• Nebyly nalezeny žádné výsledky

T ECHNICKÁ ANALÝZA ZLATA

In document Komoditné trhy a ich perspektívy (Stránka 73-83)

3 VYUŢITIE TECHNICKEJ ANALÝZY NA KOMODITNÝCH TRHOCH SO

3.2 T ECHNICKÁ ANALÝZA ZLATA

V tejto časti si ukáţeme, ako funguje technická analýza aplikovaná na futures kontrakt zlata v období dodania 27.04.2011.

Graf č.10 Cenový vývoj kontraktu zlata s termínom dodania 27.04.2011

Zdroj: Futures Live Track n’ Trade software

Na tomto grafe môţeme sledovať cenový vývoj futures kontraktu na zlato s termínom dodania 27.04.2011, ktorý sa obchoduje na burze NYMEX, divízia COMEX.

S kontraktom sa obchoduje v Pondelok – Piatok od 07:20 am. do 12:30 pm. amerického centrálneho času. Veľkosť kontraktu je 100 trójskych uncí a minimálny cenový pohyb predstavuje 0.10 USD/trójska unca.

Obchodníci sledujúci trend obchodujú spôsobom, ktorý sa vyznačuje tým, ţe na základe trendového indikátora119 určia smer trendu. Následne pomocou oscilátorov určujú extrémne úrovne nadhodnotenia alebo podhodnotenia obchodovaného kontraktu. Na grafe č.10 môţeme takýchto situácií vidieť hneď niekoľko. Jednoduchý kĺzavý priemer za 50 dní pouţitý v tomto grafe nám predikuje stúpajúci trend od začiatku októbra 2010 do súčasnosti, s chvíľkovou zmenou trendu na klesajúci v období jedného mesiaca. Počas

119 Medzi trendové indikátory môţeme napríklad zaradiť kĺzavý priemer SMA, TRIX indikátor, ADX indikátor, Bollinger Bands a pod.

tohto stúpajúceho trendu sa nachádzal oscilátor Relative Strength Indicator (RSI) celkovo šesťkrát pod úrovňou 30%, čo s pohľadu tohto indikátora znamená, ţe cena futures na zlato je extrémne podhodnotená. Tieto situácie znamenajú pre obchodníkov sledujúcich trend signály k nákupu.

Ako môţeme z grafu vidieť, jednoduchý kĺzavý priemer v kombinácii s oscilátorm dokázal relatívne dobre predikovať lokálne korekcie stúpajúceho trendu.

Graf č.11 Cenový vývoj futures na zlato s termínom dodania 27.04.2011-04-16

Zdroj: Futures Live Track n’ Trade software

Na grafe č.11 môţeme pozorovať v sledovanom období od začiatku októbra 2010 do súčasnosti tri obchodné signály, z pohľadu protitrendového obchodníka. Obchodník vstupuje do obchodu proti stúpajúcemu trendu, ktorý určuje indikátorom SMA 50 dní za pomoci divergencie medzi oscilátorom a cenou zlata. Divergenciou tak rozumieme nesúlad medzi smerom vývoja oscilátora a ceny. V tomto prípade nám takého pouţitie technickej analýzy predikovalo tri obchodné signály proti rastúcemu trendu, ktoré ako je moţné vidieť na grafe, relatívne dobre vystihli lokálne maximá.

V závere tejto kapitoly by sme mohli konštatovať, ţe technická analýza obsahuje veľké mnoţstvo indikátorov a cenových formácií ako, hlava a ramená, trendové línie,

trendové kanály, trojuholníkové obrazce, sviečkové formácie a podobne, s ktorými obchodníci vyuţívajúc technickú analýzu pracujú.

Pre úspešné predikovanie smeru budúceho cenového vývoja podkladového aktíva je však podľa môjho názoru potrebné tieto nástroje navzájom kombinovať, aby obchodné signály boli potvrdené viacerými nástrojmi. Týmto spôsobom sme postupovali i v príkladoch znázornených na grafoch č.10 a č.11. Pomocou indikátora SMA sme si určili trend a následne pomocou ďalšieho nástroja technickej analýzy, čiţe oscilátora RSI sme vyhľadávali cenové úrovne futures kontraktu na zlato. Jednotlivé indikátory nám tak z tohto pohľadu predpovedali určitú pravdepodobnosť zmeny cenovej úrovne.

