• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ukázka č. 1: O TRŮN A LÁSKU

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 162-168)

II. DIDAKTICKÁ ČÁST

7.1 Ukázka č. 1: O TRŮN A LÁSKU

Jiří Pernes

Celý tento složitý ceremoniál umožňoval vrchnímu hofmistrovi císařského dvora knížeti Montenuovo, který na jeho dodržování dohlížel, aby Františku Ferdinandovi a jeho manželce dával najevo, že jejich manželství není z hlediska dvorních zvyklostí normální, a Žofii Chotkové zvláště, že zde není žádoucí. Spoutávala ji celá řada nejrůznějších zákazů a omezení, které samy o sobě vypadaly nesmyslně a nepodstatně, ale v souvislostech prostředí a podmínek, v nichž se oba manželé chtě nechtě museli pohybovat, působily depresivně. Žofie Chotková nesměla při svém pobytu ve Vídni bydlet v Hofburgu, nesměla se účastnit rodinných obědů, nesměla užívat dvorní ekvipáž, zůstaly jí jen uzavřeny dvorní lóže v divadlech, nesměla celou řadu dalších věcí.

Skutečnost, že byla pouhou kněžnou, způsobovala, že ani při oficiálních příležitostech na vídeňském hradě nemohla usednout vedle svého manžela a že při dvorních slavnostech měla své místo až za nejmladší, patnáctiletou arcivévodkyní; ,,zde stávala Chotková jako poslední člen, vynikající nad ostatní svou objemnou postavou a leskem svých šperků´´, zdůrazňuje ve svých pamětech jedovatě Leopold Wölfling.

Arcivévoda se snažil manželce nepříjemný osud ulehčit ze všech sil. Očití svědkové vzpomínají, že při každé sebemenší příležitosti opouštěl dámy, jimž dělal nuceného společníka, a pospíchal za svou ženou, jíž se pak vyzývavě s vybranou pozorností věnoval. Z jeho chování zřetelně vyplývalo, jak jej tato ponižující situace trápí a jak by ji rád změnil. Proti svěrací kazajce tradice na císařském dvoře, která se projevovala právě ve španělské etiketě, nezmohl zatím ještě nic.

Manželé se ústrkům a příkoří bránili hlavně tím, že se Vídni vyhýbali. František Ferdinand se zde zdržoval jen, když to bylo naprosto nezbytné. Císař mu po svatbě přidělil jako rezidenci zámek Belvedere. Bývalé letní sídlo prince Evžena Savojského, perla vídeňské architektury, vybudovaný Mistrem Hildebrandem, leží – obklopen parky a zahradami- v nejkrásnějším místě města. Následník dokázal jeho přednosti velmi dobře ocenit. Přesto však jeho nechuť vůči životu v hlavním městě stále sílila. Vždyť zdůrazňování nerovnosti jeho manželství se tu projevovalo každodenně a bylo obdivuhodně důsledné. Stačilo, aby on sám opustil Belvedere, a už stráže, které u něj dosud stály, dostaly rozkaz k odchodu, bez ohledu na to, že vévodkyně Žofie v jeho

163 zdech stále prodlévala... Zůstávali tedy raději na svých zámcích. V Čechách na Konopišti a Chlumu, v Solnohradech v Blühnbachu, v Korutanech v Löllingu a v Horních Rakousích v Artstettenu.

Milostné drama, které arcivévoda s hraběnkou Žofií prožili, stejně jako manželství, které si vyvzdorovali, jim paradoxně získalo sympatie veřejnosti. Řada lidí si pojednou uvědomila, že odpor nebo přinejmenším nechuť, kterou vůči následníkovi trůnu až dosud cítili, vlastně nemá žádné rozumové zdůvodnění. Řekli si, že vlastně ten František Ferdinand, když byl ochoten tak houževnatě a obětavě bojovat o svou lásku, která mu – kromě citového uspokojení- přinášela jen nepříjemnosti a problémy, asi nemůže být tak špatný a necitelný člověk. A v souboji obou manželů se zkostnatělým, nepřátelským císařským dvorem, o němž přece tu a tam pronikly zprávy i mezi lid, jim drželi palce.112

112 PERNES, Jiří. O trůn a lásku: Dramatický život a tragická smrt Františka Ferdinanda d´Este. Praha:

Brána, 2007. ISBN 978-80-7243-311-7 .str. 126-129.

164 Didaktické aplikace - ,,Tak nám zabili Ferdinanda!´´:

Komentované čtení. Chotkové nebo Habsburkové? Po stopách Františka Ferdinanda d´ Este. Tragické konce panovnic. Co měli společného následníci trůnu? Život osiřelých dětí následníka trůnu.

1. Uveď důvod, proč byl vztah (a posléze i sňatek) Františka Ferdinanda a Žofie Chotkové nerovný, tzv. ,,morganatický´´.

2. Odhadni, proč se nakonec císař František Josef I. rozhodl tento nerovnocenný sňatek uznat.

3. Doplň do tabulky informace o vládnoucím rodu Habsburků a šlechtickém rodu Chotků.

HABSBURKOVÉ CHOTKOVÉ

Původ rodu (časově) Země

Vymření rodu (po meči) (U Habsburků- rakouské větve.)

Panovnický rod ANO / NE ANO / NE

Významní členové rodu (u Habsburků

stačí pět členů)

165 4. Uspořádej informace tak, aby bylo patrné, zda se následující informace týkají korunního prince Rudolfa nebo Františka Ferdinanda.

RUDOLF FRANTIŠEK FERDINAND

166 5. Zjisti název zámku, kde se konala svatba Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové. Uveď důvod, proč si pro svou svatbu vybrali právě tento zámek.

Pojmenuj osobu, která užívala titulu ,,vévoda zákupský´´, uveď vztah této osoby se zámkem Františka Ferdinanda a doplň tři další informace.

VÉVODA ZÁKUPSKÝ = ...

1. ...

2. ...

3. ...

6. Vytvoř báseň, která bude obsahovat následující slova:

KONOPIŠTĚ LOV

ŽOFIE LÁSKA BERGFRIT JOSEF MOCKER TROFEJ

MEDVĚD

167 7. Spoj vybranou panovnici se způsobem jejího úmrtí. Nejen Žofie Chotková jako manželka budoucího panovníka totiž zemřela tragicky. Vyber tu panovnici, na kterou byl také spáchán atentát, a metodou volných asociací k ní doplň další čtyři informace.

8. Napiš jména potomků Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové.

Navíc zjisti a ve zkratce napiš do sešitu, jaký byl jejich další životní osud.

1. Ž _ _ _ E Z H _ H _ _ B _ R _ U

2. M _ X _ _ _ _ _ N Z H _ _ E _ _ _ _ _ U 3. E _ _ _ T Z H _ _ _ _ _ _ _ _ U

a) Manželka Ferdinanda I. Habsburského.

Zemřela po porodu ve dvaceti pěti letech.

Císař nesl zármutek těžce, nikdy si prý už neostříhal své vousy.

b) Podle kronikáře zemřela manželka Václava IV. tak, že v noci prudce vstala z lůžka, což vylekalo jejich loveckého psa a ten jí prokousl

hrdlo.

c) Na manželku Františka Josefa I. byl v roce 1898 spáchán atentát. Italský anarchista Luigi Lucheni probodl císařovnu pilníkem.

d) Manželka Josefa II. zemřela v pouhých dvaadvaceti letech na neštovice.

168

7.2 Ukázka č. 2: OSUDY DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA ZA

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 162-168)