• Nebyly nalezeny žádné výsledky

P ROBLEMATIKA KOMODITNÝCH TRHOV V ZAHRANIČNEJ LITERATÚRE

In document Komoditné trhy a ich perspektívy (Stránka 9-14)

1 SPRACOVANIE PROBLEMATIKY KOMODITNÝCH TRHOV V DOMÁCEJ

1.1 P ROBLEMATIKA KOMODITNÝCH TRHOV V ZAHRANIČNEJ LITERATÚRE

K danej téme existuje viacero kníh zo slovenskej ale najmä zahraničnej kniţnej publikácie. Azda za najviac uznávaného komoditného obchodníka môţeme povaţovať amerického investora a odborníka na komoditné trhy Jima Rogersa.

Najuznávanejší obchodník sveta sa narodil v roku 1942 a svoju prvú prácu dostal vo svojich piatich rokoch na baseballových zápasoch, kde zbieral fľašky po fanúšikoch.

Vyrástol v štáte Alabama v meste Demopolis a neskôr začal študovať na univerzite v Yale, kde získal štipendium.3 Po ukončení promócií začal navštevovať na Balliol College na Oxfordskej univerzite, kde dosiahol svoj prvý rekord zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako kormidelník veslice. Po návrate z armády začal obchodník pracovať na Wall Street a po skúsenostiach z burzy zaloţil fond Quantum, globálnu investičnú spoločnosť.

2 ROGERS, J. Ţhavé komodity, jak můţe kdokoliv investovat se ziskem na světových trzích. Praha : GRADA, 2008. 7 s. ISBN 978-80-247-2342-6

3 Údaje čerpané z: The Millenniu Adventure. [online]. [cit 2011-01-24]. Dostupný na WWW:

http://www.jimrogers.com/

Portfólio tohto fondu behom sedemdesiatych rokov 20. storočia zarobilo 4200%, zatiaľ čo akciový index S&P vzrástol o menej neţ 47%. Vo svojich tridsiatich siedmich rokoch sa Jim Rogers rozhodol odísť do penzie, riadil svoje portfólio a hosťoval ako profesor na Kolumbijskej univerzite. O dva ďalšie zápisy do Guinessovej knihy sa postarali cesta okolo sveta na motorke, ktorou si obchodník zrealizoval svoj celoţivotný sen a urazil na motocykli viac ako 160 000 km naprieč šiestim kontinentom sveta. Cesta sa stala námetom jeho prvej kniţnej publikácie ,,Investičný motorkár (Investment Biker)“4, ktorá bola vydaná v roku 1994. Tretím dobrodruţstvom, na prelome tisícročia v rokoch 1999 – 2001 sa Jim Rogers zapísal po tretí raz do knihy rekordov. Posledné dobrodruţstvo ho previedlo sto šestnástimi krajinami, pätnástimi občianskymi vojnami a cestou dlhou takmer 245 000 km. Túto neuveriteľnú cestu popisuje v knihe ,,Kapitalista dobrodruh (Adventure Capitalist)“.5

V diplomovej práci som čerpal z autorovej kniţnej publikácie ,,Ţhavé komodity, jak můţe kdokoliv investovat se ziskem na světových trzích“.6 Jim Roger je zástancom komodít ako takých a vysvetľuje investorom, prečo by sa nemali báť obchodovania na komoditných trhoch. Jedným z dôvodov, prečo napísal túto knihu, ako sám autor uvádza, bola ,,snaha otvoriť komoditám myseľ investorov“7. Autor popisuje zo svojich vlastných skúseností, ţe investovanie do komodít nie je riskantnejšie, ako investovanie do akcií alebo dlhopisov a v určitom období ekonomického cyklu sú komodity oveľa lepšou investíciou, ako čokoľvek iného.

V uvedenej knihe, Ţhavé komodity je veľmi zrozumiteľne vysvetlená pozícia komodít v dnešnom finančnom svete. Autor objasňuje problematiku, prečo komodity nemajú úctu a z akých dôvodov sú stále podceňované. V jednotlivých kapitolách sú zahrnuté osobné poznatky a autor vychádza zo svojej praxe. Popisuje prečo zaloţil vlastný komoditný index8 a z akých dôvodov očakáva nárast cien komodít v budúcich rokoch.

