• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Zhodnocení efektivnosti RPA

5. Praktická část

5.3. Přehled automatizace v úseku financí

5.4.4. Zhodnocení efektivnosti RPA

V současné době je v produkci nasazeno ve finančních odděleních analyzované společnosti 42 dílčích robotů, kteří běží v rámci jedné licence bezobslužného robota. Bezobslužná licence RPA obsahuje robota, který dokáže zpracovávat procesy místo lidí 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Mezi dílčí roboty lze tedy rozdělit celkem 8 760 hodin pracovního času (viz tabulka 16). Pro každého dílčího robota je vyhrazeno různě veliké časové okno, ve kterém je spouštěn pro provedení procesu. Některé procesy jsou spouštěny každý den, některé pouze v rámci účetní závěrky či jiného časového úseku v rámci měsíce. V současné době je licence bezobslužného robota zaplněna z cca 55 %. Společnost tak má prostor pro tvorbu dalších dílčích robotů bez nutnosti dokupování další licence. Některé plánované procesy ale vyžadují delší nepřerušené časové okno, které ale v rámci stávající licence již není k dispozici, jelikož je rozvrh robota rozdělen do většího počtu dílčích robotů. Z tohoto důvodu finanční architekti uvažují o dokoupení nové licence.

Graf 21: Procentní rozložení 42 robotů dle oddělení

Zdroj: Vlastní zpracování

Mezi největší zadavatele finančních robotů dle počtu patří oddělení Treasury, Účetnictví a logistiky.

V rámci analýzy finančních aspektů a parametrů jednotlivých robotů se bohužel nepovedlo sepsat podrobné informace k 19 robotům z celkového počtu 42. Podrobná analýza efektivnosti je tak provedena pouze na počtu 23 dílčích robotů, ke kterým byly dostatečně zmapovány všechny detailní údaje potřebné pro zhodnocení.

Účetnictví 25%

Controlling 12%

HR -Cestovní náhrady 5%

Logistika 23%

Nákup 7%

Treasury 26%

Interní audit 2%

75 Tabulka 14: Ušetřené peníze za roční FTE v rámci 23 dílčích robotů

Oddělení ušetřené mzdové náklady v podobě hrubé mzdy zaměstnance včetně sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem, která je potenciálně uspořena v čase, který museli původně zaměstnanci vynaložit na manuální zpracování procesu. Uspořené hodiny v přepočtu na FTE (přepočtený počet zaměstnanců dle úvazku, z anligkcého „Full time emploeyees“) představují v celku za 23 dílčích robotů roční úsporu 4,38 FTE (viz tabulka 16 a řádek č. 16).

Pokud by se jednalo o jeden proces, mohla by společnost snížit počet zaměstnanců o toto číslo a reálně úspory promítnout. Jelikož se ale jedná pouze o dílčí procesy, které většinou vykonává pouze jeden zaměstnanec nepřichází propouštění v úvahu a každý robot tak ušetří dotyčnému zaměstnanci nejčastěji čas do 20 hodin za měsíc. Společnost i tak úsporou času těží, a to tak, že zaměstnanci mají více prostoru pro práci s větší přidanou hodnotnou např. v období měsíčních závěrek, které jsou velmi náročné na časové zpracování. Případně je uspořený čas zaměstnance ve společnosti naplňován novou agendou a nevzniká tak potřeba zaměstnávat nové pracovníky.

Přínosy některých robotů nelze však měřit pouze úsporou mzdových nákladů. Jedná se zejména o kontrolní roboty, kteří efektivně odchytávají chyby v procesech a to tam, kde žádná kontrola neprobíhala, nebo ne v takové míře jakou je schopný provést robot. Dílčí roboti tak šetří i oportunitní náklady, které by vznikly např. ztracenou přijatou fakturou jako bylo zmíněno v kapitole 5.4.3.1.

Podrobná analýza vyhodnocení úspory mzdových nákladů lze vidět v tabulce 15.

76 Tabulka 15: Evaluace 23 dílčích robotů ve finančních odděleních

1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14

77 Tvorba jednotlivých robotů byla rozdělena mezi finanční architekty, přičemž každý vývojář vedl komunikaci s vlastníkem procesu samostatně a v závěru dodal pouze finálního robota.

