• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ukázka č. 2: BABIČKA

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 150-157)

II. DIDAKTICKÁ ČÁST

6.2 Ukázka č. 2: BABIČKA

Božena Němcová

,,Byl to zvyk jak ve mlýně, tak v myslivně i na Starém bělidle, že kdokoli přišel na Štědrý den a Boží hod, jíst a pít dostal do sytosti, a kdyby nikdo nepřišel, babička byla by šla hledat hosta na rozcestí. Jakou radost měla ale tenkráte, když znenadání přišel před Štědrým dnem syn Kašpar a bratrův syn z Olešnice. Celého půl dne radostí plakala a přes chvíli od pečení vánoček odběhovala do sednice, kde příchozí mezi dětmi seděli, aby se na syna podívala, aby se na bratrovce zeptala, co dělá ten neb ta v Olešnici, a dětem opakovala nejednou: ,,Jak tuhle vidíte strejčka, tak byl v tváři také váš dědeček, jenže vrůst po něm nemá.´´ Děti prohlížely strejčky ze všech stran a velice se jim líbili, zvláště to, že mile na každou jejich otázku odpovídali. – Každý rok chtěly se děti postit, aby viděly zlaté prasátko, ale nikdy k tomu nedošlo, vůle byla dobrá, ale tělo slabé.

Na Štědrý den štědře podělen byl kdekdo, i drůbež a dobytek dostaly vánočky, a po večeři vzala babička ode všeho, co k večeři bylo, po kousku, hodila polovičku do potoka, polovic zahrabala do sadu pod strom, aby voda čistá a zdravá zůstala a země úrodná byla, všecky pak drobty sesbírajíc hodila ,,ohni´´, aby ,,neškodil´´.

Za chlívem třásla Bětka bezem volajíc: ,,Třesu, třesu bez, pověz ty mi, pes, kde můj milý dnes;´´ a v světnici slívaly děvčata olovo a vosk a děti spouštěly svíčičky v ořechových skořepinách na vodu. Jan tajně postrkoval mísu, v níž voda byla, aby se hnula a skořápky, představujíce loďky života, od kraje ke středu se houpaly; pak volal radostně: ,,Dívejte se, já se daleko dostanu do světa!´´ ,,Ach milý hochu, až se dostaneš do proudu života, mezi víry a úskaliny, až budou vlny loďkou tvého života smejkat, pak budeš vzpomínat toužebně na tichý přístav, z něhož jsi vyplul,´´ řekla tiše matka, rozkrajujíc jablko chlapcovo ,,na štěstí´´ ve příční poloze. Jádra tvořily hvězdu, tři čisté paprsky, dva pak byly neúplné, od červa sežrané. Odložíc je s povzdechem stranou, rozkrojila druhé pro Barunku, a vidouc opět hvězdu zatemnělou.

,,Tedy ani jeden, ani druhý nebude úplně šťasten!´´ povídala si, Rozkrojila ještě pro Vilímka i Adelku, a v těch byly zdravé hvězdičky o čtyrech paprscích. ,,Ty snad´´, myslila matka, a Adelka vytrhla ji z myšlení, stěžujíc si právě, že její lodička nechce plout od kraje a svíčička že už dohořívá. ,,Však moje také zhasíná a nepřišla daleko,´´

pravil Vilím. V tom trkl zase někdo do nádoby, voda se rychle rozhoupala a lodičky uprostřed plující se potopily. ,,Hečte, hečte, vy dříve umřete než my!´´ zvolala Adelka

151 s Vilímkem. ,,Co je víc, jen když jsme byli daleko,´´ odpověděla Barunka a Jan přisvědčil, matka ale smutně dívala se na ta zhaslá světla a předtucha zmocnila se její duše, není-li přece ta nevinná dětská hra věštbou jejich budoucnosti.

,,Přinese nám Jezulátko něco?´´ ptaly se děti babičky potajmo, když se začalo uklízet ze stolu. ,,To já nemohu vědět, uslyšíte, jestli zazvoní,´´ řekla babička. Děti menší postavily se k oknu míníce, že Jezulátko musí jít tudy. ,,Což nevíte, že není Jezulátko vidět ani slyšet?´´ pravila babička. ,,Jezulátko sedí v nebi na světlém trůnu a posílá dárky hodným dětem po andělích, kteří je přinášejí na zlatých oblacích. Neslyšíte nic než zvonků hraní.´´110

110 NĚMCOVÁ, Božena. Babička : obrazy venkovského života. Ostrava: Knižní expres s.r.o., 2001. ISBN 80-86132-54-4. str. 146-147.

152 Didaktické aplikace:

Komentované čtení. Každodennost (vánoční tradice, hry v 19. století, jaké zemědělské nástroje používali moji předci?, domácnost ve stylu biedermeier).

Spolková činnost – založení třídního spolku. Regionální historie (významná osobnost mého regionu v 19. století).

