• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Obchodní centrum FUTURUM OSTRAVA se nachází v části Ostravy, jež se nazývá Mariánské Hory a Hulváky, a to konkrétně na ulici Novinářská 3178/6.

Z vybraných obchodních center je nejstarším, ačkoliv se jeho stáří od předchozího OC liší pouze jedním rokem. Je o něm známo, že bylo otevřeno jako první moderní obchodní a zábavní centrum svého druhu na Severní Moravě.

3.3.1 Obecné informace

Nákupní centrum FUTURUM OSTRAVA bylo otevřeno v roce 2000, kdy sčítalo celkem 59 obchodů, 9 restaurací, bowling, a především ve své době jediné multikino v Moravskoslezském kraji. Zásadním posunem bylo otevření přístavby v roce 2007, díky které přibylo dalších 21 obchodů a služeb různého zaměření.

V současné době OC FUTURUM zahrnuje více než 90 obchodů, 15 možností, kde se lze občerstvit (včetně restaurací, fast foodu a kaváren), několik služeb a celkem 1600 parkovacích míst včetně možnosti podzemního parkování. Mimo to je pro toto OC charakteristická velmi dobrá dopravní dostupnost, a to jak automobilem, tak také městkou hromadnou dopravou.

3.3.2 Obchody, restaurace a zábava

Co do rozmanitosti obchodů, opět zde mají zákazníci poměrně široký výběr, co se týče módy, služeb ale i dalších oblastí. Ačkoliv je toto obchodní centrum nejmenší ze tří vybraných a má tím pádem také podstatě méně obchodů, díky kterým je možnost výběru o něco menší, pořád zde zákazník sežene téměř vše, co potřebuje. Rozložení těchto obchodů je trochu podobné, jako rozložení OC AVION, jelikož ani zde nejsou všechny obchodní jednotky pod jednou střechou. FUTURUM je svou rozlohou rozděleno na dvě části, které pojí poměrně velké venkovní parkoviště. Tyto části jsou ovšem takticky umístěny v těsné blízkosti. Zatímco první část zastřešuje hned několik jednotek najednou, ve druhé části má každá z jednotek samostatný vchod z venku.

Co se rozmanité nabídky týče, obdobně je tomu ve FUTURU také v oblasti stravování. Ať už chce zákazník OC navštívit restauraci, fast food nebo kavárnu, relativně vždy si zde vybere. Každá z těchto typů občerstvovacích jednotek má ve FUTURU své zastoupení. A obdobně jako je tomu u FNK, jsou tyto jednotky umístěny téměř na jednom místě. Což je z hlediska výběru pro zákazníka dobré.

Hlavní možností z hlediska zábavy, je zde multikino Cinestar. Pro rodiny s dětmi zde nechybí ani dětský koutek, který je součástí prodejny Pompo a samozřejmě také malé atrakce rozmístěné po tomto OC, jako je například vláček apod. Mimo to je součástí FUTURA také venkovní dětské hřiště, kde se za hezkého počasí konají různé akce pro děti, pořádané právě FUTUREM. Za zmínku však stojí také Farmářské trhy, které FUTURUM pořádá již druhým rokem. Tyto trhy mají své vlastní webové stránky, profil na Facebooku i Instagramu a dá se říct, že jsou velmi úspěšnou akcí.

3.3.3 Marketingová komunikace Webové stránky

Webové stránky FUTURA jsou na první pohled dost podobné, jako stránky dalších dvou vybraných OC. Působí přehledně a aktuálně. Ovšem při bližším zkoumání návštěvník zjistí, že jsou koncipovány poněkud jinak. Stále ovšem lze tvrdit, že zahrnují veškeré podstatné informace, které běžný zákazník na webových stránkách OC hledá.

V záhlaví stránky se nachází veškeré podstatné záložky, které by mohly zákazníka zajímat. Počínaje záložkou „Akce centra“, pod kterou lze nalézt přehled všech akcí, které jsou tímto OC pořádány. Ve značném množství se jedná o různé akce související s módou. Další záložka nese název „Obchody“. Pod touto záložkou jsou schovány další čtyři podzáložky, mezi něž patří přehledný ale poněkud nemoderně provedený „Seznam obchodů“, který má samozřejmě možnost vyhledávání a zobrazení podle kategorie či abecedy. Následují akce obchodů, po jejichž rozkliknutí se zobrazí veškeré právě probíhající akce obchodů FUTURA. Ty ovšem působí docela nevzhledně. Další podzáložkou je „Mapa obchodů“, která je u tohoto OC graficky pěkná a celkem přehledná. Poslední podzáložkou jsou pak „Pracovní nabídky“. Třetí záložkou v záhlaví stránky je „Zábava“, která zahrnuje hlavní možnosti pro pobavení, které FUTURUM nabízí. Tyto možnosti jsou zde krátce popsány. Následuje záložka „Restaurace“, pod kterou lze nalézt opět přehledný, ovšem poněkud strohý seznam restaurací.

