• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Bankový controlling a jeho špecifiká

Vo svete sa súčasne presadzujú vývojové trendy, ktoré významne ovplyvňujú správanie sa bánk na trhu. Ide predovšetkým o stratégie ich ďalšieho napredovania a rozvoja pod vplyvom prudkého vývoja spôsobeného jednak:

- hypotekárnou a hospodárskou krízou, ktorá prišla z USA, - dlhovou krízou pochádzajúcou z niektorých krajín Eurozóny.

Tento vplyv sa odráţa hlavne pri zmenách organizácie banky, jej prístupov ku klientom, zavádzaní nových produktov a sluţieb na trh, ktoré sú zaloţené na vyuţívaní moderných technológii. Preto pri definovaní pojmu bankový controlling je potrebné mať na vedomí

29

špecifické postavenie komerčných bánk ako podnikateľského subjektu (Klimiková et al.

2012, s. 43-44).

Medzi špecifické vývojové trendy, ktoré ovplyvňujú podnikanie komerčných bánk patria:

1. Znižovanie nákladov – banky sú zamerané na zniţovanie nákladov s cieľom zachovať ziskové rozpätie, pomocou prepočítavania efektívnosti jednotlivých produktov a sluţieb, pobočiek a zamestnancov.

2. Zmena prístupu ku klientom – predovšetkým dochádzka k zmene pri samotnom prístupe ku klientovi. Mení sa spôsob distribúcie bankových produktov a sluţieb, kde klienti majú k dispozícií väčšie mnoţstvo informácií o ich vyuţití.

3. Postupná globalizácia bankového podnikania – spôsobuje rast nákladov v dôsledku inovácií a implementácií informačných systémov. Zároveň spôsobuje rast rizika bankových obchodov (Medveď et al. 2013, s. 372-373).

4. Diverzifikácia príjmov – k nej najčastejšie dochádza pri poskytovaní produktov a sluţieb.

5. Fúzie a akvizície – vďaka ním vznikajú stabilnejšie a väčšie bankové skupiny.

6. Konsolidácia – spôsobuje zniţovanie počtu zamestnancov, pobočiek a počet bánk.

7. Banková regulácia – ovplyvňuje správanie sa bánk na trhu, kde dochádza k sprísňovaniu pravidiel bankového podnikania. Zároveň sa v komerčných bankách zvyšuje nárok na výšku bankového kapitálu miery likvidity.

8. Zvyšovanie hodnoty pre akcionárov – tvorí súhrn tendencií v bankovom sektore a súhrn potreby kvalitného systému riadenia v banke.

9. Sociálne zmeny – sú reprezentované predovšetkým zmenami modelov sociálneho zabezpečenia v súvislosti s demografickým vývojom populácie (Klimiková et al, 2012, s. 44-45).

„Bankový controlling je procesom stanovenia a realizácie bankových cieľov formou riadenia plánovacieho a kontrolného cyklu a poskytovanie informácií potrebných k dosiahnutiu týchto cieľov. Je formou bankového riadenia na báze všetkých dostupných informácií z oblasti účtovníctva, kalkulácií, ekonomických analýz a internej kontroly (Kašparovská et al. 2006, s. 174).

Špecifiká bankového controllingu môţeme hrnúť do troch základných úloh, ktoré má bankový controlling vykonávať

30

a. Koordinácia cieľov rentability a istoty – ide o modelovanie oblasti riadenia banky.

Táto úloha sa prechádza úkonmi, ktoré realizuje controllingové oddelenie počas celého sledovaného obdobia.

b. Vytvorenie výnosovo orientovanej infraštruktúry – ktorá je prispôsobená sledovaniu výnosov podľa jednotlivých nákladových (výnosových) centier.

c. Dôsledné dodržiavanie uzavretého controllingového cyklu – je potrebné dodrţiavať a uplatňovať od začiatku procesu vo fáze plánovania a zostavenia rozpočtu (Klimiková et al. 2012, s. 46).

2 VYBRANÁ METÓDA BANKOVÉHO CONTROLLING

Realizácia strategického rozvoja banky je jedným z predpokladov udrţania sa na trhu a jej preţitia. Významom stratégie je vypracovanie systému riadenia cieľov, určenie postupov a kritérií, ktorými si banka zabezpečí konkurenčnú schopnosť na trhu. Z toho nám vyplýva, ţe controlling má „banku pod kontrolou“, kde predstavuje ustavičné porovnávanie cieľov a plánov banky a ustavičnú podporu riadenia banky (Foltínová et al.

