• Nebyly nalezeny žádné výsledky

K OMODITNÉ TRHY VS A KCIOVÉ TRHY

In document Komoditné trhy a ich perspektívy (Stránka 66-0)

2 ANALÝZA JEDNOTLIVÝCH ZLOŢIEK KOMODITNÝCH TRHOV A ICH

2.4 K OMODITNÉ TRHY VS A KCIOVÉ TRHY

Z historického hľadiska existuje viacero negatívnych korelácií medzi cenovými pohybmi akciových a komoditných trhov. Tento fakt môţeme vidieť na kaţdom grafe, v ktorom sú rovnobeţné linky daných trhov znázornené v protichodnom smere od seba.

Jedným z príkladov nám môţe byť fakt, keď v období medzi rokmi 1906 a 1923 boli komodity v býčom trende a akcie stagnovali. Neskoršie, keď prišlo napríklad v USA k veľkému ekonomickému rozmachu, sa tento trend obrátil a nastal opačný efekt.

Prakticky by sme mohli konštatovať, ţe takéto komoditné a k nim inverzné akciové trendy, sa od roku 1870 opakovali v 15 aţ 18 ročných cykloch celkom štyrikrát. Tieto tvrdenia sú taktieţ podloţené mnohými grafmi a analýzami.

Striedanie trendov a opakujúci sa cyklus rastu a poklesu cien komodít môţeme vysvetliť ako ekonomický cyklus, ktorý je podobný aj v iných sektorových odvetviach. Ak sa ceny nachádzajú na svojich minimách, spoločnosti nemajú záujem produkovať komodity. Ustupujúce podniky zo sektora zníţia ponuku komodít do konečného stavu, kde

vzniká nerovnováha medzi dopytom a ponukou. Tento stav začne postupom času zvyšovať ceny komodít a s rastúcimi cenami sa do komoditného sektoru púšťajú nové firmy.

Z predikčného hľadiska to môţe mať zasa opačný efekt aţ do situácie, kedy ponuka prevýši dopyt a začne ceny komodít tlačiť zasa nadol.

,,Kdyţ se podíváte na graf na tyto trendy, jsou děsivé v dobrém slova smyslu.

Vypadá to, jako by Bůh sám byl obchodník, který si uţívá osmnáct let s akciovým trhem a pak obrátí do futures, neţ se začne nudit, tedy dalších osmnáct let nebo víc, a pak se vrátí zpět na akciový trh“115

Pre pochopenie negatívnej závislosti medzi komoditnými a akciovými trhmi tak, ako ju poznáme z dlhodobých historických údajov nám pomôţe vysvetlenie, prečo tieto dva trhy navzájom negatívne korelujú. Pre príklad si môţeme uviesť potravinovú spoločnosť, ktorá je jedným z významných dodávateľov určitých druhov potravín na svetových trhoch. Spoločnosť vyrába potraviny, ktoré distribuuje na viaceré Americké a Európske trhy. Ak ceny jednotlivých komoditných vstupov, ktoré táto spoločnosť potrebuje na výrobu a distribúciu zlacnejú, spoločnosť bude dosahovať vyšší zisk a náklady na podnikanie sa dostanú pod kontrolu resp. môţu aj klesať. Tým bude spoločnosť dosahovať vyššie marţe na predaji a jej zisk sa bude zvyšovať. V praxi to znamená, ţe na klesajúcom komoditnom trhu si ceny akcií spoločnosti vedú dobre a v období, keď ceny komodít rastú, akcie spoločností prepadávajú a tým sa zniţuje hodnota spoločností. To je spôsobené vysokým tlakom na základe vyšších cien výrobných vstupov, čo má za následok ovplyvňovanie nákladov a ziskových marţí spoločnosti.

Ak akcie spoločností, ktorých výroba nejakým spôsobom súvisí s komoditným oborom, dosahujú v období býčieho komoditného trendu výborné výsledky, ich zisky sa zvyšujú a hodnota akcií týchto spoločností na akciových trhoch rastie. Ako príklad si môţeme spomenúť akcie spoločností, ktoré ťaţia ropu, dodávajú ropné plošiny, vyrábajú poľnohospodárske stroje, lode a mnoho ďalších.

