• Nebyly nalezeny žádné výsledky

1.1 Úvod

Lze předpokládat, že dnes již nikdo ze zasvěcených nepochybuje o přínosech business intelligence pro konkurenceschopné fungování organizací. Dnešním světem a turbulentním prostředím hýbou informace, a jak je dobře známo, problémem současnosti není nedostatek, nýbrž přebytek informací. Orientovat se v informacích o všem možném je často téměř nadlidským úkolem, který může zaměstnávat až desítky lidí zabývajících se jejich shromažďováním, utřiďováním, vyhodnocováním a ukládáním i následným zpracováním.

Tato diplomová práce se zabývá problematikou propojení firemní strategie a implementace principů Business Inteligence (dále jen BI) v oblasti malého a středního podnikání. Jako prostředníka mezi firemní strategií a BI je vhodné zavést ve firmě principy Balanced Scorecard (dále jen BSC). Toto téma jsem zvolil vzhledem ke svému dlouhodobému zájmu o oblast BI a problematiku datových skladů.

Teoretické poznatky budou prakticky aplikovány v agentuře JOBStudent s.r.o. (dále jen JOBStudent), ke které mám velmi dobrý vztah a organizace i způsob práce v ní mi jsou blízké. Agentura je vzhledem k věku, vzdělání majitelů a zároveň managementu velmi pokroková a otevřená novým konceptům řízení a aplikacím podporujících rozhodování, jež by jí mohly pomoci získat konkurenční výhodu v jejím oboru podnikání.

Management agentury JOBStudent má vymezenou vizi svého podnikání a obecně má určenou i strategii, kterou implementace principů BSC konkretizuje a zároveň stanoví i strategické cíle. Budou vypracovány postupy dosažení strategických cílů a určeny vhodné metriky pro hodnocení úspěšnosti jejich dosahování.

V současné době má agentura databázový systém pro sběr a uchovávání dat, jež po vytvoření datového skladu a aplikace BI bude možno agregovat, zpracovávat a analyzovat pro potřeby řízení a hodnocení metrik stanovených zavedením koncepce BSC.

1.2 Východiska řešení

V dnešní době většina moderních organizací produkuje obrovské množství informací a manažeři se následně doslova utápí v pracně zpracovávaných reportech, z kterých je

v konečném důsledku vybráno pouze nepatrné množství relevantních, avšak ne vždy úplných informací. Ono obrovské množství zbývajících informací či spíše dat bylo tudíž za využití firemních zdrojů (peníze, zaměstnanci, energie, atd….) produkováno zcela zbytečně a organizace tak financují něco, co téměř bezprostředně po vytvoření navždy zmizí v propadlišti dějin či již v nikdy nalezených podadresářích.

K úspěšnému vedení firmy je dnes zapotřebí sledování skupiny ukazatelů (obrat, kvalita, cash-flow, atd…) a vzhledem k velké diferenciaci podnikání (oblast, způsob, konkurenční prostředí, apod…) nelze určit zcela univerzální skupinu, natož univerzální hodnoty daných ukazatelů, při jejichž sledování by měl management všechny relevantní informace pro rozhodování a řízení. Z těchto důvodů je třeba nejprve určit, co je podstatou podnikání, a které ukazatele popisují nejlépe jejich „core business“. Východiskem je již delší dobu úspěšně aplikovaná metoda balanced scorecard (dále jen BSC) autorů Roberta S.

Kaplana a Davida P. Nortona. Jejich koncepce jako jedna z mála manažerských metod přežívá všechny překotné změny turbulentního světa, ve kterém žijeme. Podstata její univerzálnosti a odolnost vůči turbulentním změnám je většinou odborníků spatřována především ve vrozené přirozenosti metody BSC, její srozumitelnosti, průhlednosti a jednoznačnosti. Ve zkratce se lze říct, že se BSC zabývá jen tím, co je podstatné [Kap2005].

Současná podoba správy dat v agentuře JOBStudent je tvořena dvěma provozními systémy, jedním na platformě MS ACCESS 2000 a druhým na MS SQL 2000. Vzhledem k rozdílnosti platforem, složitosti struktury a nekonzistentnosti dat je východiskem k tvorbě BI aplikace tvorba datového skladu. DWH umožní snadnější dostupnost firemních dat, integruje data z různých provozních systémů a agreguje data do logicky přehledné struktury.

DWH je konsolidovaný zdroj dat, jenž je nezbytností pro kvalitní výstupy z aplikace BI.