Zaujímavou časťou sú vysvetlenia, akými spôsobmi je moţné investovať na komoditných trhoch pri cenovej volatilite. Autor objasňuje podstatu termínovaných kontraktov a venuje

4 ROGERS, J. Investment biker. USA : BEELAND INTERESTS, Inc., 1994. ISBN 0-8129-6871´9

5 ROGERS, J. Adventure capitalist. USA : BEELAND INTERESTS, Inc., 2003. ISBN13: 9780470863206

6 ROGERS, J. Ţhavé komodity, jak můţe kdokoliv investovat se ziskem na světových trzích. Praha : GRADA, 2008. ISBN 978-80-247-2342-6

7 ROGERS, J. Ţhavé komodity, jak můţe kdokoliv investovat se ziskem na světových trzích. Praha : GRADA, 2008. 197-199 s. ISBN 978-80-247-2342-6

8 Rogers International Commodity Index-RICI (index zahŕňajúci poľnohospodárske výrobky, energetické výrobky, kovy a materiály)

sa Číne, ktorú povaţuje za budúci svetovú obchodnú veľmoc. V záverečnej časti sú podrobne rozpísané komodity (ropa, zlato, olovo, cukor, káva), zameriava sa na fundamentálnu a technickú analýzu, ktoré ovplyvňujú ich dopyt a ponuku.

Medzi popredných odborníkov na opcie a komoditné obchodovanie taktieţ patrí húţevnatá obchodníčka Carley Garner. Je to mladé dievča s veľkými túţbami a pochádza z malého mestečka v USA. Svoje sny obchodníčky s finančnými derivátmi sa rozhodla realizovať po absolvovaní Nevadskej univerzity v Las Vegas, kde získala titul v oblasti financií a účtovníctva. Tak ako popisuje autorka knihy ,,Prvá Kniha pre Obchodníka s Komoditami a Komoditné Opcie (A Trader´s First Book on Commodities, An Introdution The World´s Fastest Growing Market)“9, obchodovanie na komoditných trhoch porovnáva k emocionálnej horskej dráhe a investovanie jej poskytuje rad bezsenných nocí, ale tieţ dôvod prebudiť sa kaţdé ráno. Kniha je široko distribuovaná a získava rôzne ocenenia. Do obchodovania s opciami a futures kontraktmi sa pustila od roku 2004 a stala sa jednou z najviac uznávaných obchodníkov v obore. Často vystupuje v televíznych reláciách a rozhlasových vstupoch. Svoju odbornú prácu vykonáva pre renomované spoločnosti, ako sú Reuters a Dow Jones Newswrite.

Autorka sa v knihe venuje pokynom, ako vstupovať na komoditné trhy bez zbytočných nákladov, ako zlepšiť šance na úspešné obchody a taktieţ popisuje spôsob, akým sa dá efektívne vyhnúť chybám začiatočníkov. Na jednotlivých príkladoch sa zameriava na výpočty ziskov, strát a rizík hroziacich pri obchodovaní na komoditných trhoch. Poukazuje na najlepšie spôsoby vyberania si maklérskej spoločnosti, úroveň sluţieb, dátových zdrojov a prístupu na trh pre potreby obchodníka.10 Priemyslu prikladá farbistý jazyk, ktorý nám pomôţe jasne porozumieť, čo nakúpiť a čo predať a v knihe popisuje celkový priebeh a proces obchodovania. Do problematiky prináša nový pohľad na témy, ako je dôleţité obchodovanie a plánovanie, manipulačné marţe a udrţiavanie emočnej stability obchodníka. Poukazuje na riadenie rizík a správne vykonávanie obchodov, ktoré odráţajú našu analýzu.

