• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ukázka č. 3: SMRT VE STŘÍBRNÉ ZBROJI

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 98-105)

II. DIDAKTICKÁ ČÁST

3.3 Ukázka č. 3: SMRT VE STŘÍBRNÉ ZBROJI

Otomar Dvořák

K Ludvíkovi se naklonil jeden ze spolustolujících a požádal ho, zda by jeho Milost byla ochotna vyslechnout určitý návrh. Ludvík blahosklonně přikývl. Muž se představil jako probošt prešpurské kapituly Jeroným Balbus. Vysvětlil Ludvíkovi, jaká je velká škoda, že byl odsouzen k zapomenutí jedinečný návrh někdejšího českého krále Jiřího z Poděbrad, návrh na vytvoření Křesťanské protiturecké ligy, velkolepé unie evropských panovníků. Vzniklo by cosi jako jediný stát, pevně propojený mírovými a hospodářskými smlouvami, společenství, které by své spory neřešilo válkou, ale u mezinárodního soudního tribunálu, a jež by své spojené armády vrhlo proti muslimům, aby jim jednou provždy vyhnalo z hlav choutky na ovládnutí Evropy.

Ačkoliv mladý král zprvu naslouchal s línou lhostejností, postupně zbystřoval pozornost a ke konci proboštova výkladu mu tváře žhnuly nadšením. Ano, zrovna o tomhle Ludvík tak často snil! O království Artušova kulatého stolu, o království rovných a čestných rytířů!

,, Váš švagr Karel VI. By jakožto římský král měl navázat na tuto starou myšlenku,´´

pokračoval probošt. ,,Prozatím alespoň tak, že by vyhlásil všeobecný a závazný mír mezi křesťanskými vladaři, abychom mohli spojit všechny síly proti útoku osmanských Turků.

Jestli se to nestane, pak skončíme pod kopyty muslimských koní, budeme porobeni a zašlapáni do bláta a Mohamed bude triumfovat nad Kristem.´´

,,Bůh to nedopustí!´´ vykřikl rozčileně Ludvík.

Všichni se k němu překvapeně ohlédli.

Marie, která už chvíli naslouchala jejich rozhovoru, poznamenala: ,,Bůh to nedopustí, ale my se musíme přičinit. Pane probošte, nikdo tu věc nevyloží lépe než vy;

nebylo by vám na obtíž, kdybychom vás vyslali jako královského zplnomocněnce ke dvoru římského krále? Napíši vám pro mého bratra skvělé doporučení. Ta věc by stála za pokus.´´

99 ,,Děkuji , Vaše královská Milosti, takové poselství bude pro mne nesmírnou ctí.´´

,,Mimochodem, nezlobte se, že se ptám,´´ pousmála se Marie, ,,ale připadá mi, Eminence, že nejste Maďar. Hádala bych spíše, že jste Polák, Chorvat- nebo Čech, ano, to nejspíš, napovídá tomu váš zájem o české dějiny.´´

Balbus zavrtěl hlavou: ,,Nikoliv, Veličenstvo, jsem Slovák.´´

,,Slovinec?´´

,,Ne, Slovák. Pokud byste, Veličenstva, zabloudili do vysokých karpatských pohoří, která stoupají v Horních Uhrách k půlnoční straně pod jménem Tatry, nedomluvíte se tam maďarsky ani německy. Tamní venkované jsou potomci Moravanů, Polanů a Rusínů; říkají si Slováci. Ve městech jich moc nenajdete, ani tady v Prešpurku ne, prešpurští měšťané jsou vesměs Němci a zřejmě ani netuší, proč se jejich město takhle jmenuje, že za dob dávného moravského knížete Svatopluka tady stávala pevnost, jíž se tehdy říkalo Preslavův hrad neboli Preslava. A ještě před tím se na stejném místě nacházelo římské město Istropolis. Naše akademie se k němu hrdě hlásí...´´101

101 DVOŘÁK, Otomar. Smrt ve stříbrné zbroji: o Ludvíku Jagellonském, králi českém a uherském. Brno:

MOBA, c2012. ISBN 978-80-243-4653-3. str. 143-146.

100 Didaktické aplikace:

Komentované čtení. Vlastní rodový erb. Dopis od panovníka/panovnice s vlastní pečetí. Třídní organizace. V jakém státě jsem se ocitl?

1. Identifikuj podle indicií, o kterém panovníkovi vypráví předcházející text a ze které dynastie pocházel. Dokážeš podle uvedeného erbu tohoto rodu odhadnout, ve kterém velkoknížectví měla tato panovnická dynastie svůj původ?

(Nápověda: Tento kříž se v současnosti také nachází na státním znaku jednoho z Baltských států.)

2. Pojmenuj jednu z pomocných věd historických, která se zabývá studiem pravidel a zvyklostí, podle kterých se erby tvoří, popisují, určují a kreslí.

Vytvoř svůj vlastní rodový erb. Můžeš zvolit jakýkoliv tvar štítu (gotický, renesanční, barokní, empírový) a jakékoliv heroldské figury (polcení, dělení, čtvrcení, dělení pošikem, dělení pokosem, štenýř, krokev, kůl aj.) Použij iniciály tvé rodiny nebo některé prvky (znaky), které tvou rodinu vystihují. Můžeš tedy vytvořit i mluvící erb.

