• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2.2 Predmet riadenia v bankovom controllingu

2.2.1 Rentabilita

„Rentabilita komerčnej banky vyjadruje ako efektívne sú zhodnocované prostriedky akcionárov a vkladateľov (vloţený vlastný a cudzí kapitál). Ukazovatele rentability vypovedajú o výslednom efekte (ziskovosti) vloţených peňazí pri uskutočňovaní komerčných aktivít banky. Rentabilita sa v bankovej praxi meria pomerovými finančnými ukazovateľmi. Tieto ukazovatele dokáţu presnejšie a objektívnejšie informovať o celkovej výkonnosti banky, sú zdrojom vzácnych informácií pre akcionárov banky, manaţment a odbornú verejnosť“ (Tkáčová et al. 2009, s. 142).

Podľa J. Belása et al. (2007) rentabilita „predstavuje také hospodárenie komerčnej banky, pri ktorom banka dosahuje zisk. Rentabilita vo všeobecnosti vyjadruje pomer medzi ziskom a hodnotovou veličinou (aktíva, vlastný kapitál, trţby a podobne). Zisk umoţňuje zvýšenú tvorbu vlastného kapitálu, uspokojuje potreby akcionárov, je zdrojom vyšších

Oblasti riadenia v bankovom controllingu

39

príjmov zamestnancov a manaţérov banky, je podstatou, cieľom a zmyslom bankového podnikania“ (Belás et al. 2007, s. 70).

Pri systematickom riadení rentability je potrebnou podmienkou znalosť štruktúry hospodárskeho výsledku banky. Čím podrobnejšie je rozloţený hospodársky výsledok na jednotlivé časti, tým cielenejšie môţe manaţment banky prijímať príslušné opatrenia na základe odporúčaní controllingu (Klimiková et al. 2012, s. 55).

Podľa J. Medveďa (2013) sa za hlavné ukazovatele rentability povaţujú rentabilita aktív (ROA) a rentabilita vlastného kapitálu (ROE) (Medveď et al. 2013, s. 120).

1. Rentabilita aktív (ROA – return on assets) – „vypočítame ako podiel čistého zisku na celkových aktívach banky“ (Belás, Demjan, 2009. s. 57):

Vzorec 1

čistý zisk po zdanení ROA =

celkové priemerné aktíva

Zdroj: Beňová et al. 2007, s. 245.

„Čistý zisk po zdanení získame z finančných výkazov a hodnotu priemerných aktív vypočítame ako aritmetický priemer hodnoty aktív na začiatku a na konci sledovaného účtovného obdobia, čiţe“ (Klimiková et al. 2012, s. 70):

Vzorec 2

Hodnota aktív k 01.01. hodnota aktív k 31.12.

Priemerné aktíva

2

Zdroj: Klimiková et al. 2012, s. 70.

- Ukazovateľ ROA hodnotí kvalitu manaţmentu banky prostredníctvom hodnotenia výnosnosti bilancie banky.

- Ukazovateľ ROA „vyjadruje podiel čistého zisku na celkových aktívach spoločnosti a môţeme ho ekonomicky interpretovať nasledovne: 1 euro aktív komerčnej banky prináša x centov čistého zisku.

- Môţe slúţiť na porovnanie bánk v medzinárodnom meradle (viď tabuľka 3). Za medzinárodný štandard, ktorý znázorňuje tabuľka 1 sa povaţuje hodnota 1,00%“

(Belás, Demjan, 2009, s. 57).

40 Tabuľka 3 Referenčné hodnoty úrovne ROA

Hodnoty ROA v % Návratnosť aktív

2. Rentabilita vlastného kapitálu (ROE – return on equity capital) – „vypočítame ako podiel čistého zisku na vlastnom kapitály banky a je osobitne významný pre akcionárov banky“ (Tkáčová et al. 2009, s. 142):

Vzorec 3 menovateľa vypočítame ako aritmetický priemer hodnoty kapitálu, ktorý okrem poloţky základné imanie zahŕňa aj áţiové fondy, zákonný rezervný fond, ostatné rezervy, zisk minulých rokov ako aj zisk beţného obdobia, tzn. ide o hodnotu vlastného imania komerčnej banky. Priemernú hodnotu vlastného imania vypočítame nasledovne“

(Klimiková et al. 2012, s. 70):

Vzorec 4

Hodnota k 01.01 hodnota k 31.12.

Priemerná hodnota vlastného imania

2 Zdroj: Klimiková et al. 2012, s. 70.

- „Ukazovateľ ROE má v sebe zabudovaný špekulačný faktor, čo znamená, ţe banka môţe zvýšiť jeho hodnotu zvýšením svojej zadlţenosti (pouţíva rovnaký vlastný kapitál na krytie väčšieho objemu aktív).