Záver

Cieľom mojej diplomovej práce bolo analyzovať postavenie komoditných trhov v reálnej ekonomike a porovnať ich vzťah k trhom akciovým.

V diplomovej práci sme charakterizovali investičné nástroje a ich vyuţitie na kapitálovom trhu. Priblíţili sme si pojem komodity a ich členenie do jednotlivých skupín.

Charakterizovali sme ponuku a dopyt, ktoré podopierajú trhy a vo vzájomnej interakcii ovplyvňujú budúce cenové trendy. Ďalej sme sa venovali histórii obchodovania komodít a spomenuli si postupný vývoj komoditných búrz od vzniku aţ do súčasnej podoby.

Obchodovanie s komoditami prebieha na dvoch základných trhoch (OTC a štandardizované burzové trhy), ktorých členenie nám umoţnilo porozumieť princípom fungovania pre uzatváranie kontraktov. Uviedli sme ich charakteristiku, výhody a nevýhody. Nezbytnou súčasťou kaţdého obchodovania na komoditných trhoch je regulácia a dohľad autority. Spomenuli sme si funkcie CFTC, komisie pre obchodovanie komodít COT, pôsobiacich v USA a popísali sme subjekty vystupujúce na komoditných trhoch. Ďalej sme sa venovali burzám patriacim do skupiny CME group, ktoré na svojich trhových platformách obchodujú rôzne komodity. K nahliadnutiu do problematiky nám pomohla charakteristika termínovaných a spotových obchodov, vyuţívajúc deriváty ako podkladové aktíva. Definíciou derivátov podľa slovenskej legislatívy, US GAAP a účtovných medzinárodných štandardov IAS., sme charakterizovali nástroje podľa platných predpisov a zákonných noriem. Pre pochopenie obchodovania futures a forwardových kontraktov sme si poukázali na moţnosti uzatvárania daných obchodov, ktoré sa realizujú za stanovených špecifických podmienok.

Nemalú pozornosť sme venovali analýze jednotlivých zloţiek komoditných trhov a následne sme si porovnali vzťah medzi komoditnými a akciovými trhmi. Ropa, zlato a káva, ako sa zdá, zohrávajú v dnešnej dobe významnú rolu medzi poľnohospodárskymi a priemyselnými surovinami, čoho dôkazom nám môţe byť fakt, ţe ich cenové úrovne dosahujú nové maximá. Cenovou analýzou sme si poukázali na historický vývoj ceny daných komodít a analyzovali sme faktory ovplyvňujúce budúcu hodnotu podkladových aktív. Význam zlata a ropy sme následne prirovnali k akciovému indexu S&P 500 a analyzovali sme ich vzájomný vzťah k danému indexu. Venovali sme sa postaveniu komoditných trhov v reálnej ekonomike a skúmali sme dôvody vzájomných korelácií medzi komoditnými a akciovými trhmi. Porovnávali sme príčiny, prečo boli trhy

v minulosti negatívne korelované a popísali sme si striedanie trendov a opakujúci sa cyklus rastu a poklesu cien komodít. Pre pochopenie negatívnej korelácie medzi trhmi sme si vysvetlili na príklade príčiny, ktoré vplývajú na podniky, ktorých výroba nejakým spôsobom súvisí s komoditným oborom. Ďalej sme sa venovali investičnému dopytu po komoditných statkoch, ktorý je determinovaný mnoţstvom peňazí v obehu. Spoločnosti disponujúce veľkým mnoţstvom investičného kapitálu tak majú priestor pre vytváranie špekulácií na komoditných trhoch a ako príklad sme si uviedli pozíciu futures kontraktu na meď, drţanú Americkou investičnou bankou JPMorgan Chase. Poslednú časť tejto kapitoly sme venovali rysujúcim sa zmenám v korelácii medzi akciovými a komoditnými trhmi. V poslednej dobe sa však zdá, ţe to čo bolo dokázané štúdiami a korelácia medzi trhmi dosahovala v minulosti negatívnu závislosť, nemusí byť v dnešných podmienkach trhového mechanizmu striktným pravidlom.

