• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Předmětem této diplomové práce byl vztah studijního pobytu v zahraničí a vybraných dovedností z oblasti osobního rozvoje a kariérních očekávání studentů Vysoké školy ekonomické v Praze. Hlavním cílem bylo zjistit, jestli existuje vztah mezi absolvováním studijního pobytu v zahraničí a vnímaným rozvojem vybraných dovedností osobního rozvoje a vybranými kariérními očekáváními u studentů VŠE.

Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 139 respondentů, z nichž 137 splňovalo požadované podmínky. Z těchto 137 studentů VŠE bylo 71 těch, kteří alespoň jednou absolvovali studium v zahraničí a 66 těch, kteří na studijní pobyt do zahraničí nevyjeli během studia vůbec. Vzhledem k typu výběru respondentů (nenáhodný příležitostný výběr) nelze zaručit reprezentativnost výzkumného souboru, výzkumný soubor tedy nemůže plnohodnotně reprezentovat vlastnosti základního souboru. Z pohledu rozložení studentů podle fakult, na kterých studují, však výběrový soubor přibližně odpovídá rozložení studentů na fakultách v základním souboru a může tedy být do určité míry reprezentativní.

Dotazník se skládá ze tří částí a byl rozmístěn na stránkách sociálních sítí, kam mají přístup pouze studenti Vysoké školy ekonomické v Praze. Výběr respondentů byl nenáhodný a příležitostný. Do vzorku byl tedy zahrnut každý, kdo se rozhodl dotazník vyplnit a splňoval kritéria. Práce se skládala ze tří částí.

V teoretické části byly představeny hlavní teoretické podklady, o které se opírá tato práce. V metodické části práce byly popsány metody sběru a analýzy dat.

Teoretické podklady a metodické postupy byly následně uplatněny při analýze dat v praktické části.

Výsledky provedeného výzkumu poukazují na to, že existuje vztah mezi studijním pobytem v zahraničí a vybranými dovednostmi z oblasti osobního rozvoje, neboť bylo v rámci tohoto výzkumu zjištěno, že studenti, kteří absolvovali studium v zahraničí, vnímají, že zvládají time management i stres management lépe, než studenti, kteří v zahraničí nestudovali. Dále bylo zjištěno, že studenti, kteří studovali v zahraničí, v nezávislosti na budoucím místě práce či na oboru budoucího zaměstnání, očekávají vyšší platové ohodnocení na začátku jejich kariérní cesty, než ti, kteří v zahraničí nestudovali.

82

Nadpoloviční většina studentů Vysoké školy ekonomické také po absolvování studijního pobytu zaznamenala rozvoj v následujících oblastech: Interkulturní dovednosti, Adaptabilita a flexibilita, Sebepoznání, Tolerance nejistoty a nepředvídatelnosti, Zvídavost, Sebevědomí, Řešení problémů, Jazykové dovednosti, Akademické znalosti, Interpersonální dovednosti, Komunikace, Týmová práce, a Leadership. Celkem se jednalo o 13 z 15 zkoumaných dovedností, což poukzauje na poměrně velký přínos studijních pobytu na osobní kvality studentů. Na základě výsledků výzkumu lze předpokládat, že právě vnímané zlepšení v těchto oblastech a dovednostech je to, co posune očekávání studentů výše, než jsou očekávání jejich spolužáků, kteří nebyli na studijním pobytu.

Byly potvrzeny hypotézy 1, 2 a 4. Hypotéza 3 byla potvrzena jen částečně, pro 13 z 15 zkoumaných dovedností. Na základě potvrzených hypotéz a dalších výzkumných zjištění, popsaných v praktické části práce, můžeme považovat vedlejší cíle za naplněné. V rámci této diplomové práce byla prokázána existence vztahu mezi absolvováním studijního pobytu v zahraničí a vnímaným rozvojem vybraných dovedností osobního rozvoje a vybranými kariérními očekáváními u studentů Vysoké školy ekonomické v Praze. Hlavní cíl práce, který je kombinací vedlejších cílů, lze také považovat za naplněný.

Ve většině zkoumaných dovedností vykazovali studenti, kteří byli na studijním pobytu, lepší výsledky (vnímali, že mají větší míru dovednosti).