Pre potvrdenie faktu negatívnej korelácie medzi komoditnými a akciovými trhmi bola rozpracovaná štúdia a v roku 2006 bol zaloţený komoditný index ziskovosti futures kontraktov. Tento index v sebe zahŕňal údaje o komoditných futures kontraktoch od roku

115 ROGERS, J. Ţhavé komodity. jak můţe kdokoliv investovat se ziskem na světových trzích. Praha : GRADA, 2008. 32 s. ISBN 978-80-247-2342-6

1959 do roku 2004. Pri analýze tejto štúdie môţeme zistiť, ţe výnosy z investícií do jednotlivých komodít boli za toto obdobie negatívne korelované s výnosmi akcií a dlhopisov, čomu nasvedčuje aj priloţený graf.

Graf č.9 Vzájomná korelácia medzi akciovým, komoditným a dlhopisovým trhom od roku 1959 do 2003

Zdroj: Gorton, G – Rouwenthorst, K. Geert: Facts and Fantasies About Commodity Futures, Yale ICF Working Paper No. 04-20, June 14 , 2004, Dostupný na WWW:

http://www.usafutures.com/directionstartschartservice.html

Na tomto grafe môţeme sledovať opačnú koreláciu medzi akciami a komoditami, avšak komodity dosahovali o niečo menšiu volatilitu. To je spôsobené faktom, ţe komoditné odvetvie na rozdiel od iných odvetví potrebuje viac času na otvorenie novej bane, či navŕtanie novej plošiny. Prakticky sa môţe jednať aţ o niekoľkoročné obdobie, kým sa daná komodita dostane na trh a bude zobchodovaná.

Pre kmodtiné trhy je podstatné rozlišovať účel zaobstarania, či ide o fyzický dopyt po kmoditých statkoch na výrobu konečných tovarov, alebo sa jedná o dopyt investičný, teda špekuláciu na cene týchto statkov s cieľom neskoršieho predaja a vytvorenie zisku.

Kaţdý investičný dopyt je determinovaný mnoţstvom peňazí v obehu, ktorými disponujú subjekty na finančných trhoch. Ak sa pozrieme na mnoţstvo peňazí v obehu, ktorých je v súčasnosti dostatok vďaka mnohým centrálnym bankám a najme FEDu, zistíme ţe vo finančnom systéme je dostatok likvidity aj vďaka menovej politike uplatňovanej Americkou centrálnou bankou. Ak by sme si porovnali, akú likviditu na finančný trh dodal FED v pomere rezerv drţaných jednotlivými bankami na jeho účtoch od roku 2010, dostali by sme sa k rozdielu vo výške cca 170 mld. dolárov. Tento rozdiel bol spôsobený nákupom

štátnych dlhopisov za istiny zo splatných hypotekárnych záloţných listov a kvantitatívneho uvoľňovania peňazí. Banky tak majú k dispozícii vysokú likviditu a môţu vytvárať špekulácie na komoditných a finančných trhoch.

Vyslovene natlačené peniaze do finančného trhu tak spôsobujú deformácie na komoditných trhoch, vďaka ktorým banky a investičné spoločnosti dokáţu vlastniť vysoké mnoţstvo futures kontraktov za účelom špekulácie a tvorenia profitu. Ako príklad by sme si mohli uviesť investičnú banku JPMorgan Chase, ktorá v decembri minulého roku vlastnila aţ 90% zásob medi na Londýnskej burze.116 Banka však podľa zdrojov nedisponuje ţiadnymi závodmi na spracovanie tejto komodity a s toho vyplýva ţe investičné zámery banky nemajú nič spoločné s ponukou a fyzickým dopytom po medi.

Špekulatívny kapitál, ktorý je v poslednej dobe dodávaný na komoditné trhy môţe byť v blízkej budúcnosti pozastavený neočakávanou ekonomickou stagnáciou americkej alebo čínskej ekonomiky. Dve najväčšie ekonomiky sveta, ktoré majú vysoký podiel na tvorbe ponuky a dopytu po komoditách tak môţu zníţiť mnoţstvo špekulatívneho kapitálu na trhoch a ceny komodít sa uberú opačným smerom.