V poslednej časti diplomovej práce sme skúmali vyuţitie technickej analýzy na komoditných trhoch so zreteľom na predikciu budúceho vývoja. Vysvetlili sme si pojem technická analýza, poukázali sme na význam a vyuţitie technickej analýzy a taktieţ sme spomenuli jej nástroje a funkcie. Technická analýza nám napomáha k skúmaniu údajov o určitom trhu a prostredníctvom interpretácií tak môţeme predpovedať výkyvy v cenách sledovaných podkladových aktív. Predstavuje teda nástroj, ktorý je veľmi často pouţívaný mnohými komoditnými obchodníkmi na analyzovanie pohybov na komoditných trhoch, ktorý je zaloţený na cenových výkyvoch v priebehu času. Obchodníkov zúčastňujúcich sa na obchodovaní futures na komodity sme rozdelili do dvoch skupín. Ako prvú skupinu sme uviedli traderov zameriavajúcich sa na obchodovanie s trendom a druhú skupinu predstavovali traderi, obchodujúci proti trendu.

Fungovanie technickej analýzy sme aplikovali na komoditný kontrakt zlata s termínom dodania 27.04.2011. Daný kontrakt je reálne obchodovateľný na Americkej komoditnej burze NYMEX, platforma COMEX. Na základe vybraných trendových indikátorov sme si určili smer trendu a pomocou oscilátorov sme poukázali na extrémne úrovne nadhodnotenia alebo podhodnotenia obchodovaného kontraktu. V obidvoch prípadoch obchodovania sme ako indikátor trendu vybrali jednoduchý kĺzavý priemer za 50 dní (SMA) a ako potvrdzujúci oscilátor pre vstup do pozície, resp. výstup, sme pouţili oscilátor Relative Strength Indicator (RSI). Kombinácia týchto dvoch oscilátorov nám dokázala relatívne úspešne predikovať lokálne korekcie stúpajúceho trendu. Pre úspešné

predpovedanie budúceho vývoja cenového trendu je potrebné správne kombinovať a vyuţívať nástroje technickej analýzy.

Záverom moţno konštatovať, ţe cieľ mojej diplomovej práce bol splnený.

Zoznam použitej literatúry

Knižné publikácie:

1. ROGERS, J. Ţhavé komodity: jak můţe kdokoliv investovat se ziskem na světových trzích. Praha : GRADA, 2008. ISBN 978-80-247-2342-6

2. ROGERS, J. Investment biker. USA : BEELAND INTERESTS, Inc., 1994. ISBN 0-8129-6871´9

3. ROGERS, J. Adventure capitalist. USA : BEELAND INTERESTS, Inc., 2003.

ISBN13: 9780470863206

4. GARNER, C. A Trader´s First Book on Commodities, An Introdution The World´s Fastest Growing Market. New Jersey : FT PRESS, 2010. ISBN-10: 0-13-701545-3 5. FRANK, J.F. The Handbook of Commodity Investing. New Jersey : WILEY

SONS, Inc. ISBN 13978-0-470-11764-4

6. ELDER, A. Vstupte do mé obchodní místnosti, kompletní průvodce obchodováním.

Praha : CENTRUM FINANČNÍHO VZDELÁVÁNÍ, s.r.o. 2008. ISBN 978-80-903874-3-0

7. WILLIAMS, L. Dlouhodobá tajemství krátkodobých obchodů. Praha : CENTRUM FINANČNÍHO VZDELÁVÁNÍ, s.r.o. 2007, ISBN 978-80-903874-1-6

8. SYROVÝ, P. Investování pro začátečníky, 2. přepracované vydání. Praha : GRADA, 2010. ISBN 978-80-247-3486-6

9. KOHOUT, P. Investiční strategie pro třetí tisíciletí, 4.rozšířené vydání. Praha : GRADA, 2005. ISBN 80-247-1438-8

10. NÍVLTOVÁ, R. – REŢŇÁKOVÁ, M. Mezinárodní kapitálové trhy, zdroj financování. Praha : GRADA, 2007. ISBN 978-80-247-1992-1