Parametry k jednotlivým procesům byly sice v nějaké podobě sbírány již před předáním k robotizaci, a to pro tabulku soupisu podnětů k automatizaci (viz tabulka 6), nebyly však dostatečně detailní pro celkovou evaluaci. Po roce od zahájení projektu RPA ve financích bylo pro společnost důležité provést vyhodnocení finanční efektivnosti robotů. Detailní informace byly sbírány prostřednictvím dotazníkového šetření směrovaného na jednotlivé vlastníky procesů. Dotazník vznikl ve spolupráci se zaměstnancem oddělení účetnictví, který zaštiťuje finanční evaluaci projektu. Jelikož dotazník a odpovědi obsahují i interní informace, nebude dotazník v diplomové práci zveřejněn. Výsledky dotazníku jsou zpracovány v tabulce 15.

Bohužel, jak bylo již zmíněno, dotazník vyplnilo pouze 23 respondentů z celkového počtu 42, kterým byla v roce 2020 nasazena automatizace.

V tabulce 15 jsou žlutě vyznačeny tři projekty, které byly detailně rozepsány jako příklady automatizovaných procesů v kapitole 5.4.3. V průběhu roku 2020 byly aktivity účetního zpracování cestovních náhrad formálně převedeny pod oddělení lidských zdrojů (dále HR z anglického Human Resources).

Tabulka 16: Atributy vyhodnocení efektivnosti RPA

Časový fond zaměstnance Hodnota Číslo řádku Výpočet

Ø Pracovní dny 252 d 1

Placená dovolená 25 d 2

Sick days 4 d 3

Čisté pracovní dny za rok 223 d 4 [1]-[2]-[3]

Pracovní hodiny za rok 1784 h 5 [4] *60

Mzdové atributy Hodnota Číslo řádku Výpočet

Ø Roční mzda CZK 5 1 000 000 Kč 6

Ø Měsíční mzda CZK 83 333 Kč 7 [6] /12

Ø Hodinová mzda CZK 561 Kč 8 [6] /[5]

Atributy licence bezobslužného robota Hodnota Číslo řádku Výpočet

EUR/CZK 26,1 9

Roční licence EUR 6 000 € 10

Roční licence CZK 156 600 Kč 11 [10] *[9]

Měsíčně přepočtená licence CZK 13 050 Kč 12 [11] /12

Licence v CZK přepočítaná na minuty 0,2979 Kč 13 [11] /365/24/60

Pracovní hodiny rok 8 760 h 14 365*24

5 Hrubá mzda včetně sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem

78

Celková evaluace Hodnota Číslo řádku Výpočet

Roční úspora CZK za FTE 4 207 407 Kč 15 Celkový součet ze sloupce [11] z tabulky č. 15

Roční úspora FTE 4,38 FTE 16 [15] / [6]

Počet evaluovaných procesů 23 17

Celkový počet procesů 42 18

Zdroj: Vlastní zpracování

V rámci evaluace projektu RPA ve finančním oddělení bylo přijato několik předpokladů.

Ačkoliv v jednotlivých odděleních pracují zaměstnanci s různou výší platu, vycházejí výpočty efektivnosti z roční průměrné mzdy 1 000 000 Kč. Do té je zahrnuta hrubá mzda zaměstnance včetně sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem, aby byly přesněji vyjádřeny osobní náklady na zaměstnance. Cena licence včetně vývojářských licencí týmu je stanovena na 6 000 € za rok. Do evaluace se nepromítají mzdové náklady vývojářů, jelikož nebylo možné spolehlivě změřit čas výroby konkrétních dílčích robotů, neboť vývojáři často pracují na více robotech současně. Výroba první dávky robotů také trvala déle z důvodu seznámení se s novou technologií. Z tohoto důvodu nelze vypočítat přesnou dobu návratnosti projektu RPA.

Všichni analyzovaní roboti byli vyvinuti v roce 2020, a to pěti zaměstnanci jednotky finanční architektury. Výše provedená analýza prokázala, že už jen poloviční počet robotů, co jsou v současné době nasazeni v provozu, dokáže ušetřit ročně 4,38 FTE, což je velkým úspěchem.