V súčasnosti by sme však mohli konštatovať, ţe akcie sa chovajú ako komodity.

Pre mnohých je to moţno otázka, či sa skončila diverzifikácia medzi akciovými a komoditnými trhmi, avšak čísla hovoria za všetko. Zhruba 40% tohtoročného pohybu indexu S&P 500 si môţeme vysvetliť týţdennou fluktuáciou cien energií, tvrdí analytik Michele Gambera (hlavný analytik UBS Global Asset Management). V podstate to predstavuje zmenu, dvakrát väčšiu ako v posledných piatich rokoch a dvadsať krát viac neţ v predošlých dvoch desaťročiach.

Niekedy sa zdá, ţe táto súvislosť je naozaj bizarná. Ako príklad by sme si mohli taktieţ uviesť nedávnu koreláciu na úrovni 67% medzi cenami futures cukru a akcií na amerických trhoch. K určitému záveru, prečo k tomuto javu prišlo by nám mohol byť fakt ţe cukor predstavuje v súčasnej ekonomike významnú poľnohospodársku komoditu a taktieţ je nevyhnutnou súčasťou energetického priemyslu.

116 Údaje čerpané z: Finance [online]. [cit 2011-04-09]. Dostupný na WWW:

http://www.finance.sk/spravy/finance/47592-komoditna-bublina-fyzicky-dopyt-sucasne-ceny-ani-zdaleka-neodovodnuje/

Produkcia cukru sa v niektorých krajinách pouţíva k výrobe etanolu, ten je pridávaný do spaľovacích palív a tým pádom je korelovaný s cenami ropy. Ropa, ako významná energetická komodita je citlivá na ekonomický rast vo svete a ten zasa súvisí s monetárnou politikou. V konečnom dôsledku, ceny akcií reagujú na výsledky sezónnosti z predchádzajúcich období a týmto spôsobom môţu dosahovať koreláciu s komoditami.

3 Využitie technickej analýzy na komoditných trhoch so zreteľom na predikciu budúceho vývoja

Pre analýzu podkladových aktív a investičné rozhodnutia môţeme pouţiť metódy, ktoré sa delia do dvoch hlavných kategórií. Jedná sa o fundamentálnu a technickú analýzu.

V tejto časti diplomovej práce vychádzame z vyuţitia technickej analýzy na komoditných trhoch. Avšak bez fundamentu, ktorého analýza v sebe zahŕňa charakteristiku podkladových aktív na základe skúmania externých dôvodov s cieľom odhaliť ich vnútornú hodnotu a cenu, by podľa môjho uváţenia technická analýza nemala svoje opodstatnenie. Uţívatelia technickej analýzy predstavujú skupinu obchodníkov, ktorí chápu problematiku predikcie z úplne iného uhlu pohľadu a nezáleţí im na vnútornej hodnote podkladového aktíva alebo spoločnosti.

3.1 Úvod do technickej analýzy

Technická analýza je pojem, ktorý vyvoláva diskutabilné postoje traderov vo všetkých smeroch obchodovania. Aj keď je technická analýza silnou zbraňou v oblasti predikovania budúceho cenového vývoja a trendu, v nesprávnych rukách môţe spôsobiť veľké škody vo forme straty. V jednoduchosti by sme tak mohli definovať technickú analýzu ako odborné vyuţívanie grafov, potrebných pre skúmanie údajov o určitom trhu a prostredníctvom interpretácií predpovedať výkyvy v cenách sledovaných podkladových aktív. Predstavuje teda nástroj, ktorý je veľmi často pouţívaný mnohými obchodníkmi na analyzovanie pohybov na komoditných trhoch, ktorý je zaloţený na cenových výkyvoch v priebehu času.