I očekávání, vyjádřená ve výši očekávaného platu byla u studentů, kteří absolvovali studium v zahraničí, vyšší. Nicméně nelze jednoznačně určit, zda jsou zkoumané dovednosti a očekávání ovlivněny účastí v programech nebo tím, že tyto programy přitahují právě lidi s těmito schopnostmi a preferencemi. I toto by mohlo být otázkou pro navazující výzkum. Aby bylo možné s větší jistotou potvrdit, že právě zkušenosti spojené se studiem v zahraničí skutečně ovlivnily kariérní očekávání a osobní rozvoj studentů, je možné v rámci navazujícího výzkumu celé vybrané skupině studentů předložit dotazník před výjezdem do zahraničí, a následně i po něm. Díky tomu bude možné porovnat vnímání stejných jedinců v průběhu času.

83

Zároveň je jasné, že studium v zahraničí není pouze o přínosech a rozvoji, na které byla zaměřena tato práce. Ve zprávách ze zahraničních pobytů od studentů VŠE, kteří studium v zahraničí absolvovali, jsou i takové případy, kdy si studenti studium v zahraničí neužili, či dokonce protrpěli. Kromě pozitivních vlivů studia v zahraničí by bylo dobré se zaměřit i na negativa, jakými jsou například finanční stránka věci, kulturní šok, neschopnost se rychle začlenit do nového kolektivu či emocionální aspekt studia v zahraničí. Negativních dopady studijního pobytu na jedince by mohly být námětem pro další výzkum, jehož cílem by mohlo být nalezení způsobů, jak tyto dopady minimalizovat.

Teoretickým a praktickým přínosem této diplomové práce je, že může posloužit jako teoretický podklad, či jako pilotní výzkum pro další akademické či vědecké práce, zabývajícími se tématem studia v zahraničí, neboť obsahuje teoretické poznatky k tématu, literární rešerši a odkazy na práce jiných autorů, zabývajících se souvisejícími tématy. Zároveň tato práce obsahuje i praktickou část, ve které jsou teoretické poznatky využity. Výstupy z praktické části práce mohou rovněž posloužit jako podklad pro budoucí výzkumy. Praktický přínos této práce je pak především v její teoretické části, která popisuje některé postupy, jak se zlepšit v dovednostech time managementu a stres managementu, což by mohlo být pro čtenáře nejen zajímavé, ale i přínosné.

Jak již bylo zmíněno v úvodu této práce, ve výzkumu není brán ohled na aktuální situaci týkající se pandemie covidu-19, neboť byl výzkum prováděn na studentech, kteří se studijního pobytu v zahraničí zúčastnili ještě před pandemií. Práce proto nereflektuje aktuální situaci a zkušenosti lidí, kteří se museli kvůli pandemii vrátit domů a studium v zahraničí přerušit nebo se mu věnovat vzdáleně, které mohou být diametrálně odlišné. S aktuální situací ve světě je také otázkou kdy a jestli vůbec bude v nejbližší době možné provádět podobné výzkumy týkající se studijních pobytů v zahraničí, vzhledem k aktuálně omezené možnosti cestování všude na světě. Další otázkou je, jakým způsobem budou studijní pobyty v budoucnu organizovány, a jestli například nepřejdou, jako většina akademického světa, do online režimu. Přínosy takového „studijního pobytu“ pak můžou být dost odlišné od těch, zkoumaných v této práci.

84

Reference

Bedrnová, E., Nový, I. a kol. (2012). Manažerská psychologie a sociologie. Praha:

Management Press.

Bedrnová, E., Nový, I. a kol. (2009a). Psychologie a sociologie řízení. Praha:

Management Press.

Bedrnová, E., Pauknerová, D., Cipro, M., Franková, E., & Jarošová, E. (2009b).

Management osobního rozvoje. Praha: Management Press.

Bland, J. M., & Altman, D. G. (1997). Statistics notes: Cronbach's alpha. British Medical Journal, 314(2), 572.

Brandenburg, U., Petrova, D., Bugárová, M., Kunc, M., Stiburek, S., & Tůmová, P.

(2016). The Erasmus Impact Study: Regional analysis. Luxembourg, Publications Office of the European Union. doi: 10.2766/94905

Campbell, K. (2016). Short-term study abroad programmes: objectives and accomplishments. Journal of international Mobility, (1), 189-204.

Cígler, H. (2016). Jak na postojové škály: Tvorba položek a jejich zpracování.

Pedagogická fakulta MU. [cit. 6. 5. 2020]. Dostupné z:

https://is.muni.cz/www/hynek.cigler/pedf2016/pedf_skaly.pdf.

Coué, É. (1930). K vítězství nad sebou pomocí vědomé autosugesce. Praha: B.

