se v souvislosti s vhodnou firemní politikou kumulovaný objem nezaplacených pohledávek z minulosti pohybuje na velmi nízké úrovni, zhruba 1,5%

až 2%. Pohledávky jsou kryty opravnými položkami a byly řádně odepsány před promlčením.

Zhruba 30% z celkového objemu pohledávek je splaceno po splatnosti a cca 4-5% dokonce až s 60ti denním zpožděním.

Vzhledem k předmětu podnikání tvoří agentura zásoby minimální hodnoty, jediné zásoby, které mnohou být brány ve finanční analýze v potaz jsou krátkodobé zásoby HW a SW pro účely vedlejší podnikatelské činnosti.

Agentura hospodaří téměř výhradně s vlastními prostředky. Jedinými externími finančními zdroji a produkty, které využívá jsou leasingy a podnikatelský kontokorent, jež slouží k překlenutí krátkodobých schodků finančních prostředků. Ty jsou způsobeny relativně

dlouhou splatností faktur a každodenními výplatami zaměstnanců. Agentura trvale udržuje finanční stabilitu a dlouhodobě není v platební neschopnosti.

V průběhu vývoje a expanze agentury vznikl velmi kvalitní pracovní tým, zahrnující jak odborníky na jednotlivé oblasti, tak angažované a loajální zaměstnance. Velmi podstatným prvkem týmu agentury je jádro nekmenových zaměstnanců – studentů, kteří s agenturou dlouhodobě velmi úzce spolupracují. Kmenoví i nekmenoví zaměstnanci jsou dlouhodobě vedeni k dosažení a udržení maximální úrovně poskytovaných služeb a spokojenosti zákazníků.

Aktuální výše vlastních zdrojů (vlastního kapitálu) společnosti je cca 4,5 mil.Kč. Pro provozní financování používá firma vlastní zdroje a částečně podnikatelský kontokorent.

Ekonomické ukazatele agentury JOBStudent

Ukazatel / Rok 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005

Hrubý obrat v mil. Kč 18 12 15 19 20 17 20

Zisk v mil. Kč před zdaněním 2,5 1,2 1,3 1,8 1,6 1,2 1,9

Pohledávky v % z obratu 4 2,1 1,9 1,7 1,7 1,8 1,5

Investice v mil. Kč 1,2 0,4 0,9 0,5 0,7 1 1,5

Tabulka 4: Ekonomické ukazatele agentury JOBStudent s.r.o.

4.2.2 SWOT analýza agentury

Nejjednodušším a zároveň velmi významným nástrojem syntézy údajů z externí a interní analýzy a z nich vyplývajících klíčových ukazatelů agentury je SWOT analýza, která ve formě diagramu slouží pro posouzení vzájemných vztahů mezi silnými stránkami, slabými stránkami, ohroženími a příležitostmi.

V tabulce č.5 jsou uvedeny nejdůležitější body z každé ze čtyř oblastí SWOT analýzy.

Tabulka 5: SWOT analýza agentury JOBStudent s.r.o.

Silné stránky Slabé stránky

Tvorba zakázek na míru Špatné vnímání pozice agentury Operativnost na pracovním trhu Omezené množství dostupných

zaměstnanců – studentů

Poměr ceny a kvality zaměstnanců – studentů Nedostatečná zpětná vazba od studentů Operativnost vůči zaměstnancům –

studentům

Stabilita agentury

Příležitosti Hrozby

Oborové rozšíření Legislativní znerovnoprávnění pracovních agentur oproti běžným zaměstnavatelům Zlepšení styku se zaměstnanci – studenty Uvolnění pracovního trhu v rámci EU Zlepšení propagace firmy Špatná platební morálka odběratelů

Silné stránky

Agentura je schopna nabídnout zákazníkovi kompletní nabídku v oblasti „temporary help“. V daném regionu je největším dodavatelem této služby. Je schopna sjednat přibližně 150–250 brigádníků denně. Zákazník si může určit směnu, délku trvání směny, délku trvání kontraktu, agentura se snaží předpovídat požadavky zákazníků dle ročního období či vývojových fází ekonomiky. Agentura je také schopna vybrat a zajistit vhodně kvalifikované brigádníky na požadované pozice a činnosti.

Se svými nekmenovými zaměstnanci (studenti) agentura velmi operativně komunikuje, na základě databáze je aktivně oslovuje a nabízí vhodné pozice. Pro zaměstnance jsou vyhlašovány motivační soutěže vyhodnocované na základě výkonnostních měřítek či spolehlivosti a hodnocení zákazníků. Agentura se snaží nabízet zaměstnancům brigády pokud možno tak, aby respektovala jejich časové vytížení, jejich studijní zaměření i jejich požadavky na druh práce.

Velmi silnou stránkou agentury je její celková stabilita, která je založená na velkém množství realizovaných zakázek a spokojených zákazníků, na kvalitním managementu, který neustále rozšiřuje firemní know-how a v neposlední řadě na velmi loajálních zaměstnancích a to jak kmenových, tak na studentech.