79

ZÁVĚR

Společnosti napříč odvětvími jsou ovlivněny digitální transformací technologií, které jim dávají možnost úspory nákladů, zvyšování efektivity a také zvyšování tržní hodnoty. Výjimkou není ani účetní profese či finanční oddělení v podnicích. Technologie umožňující rychlejší, přesnější a efektivnější účetnictví se velmi rychle vyvíjí a nabízí firmám různé možnosti, jak práci ve finančních odděleních optimalizovat.

Zpracování účetnictví se v rámci historického vývoje stalo předmětem moderních informačních systémů. Jelikož účetnictví a finanční procesy představují u většiny firem pouze podpůrné procesy, je zde zvýšený důraz na nákladovou efektivitu, jejíž optimalizování firmám umožní získat konkurenční výhodu. Kromě ERP systémů je proto snaha o implementaci digitálních technologií jako je např. převod zpracování účetnictví do cloud platformy pro lepší kolaboraci. Dále je snaha o co nejvyšší míru elektronizace přenosu účetních informací pomocí EDI či jiných přenosových prostředků. Obecně dochází k ústupu od formátů účetních dokladů, které představují nestrukturovanou formu dat, jako je např. papírová podoba. V současné době velká řada firem investuje do systémů OCR, a to i ve spojení s umělou inteligencí, na vytěžení dat z formátů takových dokumentů, které strojovou čitelnost neumožňují.

Zefektivňování finančních procesů lze provádět mimo technologických změn i pomocí realokace do oblastí s nižšími náklady neboli outsourcingem, kdy nejčastěji přesouvanými obory jsou právě finanční služby. Další možností úspory je automatizace.

Automatizace a robotizace je trendem posledních let velkého počtu společností a dle studií jsou finanční procesy na vrcholu žebříčku vhodných kandidátů pro automatizaci. Zaměstnanec finančního oddělení pracuje často na měsíční bází v rámci měsíčních závěrek a jeho práce je navíc vysoce standardizovaná a v rozmezí dopředu definovaných pravidel. Pracovní náplň často zahrnuje manuální úkony jako je přesun, úprava, kompletování a jiné zpracování dat, a to ve spojení s vícero kancelářskými aplikacemi. Náplň práce je dána i častou potřebou reportování a provádění kontrol pro zajištění bezchybnosti, kdy chyby často vznikají právě z důvodu velkého objemu prováděných manuálních transakcí. Automatizační technologie nevede jen ke snižování mzdových nákladů úsporou potřebných zaměstnanců, ale i k lepšímu a bezpečnějšímu řízení datové kvality.

80 Robotická procesní automatizace je jedním typem automatizace v podnicích. Předstupněm byly různé typy maker, které představovaly automatizaci práce v rámci jedné kancelářské aplikace. V rámci ERP systému SAP dochází k automatizaci např. prostřednictvím na míru naprogramovaných aplikací v jazyce ABAP. RPA se odlišuje tím, že se jedná o automatizaci celého procesu bez nutnosti zásahu konečného uživatele. V současné době dochází často ke spojení robotické procesní automatizace a jiné moderní technologie jako je OCR či umělá inteligence. Odlišný je i způsob nasazení technologie. Implementace nevyžaduje zásahy do existující IT architektury, jelikož robot funguje nad stávajícími aplikacemi a není potřeba hlubokých programátorských znalostí, neboť tvorba robota probíhá pomocí diagramů.

Praktická část analyzuje automatizaci a IT technologie ve finančním oddělení konkrétní společnosti. Finanční oddělení se nachází na vysoké úrovni optimalizace a využívá pro to všechny výše zmíněné moderní technologie včetně částečného outsourcingu účetní agendy.

V rámci automatizace procesu zpracování přijatých faktur nasadila společnost již v minulosti OCR včetně umělé inteligence. Se dvěma dodavatelskými společnostmi funguje i předávání účetních informací pomocí EDI a je implementován i dodavatelský portál. Hlavním podnikovým systémem společnosti je SAP, kdy u určitých procesů byla nasazena cloudová platforma. Automatizace dílčích účetních úkonů byla často prováděná pomocí naprogramovaných maker či nadstandardních aplikací v SAP. Makra nejčastěji slouží v analyzovaném finančním oddělení jako nástroj pro tvorbu podkladků k hromadnému zaúčtování v SAP či jako nástroj dalšího zpracování dat pro reporting a analýzy. Aplikace v SAP byly programovány nejčastěji z důvodu potřeby „workflow“ na schvalování a účtování položek či byly vyvíjeny nadstandardní reporty, které nebyly dodány v základním řešení.