1. Porovnej vánoční zvyky a tradice z 19. století s těmi současnými,

které dodržujete u vás doma. Uveď klady a zápory Vánoc v 19. století a dnes.

2. Proveď rozbor vánočních tradic u nás a v zahraničí.

Ve třídě se rozdělte při tomto úkolu na skupiny cca po pěti. Každá skupina dostane stejné téma – Vánoce. Ovšem bude se lišit v tom, kde tyto vánoční zvyky probíhají.

Pro vyhledávání využijte internet. Např. v Německu, Velké Británii, USA, Itálii, Francii apod. Ve skupině vytvořte prezentaci v programu PowerPoint na zadané téma, rozsah i konkrétní podobu určí učitel. V závěru si zahrajte na Štědrý večer, prostřete tedy typickou vánoční tabuli i s národními pokrmy a pro spolužáky připravte alespoň tři vánoční zvyky (tradice), které se ve vašem státě dodržují.

3. Popiš krátce život na vesnici v 19. století. Zaměř se hlavně na zemědělství a vyber si jeden zemědělský nástroj. Najdi si o něm potřebné informace i jeho vzhled. Nejlépe, aby na první pohled nebylo patrné, k čemu nástroj slouží. Poté svým spolužákům ukaž na fotografii či obraze (případně můžeš tento nástroj přinést), jak tebou vybraný nástroj vypadal, a nech spolužáky hádat, k čemu nástroj sloužil.

153 4. Rozhodni, které z těchto her by sis mohl v 19. století zahrát? Své rozhodnutí podpoř vhodnými argumenty.

5. Zjisti název dokumentu, ve kterém císař František Josef I. mimo jiné uzákonil právo ,,shromažďovat se a tvořit spolky´´.

Nápověda: Dokument byl vydán roku 1867.

Spolky vznikaly různých typů, např. hospodářské, zábavné, kulturní, tělocvičné, politické apod. Ve třídě se rozdělíte do skupin cca po pěti. Každá skupina založí určitý spolek a rozhodne, jakého bude charakteru, co bude pravidlem pro přijetí do spolku, co bude programem spolku, jaký bude mít název, případně znak.

ŠACHY WHIST

MONOPOLY

DOMINO

SCRABBLE

CARCASSONNE VRHCÁBY

DÁMA DOSTIHY A

SÁZKY

154 6. Vyber stavby ve tvém městě, které pochází z 19. století. Stručně je charakterizuj a zjisti konkrétní letopočet, kdy byly postaveny, případně kým. Pro spolužáky zorganizuj procházku po vašem městě s názvem ,,Po stopách 19. století´´. Zahraj si na průvodce a ke každé budově si připrav krátký komentář. Kromě zmiňovaných informací můžeš výklad doplnit nějakými zajímavostmi.

155 7. Posuď, co bys mohl najít ve vybavení měšťanské domácnosti 19. století, ve stylu biedermeier [bídrmajer]. Své rozhodnutí zdůvodni.

Obr. č. 42 Obr. č. 43

Obr. č. 44 Obr. č. 45

Obr. č. 46 Obr. č. 47

156 8. Vytvoř medailon významné osobnosti žijící v tvém městě v době 19. století, které měla pro město nebo jeho okolí určitý přínos. Zdůvodni, proč je dle tvého názoru zrovna tato vybraná osoba pro tvé město nejdůležitější. Zamysli se nad tím (pokud tomu tak už není), kam bys umístil památník této osoby.

157 chopte se všeho, čeho můžete, nožů, pušek, bomb, dynamitu! Posvátná je pomsta! Smrt habsburské dynastii! Věčná památka hrdinům, kteří proti ní povstanou!´´ -

Noviny jsou tajně kolportovány v Bělehradě a dostanou se samozřejmě i do Budapešti vyslat do Sarajeva padesát tajných policistů. Stálo by to 20 000 korun.

Naproti tomu se dokonce sami Chorvati Potiorkovi nabídli, že zajistí vlastními prostředky následníkovu bezpečnost; vojenský špalír, lemující určenou cestu, je stejně nanic; vojáci jsou rozestaveni v odstupech a stojí přitom čelem do ulice, čili zády k divákům. Čerta vědí, co se za nimi chystá! Je třeba postavit hustý řetěz mužů, který by byl postaven naopak čelem k diváckému zástupu.

Než dokončila chorvatská delegace svůj přednes, zemský velitel ji energicky přerušil: Projevená ochota je sice nepochybným svědectvím chorvatské loajality, ale její použití nepřichází v úvahu. Byl by to v podstatě projev nedůvěry k rakouské branné moci. On, Potiorek, přejímá veškerou odpovědnost.

Vyslanec Srbského království ve Vídni Jova Jovanovič sice varoval, že by rakouské manévry v blízkosti srbských hranic mohly být pociťovány jako provokace, zvláště když by byly spojeny s návštěvou rakouského následníka trůnu právě v památný

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 150-157)