Slabé stránky

Ač se to vypadá, že jsme spolu s managementem nebyli příliš objektivní, agentura nemá mnoho slabých stránek. Nějaké jsme ovšem objevili. Pravděpodobně nejzávažnější je špatné vnímání agentury veřejností a tím je myšleno jak širokou veřejností, tak zákazníky a studenty.

Agentura je stále vnímána pouze jako zprostředkovatel práce, čili organizace, která zkontaktuje potřebné firmy s disponibilními studenty. Realita je však jiná a to z většiny úhlů pohledu. Dle nových definic pracovně-právních vztahů a platné legislativy ošetřující provoz pracovních a personálních agentur již nejsou studenti zprostředkovaní brigádníci, ale zaměstnanci agentury na základě pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti.

Vzhledem k tomuto faktu vznikají agentuře závazky vůči studentům, ne nepodobné jako ke kmenovým zaměstnancům. Tyto závazky spočívají především v odvodu daní, sociálního a zdravotního pojištění či výrazného navýšení administrativních požadavků. Tento fakt ovlivňuje samozřejmě i zákazníky, pro které to znamená zvýšení nákladů na brigádníky.

Zákazníci tak převedou velkou část odpovědnosti a administrativy za brigádníky na agenturu.

A vliv to má i na studenty samotné, kteří, ač to většinou opomíjejí, jsou zaměstnanci, s čímž jim vznikají určitá práva a samozřejmě i povinnosti.

Další relativní slabinou agentury je omezený okruh brigádníků, které může nabídnout.

Je to zapříčiněno zaměřením agentury na studenty. Pro ilustraci uvádím, že v Liberci je 7 tisíc studentů středních, vyšších a vysokých škol, z nichž zhruba 5 tisíc někdy využilo služeb agentury JOBStudent, přibližně 2,5 tisíce (5 směn měsíčně) jich spolupracuje dlouhodoběji a aktivně (10 směn měsíčně) jich spolupracuje 1,5 tisíce. Agentura využívá kolem 90% (5% je plánovaná rezerva) všech zaměstnanců, která má k dispozici. Z výše uvedeného vyplývá, že agentura využívá téměř maximálně veškerých „zdrojů“, které má a i přes převis poptávky nad nabídkou, je velmi složité nabídku zvýšit.

Příležitosti a hrozby na trhu

V současné době se agentura nachází v pozici, kdy má stabilní skupinu zákazníků, jejichž požadavky se svou strukturou doplňují. Tyto požadavky pak téměř optimálně vykrývá aktuálními časovými zdroji svých zaměstnanců – studentů. Ve zkratce řečeno, stávající zákazníci využívají současnou nabídku agentury. Rabat z hodiny jednoho zaměstnance je u většiny zakázek stejný a vzhledem k omezeným zdrojům je pro potřeby expanze nutné najít a začít poskytovat nové služby, které by agentuře přinášely větší zisk. Příkladem takové služby je např. kompletní outsourcing výrobních pracovníků v jednoduchých výrobních procesech,

kde agentura zajišťuje zaměstnance na celý proces. Zákazník v daném případě zaměstnává pouze nevýrobní zaměstnance a práci potřebnou k výrobě svých produktů si najímá jako službu.

Další příležitostí, která se agentuře nabízí, je zlepšení nabídky služeb pro zaměstnance – studenty. Zvýšení motivace, ať již finančními či nefinančními prostředky, otevření nové pobočky v centru města, propracovanější webový portál, který by umožňoval rezervaci brigády či vyřízení administrace s ní spojené, toto všechno jsou příklady opatření, jenž by mohla vést ke zvýšení zájmu studentů o služby agentury. Ta by pak mohla nabízet větší množství „zdrojů“ a expandovat.

Momentálně velmi aktuální hrozbou, konkrétně pro expanzi agentury, je uvolňování pracovního trhu v rámci EU. Dříve studenti podstupovali ilegální prací v zahraničí relativně velké riziko, které bylo většinou kompenzováno velkými příjmy. Dnes mohou vycestovat za těmito vyššími příjmy téměř bez rizika, čím zahraniční pracovní trh velmi konkuruje nabídce agentury. Ta sice nabízí i krátké brigády bez potřeby cestování, každopádně přibývá studentů, kteří si ve volných měsících v zahraničí vydělají prostředky, jež jim pokryjí finanční potřeby po zbytek školního roku a nabídka agentury je pro ně nemotivující.

Závažným problémem je stále rostoucí legislativní zvýhodňování běžných zaměstnavatelů oproti pracovním agenturám. Současný vývoj zákonů reálně snižuje výhody pro pracující studenty a jejich zaměstnavatele a stále více se přibližuje běžnému pracovnímu závazku, což snižuje atraktivitu služeb pracovních agentur.