• Nebyly nalezeny žádné výsledky

P OVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE U OSTATNÍCH DÁVEK NEMOCENSKÉHO POJIŠTĚNÍ VČETNĚ PŘÍSLUŠNÝCH TISKOPISŮ

In document UNIVERZITA KARLOVA (Stránka 39-43)

3. POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE V NEMOCENSKÉM POJIŠTĚNÍ

3.4. P OVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE U OSTATNÍCH DÁVEK NEMOCENSKÉHO POJIŠTĚNÍ VČETNĚ PŘÍSLUŠNÝCH TISKOPISŮ

39

3.4. Povinnosti zaměstnavatele u ostatních dávek nemocenského pojištění včetně

40

týdne (tedy 7 kalendářních dnů). Zákonem č. 330/2021 Sb. však byla tato doba prodloužena na 2 týdny. Zaměstnavatel předává žádost o dávku na předepsaném tiskopisu Žádost o dávku otcovské poporodní péče (otcovskou) příslušné OSSZ neprodleně po uplynutí podpůrčí doby, včetně tiskopisu Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění, ve kterém uvádí údaje potřebné pro výpočet a výplatu této dávky. Výše otcovské za kalendářní den činí 70 % denního vyměřovacího základu zaměstnance či zaměstnankyně v případě převzetí dítěte do péče63. V rámci začlenění otce do péče o nově narozeného potomka a také srovnání genderové nerovnosti se tato dávka a péče stává populární. Zejména v případě nadnárodních firem a zaměstnavatelů působících ve více zemích jsou dále zaměstnancům po narození dítěte někdy nabízeny různé formy benefitů64, jako např. flexibilnější pracovní doba (i v souvislosti se starostí o potomka), doplácení mzdy do 100 % v případě čerpání otcovské či dokonce prodloužení délky trvání podpůrčí doby ať již s částečnou nebo celou náhradou mzdy, související i s globalizací a souladu benefitů zaměstnanců pracujících v různých zemích.

c. Ošetřovné

Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování dítěte mladšího 10 let či jiného člena domácnosti, který nezbytně vyžaduje ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo z důvodu péče o dítě mladší 10 let z důvodu uzavření školského zařízení, nařízenou karanténu dítěte, nebo v případě, kdy fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz či z jiného důvodu dle § 39 ZNP nemůže o dítě pečovat.

Novela ZNP provedená zákonem č. 330/2021 Sb., stejně jako v případě dlouhodobého ošetřovného ovlivnila i „krátkodobé“ ošetřovné, a ve svém důsledku rozšířila okruh případů, ve kterých se podmínka společné domácnosti s ošetřovanou osobou nebo dítětem mladším 10 let, o něž je pečováno, nevyžaduje. S účinností od 1. 1. 2022 není podmínka společné domácnosti vyžadována u vztahů: Příbuzní zaměstnance v linii přímé, tedy vztah předků a potomků (rodiče, prarodiče, děti, vnoučata, pravnoučata), sourozenci zaměstnance, přičemž postačuje, aby se jednalo o sourozence jen s jedním shodným rodičem, manžel, manželka nebo registrovaný partner, partnerka zaměstnance, rodiče manžela, manželky nebo registrovaného partnera, partnerky.

O vzniku potřeby ošetřování člena domácnosti nebo péče o něj rozhoduje ošetřující lékař osoby, která onemocněla. V souvislosti s důvodem potřeby ošetřovného se užijí tiskopisy

63 Nárok na otcovskou má i pojištěnka, která pečuje o dítě, které převzala do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, pokud dítě ke dni převzetí do péče nedosáhlo 7 let věku.

64 Článek odkazuje na 6 nejlákavějších benefitů pro zaměstnance, dostupné z https://portal.pohoda.cz/pro-podnikatele/uz-podnikam/6-benefitu-ktere-skutecne-lakaji-zamestnance/ dne 31. 8. 2022.

41

ČSSZ, základními tiskopisy jsou Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče)65, Potvrzení o trvání potřeby ošetřování (péče), Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči) v případě převzetí ošetřování (péče) a Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), kterou vystavuje výhradně školské či dětské zařízení v případě jejich uzavření. Na výše zmíněných tiskopisech zaměstnanec u zaměstnavatele uplatňuje žádost o ošetřovné a zaměstnavatel žádost po doplnění potřebných údajů a kontrole správnosti předá příslušné OSSZ společně s podklady pro výplatu dávky. Výše ošetřovného za kalendářní den činí 70 % denního vyměřovacího základu zaměstnance či zaměstnankyně.