9 GARNER, C. A Trader´s First Book on Commodities, An Introdution The World´s Fastest Growing Market. New Jersey : FT PRESS, 2010. ISBN-10: 0-13-701545-3

10 Údaje čerpané z: DeCarley Trading [online]. [cit 2011-01-24]. Dostupný na WWW: http://www carleygarnertrading.com/index.php/about-carley/

Do tretice zo zahraničných odborníkov na komodity by sme v neposlednom rade nemali zabudnúť na experta v oblasti investovania, profesora Franka J. Fabozziho.

Profesor Fabozzi je autorom niekoľkých odborných publikácií a editoval knihy a výskumné práce na témy v oblasti riadenia investícií a financií. Vo svojich predchádzajúcich prácach sa profesor Fabozzi venoval cenným papierom s pevným výnosom a správe investičného portfólia so zreteľom na asset management cenných papierov a štruktúrovaných produktov. Je autorom modelu, ktorý sa pouţíva pri oceňovaní sadzby úrokových derivátov. Momentálne pôsobí na Princetonskej univerzite ako koordinátor poradného zboru pre oddelenie operačného výskumu a finančné inţinierstvo.

Taktieţ pôsobí ako profesor na univerzite v Karlsruhe v Nemecku na katedre štatistiky, ekonómie a matematických financií. Od roku 1986 pôsobí v predstavenstve uzavretého fondu Blackrock a v minulosti písal pre vestník Porfolio Management.

Do roku 1994 bol hosťujúcim profesorom financií na univerzite Solan School of Management, kde ukončil svoje pôsobenie a prešiel na univerzitu do Yale, ktorú vyštudoval uţ spomínaný odborník na komodity Jim Rogers. Za éru pôsobenia v kruhoch investičných špecialistov získal mnohé ocenenia a v roku 2007 bol uvedený do siene slávy a bol menovaný inštitútom CFA.11

Kniha od uznávaného profesora Franka J. Fabozziho a kolektívu ,,Príručka pre Komoditné Investovanie (The Handbook of Commodity Investing)“12 poukazuje na komplexný zber informácií od špičkových odborníkov na komoditné investovanie.

Publikáciu môţeme chápať ako podrobného sprievodcu, ktorý poukazuje čitateľovi, ako sa správne a úspešne začleniť do problematiky vytvárania komoditného portfólia. Autori sa zamerali na individuálneho investora na komoditných trhoch a v príručke popisujú širokú škálu otázok, vrátane riadenia rizík a návratnosti investícií do komodít. Autori knihy vyzdvihujú nevyhnutnosť diverzifikácie investičného portfólia a výhody diverzifikácie.

Popisujú makroekonomické determinanty investícií a obchodných poradcov pre komoditné investovanie. Počnúc základmi komoditných investícií prechádzajú na zloţitejšie témy v oblasti merania výkonu, oceňovanie aktív a meranie hodnoty v ohrození. Daná publikácia je spoľahlivým zdrojom informácií pre kaţdého, kto potrebuje pochopiť danej problematike a poskytuje informácie o dynamickom komoditnom trhu.

11 Údaje čerpané z: FRANK J. FABOZZI ASSOCIATES [online]. [cit 2011-01-25]. Dostupný na WWW:

http:// http://www.frankfabozzi.com//

12 FRANK, J.F. The Handbook of Commodity Investing. New Jersey : WILEY SONS, Inc., ISBN 13978-0-470-11764-4

Ako sme sa uţ mohli dozvedieť, obchodovanie na komoditných trhoch v sebe zahŕňa dlhodobú prax a skúsenosti investorov. Vyzdvihovanie obchodných praktík a nezameniteľných poznatkov v oblasti komoditného investovania opisuje v knihe Dr.

Alexander Elder, autor publikácie ,,Vstupte do mé obchodní místnosti, kompletní průvodce obchodováním“.13

Autor sa venuje problematike od začiatku a v úvode poukazuje na stručné základy, taktieţ známymi ako Finančný trading pre nováčikov. Kniha je venovaná začínajúcim obchodníkom, avšak obsahuje dôleţité informácie tieţ pre skúsených investorov. Dr. Elder ujasňuje základy, ktorých dokonalé zvládnutie je nevyhnutné pre úspešného obchodníka.