11. JÍLEK, J. Finanční a komoditní deriváty v praxi. Praha : GRADA, 2005. ISBN 80-247-1099-4

12. JÍLEK, J. Finanční a komoditní deriváty. Praha : GRADA, 2002. ISBN 80-247-0342-4

13. VLACHYNSKÝ, K – MARKOVIČ, P. Finančné inţinierstvo. Bratislava : Edícia Ekonómia, 2001. ISBN 80-89047-08-4

14. PINDA, Ľ. Deriváty cenných papierov, vybrané problémy. Bratislava : EDÍCIA EKONÓMIA, 2001. ISBN 80-88715-98-9

15. NESNÍDAL, T – PODHAJSKÝ, P. Obchodování na komoditních trzích, průvodce spekulanta. Praha : GRADA, 2007. ISBN 80-247-1851-0

16. VESELÁ, J. Investování na kapitálových trzích. Praha : Vyd.1 ASPY, 2007. ISBN 80-7357-297-4

17. HULL, J.C. Fundamentals of futures and options markets. New York : PRENTICE HALL, 2010. ISBN 0-13-610322-7

18. CHOVANCOVÁ, B – BAČIŠIN, V. Kolektívne investovanie, podielové a penzijné fondy. Bratislava : EDÍCIA EKONÓMIA, 2005. ISBN 80-8078-062-5

19. DEMJAN, V. a kol. TRIM BROKER. Pravdy a mýty o forexe, ako obchodovať na najväčšom finančnom trhu. Bratislava : TRIM S&P, s.r.o., 2011. 145 s. ISBN 978-80-970630-9-2

20. SIMONY, I. – LAUTER, D. Techniques Financieres Internationales. Paris : ECONOMICA, 2003. 816 s. ISBN 2-7178-4670-0

21. REJNUŠ, O. Peňeţní ekonomie – Finanční trhy. VUT Brno : Podnikatelská fakulta-nakladatelství CERM, 2007. 191 s.

Legislatívne predpisy:

1. Zákon č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných sluţbách a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Internetové zdroje:

1) Údaje čerpané z: The Millenniu Adventure [online]. [cit 2011-01-24]. Dostupný na WWW: http://www.jimrogers.com/

2) Údaje čerpané z: DeCarley Tradin [online]. [cit 2011-01-24]. Dostupný na WWW:

http://www carleygarnertrading.com/index.php/about-carley/

3) Údaje čerpané z: FRANK J. FABOZZI ASSOCIATES [online]. [cit 2011-01-25].

Dostupný na WWW: http:// http://www.frankfabozzi.com/

4) Údaje čerpané z: Finančník [online]. [cit 2011-01-23]. Dostupný na WWW:

http://www.financnik.cz/

5) Údaje čerpané z: CME group Inc. [online]. [cit 2011-01-12]. Dostupný na WWW:

http://www.cmegroup.com/

6) International Accounting Standards, IAS 39 [online]. [cit. 2011-01-28]. Dostupný na WWW: http://www iasb.org/NR/rdonlyres/1D9CBD62-F0A8-4401-A90D-483C63800CAA/0/IAS39.pdf.

7) US Generally Accepted Acounting Principles, FAS 133 [online]. [cit. 2011-01-28].

10) PODHAJSKÝ, P. Co jsou komodity a jak to funguje. Finančník [online]. 2004 [cit.

2011-01-11]. Dostupný na WWW:

Dostupný na WWW: http:// http://www. kbb.sk/sk/kategoria/index//

13) Údaje čerpané z: ICE global markets in clear view [online]. [cit 2011-03-25].