Janda.

Covey, R. S. (2014). 7 návyků skutečně efektivních lidí: Zásady osobního rozvoje, které změní váš život. Praha: Management Press.

Covey, S. R., Merrill, A. R., & Merrill, R. R. (1995). First things first. New York:

Simon and Schuster.

Culpin, V., Millar, C., Peters, K., Kultalahti, S., & Viitala, R. (2015). Generation Y–

challenging clients for HRM?. Journal of Managerial Psychology, 30(1), 101-114.

Dům zahraniční spolupráce (2018a). Dopad programu Erasmus+ na jednotlivce.

(Zpráva z výzkumu). Praha: Median.s.r.o. [cit. 11. 5. 2020]. Dostupné z:

https://www.dzs.cz/file/7120/Erasmus_FG_zprava.pdf

85

Dům zahraniční spolupráce (2018b). Postoje veřejnosti ke studijním a praktickým stážím v zahraničí. (Zpráva z výzkumu). Praha: Median.s.r.o. [cit. 11. 5. 2020].

Dostupné z: https://www.dzs.cz/file/7223/Postoje_verejnosti_zprava.pdf Dwyer, M. M., & Peters, C. K. (2004). The benefits of study abroad. Transitions

abroad, 37(5), 56-58.

European Commision (2019). Erasmus+ Annual Report 2018. doi:10.2766/989852 European Commission (2013). Green Light For Erasmus+. European Commission

- Press Corner. [cit. 29. 3. 2020]. Dostupné z:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_13_1110

European Commission (2020). Who can take part?. Erasmus+. [cit. 29. 3. 2020].

Dostupné z: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about/who-can-take-part_en

Farrugia, C., Sanger, J. (2017). Gaining an employment edge: The impact of study abroad on 21st century skills & career prospects in the United States.

Washington, DC: IIE Center for Academic Mobility Research and Impact.

Dostupné z: https://educationabroad.wvu.edu/files/d/fbd30891-5f37-4309- a9b9-9bde74bd52bf/gaining-an-employment-edge-the-impact-of-study-abroad.pdf

Folwarczná, I. (2010). Rozvoj a vzdělávání manažerů. Praha: Grada Publishing a.s.

Gargulák K., Bárta O., Bird L., Brhlík I., Kudrnáčová M., Lisnerová K., … Tučková M., (2019). Po stopách absolventů mobilit v odborném vzdělávání: Národní zpráva za Českou republiku. Praha: Dům zahraniční spolupráce. Dostupné z:

https://www.dzs.cz/file/8285/DZS_vyzkumVET_publikace_A5_web_oprav a.pdf

Gregor, O. (1988). Zdravě žít, to je kumšt. Česká republika: Olympia.

Hendl, J. (2005). Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. Praha: Portál Hroník, F. (2007). Rozvoj a vzdělávání pracovníků. Praha: Grada Publishing a.s.

Cho, Y. (2014). Acculturation, psychological and school adjustment of early study-abroad adolescents in terms of stress coping strategy. Child Studies in

Asia-Pacific Contexts, 4(1), 13-25. Dostupné z:

86

https://www.researchgate.net/profile/Yoosue_Cho/publication/264192338 _Acculturation_Psychological_and_School_Adjustment_of_Early_Study-Abroad_Adolescents_in_Terms_of_Stress_Coping_Strategy/links/5566390 408aec22682ff18f5/Acculturation-Psychological-and-School-Adjustment-of-Early-Study-Abroad-Adolescents-in-Terms-of-Stress-Coping-Strategy.pdf

Jacobsen, E. (1929). Progressive relaxation. Chicago: University of Chicago Press Studie.

Jandourek, J. (2001). Sociologický slovník. Praha: Portál.

Koubek, J. (2007). Řízení lidských zdrojů: základy moderní personalistiky (4.

rozšířené a doplněné vydání). Praha: Management press.

Macan, T. H., Shahani, C., Dipboye, R. L., & Phillips, A. P. (1990). College students' time management: Correlations with academic performance and stress. Journal of educational psychology, 82(4), 760.

Melgosa, J. (1997). Zvládni svůj stres. (1. vydání). Praha: Advent. Orion.

Oddělení zahraničních styků (2019). Ohlédnutí za akademickým rokem 2018/19.

Oddělení zahraničních styků [cit. 6. 5. 2020]. Dostupné z:

https://www.vse.cz/aktuality/ohlednuti-za-akademickym-rokem-2018-19/

Oddělení zahraničních styků. (2018). Shrnutí akademického roku 2017/18.