Předposlední záložkou jsou „Služby“, po jejich rozkliknutí lze vidět docela přehledný výpis všech služeb, které OC FUTURUM nabízí. A nakonec se v záhlaví stránky nachází také záložka „Futurum“, která je oproti předchozím dvěma obchodním centrům dá se říct navíc. Pod touto záložkou se nachází informace o FUTURU jako takovém, kontakty a také fotogalerie a galerie s videi. V záhlaví stránky samozřejmě nechybí ani velké vyhledávací pole.

Sociální sítě

Obdobně jako u přechozích dvou obchodních center, využívá také FUTURUM pro svou propagaci především Facebook a Instagram. Na obou profilech je toto OC aktivní, ačkoliv co do počtu fanoušků a sledujících, je na tom podstatně hůř.

Na facebookový profil přidává FUTURUM celkem pravidelně různé příspěvky.

Jedná se především o důležité informace pro zákazníky, ale také o podporu nájemců ve formě sdíleních jejich aktuálních akcí a podobně. Akcí má sice FUTURUM poskromnu, ovšem pokud už nějaké jsou, většinou je k nim na Facebooku vytvořena událost.

Stejně jako na Facebooku, je FUTURUM aktivní také na svém instagramovém profilu. Příspěvky stejného zaměření jako na Facebooku, jsou přidávány celkem pravidelně, i když reakce ze strany fanoušků jsou nízké. Co se pak denních příběhů týče, těch využívá FUTURUM, oproti dalším dvěma vybraným obchodním centrům, opravdu málo.

Co se týče vzhledu příspěvků, ty jsou zde na rozdíl od profilů přechozích dvou obchodních center, poněkud odlišné. Na Facebooku FUTURUM využívá spíše obecné grafiky, a to ať už se jedná o informativní příspěvky, či příspěvky týkající se akcí nájemců. Zatímco instagramový profil tohoto OC je na první pohled naplňován čistě fotografiemi. A to ať se jedná o fotografie aktuální, pořizované přímo v tomto obchodním centru či v jeho konkrétních jednotkách, tak o fotografie obecnějšího charakteru, kde zaměření příspěvku objasňuje především text. Respektive text objasňuje, o jakou konkrétní jednotku či akci se jedná.

Stejně jako předešlá dvě OC, má také FUTURUM založený profil na YouTube.

Zveřejněných videí zde má však jen pár, a to ještě staršího data. Konkrétně se tato videa týkají různých akcí tohoto OC a poslední z nich bylo přidáno před dvěma lety. Lze tedy říct, že v současné době FUTURUM již nevyužívá YouTube pro svou marketingovou podporu či komunikaci.

Off-line reklama

Co se off-line reklamy týče, je na tom FUTURUM o něco hůř než předchozí dvě obchodní centra. Ačkoliv mají nějaké poutače například u cest, které lákají do tohoto OC, není jich mnoho. Co se však týče větších akcí, jako jsou například již zmiňované

Farmářské trhy, k těm se vytvářejí obrovské plachtové bannery, které bývají vidět především na budově tohoto OC.

Také v rádiu se objevuje zmínka o FUTURU opravdu zřídka kdy. Snaží se ovšem o spolupráci s novináři. Příkladem z poslední doby může být zmínka v Moravskoslezském deníku či rozhovor v magazínu Patriot.

4 Metodika shromažďování dat

Obsahem této kapitoly je popis metodiky potřebné pro shromáždění dat, které jsou zapotřebí pro analýzu chování spotřebitelů při výběru nákupního centra v Ostravě.

Metodika sběru dat zahrnuje jak přípravnou fázi, tak také realizační fázi, přičemž každá z těchto fází obsahuje několik aktivit, které budou náležitě vysvětleny.

In document 3 Charakteristika obchodních center (Stránka 40-44)