Jedním z podnětů implementace robotické procesní automatizace v analyzovaném finančním oddělení byla spokojenost s touto technologií v ostatních odděleních firmy, kde byla již úspěšně nasazena. Tato skutečnost představovala pro finanční oddělení značnou výhodu, jelikož se mohlo v rámci svého projektu RPA připojit již na vybudovanou základnu UiPath automatizační technologie v rámci společnosti a neneslo tak výdaje na počáteční investici.

V rámci organizační struktury finančního oddělení se nachází i oddělení finanční architektury, jehož zaměstnanci se starají o implementaci IT technologií potřebných pro chod financí.

Impuls k implementaci RPA byl dán jak z prostředí finančních expertů, kteří byli inspirovaní RPA na různých finančních konferencích, tak i IT specialistů. Dalším důvodem projektu RPA byl

81 i přechod části účetního systému pod systém německý po akvizici mateřskou společností.

Firma kvůli tomu přišla o možnosti úprav a programování aplikací v SAP. Cílem projektu RPA tak byla automatizace dílčích aktivit a úspora času zaměstnanců v řádu jednotek hodin a autonomie nad centrální automatizací SAP, která by byla neefektivní a drahá.

Projekt robotické procesní automatizace se v analyzované společnosti zaměřil na finanční oddělení: účetnictví, logistiky, treasury, controllingu, nákupu, HR – cestovních náhrad.

Samotní zaměstnanci oddělení vidí v RPA velký potenciál, a proto poskytují návrhy procesů, které by byly vhodné pro automatizaci. Společnost tyto návrhy postupně upřednostňuje s ohledem na možné úspory a vlastnosti procesu, zdali je například opakující se, založený na pravidlech, míry chybovosti či počtu vykonávaných transakcí apod. Počátkem tvorby finančních robotů byl rok 2020 v rámci kterého dokázali vývojáři oddělení finanční architektury vyvinout 42 robotů, kteří byli úspěšně nasazeni do produkce.

V rámci praktické části byly detailně rozebrány tři konkrétní případy procesů, které byly optimalizovány pomocí robotické procesní automatizace. Praktická ukázka byla ukázána na procesu kontroly úplnosti přijatých faktur, procesu sestavování reportu služebních cest či procesu kontroly zůstatku na účtech pokladního systému prodejen a pokladního účtu hlavní knihy v SAP.

V závěrečném zhodnocení byla analyzovaná celková efektivita projektu RPA ve finančním oddělení. Z celkového počtu 42 nasazených robotů patří nejvíce robotů oddělení účetnictví, treasury a oddělení logistiky. Pro detailní analýzu byly kompletovány informace pouze k 23 robotům. Bez možnosti úplného vyhodnocení byly však výsledky velmi uspokojivé. Nejvíce mzdových nákladů představující peněžní úsporu času na zpracování procesu zaměstnancem, těží díky robotům oddělení logistiky, a to v částce 1,67 mil. Kč ročně. Oddělení účetnictví je na třetím místě s úsporou částky 896 tis. Kč ročně. Celkově tak finanční oddělení implementací 23 dílčích robotů na finanční procesy potenciálně ušetří 4,2 mil Kč ročně představující v přepočtu 4,3 ročního FTE. Menší roboti vykazují časovou úsporu zaměstnance do 10 hodin měsíčně, větší roboti se pohybují i přes 50 hodin měsíčně. Zaměstnanci mají díky automatizaci více prostoru pro práci s vyšší přidanou hodnotou či mají prostor pro rozšíření agendy v rámci růstu společnosti. Navíc díky RPA získalo finanční oddělení znovu nástroj, jak automatizovat finanční úkony po ztrátě možnosti programování účetních aplikací v SAP při přechodu do centrálního systému mateřské společnosti.

82

SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY

ELEKTRONICKÉ ZDROJE

ADLITTLE (2015): Executive Roundtable: Shared Services [Online] Arthur D. Little. [cit. 12.12.2020].