d. Dlouhodobé ošetřovné

Jedná se o novější dávku v systému dávek nemocenského pojištění, která náleží do systému od 1. 6. 2018. Je určena pro osoby, které dlouhodobě pečují o nemocnou a blízkou osobu v jedné domácnosti, což dané starající se osobě zabraňuje vykonávat zaměstnání. Na tuto dávku má nárok zaměstnanec, který o osobu ve společné domácnosti66 dlouhodobě pečuje a nevykonává zaměstnání, z něhož dlouhodobé ošetřovné náleží. Nárok mají zaměstnanci pečující o manžela či manželku, registrovaného partnera či partnerku, příbuzné osoby v řadě přímé, sourozence, tchýni či tchána, snachu či zetě, neteř či synovce, tetu či strýce, druha či družkou. Zároveň je třeba, aby byl zaměstnanec účasten na pojištění alespoň po dobu 90 kalendářních dnů v posledních 4 měsících bezprostředně předcházejících dni vzniku potřeby dlouhodobé péče. Zaměstnanec o nárok na dlouhodobé ošetřovné žádá prostřednictvím tiskopisu „Žádost o dlouhodobé ošetřovné“, vyplněný tiskopis předá zaměstnavateli společně s kopií nebo III. dílu „Rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče, jímž prokáže potřebu dlouhodobé péče u ošetřované osoby (omluvení zaměstnance v zaměstnání z důvodu poskytování péče), a dále zaměstnanec musí doložit písemný souhlas ošetřované osoby s ošetřováním. Zaměstnavatel převezme vyplněný tiskopis, kopii výše zmíněného rozhodnutí a písemný souhlas, a spolu s vyplněným tiskopisem „Příloha k žádosti o dávku nemocenského

65 Tento tiskopis má dva propisovací díly. I. díl – Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování (péče) – žádost o ošetřovné, tím zaměstnanec uplatňuje nárok na ošetřovné a po doplnění údajů tiskopis předá zaměstnavateli. II.

díl – Rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče), který je zaměstnanci předán od ošetřujícího lékaře při ukončení potřeby ošetřování.

66 Dle DZ k novele ZNP č. 330/2021 Sb. se v rámci ošetřovného a dlouhodobého ošetřovného, kdy jsou osoba ošetřovaná s osobou ošetřující ve vztahu: Příbuzní zaměstnance v linii přímé, tedy vztah předků a potomků (rodiče, prarodiče, děti, vnoučata, pravnoučata), sourozenci zaměstnance, přičemž postačuje, aby se jednalo o sourozence jen s jedním shodným rodičem, manžel, manželka nebo registrovaný partner, partnerka zaměstnance, rodiče manžela, manželky nebo registrovaného partnera, partnerky - neuplatní podmínka společné domácnosti pro nárok na dávku, v rámci globalizace, možnosti práce z různých pracovních míst a práce z domu. Dostupné dne 14. 9. 2022 z:

https://www.aspi.cz/products/lawText/7/305585/1/2?vtextu=dlouhodob%C3%A9%20o%C5%A1et%C5%99ovn

%C3%A9#lema0

42

pojištění“, doplní potřebné údaje67 a vše předá příslušné OSSZ. Podpůrčí doba dle § 41e ZNP trvá nejdéle 90 kalendářních dnů. Výše dlouhodobého ošetřovného činí 60 % denního vyměřovacího základu.

e. Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je poskytován v případě převedení těhotné zaměstnankyně na hůře placenou práci z důvodu nevhodnosti současné práce pro těhotnou ženu dle zvláštních právních předpisů. Vyrovnávací příspěvek se počítá a vyplácí za každý kalendářní den, v němž byla těhotná zaměstnankyně převedena na jinou práci, nejdéle však do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Příspěvek se stanoví jako rozdíl mezi denním vyměřovacím základem zjištěným ke dni převedení zaměstnankyně na jinou práci a průměrem jejích započitatelných příjmů připadajících na 1 kalendářní den po tomto převedení.

Žádost podává zaměstnankyně na tiskopisu Žádost o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství“. Zaměstnavatel musí OSSZ nejpozději v den určený pro výplatu mzdy zaslat informaci o dosažené mzdě za daný měsíc z důvodu výpočtu vyrovnávacího příspěvku68, tedy každý měsíc, v němž trvalo převedení na jinou práci.

Část B. a C. tiskopisu Potvrzení pro účely výplaty vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství

- ČSSZ vypočítává výši vyrovnávacího příspěvku každý měsíc zvlášť na základě sdělení zaměstnavatele. Důvodem je, že se výše čisté mzdy může každý měsíc lišit, například žena může čerpat neplacené volno, za které nepřísluší náhrada mzdy, může být uznána pracovně neschopnou, pak je tedy měsíční mzda nižší bez zavinění zaměstnavatele.

67 Rubriku „Záznamy zaměstnavatele“ po obdržení tiskopisu „Potvrzení o trvání/Rozhodnutí o ukončení potřeby dlouhodobé péče“ – údaje nutné pro výplatu dávky.

68 Informaci zasílá prostřednictvím vyplněného tiskopisu Potvrzení pro účely výplaty vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství dostupného z https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/tiskopisy/pvptm dne 12. 9. 2022.

43

3.5. Právo či povinnost zaměstnavatele vyslat zaměstnance na komplexní,

In document UNIVERZITA KARLOVA (Stránka 39-43)