- Ukazovateľ slúţi na porovnávanie finančnej výkonnosti komerčných bánk v danom bankovom sektore.

- Vypočítava sa na základe údajov finančného účtovníctva a je verejne dostupným údajom“ (Belás, Demjan, 2009, s. 57-58).

41

Sledovanie samotného ukazovateľa ROA, respektíve ukazovateľa ROE nemá dostatočnú vypovedaciu schopnosť pri hodnotení výsledkov. Pri samotnom posudzovaní uvedených ukazovateľov môţe dôjsť ku ich skreslenej interpretácií a následnej reakcii manaţmentu banky. Prvým rizikom je sledovanie len samostatného ukazovateľa, napr. ukazovateľ ROE, ktorý sám o sebe nedokáţe odhaliť situáciu, keď má banka na „pokrytie svojich rizík relatívne malý kapitál pri vyhovujúcich hodnotách ROE. Regulačné orgány preto zavádzajú povinnosť zlepšovať hodnotu ukazovateľa ROE spolu s posilňovaním kapitálového vybavenia komerčnej bank, čo je vyjadrené v opatrení NBS o primeranosti vlastných zdrojov komerčnej banky“ (Klimiková et al, 2012, s. 71).

Vzťah ROA a ROE:

„Pri analýze rentability je potrebné sledovať obidva ukazovatele súčasne a zvaţovať ROE i ROA najmä z pohľadu vystavenia sa špekulačnému riziku. Všeobecne platí, ţe pokiaľ vysoká hodnota ROA nie je podloţená zároveň vysokou hodnotu ROE, nevypovedá nič o dobrej výkonnosti banky. Nutnou podmienkou riadenia ziskovosti banky je dokonalé porozumenie vzťahom medzi kľúčovými ukazovateľmi. Preto je potrebné detailne analyzovať ukazovatele ROA a ROE a urobiť tzv. dekompozíciu zisku“ (Medveď et al.

2013, s. 122).

M. Klimiková (2012) vo svojej odbornej literatúre uvádza ukazovatele ROA a ROE a dáva do vzájomného vzťahu podiel vlastného kapitálu a celkových aktív (Klimiková et al.

2012, s. 71).

Vzorec 5

vlastný kapitál

ROA = × ROE

celkové aktíva Zdroj: Klimiková et al. 2012, s. 77.

Resp.

Vzorec 6

celkové aktíva

ROE = × ROA

vlastný kapitál Zdroj: Medveď et al. 2013, s. 122.

42

Vymedzením postupov pre výpočet ukazovateľov ROA a ROE je zreteľné, ţe tieto dva ukazovatele spolu úzko súvisia. „Po matematických úpravách môţeme vyjadriť ROE pomocou ROA a finančnej páky nasledovne, kde: LM – finančná páka predstavuje pomer aktív ku vlastnému kapitálu (LM)” (Belás, Demjan, 2009, s. 58):

Rovnica 1

ROE = zisk / kapitál = zisk / aktíva × aktíva / kapitál = ROA × LM Zdroj: Belás, Demjan, 2009, s. 58.

Hlavné závery k vzťahu ukazovateľov ROA a ROE:

a. „Výška ROE závisí od veľkosti ROA a finančnej páky. Ak chce banka dosiahnuť rovnaké ROE pri poklese ROA znamená to potrebu zvýšiť prepojenie cudzieho kapitálu pri nezmenenej výške vlastného kapitálu (zvýšiť finančnú páku), v tej situácií banka vlastne dosahuje najniţšiu rentabilitu aktív, ktorú kompenzuje vyššou mierou zapojenia cudzích zdrojov, ktorá sa transformuje do vyššieho objemu celkových aktív, tento prístup môţe naraziť na bariéru kapitálovej primeranosti“ (Medveď et al. 2013, s. 123).

b. V komerčnej banke rast výnosnosti aktív (ROA) znamená, ţe dosiahnutie rovnakej úrovne ROE potrebuje niţšiu hodnotu cudzích zdrojov, ktorá sa transformuje do niţšieho objemu celkových aktív (Belás, Demjan, 2009, s. 58).

c. „Ukazovatele ROE a ROA predstavujú integrované ukazovatele finančnej výkonnosti komerčnej banky, ktorá vypočíta na základe veľkého počtu uskutočnených obchodov so svojimi klientmi. Cena pre klienta je do značnej miery determinovaná konkurenciou (moţnosť rozdielov v cene je minimálna), a preto je rentabilita banky úzko spätá s meraním a oceňovaním rizika bankových obchodov“

(Medveď et al. 2012, s. 117).

d. Hodnota ROA je v komerčnej banke vyjadrená v percentách niekoľkonásobne menšia neţ hodnota ROE. Vyplýva to zo vzorca na výpočet jednotlivých ukazovateľov (Belás et al. 2010, s. 132).