Dostupné z: https://www.adlittle.com/sites/default/files/viewpoints/24_07_2015_Arthur_D_Little_

Roundtable_Shared_Services_Summary.pdf

ANDERSEN Andersen (2016): Blockchain Technology A game-changer in accounting?. [Online]. Deloitte

Deutschland. [cit. 13.11.2020]. Dostupné z:

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/de/Documents/Innovation/Blockchain_A%20gam e-changer%20in%20accounting.pdf

BAVLÍNOVÁ Alean (2003): Makroinstrukce. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy [Online]. Národní knihovna ČR, 2003. [cit. 25.12.2020]. Dostupné z:

https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000000204&local_base=KTD

BHAVANI Kommana (2017): Blockchain: Moving Beyond Bitcoin [Online]. Msg global. [cit. 28.09.2020].

Dostupné z: https://www.msg-global.com/blog-item/blockchain-moving-beyond-bitcoin

BLUEPRISM (2017): Virtual workers enable Milaha to quickly process hundreds of invoices each day.

[Online]. BluePrism. [cit. 16.1.2021]. Dostupné z: https://www.blueprism.com/uploads/

resources/case-studies/BluePrism-UseCase-Milha_final.pdf

BREJČÁK Peter (2020): Digitalizace vše zjednoduší, ale účetní nevymřou. Do pěti let chceme vyrůst na miliardu korun, říká Jana Jáčová z UOL [Online] Czechcrunch. [cit. 12.12.2020]. Dostupné z:

https://www.czechcrunch.cz/2020/10/digitalizace-vse-zjednodusi-ale-ucetni-nevymrou-do-peti-let-chceme-vyrust-na-miliardu-korun-rika-jana-jacova-z-uol/

CAPGEMINI (2013): Accelerate Your Transformation: Social, Mobile, and Analytics in the Cloud [Online].

Capgemini conuslting. [cit. 22.10.2020]. Dostupné z: https://www.capgemini.com/wp-content/uploads/2017/07/cc_accelerate_your_transformation.pdf

CAPGEMINI (2016): Robotic Process Automation - Robots conquer business processes in back offices

[Online]. Capgemini conuslting. [cit. 21.12.2020]. Dostupné z:

https://www.capgemini.com/consulting-de/wp-content/uploads/sites/32/2017/08/robotic-process-automation-study.pdf

CGMA (2018): The changing shape of the finance function. [Online]. Chartered Global Managemetn Acountant. [cit. 17.1.2021]. Dostupné z: https://www.cgma.org/content/dam/cgma/

resources/reports/downloadabledocuments/changing-shape-finance-cgma.pdf

ČIHÁKOVÁ Zuzana, TURKOVÁ Miloslava (2015): Jak skutečně fakturovat elektronicky. [Online]. [cit.

06.11.2020]. SystemOnline. Dostupné z: https://www.editel.cz/wp_contents/

uploads//2015/11/151106_it_systems_jak_skutecne_fakturovat_elektronicky.pdf

ČSÚ (2019): Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru. [Online].

[cit. 06.11.2020]. ČSÚ, Praha. Dostupné z: http://invenio.nusl.cz/

record/394321/files/nusl-394321_1.pdf

DEANE Michael (2020): The Impacts of Blockchain on the Accounting Industry. [Online]. [cit.

13.11.2020]. Dostupné z: https://theblockchainland.com/2020/01/30/impacts-blockchain-accounting-industry/

DELLOITE (2018): Blockchain: A technical primer [Online]. Delloite. [cit. 28.09.2020]. Dostupné z:

https://www2.deloitte.com/content/dam/insights/us/articles/4436_Blockchain-primer/DI_Blockchain_Primer.pdf

83 DELOITTE (2011): Shared Services Handbook: Hit the road [Online] Deloitte. [cit. 12.12.2020]. Dostupné z: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/dk/Documents/finance/SSC-Handbook-%20Hit-the-Road.pdf

DELOITTE (2018): Internal Controls Over Financial Reporting Considerations for Developing and Implementing Bots [Online]. Deloitte [cit. 26.12.2020]. Dostupné z:

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/audit/ASC/us-aers-robotic-process- automation-internal-controls-over-financial-reporting-considerations-for-developing-and-implementing-bots-september2018.pdf

DELOITTE (2019a): Global Shared Services Survey Report Executive Summary. [Online]. Deloitte. [cit.