2011, s. 13-14).

Prístup, ktorý vychádza z ekonomickej podstaty definuje komerčnú banku ako „špecifický podnikateľský subjekt, zameraný na dosahovanie zisku pri zohľadnení primeraného rizika podnikania v oblasti bankovníctva. Má celý rad špecifických rysov a osobitostí, ktoré sa prejavujú v jej postavení a celkovom význame, ktorý má v ekonomike“ (Beňová et al.

2007, s. 235-236).

Legislatívny prístup podľa § 2 zákona č. 483/2001 Z.z. o bankách definuje komerčnú banku ako právnickú osobu so sídlom na území Slovenskej republiky zaloţenú ak akciovú spoločnosť, ktorá prijíma vklady a poskytuje úvery, a ktorá má na výkon činnosti udelené bankové povolenie. O udelení bankového povolenia rozhoduje Národná banka Slovenska.

K základným funkciám komerčnej banky patrí:

- Sprostredkovanie platobného styku, prijímanie vkladov a poskytovanie úverov.

- Funkcia finančného sprostredkovateľa, emisia bezhotovostných peňazí (Medveď et al. 2013, s. 100).

Podľa D. Tkáčovej (2009) musí komerčná banka pri svojej podnikateľskej činnosti riadiť svoje riziká, vykonávať obchody a postupovať obozretne (Tkáčová et al. 2009, s. 134).

31

Do roku 1990 sa v podmienkach slovenskej ekonomiky nedá hovoriť o klasickom bankovom sektore, nakoľko tu pôsobila jediná „monobanka“ - Štátna banka Československá). Následne vznikom centrálnej banky a samotným rozdelením

„monobanky“ na komerčné banky (viď obrázok 12) môţeme hovoriť o štandardnej dvojstupňovej bankovej sústave zaloţenej na trhovom princípe (Belás et al. 2007, s. 12).

Obrázok 12 Dvojstupňový bankový systém

Zdroj: Belás, 2008, s. 13.

Dvojstupňový bankový systém má veľký význam pre kvalitné fungovanie bankového systému v ekonomike. V krajinách s trhovou ekonomikou predstavuje dvojstupňový bankový systém predstavuje štandardnú formu existencie bankových systémov. Vo všeobecnosti platí, ţe základom dobrého fungovania ekonomiky je zdravý a výkonný bankový systém (Beňová et al. 2007, s. 235).

Podľa J. Belása (2008) zmysel dvojstupňového bankového sektora je nutné študovať v týchto spojeniach:

a. Systém stimuluje rozvoj finančného trhu a zabezpečuje stabilitu komerčných bánk, b. systém poskytuje kvalitnejšie finančné sluţby a podporuje efektívne vyuţívanie

peňaţných prostriedkov,

c. systém zabezpečuje vnútornú a vonkajšiu stabilitu meny,

d. systém zniţuje transakčné náklady pri realizácií dopytu a ponuky kapitálu (Belás, 2008, s. 24).

Vývoj bankového systému bol pre celý bankový sektor, ale aj naše komerčné banky pôvodom určitých hendikepov. V období keď u nás komerčné banky postupne vznikali, začali pomaly rásť a skvalitňovať svoju činnosť, vyspelé komerčné banky mali tento proces dávno za sebou. Svetové banky zavádzali rôzne nástroje z oblasti finančného riadenia za účelom zvyšovania svojej „ziskovosti so sekundárnym efektom zvyšovania

Centrálna banka Komerčná banka 1

Komerčná banka 3

Komerčná banka 4 Komerčná banka 2

32

konkurencieschopnosti a podielu na trhu, ako aj zniţovanie rizika vykonávaných obchodov. Po období rozvoja komerčných bánk, zameranom predovšetkým na získavanie trhového podielu, nastáva u nás etapa zamerania sa na samotnú kvalitu riadenia. Je potrebné poznamenať, ţe súčasné obdobie prináša do stratégie bánk predovšetkým nástroje zamerané na udrţiavanie trhových podielov a na vytváranie zdravého portfólia poskytnutých úverov, nakúpených cenných papierov, prípadne iných aktívnych produktov, ktoré komerčné banky poskytujú svojim klientom. Jedným z mnohých nástrojov, ktoré sú aktuálne na dosiahnutie lepších výsledkov komerčných bánk je controlling“ (Klimiková et al. 2012, s. 19-20).