Tak, ako základom pre kaţdú analýzu musia byť nejaké veličiny, pri technickej analýze sa jedná o skúmanie ceny a objemu obchodov.117 Skúmanie ceny môţeme sledovať prostredníctvom štyroch základných pilierov:118 Indikátory – ich úlohou je zobrazovanie matematických simulácií za určité časové obdobie, Čiary – predstavujú zobrazovanie supportov a resistancií prostredníctvom čiar, ktoré znázorňujú bariéry cenového odrazu, Obrazce – predstavujú formácie stĺpcov, ktoré predikujú moţný vývoj

117 V nasledujúcej časti si rozoberieme štúdiu grafu vývoja ceny zlata vyuţívajúceho SMA kĺzavý priemer a RSI ako hlavné indikátory.

118 DEMJAN, V. a kol. TRIM BROKER. Pravdy a mýty o forexe, ako obchodovať na najväčšom finančnom trhu. Bratislava : TRIM S&P, s.r.o., 2011. 145 s. ISBN 978-80-970630-9-2

ceny, Sviečky – znázorňujú najmenšiu zmenu ceny za časové obdobie v horizontálnej formácii.

Väčšina komoditných obchodníkov vyuţíva technickú analýzu a zahŕňa ju do svojho obchodného plánu. Fundamentálna analýza sa zameriava viac na očakávanú ponuku a dopyt po daných komoditách a na základe sledovania týchto vzťahov dokáţe predpovedať cenový vývoj do budúcnosti.

Pri vyuţívaní technickej analýzy na obchodovanie s komoditami, by sme predovšetkým mali začať prvotným pohľadom na graf ceny komodity, so záujmom zobchodovania určitého kontraktu. V dnešných podmienkach môţeme nájsť veľké mnoţstvo odborných publikácií a voľne dostupných internetových zdrojov, v ktorých sa nachádzajú citácie futures a rôzne analýzy grafov. Obchodovať futures na komodity je moţné na základe uţ vyššie uvedených nástrojov technickej analýzy, pričom obchodníkov je moţné rozdeliť do dvoch skupín. A to obchodníkov nasledujúcich trend a obchodníkov, ktorí obchodujú proti trendu, tzv. kontrariánov.

Obchodníci obchodujúci s trendom na základe nástrojov technickej analýzy identifikujú stúpajúci alebo klesajúci trend, do ktoré smeru nakupujú alebo predávajú futures kontrakty. Obchodníci patriaci do skupiny kontrariánov riadia svoje pozície presne naopak, čiţe pri stúpajúcom trende predávajú a pri klesajúcom nakupujú.

Výhodou technickej analýzy je fakt, ţe sa dá vyuţívať pri zámere obchodovania resp. predikcie cenového vývoja z hľadiska dlhodobého, ako aj krátkodobého v rámci jedného dňa. Obchodníci tak drţia svoje pozície niekoľko minút alebo hodín. Pre správne pochopenie cenového vývoja by sme sa mali ponoriť do štúdie grafov a naučiť sa ich čítať.

Týmto spôsobom môţeme získať vedomosti, o aké typy modelov a ukazovateľov sa zaujíma väčšina obchodníkov. Technická analýza však nie je exaktná veda, ale skôr umenie. Pre mnohých je to hra s pravdepodobnosťou, ktorá nám v situáciách kedy máme pravdu na rozdiel od situácií, kedy pravdu nemáme, prináša pridanú hodnotu vo forme zisku. V nasledujúcej časti si predstavíme, akým spôsobom pracujú a predikujú vývoj obchodníci s vyuţitím technickej analýzy na obchodovanom futures na zlato.

3.2 Technická analýza zlata

V tejto časti si ukáţeme, ako funguje technická analýza aplikovaná na futures kontrakt zlata v období dodania 27.04.2011.

Graf č.10 Cenový vývoj kontraktu zlata s termínom dodania 27.04.2011

Zdroj: Futures Live Track n’ Trade software

Na tomto grafe môţeme sledovať cenový vývoj futures kontraktu na zlato s termínom dodania 27.04.2011, ktorý sa obchoduje na burze NYMEX, divízia COMEX.