Obr. č. 24

101 Pokud je tvé příjmení např. Kohout, můžeš použít do erbu figuru kohouta atd.

3. Posuď, podle informací plynoucích z textu, kde se rozhovor Ludvíka a probošta odehrává (město a stát).

4. Dojdi k závěru (s pomocí předcházející informace), odkud tedy Ludvík vládl českým zemím a kde bylo mocenské centrum jeho říše? Zamysli se nad tím, jaký to mělo důsledek pro české země. Ve kterém státě se toto město nyní nachází a jaký je jeho název?

5. Napiš Mariin dopis bratrovi (či Ludvíkův dopis švagrovi). Dopis opatři ho královskou pečetí a dodej mu ,,historický´´ vzhled.

6. Připodobni zmiňovanou Křesťanskou protitureckou ligu k nějaké současné organizaci, unii, která zajišťuje hospodářskou, ekonomickou i politickou spolupráci v Evropě. Ve třídě založte také organizaci třídy XY. Utvořte znak této organizace, seznam práv a povinností jednotlivých členů, tedy žáků, společné dohody, cíle apod.

Obr. č. 25

102 7. Vybav si, která významná bitva proti Turkům se uskutečnila v roce 1526. Jak v této bitvě dopadl Ludvík? Krátce reprodukuj průběh bitvy a shrň její důsledky pro české království.

8. Identifikuj město (dle proboštova popisu), o kterém se v textu mluví. (Napiš

původní i dnešní název.) Město leží v Horních Uhrách, zakresli jejich tehdejší rozlohu na současné mapce střední Evropy. Který dnešní stát se na tomto území nachází?

Obr. č. 26

103

4 V ZÁŘI KALICHA

Husitství představuje v českých dějinách svébytnou kapitolu, která vyplňuje více než jedno století. Jednalo se o první velkou revoluci v naší historii, která začala první pražskou defenestrací roku 1419. Už na samém počátku 15. století se však objevily hlasy volající po reformaci církve. Přední místo mezi těmito reformátory zaujal Jan Hus, který od roku 1402 kázal na Starém Městě pražském v Betlémské kapli. Hus spatřoval v nápravě církve základ pro celkové zlepšení poměrů v zemi.

Husovy názory sice vzbudily zájem i samotného krále Václava IV., ovšem vyvolaly nesouhlas pražského arcibiskupa i církevních představitelů. Král Václav IV. nejprve Husa a jeho přívržence podpořil, dokonce vydal roku 1409 Dekret kutnohorský měnící poměr hlasů na pražské univerzitě ve prospěch Čechů. Toto spojenectví ovšem netrvalo dlouho.

Jan Hus byl roku 1414 pozván na církevní koncil do Kostnice k obhájení svých myšlenek, avšak byl prohlášen za kacíře a 6. července 1415 upálen.

Napětí mezi husitským a katolickým obyvatelstvem nakonec vyvrcholilo defenestrací na Novém Městě pražském pod vedením kazatele Jana Želivského. Tato defenestrace, jak již bylo uvedeno, znamenala počátek husitské revoluce, která se chystala zásadně změnit poměry a prosadit Husovy myšlenky.

Hlavním společným programem husitů se staly ,,čtyři pražské artikuly´´ shrnující využití taktiky, vyzdvihnuta jsou hlavně jména Jana Žižky a Prokopa Holého.

Husité dosáhli velkých vojenských úspěchů díky překvapivé vojenské taktice, pěchotu chránily tzv. ,,vozové šiky´´, v bitvě byla poprvé použita slavná vozová hradba. Samotné husitské zbraně byly inspirovány zemědělskými nástroji, se kterými husité pocházející většinou z městského a venkovského obyvatelstva uměli bravurně zacházet. Navíc se během husitské revoluce projevily i brilantní schopnosti husitských válečníků

104 a vojevůdců, především již zmiňovaný Jan Žižka dokázal znamenitě využívat terénu i momentu překvapení.

Poslední událostí husitské revoluce se stala dohoda mezi husity a císařem Zikmundem, kdy byla roku 1436 v Jihlavě vyhlášena tzv. ,,basilejská kompaktáta´´. Čechy tedy zůstaly zeměmi dvojího lidu, katolíků a husitů.

Husité byli tedy prvními průkopníky reformace církve, na které až o sto let později navázaly velké evropské reformace. Při plnění úkolů didaktických aplikací si žáci uvědomí věhlas a slávu husitské revoluce, brilantní taktiku jejích válečníků včetně použití neobvyklých (přesto velmi účinných) zbraní a také to, že české země v podstatě předběhly dobu o sto let, kdy se potřeba reformace církve v Evropě začala projevovat.

V osobě krále Jiřího z Poděbrad žáci spatřují především obratného politika a diplomata, který se snažil u okolních zemí obnovit dobré jméno Českého království.

Husité zde totiž byli považováni za lupiče a kacíře. Jiří z Poděbrad se projevil jako schopný panovník, který hodlal dodržovat basilejská kompaktáta a být spravedlivým králem ,,dvojího lidu.´´ Navíc se snažil spory mezi evropskými státy řešit mírovou cestou a vytvořit jakýsi ,,evropský parlament´´. Didaktické aplikace jsou zaměřeny právě na vizi Jiřího z Poděbrad o evropském společenství, proto se žáci zabývají cestou mírového poselstva pana Lva z Rožmitálu a dalších.

105

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 98-105)