Oddělení zahraničních styků [cit. 6. 5. 2020]. Dostupné z:

https://www.vse.cz/aktuality/shrnuti-akademickeho-roku-2017-18/

Oddělení zahraničních styků. (2019). O nás. Oddělení zahraničních styků [cit. 6. 5.

2020]. Dostupné z: https://ozs.vse.cz/ozs/o-nas/

Orahood, T., Kruze, L., & Pearson, D. E. (2004). The impact of study abroad on business students’ career goals. Frontiers: The Interdisciplinary Journal of Study Abroad, 10(1), 117-130.

Pešek, R., & Praško, J. (2016). Syndrom vyhoření: jak se prací a pomáháním druhým nezničit: pohledem kognitivně behaviorální terapie. Pasparta Publishing.

87

Peters, C. (2004). International Careers. Abroad View, 44-45. Dostupné z:

https://www.iesabroad.org/system/files/AV%20Careers%20%28Peters%29.

pdf

Preston, K. (2012). The impact of studying abroad on recent college graduates’

careers. Dostupné z:

https://www.iesabroad.org/system/files/resources/recentgraduatessurvey_

0.pdf

Selye, H. (1966). Život a stres. Bratislava: Obzor.

Shukla, S., & Kalia, S. (2011). Student exchange programs in indian b-schools: an analysis of the learning and outcomes for students. International Journal of Arts & Sciences, 4(11), 310.

Swick, K. J. (1987). Student Stress: A Classroom Management System (Analysis and Action Series). Washington, Natl Education Assn

Zpravodajský server ČVUT, (2019). Platová očekávání i reálné: Mzdy vysokoškoláků rostou. [cit. 14. 5. 2020]. Dostupné z:

https://aktualne.cvut.cz/zpravy-z-medii/20190319-platova-ocekavani-i-realne-mzdy-vysokoskolaku-rostou

88

Seznam grafů

Graf 1: Rozložení studentů na fakultách VŠE... 33

Graf 2:Rozložení respondentů podle pohlaví ... 40

Graf 3:Rozložení respondentů podle věku ... ..40

Graf 4: Rozložení respondentů podle fakult VŠE ... 41

Graf 5: Rozdělení respondentů dle absolvování studijního pobytu v zahraničí ... 42

Graf 6: Time management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 1 ... 43

Graf 7: Time management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 2 ... 44

Graf 8: Time management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 3 ... 45

Graf 9: Time management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 4 ... 45

Graf 10: Time management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 5 ... 46

Graf 11: Time management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 6 ... 47

Graf 12: Stres management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 1 ... 49

Graf 13: Stres management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 2 ... 50

Graf 14: Stres management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 3 ... 51

Graf 15: Stres management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 4 ... 52

Graf 16: Stres management - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 5 ... 52

Graf 17: Očekávaný obor zaměstnání po dokončení studií ... 56

Graf 18: Srovnání průměrného a očekávaného platu v oboru ... 57

Graf 19: Průměrné očekávané finanční ohodnocení ... 58

Graf 20: Délka pracovních zkušeností v oboru budoucího zaměstnání ... 60

Graf 21: Porovnání očekávaného nástupního platu a délky pracovních zkušeností ... 60

Graf 22: Kariérní očekávání - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 1 ...61

Graf 23: Kariérní očekávání - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 2 ... 62

Graf 24: Kariérní očekávání - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 3 ... 62

Graf 25: Kariérní očekávání - porovnání míry souhlasu s výrokem č. 4 ... 63

Graf 26: Vliv firemní kultury na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky ... 64

Graf 27 :Vliv finančního ohodnocení na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky ... 65

Graf 28: Vliv možnosti mít work-life balance na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky ... 65

Graf 29:Vliv možnosti rozvoje dovedností na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky 66 Graf 30: Vliv možnosti relokace na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky ... 67

Graf 31: Vliv možnosti práce v multikulturní skupině na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky... 67

Graf 32: Vliv možnosti cestování na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky ... 68

Graf 33: Vliv možnosti práce se zahraničními klienty na rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky... 69