S kontraktom sa obchoduje v Pondelok – Piatok od 07:20 am. do 12:30 pm. amerického centrálneho času. Veľkosť kontraktu je 100 trójskych uncí a minimálny cenový pohyb predstavuje 0.10 USD/trójska unca.

Obchodníci sledujúci trend obchodujú spôsobom, ktorý sa vyznačuje tým, ţe na základe trendového indikátora119 určia smer trendu. Následne pomocou oscilátorov určujú extrémne úrovne nadhodnotenia alebo podhodnotenia obchodovaného kontraktu. Na grafe č.10 môţeme takýchto situácií vidieť hneď niekoľko. Jednoduchý kĺzavý priemer za 50 dní pouţitý v tomto grafe nám predikuje stúpajúci trend od začiatku októbra 2010 do súčasnosti, s chvíľkovou zmenou trendu na klesajúci v období jedného mesiaca. Počas

119 Medzi trendové indikátory môţeme napríklad zaradiť kĺzavý priemer SMA, TRIX indikátor, ADX indikátor, Bollinger Bands a pod.

tohto stúpajúceho trendu sa nachádzal oscilátor Relative Strength Indicator (RSI) celkovo šesťkrát pod úrovňou 30%, čo s pohľadu tohto indikátora znamená, ţe cena futures na zlato je extrémne podhodnotená. Tieto situácie znamenajú pre obchodníkov sledujúcich trend signály k nákupu.

Ako môţeme z grafu vidieť, jednoduchý kĺzavý priemer v kombinácii s oscilátorm dokázal relatívne dobre predikovať lokálne korekcie stúpajúceho trendu.

Graf č.11 Cenový vývoj futures na zlato s termínom dodania 27.04.2011-04-16

Zdroj: Futures Live Track n’ Trade software

Na grafe č.11 môţeme pozorovať v sledovanom období od začiatku októbra 2010 do súčasnosti tri obchodné signály, z pohľadu protitrendového obchodníka. Obchodník vstupuje do obchodu proti stúpajúcemu trendu, ktorý určuje indikátorom SMA 50 dní za pomoci divergencie medzi oscilátorom a cenou zlata. Divergenciou tak rozumieme nesúlad medzi smerom vývoja oscilátora a ceny. V tomto prípade nám takého pouţitie technickej analýzy predikovalo tri obchodné signály proti rastúcemu trendu, ktoré ako je moţné vidieť na grafe, relatívne dobre vystihli lokálne maximá.

V závere tejto kapitoly by sme mohli konštatovať, ţe technická analýza obsahuje veľké mnoţstvo indikátorov a cenových formácií ako, hlava a ramená, trendové línie,

trendové kanály, trojuholníkové obrazce, sviečkové formácie a podobne, s ktorými obchodníci vyuţívajúc technickú analýzu pracujú.

Pre úspešné predikovanie smeru budúceho cenového vývoja podkladového aktíva je však podľa môjho názoru potrebné tieto nástroje navzájom kombinovať, aby obchodné signály boli potvrdené viacerými nástrojmi. Týmto spôsobom sme postupovali i v príkladoch znázornených na grafoch č.10 a č.11. Pomocou indikátora SMA sme si určili trend a následne pomocou ďalšieho nástroja technickej analýzy, čiţe oscilátora RSI sme vyhľadávali cenové úrovne futures kontraktu na zlato. Jednotlivé indikátory nám tak z tohto pohľadu predpovedali určitú pravdepodobnosť zmeny cenovej úrovne.

Záver

Cieľom mojej diplomovej práce bolo analyzovať postavenie komoditných trhov v reálnej ekonomike a porovnať ich vzťah k trhom akciovým.

V diplomovej práci sme charakterizovali investičné nástroje a ich vyuţitie na kapitálovom trhu. Priblíţili sme si pojem komodity a ich členenie do jednotlivých skupín.

Charakterizovali sme ponuku a dopyt, ktoré podopierajú trhy a vo vzájomnej interakcii ovplyvňujú budúce cenové trendy. Ďalej sme sa venovali histórii obchodovania komodít a spomenuli si postupný vývoj komoditných búrz od vzniku aţ do súčasnej podoby.