Zaoberá sa otázkou, aké trhy obchodovať, akým spôsobom najlepšie interpretovať finančné teórie a pozornosť sústreďuje na úspešné zvládanie najčastejších bariér stojacich na ceste k úspechu. V ďalšej časti knihy, Vsupte do mé obchodní místnosti, by sme sa mohli dočítať o metódach, ktoré Dr. Elder popisuje a vyzdvihuje základné aspekty obchodovania – myslenie, metódu a majetok. V kaţdom z nás bdie obchodný duch a autor sa prepracováva k myšlienke úspechu cez disciplínu, ktorá je základom úspešného uzatvárania kontraktov a následného profitovania. Cez jednotlivé popisovanie technickej analýzy a správne uzatváranie stop lossov14 nám autor odkrýva moţnosti, ako obchodovať s istotou na akomkoľvek trhu (akciovom, komoditnom, opčnom alebo na forexe). Pri konci sa dočítame o pravidlách money managementu (štruktúrovanie obchodného účtu), ktorého vedomosti nám napomáhajú pri preţití na trhoch a k patričnému úspechu.

Ako posledného zahraničného autora, ktorý sa venuje problematike krátkodobých obchodov na komoditných trhoch treba spomenúť Larryho Williamsa, autora kniţnej publikácie ,,Dlouhodobá tajemství krátkodobých obchodů“.15

Larry Williams je svetoznámy komoditný obchodník a správca finančného fondu.

Za svoju kariéru získal ocenenie za najlepšieho tradingového obchodníka, ktoré obdrţal na šampionáte Robbins World Cup Championship in Futures Trading. Úspešný obchodník a spisovateľ dokázal niekoľko krát premeniť 10 000 USD do viac ako 1 000 000 USD, za obdobie menšie ako dvanásť mesiacov. Veľa krát bol predmetom článkov

13 ELDER, A. Vstupte do mé obchodní místnosti, kompletní průvodce obchodováním. Praha : CENTRUM FINANČNÍHO VZDELÁVÁNÍ, s.r.o., 2008. ISBN 978-80-903874-3-0

14 Tento pojem si vysvetlíme podrobnejšie v ďalšej časti

15 WILLIAMS, L. Dlouhodobá tajemství krátkodobých obchodů. Praha : CENTRUM FINANČNÍHO VZDELÁVÁNÍ, s.r.o., 2007, ISBN 978-80-903874-1-6

o najúspešnejších ľuďoch planéty v časopise pre Barron´s, The Wall Street Journal, Forbes a Fortune. Pri svojich celoţivotných oceneniach patrí tento úspešný investor medzi najvyhľadávanejších poradcov za posledných 25 rokov.

,,Väčšina ľudí sa domnieva, ţe trading je hra o čítaní budúcnosti, o predvídaní niečoho, čo nikdy byť predvídané nemôţe. To je obrovský omyl. Trading je hra o vývoji víťazných stratégií s výhodami na vašej strane a konzistentnej práci s týmito výhodami,,16

V knihe Larryho Williamsa sa dozvieme, čo stojí za úspechmi obchodníka.

Odkrýva nám svoje know how v celej sfére tém, ktoré poukazujú na poriadok v chaose aţ po prielomy volatility a ziskové patterny17. V publikácii sa autor zameriava na aspekty ovplyvňovania trhov prostredníctvom fundamentálnej analýzy. Poukazuje na tri aspekty trhu a poskytuje riešenia pre zotrvávanie vo víťazných obchodoch čo najdlhšie. Spolu s dôkladnými analýzami najefektívnejších krátkodobých stratégií, detailným popisom implementácie money-managementu a celou škálou zaujímavých nástrojov technickej analýzy, nám postupne autor odhaľuje svoje dôleţité myšlienky, ktoré prinášajú zaujímavý pohľad do problematiky obchodovania na komoditných trhoch.

In document Komoditné trhy a ich perspektívy (Stránka 9-14)