1.3 Cíle diplomové práce

1.3.1 Hlavní cíle DP

Cílem teoretické části DP je vymezení podstaty, principů a celkové koncepce použitých nástrojů (BI, DWH a BSC). Dále definovat vztah mezi BSC a BI a určení specifických požadavků na aplikaci BI vyplývajících z potřeb personální agentury.

Cílem praktické části je tvorba návrhu a implementace aplikace BI v agentuře JOBStudent s.r.o., která bude podporovat rozhodovací procesy managementu firmy a sledovat vývoj vybraných strategických cílů definovaných vytvořením BSC.

Navržená aplikace by měla svým zpracováním poskytnout odpovídající přínosy pro budoucí uživatele jako jsou analytické funkce vyplývající z BI, jejich přehlednost a snadnost použití i nastavení, přizpůsobivost různým požadavkům dle uživatelů. Měla by dále prezentovat přínosy principů BI v malých podnicích či sloužit jako případová studie tvorby BI aplikace.

1.3.2 Dílčí cíle

• analýza stávající situace v agentuře JOBStudent

• zavedení koncepce BSC, konkretizace strategie a strategických cílů, určení metrik

• analýza požadavků na aplikaci BI

• návrh a vytvoření datového skladu, datových pump, OLAP kostek pro potřeby aplikace BI

• vytvoření vhodných analytických výstupů v klientském aplikačním prostředí

1.4 Vstupy

Za vstupy v rámci diplomové práce jsou považovány veškeré poznatky získané studiem teoretických konceptů metodiky BSC autorů R. Kaplana a D. Bortina zpracované v kapitole č.

2.1. Dále poznatky týkající se principů a metodik návrhu a tvorby aplikací BI, datových pump, datových skladů a to jak obecně, tak postupů jejich reálné implementace ve zvolených softwarových produktech v praktické části diplomové práce - viz. kapitoly č. 2.2 a 5. Zdrojem výše uvedených vstupů byla použitá literatura (viz. „Seznam použité literatury“), různé zdroje informací z internetu a praktické i teoretické poznatky z konzultací s vedoucím diplomové práce a řešitelů projektů na danou tematiku.

Dalším velmi podstatným vstupem bylo studium chodu agentury JOBStudent s.r.o., k němuž bylo využito podkladových materiálů agentury a konzultací s managementem.

Analýza se zaměřuje především na strategii a strategické cíle, organizační strukturu, systém řízení, analýzu HW/SW stavu, primární systémy sběru dat a ekonomickou situaci agentury.

Velmi podstatným vstupem praktické části práce je poskytnutá databáze „agentura_2005“

obsahující zdrojová data z primárního systému.

1.5 Výstupy

• analýza současného stavu

• konkretizace strategie a strategických cílů pomocí BSC

• návrh a tvorba aplikace BI/DWH

1.6 Struktura DP

Obrázek 1:Struktura diplomové práce

1.7 Přínosy DP

Hlavním přínos diplomové práce je zavedení modelu řízení dle koncepce BSC a s jeho pomocí konkretizace strategie a strategických cílů a akcí. Podstatnými přínosy jsou prezentace strategie v podnikové kultuře za účelem jejího sdílení všemi úrovněmi podniku a vytvoření datového skladu, jenž uchová konzistentní data ze všech transakčních systémů agentury JOBStudent. Nezanedbatelné jsou pozitivní efekty vyplývající ze zavedení aplikace

Vstupy

Řešení

Výstupy

Agentura

JOBStudent s.r.o. Metodika tvorby

BSC Metodika tvorby

BI/DWH

Vlastní zpracování diplomové práce

Analýza a BSC

agentury JOBStudent Aplikace BI/DWH

BI, která agentuře umožní rozhodování na základě relevantních informací získaných analýzou jejích vlastních dat.

1.8 Komu je tato práce určena

Práce je určena relativně širokému publiku, které se blíže zajímá o projekt implementace Business Inteligence aplikace v prostředí MSP. Počínaje těmi, kteří se chtějí seznámit s procesem tvorby aplikací pro analytické zpracování velkých objemů dat, ale již mají určité znalosti z oblasti IT, databází a BI. Přínosem však může být i pro odborníky.

Může jim poskytnout konkrétní pohled na příklad aplikace zvolených metodik a nástrojů při zavádění BSC, tvorbě datového skladu a implementace BI v prostředí konkrétního odvětví, v tomto případě v personální agentuře.