• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Standardy pro interní audit

2. Zam ěř ení finan č ní kontroly

3.2. Standardy pro interní audit

3.2.1. Standardy pro profesionální praxi interního auditu

Tyto standardy vydává Institut interních auditorů. Standardy jsou průběžně upravovány. K poslední změně došlo v prosinci 200349. Smyslem standardů je:

vymezit základní principy, jak by v praxi měla vypadat činnost interního auditu,

vytvořit rámec pro výkon a propagaci široké škály činností interního auditu, které přinášejí přidanou hodnotu pro organizaci, vytvořit základy pro hodnocení výkonu interního auditu, podporovat rozvoj organizačních procesů a operací50.

Standardy jsou tvořeny třemi skupinami standardů. Základními standardy, standardy pro výkon interního auditu a prováděcími standardy.

Základní standardy charakterizují požadavky a vlastnosti týkající se útvarů a osob zabývajících se interním auditem. Základní standardy tvoří následující skupiny standardů:

1000 Účel, pravomoc a odpovědnost – Účel, pravomoci a odpovědnosti interního auditu jsou oficiálně definovány v souladu se Standardy ve statutu interního auditu a schváleny orgány společnosti.

1100 Nezávislost a objektivita – Působení interního auditu musí být nezávisle a interní auditoři musí při výkonu své práce postupovat objektivně.

1200 Odbornost a náležitá profesionální péče – Úkoly interního auditu musí být prováděny odborně a s náležitou profesionální péčí.

1300 Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu – Vedoucí interního auditu vypracuje a pravidelně aktualizuje

49 http://www.theiia.org/?doc_id=1499#Top, staženo dne 11. 4. 2006

50 upraveno podle http://www.theiia.org/?doc_id=1499#Top, staženo dne 11. 4. 2006

program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu, který zahrne všechny aspekty interního auditu a bude průběžně monitorovat jeho efektivnost. Tento program má pomáhat internímu auditu při přidávání hodnoty a zdokonalování procesů ve společnosti a zabezpečit, že se interní audit bude řídit Standardy a Etickým kodexem51.Skupiny základních standardů jsou dále členěny.

Standardy pro výkon interního auditu popisují podstatu činnosti interního auditu a poskytují kvalitativní kritéria, na jejichž základě lze činnost interního auditu hodnotit. Následující skupiny standardů pro výkon interního auditu jsou tvořeny několika dalšími standardy, které danou problematiku upravují podrobněji. Standardy pro výkon interního auditu:

2000 Řízení interního auditu – Vedoucí útvaru interního auditu efektivně řídí výkon interního auditu tak, aby interní audit přidával hodnotu společnosti.

2100 Charakter práce – Interní audit hodnotí řízení rizik, řídcí a kontrolní systémy, řízení a správu společnosti a přispívá k jejich zdokonalování.

2200 Plánování auditu – Interní auditoři vypracují a evidují pro každé zadání plán auditu.

2300 Průběh auditu – Za účelem splnění cílů auditu musí interní auditoři identifikovat, analyzovat, hodnotit a dokumentovat dostatečné množství informací.

2400 Předávání výsledků – Interní auditoři neprodleně předávají výsledky auditu.

2500 Monitorování – Vedoucí interního auditu vytvoří a udržuje systém, který umožní sledovat, jak se s výsledky předanými vedení dále nakládá.

2600 Přijetí rizika vedením společnosti – Pokud se vedoucí interního auditu domnívá, že vedení společnosti přijalo takový stupeň

51 blíže viz. http://www.theiia.org/?doc_id=1499#Top, navštíveno dne 11. 4. 2006

zbytkového rizika52, který je pro společnost nepřijatelný, měl by s vedením tuto skutečnost projednat. Jestliže se otázka zbytkového rizika nevyřeší, předá vedoucí interního auditu a vedení společnosti tuto záležitost k vyřešení orgánům společnosti53.

Prováděcí standardy se vztahují k základním standardům i ke standardům pro výkon interního auditu. Jejich smyslem je dále rozpracovat požadavky vyjádřené v jednotlivých standardech.

3.2.2. Etický kodex

Etický kodex interního auditora byl přijat Institutem interních auditorů v červnu 2000. Cílem etického kodexu je zdokonalení etické kultury v profesi interního auditu. Etický kodex se vztahuje na subjekty, které poskytují služby interního auditu. Týká se jak právnických, tak fyzických osob.

Kodex zahrnuje dvě části: Základní zásady a Pravidla jednání.

Základními zásadami jsou:

Integrita (čestnost, poctivost, bezúhonnost, zásadovost) – Integrita interních auditorů vytváří důvěru, která je základním atributem víry ve spolehlivost jejich úsudků.

Objektivita – Při shromažďování, hodnocení a podávání informací o činnostech a procesech, které prověřují, prokazují interní auditoři nejvyšší úroveň profesionální objektivity. Interní auditoři vyváženým způsobem objektivně hodnotí všechny podstatné okolnosti a nenechají se při tvorbě svých úsudků nadměrně ovlivňovat svými vlastními zájmy nebo zájmy jiných.

Diskrétnost – Interní auditoři respektují vlastnictví a hodnotu informací, které získávají při své činnosti a tyto informace neposkytují

52 zbytkové riziko je riziko, které zbude poté, co management podnikl kroky ke snížení dopadů a pravděpodobnosti nepříznivé události

53 blíže viz. http://www.theiia.org/?doc_id=1499#Top, navštíveno dne 11. 4. 2006

bez příslušného souhlasu, pokud neexistuje právní nebo profesní povinnost tak učinit.

Kompetentnost – Při poskytování služeb interního auditu uplatňují interní auditoři potřebné vědomosti, dovednosti a zkušenosti.

Pravidla jednání popisují normy pro chování, které se od interního auditora očekává. Pravidla jednání jsou následující:

Integrita – Interní auditoři budou vykonávat svoji práci čestně, s náležitou péčí a odpovědně, budou dodržovat zákony a poskytovat informace, které jsou vyžadovány ze zákona nebo profesí, budou respektovat zákonné a etické cíle organizace a přispívat k jejich dosažení. Interní auditoři se nebudou vědomě zapojovat do jakýchkoli nezákonných aktivit nebo se zúčastňovat činností, které by diskreditovaly profesi interního auditu nebo organizaci.

Objektivita – Interní auditoři se nezúčastní žádných aktivit nebo vztahů, které mohou narušovat nebo mohou být chápány jako narušení jejich objektivního úsudku. Takováto spoluúčast se týká činností a vztahů, které mohou být v konfliktu se zájmy společnosti.

Interní auditoři nepřijmou nic, co by mohlo narušit nebo by mohlo být chápáno jako narušení jejich profesionálního úsudku. Interní auditoři uvedou všechny významné skutečnosti, které jsou jim známy a které, kdyby nebyly uvedeny, by mohly zkreslit zprávu o činnostech, které byly předmětem auditu.

Diskrétnost – Interní auditoři budou obezřetní při použití a ochraně informací, které získají v průběhu plnění svých povinností, nepoužijí informace pro jakýkoli osobní prospěch a ani žádným jiným způsobem, který by byl v rozporu se zákonem nebo na újmu zákonných a etických cílů organizace.

Kompetentnost – Interní auditoři budou poskytovat pouze takové služby, pro které mají nezbytné vědomosti, dovednosti a zkušenosti. Budou všechny své služby provádět v souladu se Standardy pro profesionální praxi interního auditu. Interní auditoři

budou nepřetržitě zdokonalovat svou odbornost a kvalitu a efektivnost svých služeb54.