18.11.2020]. Dostupné z: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/process-and-operations/2019-global-shared-services-survey-results.pdf

DELOITTE (2019b): Shared Services Trend Workshop. [Online]. Deloitte. [cit. 12.12.2020]. Dostupné z:

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/sg/Documents/finance/sea-fas-sea-cfo-vision-2017-workshop-4-shared-services-trends.pdf

EDIZONE (2016): Stručný úvod do světa EDI [Online]. [cit. 06.11.2020]. Dostupné z:

https://www.edizone.cz/elektronicka-vymena-dat/co-je-edi/strucny-uvod-do-sveta-edi/

EK (2010): Využívání výhod elektronické fakturace v Evropě. [Online]. [cit. 05.11.2020]. MfČR, Praha.

Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:52010DC0712

&from=CS

EUROSTAT (2020): Cloud computing services. [Online]. Eurostat. [cit. 10.11.2020]. Dostupné z:

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

FERSHT Phil, SLABY James R. (2012): Robotic automation emerges as a threat to traditional low-cost outsourcing [Online]. HfS [cit. 25.12.2020]. Dostupné z: https://www.horsesforsources.com/wp-content/uploads/2016/06/RS-1210_Robotic-automation-emerges-as-a-threat-060516.pdf

FUČÍK a partneři. (2017): Outsourcing účetnictví a mezd – kdy a proč. [Online]. Grant Thornton Czech Republic. [cit. 18.11.2020]. Dostupné z: https://www.fucik.cz/publikace/outsourcing-ucetnictvi-a-mezd-kdy-a-proc/

G2 (2020): Best ERP Systems. [Online]. Oracle. [cit. 03.11.2020]. Dostupné z:

https://www.g2.com/categories/erp-systems

GAVIRO Maria (2018): How Netflix uses AI and Data to conquer the world [Online]. Linkedin. [cit.

19.10.2020]. Dostupné z: https://www.linkedin.com/pulse/how-netflix-uses-ai-data-conquer-world-mario-gavira/

GFŘ (2014): Informace GFŘ k pravidlům fakturace ve vztahu k implementaci Směrnice EU/45/2010 do zákona o DPH. [Online]. [cit. 05.11.2020]. GFŘ, Praha. Dostupné z:

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2017/e-faktura-umoznuje-snizit-administrativn-29860

GOOGLE Trends (2020): Robotic process automation. [Online]. Google. [cit. 20.12.2020]. Dostupné z:

https://trends.google.com/trends/explore?date=all&q=robotic%20process%20automation

GRACEY Julia (2019): Traditional OCR vs. ai: the champion of invoices [Online]. ROSSUM [cit.

14.11.2020]. Dostupné z: https://rossum.ai/blog/traditional-ocr-vs-ai-the-champion-of-invoices/

GRILLOVÁ Olga, MUŽÍK Tomáš (2017): RPA: stanou se roboti našimi virtuálními spolupracovníky?

[Online]. Časopis bankovnictví. [cit. 25.12.2020]. Dostupné z:

https://issuu.com/eyceskarepublika/docs/20170421_bankovnictv___rpa_tmuzik_o

84

GRIT (2016): ISDOC. [Online]. GRitT. [cit. 08.11.2020]. Dostupné z:

https://www.grit.eu/cs/aktuality/slovnicek-pojmu/isdoc/

HARVEY Nash, KPMG (2019a): CIO Survey 2019. [Online]. KPMG. [cit. 25.09.2020]. Dostupné z:

https://advisory.kpmg.us/content/dam/advisory/en/pdfs/2019/cio-survey-harvey-nash-2019-full-report.pdf

HARVEY Nash, KPMG (2019b): CIO Survey 2019 - Charts. [Online]. KPMG. [cit. 25.09.2020].

Dostupné z: https://www.hnkpmgciosurvey.com/charts/home.php#DBPTT

HAVEL František (2015): Cloud computing (IaaS, PaaS, SaaS) a jak ho uchopit? [Online]. Mojeservery.