Obchodovanie s komoditami prebieha na dvoch základných trhoch (OTC a štandardizované burzové trhy), ktorých členenie nám umoţnilo porozumieť princípom fungovania pre uzatváranie kontraktov. Uviedli sme ich charakteristiku, výhody a nevýhody. Nezbytnou súčasťou kaţdého obchodovania na komoditných trhoch je regulácia a dohľad autority. Spomenuli sme si funkcie CFTC, komisie pre obchodovanie komodít COT, pôsobiacich v USA a popísali sme subjekty vystupujúce na komoditných trhoch. Ďalej sme sa venovali burzám patriacim do skupiny CME group, ktoré na svojich trhových platformách obchodujú rôzne komodity. K nahliadnutiu do problematiky nám pomohla charakteristika termínovaných a spotových obchodov, vyuţívajúc deriváty ako podkladové aktíva. Definíciou derivátov podľa slovenskej legislatívy, US GAAP a účtovných medzinárodných štandardov IAS., sme charakterizovali nástroje podľa platných predpisov a zákonných noriem. Pre pochopenie obchodovania futures a forwardových kontraktov sme si poukázali na moţnosti uzatvárania daných obchodov, ktoré sa realizujú za stanovených špecifických podmienok.

Nemalú pozornosť sme venovali analýze jednotlivých zloţiek komoditných trhov a následne sme si porovnali vzťah medzi komoditnými a akciovými trhmi. Ropa, zlato a káva, ako sa zdá, zohrávajú v dnešnej dobe významnú rolu medzi poľnohospodárskymi a priemyselnými surovinami, čoho dôkazom nám môţe byť fakt, ţe ich cenové úrovne dosahujú nové maximá. Cenovou analýzou sme si poukázali na historický vývoj ceny daných komodít a analyzovali sme faktory ovplyvňujúce budúcu hodnotu podkladových aktív. Význam zlata a ropy sme následne prirovnali k akciovému indexu S&P 500 a analyzovali sme ich vzájomný vzťah k danému indexu. Venovali sme sa postaveniu komoditných trhov v reálnej ekonomike a skúmali sme dôvody vzájomných korelácií medzi komoditnými a akciovými trhmi. Porovnávali sme príčiny, prečo boli trhy

v minulosti negatívne korelované a popísali sme si striedanie trendov a opakujúci sa cyklus rastu a poklesu cien komodít. Pre pochopenie negatívnej korelácie medzi trhmi sme si vysvetlili na príklade príčiny, ktoré vplývajú na podniky, ktorých výroba nejakým spôsobom súvisí s komoditným oborom. Ďalej sme sa venovali investičnému dopytu po komoditných statkoch, ktorý je determinovaný mnoţstvom peňazí v obehu. Spoločnosti disponujúce veľkým mnoţstvom investičného kapitálu tak majú priestor pre vytváranie špekulácií na komoditných trhoch a ako príklad sme si uviedli pozíciu futures kontraktu na meď, drţanú Americkou investičnou bankou JPMorgan Chase. Poslednú časť tejto kapitoly sme venovali rysujúcim sa zmenám v korelácii medzi akciovými a komoditnými trhmi. V poslednej dobe sa však zdá, ţe to čo bolo dokázané štúdiami a korelácia medzi trhmi dosahovala v minulosti negatívnu závislosť, nemusí byť v dnešných podmienkach trhového mechanizmu striktným pravidlom.

V poslednej časti diplomovej práce sme skúmali vyuţitie technickej analýzy na komoditných trhoch so zreteľom na predikciu budúceho vývoja. Vysvetlili sme si pojem technická analýza, poukázali sme na význam a vyuţitie technickej analýzy a taktieţ sme

V poslednej časti diplomovej práce sme skúmali vyuţitie technickej analýzy na komoditných trhoch so zreteľom na predikciu budúceho vývoja. Vysvetlili sme si pojem technická analýza, poukázali sme na význam a vyuţitie technickej analýzy a taktieţ sme

In document Komoditné trhy a ich perspektívy (Stránka 66-0)