• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ukázka č. 3: TŘETÍ ROTA NA MAGISTRÁLE

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 175-180)

II. DIDAKTICKÁ ČÁST

7.3 Ukázka č. 3: TŘETÍ ROTA NA MAGISTRÁLE

Josef Kopta

,,Jejich vlak dohoříval kdesi před Nižně Udinskem, kde byli povstalci zaskočeni, a oni šli, oblepeni lednovým sněhem a mrazem, dnem i nocí, odhazujíce kus po kuse vše, co by jim bylo na obtíž. Podivné a nesmyslné věci uchvátili v hodině úprku, kdosi si nesl pískovcový brus, který byl dlouho schraňoval pro svou tesařinu. Bidlo měl v náručí veliký balík, který byl asi složen ze samých látek.

Ale přišel-li den, kdy i brus byl odvržen a skutálel se do příkopu. Kde padl na jakéhosi mrtvého, Bidlovo břímě bylo neseno statečně a trpělivě, a nemohl-li sám, všichni mu ochotně pomáhali. Od rána do večera prošlo všema rukama a ke všem hrudím bylo přivinuto, jako kdyby to byl chléb, který je má v hodině hladu obživit, jako kdyby to bylo poslední střelivo, které je má zaštítit.

Tak došli až k vesnici, kde bylo možno stanouti a odpočívat a stráviti noc pod střechami teplých chalup ve spánku a v bezpečí.

Tehdy Bidlo na širokém mužickém stole rozvinul první obal, který tvořil vojenský plášť, potom druhý, který byl z chlupatého kožichu, potom třetí, veliký jako deka a potom konečně čtvrtý, z něhož se vymotal (jako z kukly motýl, jako z poupěte květ) malý, růžový a modrooký chlapeček. A tehdy zapomněli na vše, co je sužovalo, a závodili v kejklích i něžných veselostech, aby se dítě radovalo a usmívalo na ně znovu a znovu.´´114

114 KOPTA, Josef. Třetí rota na magistrále. Praha: Čin, 1948. str. 35.

176 Didaktické aplikace:

Komentované čtení. Hodnocení zákopové války. Působení českých legionářů v zahraničních armádách. Legionářské pluky a jejich domovina. Vlastní název pro pluk. Legionáři v našem městě. Dopis z fronty.

1. Pojmenuj vojenským termínem označení pro nepohyblivou, statickou válku.

2. Popiš, jak vypadal tzv. ,,zákop´´ a zhodnoť jeho vojenské (případně zdravotní, zásobovací aj.) výhody a nevýhody.

3. Uveď tři důvody, proč vojáci z území dnešní České republiky vstupovali do legií.

Vysvětli, co vlastně československé legie znamenají.

1...

2...

3...

ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE =

...

4. Vyhledej, ve kterých třech státech nacházely československé legie.

1...

2 ...

3 ...

177 5. Spoj název státu s konkrétním názvem pluku, kde vznikla daná legionářská jednotka.

3. střelecký pluk Jana Žižky z Trocnova a) Rusko 21. střelecký pluk (Maršála Foche) b) Itálie 10. československý střelecký pluk Jana Sladkého Koziny c) Francie 34. střelecký pluk československých legií v Itálii d) Rusko

6. Vymysli vlastní název pro československou legii, tedy přízvisko, které osobě je tvůj pluk věnován. Nezapomeň, že název pluku musí v ostatních evokovat slávu a sílu českého národa.

7. Zjisti, zda jsou ve tvém městě či okolí památníky legionářů. Popiš ostatním, kde takový památník stojí, vyslov vlastní názor nad vhodností vybraného místa a vytvoř krátký medailon o nejvýznamnějším legionáři z tvého okolí (či celkově z dějin).

8. Napiš fiktivní dopis legionáře, který se vrací z ruské fronty domů. Vžij se do situace, kdy jsi už několik let neviděl svou rodinu, popiš vývoj událostí v Rusku, důvody, proč se vracíš z války až mezi posledními vojáky atd.

178

8 OD SAMOSTATNOSTI PROTENTOKRÁT K OKUPACI

(1918-1945)

Dne 6. ledna 1918 poslanci zemských sněmů a říšské rady jednomyslně přijali tzv. ,,Tříkrálovou deklaraci´´, kde zástupci českého národa požadovali autonomii pro Čechy a Slováky a jejich spojení v jeden státní celek ještě v rámci Rakouska-Uherska.

V českých zemích se však neustále zhoršovala zásobovací situace a proti nucenému vývozu obilí do rakouských zemí byla zorganizována generální stávka, které na některých místech přerostla v politickou akci a ve vyhlašování státní samostatnosti.

Habsburskou monarchii již nebylo možné dál udržet, většina národů žádala republikánské zřízení a svržení monarchie.

28. října 1918 byla oznámena kapitulace Rakouska-Uherska a následně došlo k vyhlášení samostatného Československa. Předsedou první republikové vlády se stal přední činitel domácího odboje Karel Kramář a prezidentem představitel zahraničního odboje Tomáš Garrigue Masaryk.

Po první světové válce a se vznikem nového státu bylo však kromě vládních úkonů nutné provést i změny v hospodářství, zemědělství a průmyslu. Zásadní význam pro konsolidaci a rozvoj československého hospodářství měla promyšlená měnová politika. Důležitý krok k hospodářskému osamostatnění Československa představovala měnová reforma Aloise Rašína v roce 1919. Jejím cílem bylo oddělení od původní rakousko-uherské měny a vytvoření nové československé měny.

Příznivý vývoj československého hospodářství byl přerušen rokem 1929, v USA že Československo odstoupí svá pohraniční území Německu. Československá vláda

179 Konstantin von Neurath. V září 1941 ho však vůdce odvolal na ,,zdravotní dovolenou´´

a zastupujícím říšským protektorem se stal Reinhard Heydrich. Na tohoto představitele německé okupační správy byl však 27. května 1942 spáchán atentát. Následovala série represí pod názvem ,,heydrichiáda´´. Právě na toto období jsem se ve svých didaktických aplikacích zaměřila nejvíce, jelikož na žáky působí nejen ze vzdělávacího, ale především z výchovného hlediska. Žáci si uvědomí význam lidských práv a jejich dodržování, naučí se předcházet xenofobii a rasismu a na základě získaných informací nebudou podléhat smyšleným představám popíračů holocaustu. V aplikacích věnovaných světovým náboženstvím či židovským svátkům se naučí toleranci vůči přispěl k upevnění mezinárodní pozice a prestiže československé exilové vlády.

Kromě domácího a zahraničního odboje se Češi vyznamenali i na frontách druhé světové války, například vojáci pod velením plukovníka Heliodora Píky se vyznamenali v bojích o vesnici Sokolovo. Od poloviny července 1940 se k obraně Velké Británie rychle organizovala elitní skupina československých voják- letci, kteří zasáhli v letecké bitvě o Anglii pod velením generála Karla Janouška. Ve výčtu jmen válečných hrdinů z řad Čechoslováků bych mohla ještě dlouze pokračovat, proto jsou některé didaktické aplikace zaměřené právě na toto téma. Žáci pochopí podstatu a význam československých vojáků na frontách druhé světové války a pocítí hrdost na národ válečných hrdinů.

180

In document ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI (Stránka 175-180)