[cit. 28.09.2020]. Dostupné z: https://havel.mojeservery.cz/cloud-computing-iaas-paas-saas-a-jak-ho-uchopit/

HELIOS (2018): Historie podnikových informačních systémů I: na začátku byl papír. [Online]. Asseco Solutions. [cit. 27.10.2020]. Dostupné z: https://blog.helios.eu/cz/clanky/historie-podnikovych-informacnich-systemu-i-na-zacatku-byl-p/

CHROMEC Aleš (2013): Vlastní účetní vs. outsourcing. [Online]. Profi-kancelář Praha s.r.o. [cit.

18.11.2020]. Dostupné z: https://www.jak-zalozit-sro-a-podnikat.cz/clanky/vlastni-ucetni-vs-outsourcing/

INURTURE (2016): The evolution of finance function. [Online]. iNurture. [cit. 28.09.2020]. Dostupné z:

https://inurture.co.in/blogs/the-evolution-of-finance-function/

IT C. S. (2020): What are the limitations of RPA? [Online]. IT Central Station. [cit. 21.12.2020]. Dostupné z: https://www.itcentralstation.com/questions/what-are-the-limitations-of-rpa

JAHODA Richard (2016): Blockchain a účetnictví. [Online]. Grinex Czech Republic. [cit. 13.11.2020].

Dostupné z: https://grinex.cz/cs/blog/2017/06/29/blockchain-a-ucetnictvi/

JANASOVÁ Barbora a ŠINDELÁŘ Michal (2015): The Specifics of Accounting and Audit of the Shared Service Centers. [Online]. VŠE, KFÚA. [cit. 18.11.2020]. Dostupné z:

KDP (2016a): QR Faktura. [Online]. [cit. 06.11.2020]. Dostupné z: https://www.kdpcr.cz/informace/qr-faktura#menu1

KDP (2016b): Integrace s QR Platbou. [Online]. [cit. 06.11.2020]. Dostupné z: https://qr-faktura.cz/popis-formatu/integrace-s-qr-platbou

KHANOM Tahmina (2017): Cloud Accounting: A Theoretical Overview. [Online]. Journal of Business and Management. [cit. 10.11.2020]. Dostupné z: http://www.iosrjournals.org/iosr-jbm/papers/Vol19-issue6/Version-5/D1906053138.pdf

KONICA MINOLTA (2020): Převeďte data z papíru do systému jedním kliknutím [Online]. Konica Minolta. [cit. 08.11.2020]. Dostupné z: https://www.konicaminolta.cz/cs-cz/ik/digit

85 KPMG (2017): Digitalisation in Accounting: Study of the Status Quo in German Companies. [Online]

KPMG. [cit. 22.11.2020]. Dostupné z: https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/de/pdf/

Themen/2017/digitalisation-in-accounting-en-2017-KPMG.pdf

KPMG Nigeria (2017): Leading through digital. [Online]. KPMG. [cit. 27.09.2020]. Dostupné z:

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/ng/pdf/advisory/ng-leading-through-digital.pdf LACITY Mary, WILLCOCKS Leslie (2015): Robotic Process Automation: The Next Transformation Lever for Shared Services [Online]. The Outsourcing Unit Working Research Paper Series. Paper 15/07 [cit. 26.12.2020]. Dostupné z:

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/fleming.events-webfiles/redactor/SmV3wRUSKoK1NHJ1ZF2ggoj5PvicU1V5NxPtZFiZ.pdf?fbclid=IwAR39hwRQ2Uw_5zbJ QZhcSSZzLt-NGYY9iVsXh2CAB9A8ntD72dhpZdfU6V0

LEVVEL RESEARCH (2018): Interoperability for Automating Accounts Payable. [Online]. [cit.

05.11.2020]. Levvel. Dostupné z: https://www.levvel.io/resource-library/interoperability-for-automating-accounts-payable

MATT C., HESS T. a BENLIAN A. (2015): Digital Transformation Strategies. Business and Information Systems Engineering, 57(5), 339–343. [Online]. Springer, [cit. 25.09.2020]. Dostupné z:

https://link.springer.com/article/10.1007/s12599-015-0401-5

MCKINSEY GLOBAL INSTITUTE (2017a): A future that works: automation, employment, and productivity

MCKINSEY GLOBAL INSTITUTE (2017a): A future that works: automation, employment, and productivity