Graf 34: Země, ve kterých respondenti absolvovali studijní pobyt ... 70

Graf 35: Rozvoj dovedností po studijním pobytu v zahraničí ... 71

Graf 36: Vliv studia v zahraničí na kariérní plány studentů ... 73

Graf 37: Další přínosy studijního pobytu v zahraničí ... 75

89

Seznam tabulek

Tabulka 1: Přehled počtu studentů VŠE ... 11

tabulka 2: Členské země programu Erasmus + v EU ... 11

tabulka 3: Členské země programu Erasmus + mimo EU ... 11

Tabulka 4: Matice Eisenhowerovy rozhodovací metody ... 15

Tabulka 5: Dovednosti dle Farrugia a Sangrea ... 26

Tabulka 6: Počty studentů na jednotlivých fakultách VŠE ... 33

Tabulka 7: Věk respondentů………...40

Tabulka 8: Rozložení respondentů podle fakult VŠE ... 41

Tabulka 9: Time management - Cronbachovo alfa ... 47

Tabulka 10: Time management - analýza rozptylu ... 48

Tabulka 11: Stres management - Cronbachovo alfa ... 53

Tabulka 12: Stres management - analýza rozptylu ... 53

Tabulka 13: Platová očekávání srovnána podle vybraných oborů ...77

Seznam obrázků

Obrázek 1: Cronbachovo alfa ... 37

90

Přílohy

Příloha 1

Dotazník Dobrý den,

v rámci mé diplomové práce zkoumám osobní a kariérní rozvoj studentů Vysoké školy ekonomické a chtěla bych Vás požádat o vyplnění dotazníku, jehož výstupy budou použity pouze pro účely zmíněného výzkumu. Dotazník je určen pro všechny stávající studenty VŠE, skládá ze tří částí, jejichž vyplnění zabere přibližně 10 minut a je zcela anonymní.

V případě jakýchkoli dotazů, nebo budete-li mít zájem o výsledky výzkumu, se na mě můžete obrátit na adrese xusto00@vse.cz.

Všem respondentům moc děkuji za vyplnění!

Krásný den, Olga Usťužina

I. ČÁST (Osobní rozvoj)

1. Time management

Uveďte prosím, do jaké míry souhlasíte s následujícími tvrzeními. (1= Silně souhlasím, 2 = Spíše souhlasím, 3= Nevím/Nemohu posoudit, 4= Spíše nesouhlasím, 5= Silně nesouhlasím)

a. Svůj čas si pečlivě plánuji.

b. Při plánování svého času umím dobře oddělovat důležité úkoly od nedůležitých.

c. Při nedostatku času umím rozlišit, který úkol je naléhavý, a který není.

d. Svojí vinou se do časové tísně dostávám zřídkakdy.

e. Umím dobře hospodařit se svým časem, a v případě potřeby delegovat některé činnosti na jiné osoby.

f. Na setkání chodím včas.

2. Stres management

Uveďte prosím, do jaké míry souhlasíte s následujícími tvrzeními. (1= Silně souhlasím, 2 = Spíše souhlasím, 3= Nevím/Nemohu posoudit, 4= Spíše nesouhlasím, 5= Silně nesouhlasím)

a. Poznám na sobě, že jsem ve stresu dříve, než to na mně zpozorují jiní.

b. Umím dohledat příčiny stresové situace, do které jsem se dostal/a.

c. Cvičím svou odolnost vůči stresu pomocí sportovních aktivit nebo relaxačních technik (jóga, autogenní trénink, aj.)

d. Při akutním stresu umím sám/a sebe uklidnit (např. s pomocí dýchání či jiné aktivity)

91

e. Ve stresové situaci umím překonat emoce a soustředit se na racionální řešení situace.

II. ČÁST (Kariérní očekávání)

1) V jakém oboru se chystáte po dokončení studií pracovat (či již pracujete) na plný úvazek?

 Finance

 Bankovnictví

 Účetnictví, daně

 Ekonomie

 Marketing

 IT

 Jiný: _____________

2) Jaký je dle Vašeho názoru průměrný nástupní plat na plný úvazek absolventa tohoto oboru v ČR? _________ CZK

3) Jaké finanční ohodnocení očekáváte v tomto oboru konkrétně Vy při nástupu do pracovního poměru na plný úvazek (orientační částka)? (Pokud už pracujete na plný úvazek, uveďte prosím orientační částku, kterou jste očekával/a před nástupem na plný úvazek)

___________ CZK

4) Pokud v tomto oboru již pracujete (plný či částečný úvazek), jak dlouho?

a. Více než 1 rok b. Méně než 1 rok c. Nepracuji

5) V jakém regionu se chystáte pracovat po dokončení studií?