16) BLANCH, F. - SCHELS, S. Selecting a commodity index. Bank of America: Meryll Lynch [online]. [cit. 2009-03-23]. Dostupný na WWW:

http://gmi.ml.com/pdf/MLCXResearch.pdf

17) Údaje čerpané z: Ropa CZ [online]. [cit 2011-04-01]. Dostupný na WWW: http://www ropa.cz/historie-ropy.//

18) IŢIP, R. Sprievodca investovaním do poľnohospodárskych komodít [online]. 2010 [cit. 2010-08-15]. Dostupný na WWW:

http://www.trimbroker.com/dokumenty/TRIMBroker-Sprievodca-investovanim-do-polnohospodarskych-komodit-v1-100817.pdf

19) Údaje čerpané z: International Energy Agency [online]. [cit. 2010-08-15].

Dostupný na WWW: http://www.iea.org//

20) Údaje čerpané z: Investujem [online]. [cit. 2010-08-15] Dostupný na WWW:

http://www.investujeme.sk/clanky/komodity-akciove-trhy-sa-rastucim-cenam-ropy-otocili-chrbtom/

21) Údaje čerpané z: Investicniweb [online]. [cit. 2010-08-15]. Dostupný na WWW:

http://www.investicniweb.cz/zpravy/graf-dne/2011/3/8/clanky/historicka-lekce-silny-rust-ropy-prinese-pokles-kurzu-akcii/

22) Údaje čerpané z: Gold market knowledge: Suply and demand. World Gold Council [online]. 2007 [cit. 2011-04-05]. Dostupný na WWW:

http://www.gold.org/deliver.php?file=/assets/file/marketknowledge/GoldMktKno wledgeSuppDem.pdf

23) Údaje čerpané z: Gold demand trends: World gold Council [online]. 2009 [cit.

2011-04-05]. Dostupný na WWW: http: //www.gold.org/deliver.php

24) Údaje čerpané z: : Zlato versus akcie [online]. [cit 2011-04-01]. Dostupný na WWW: http://www.starinsurance.sk/download/file/ZLATO_versus_AKCIE.pdf 25) Údaje čerpané z: bloomberg [online]. [cit 2011-04-01]. Dostupný na WWW:

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-15/sugar-leads-commodity-slump-cocoa-coffee-cotton-orange-juice-decline.html

26) Údaje čerpané z: Kaminvestvat [online]. [cit 2011-04-01] Dostupný na WWW:

http://www.kaminvestovat.sk/komodity/spravodajstvo/9586-analyza-kava-long.html

27) Údaje čerpané z: Gorton, G – Rouwenthorst, K. Geert: Facts and Fantasies About Commodity Futures, Yale ICF Working Paper No. 04-20, June 14 , 2004, Dostupný na WWW: http://www.usafutures.com/directionstartschartservice.html

28) Údaje čerpané z: Finance [online]. [cit 2011-04-09]. Dostupný na WWW:

http://www.finance.sk/spravy/finance/47592-komoditna-bublina-fyzicky-dopyt-sucasne-ceny-ani-zdaleka-neodovodnuje/

Zoznam tabuliek:

I. Tabuľka č.1 Členenie klasických derivátov

II. Tabuľka č.2 Pákový efekt a princíp jeho fungovania III. Tabuľka č.3 Futures kontrakt na obilninu

Zoznam grafov:

I. Graf č. 1 Závislosť sóje od ceny ropy

II. Graf č.2 Rozvrhnutie svetových zásob ropy na mape sveta III. Graf č.3 Cenový vývoj ropy WTI a Brent za posledný rok

IV. Graf č.4 Vývoj akcií indexu S&P 500 po dvojdennom 10% náraste ceny ropy V. Graf č.5 Korelácia medzi vývojom akcií S&P 500 a ropy

VI. Graf č.6 Vývoj ceny zlata od roku 2000 do 2011

VII. Graf č.7 Vývoj akciového indexu S&P 500 a zlata od roku 1973 do 2010 VIII. Graf č.8 Dlhodobý vývoj ceny kávy v US centoch za libru

IX. Graf č.9 Vzájomná korelácia medzi akciovým, komoditným a dlhopisovým trhom od roku 1959 do 2003

X. Graf č.10 Cenový vývoj kontraktu zlata s termínom dodania 27.04.2011 XI. Graf č.11 Cenový vývoj futures na zlato s termínom dodania 27.04.2011-04-16

In document Komoditné trhy a ich perspektívy (Stránka 73-83)