______________

6) Do jaké míry souhlasíte s následujícími výroky? (1= Silně souhlasím, 2 = Spíše souhlasím, 3= Nevím/Nemohu posoudit, 4= Spíše nesouhlasím, 5= Silně nesouhlasím)

 Po dokončení studií odjedu pracovat do zahraničí.

 V budoucnu zvažuji rozvoj své kariéry v zahraničí.

 Možnost práce v mezinárodní společnosti, kde hlavním jazykem není čeština, vnímám pozitivně.

 Kulturní odlišnosti a diverzitu v týmu vnímám spíše jako výhodu, než jako komplikaci.

7) Jak silně ovlivní následující faktory Vaše rozhodnutí o přijetí pracovní nabídky? (1=

Silně ovlivní, 2= Spíše ovlivní, 3= Nevím/Nemohu posoudit, 4= Spíše neovlivní, 5=

Vůbec neovlivní)

92

 Firemní kultura

 Finanční ohodnocení

 Work-life balance (možnost vyvážení pracovního a osobního života)

 Práce nabízí možnost rozvíjet Vaše dovednosti, učit se novým věcem

 Možnost relokace na zahraniční pobočku

 Možnost mezinárodního cestování

 Multikulturní pracovní skupina

 Práce se zahraničními klienty

Absolvoval/a jste v rámci Vašeho vysokoškolského studia studijní pobyt v zahraničí?:

 ANO

 NE

III. ČÁST – Pouze pro ty, kteří studovali v zahraničí

1) V jaké zemi jste studijní pobyt absolvoval/a? _____________

2) Jak ovlivnilo studium v zahraničí Vaše kariérní plány? _______________

3) Zaznamenal/a jste u sebe sama po absolvování studia v zahraničí rozvoj v následujících oblastech? (Ohodnoťte, zda u sebe pozorujete rozvoj na škále od 1 – 5, kde: 1= výrazný rozvoj, 2= mírný rozvoj, 3= Nevím/Nemohu posoudit, 4= spíše nepozoruji rozvoj, 5=

vůbec nepozoruji rozvoj)

1. INTERKULTURNÍ DOVEDNOSTI (schopnost vnímat kulturní odlišnosti a porozumět jim)

2. ADAPTABILITA A FLEXIBILITA (schopnost přizpůsobit se měnícím se okolním podmínkám)

3. SEBEPOZNÁNÍ (sebereflexe, schopnost zhodnotit své silné a slabé stránky)

4. TOLERANCE NEJISTOTY, NEPŘEDVÍDATELNOSTI (schopnost fungovat v podmínkách nejistoty)

5. PRACOVNÍ ETIKA (zodpovědnost a efektivní pracovní návyky např.

dochvilnost, time management, chování v souladu s pracovní etikou, a další)

6. ZVÍDAVOST (otevřenost novým zkušenostem a ochota učit se) 7. SEBEVĚDOMÍ (schopnost rozhodovat se na základě vlastního

přesvědčení a věřit ve vlastní kompetence)

93

8. ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ (schopnost včasně rozpoznat problém, vyvodit správné a realistické závěry na základě dostupných informací, přesně posoudit příčinu a přijít s řešením)

9. JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI (schopnost komunikovat v mluvené i psané formě v jiném než mateřském jazyce)

10. AKADEMICKÉ ZNALOSTI

11. TECHNICKÉ/POČÍTAČOVÉ DOVEDNOSTI

12. INTERPERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI (schopnost mít pozitivní přístup a vycházet dobře s ostatními, zahrnují např. vnímavost, schopnost poslouchat a znalost etikety - pravidel společenského chování)

13. KOMUNIKACE (schopnost předat své myšlenky slovem či písmem a volit vhodnou formu komunikace, která odpovídá publiku)

14. TÝMOVÁ PRÁCE (schopnost spolupracovat v různorodém týmu v rámci týmové struktury a jednat a řešit konflikty)

15. LEADERSHIP (schopnost využít svých i cizích silných stránek k dosažení společného cíle, schopnost vést a rozvíjet, motivovat a organizovat ostatní, schopnost prioritizovat a delegovat práci) 4) Jaké jiné přínosy pro Vás měl studijní pobyt v zahraničí? _____________

Demografické údaje Jste:

 Žena

 Muž Věk: _______

Jste studentem fakulty:

 FFÚ

 FPH

 FIS

 FMV

 NF

 Jiné: _______

94

Příloha 2

Seznam dovedností dle Farrugia a Sanger (2017):