• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Marketingové odporúčania pre konkrétny maloobchod

5 Pôsobenie vybraných techník merchandisingu na nákupné chovanie

5.5 Marketingové odporúčania pre maloobchodné jednotky

5.5.3 Marketingové odporúčania pre konkrétny maloobchod

Jednotlivé zistenia vyplývajúce z kvantitatívneho výskumu potvrdili, že Lidl ako diskontná maloobchodná predajňa je obľúbená spomedzi ostatných obchodov, ktoré ponúkajú potravinový i nepotravinový sortiment. Kvalitatívny výskum preukázal, že silné stránky tvorí vyhovujúca lokácia, moderná architektúra, veľkorysá priestranná veľkosť predajne, čerstvé pečivo dopekané priamo z pece niekoľkokrát denne, široká ponuka ovocia a zeleniny, priebežné dokladanie sortimentu, každo-týždenná menná ponuka sortimentu, privátne značky, pomer kvality a ceny, či možnosť dotýkania sa sortimentu a kladenie dôrazu na ekologické zmýšľanie. Naopak, za slabé stránky možno považovať absentujúce navigačné tabule, nedoplnený tovar a nedostatočnú čerstvosť potravín v podvečerných hodinách, či občasný neporiadok v oddelení zeleniny, ovocia, pečiva i spotrebného tovaru. Ďalším negatívom zisteným v pozorovaní sú veľké kovové koše určené na odpad, ktoré sú mnohokrát umiestnené nevhodne a to tak, že prekážajú zákazníkom v ceste.

Marketingovým odporúčaním pre daný reťazec je upriamovanie dostatočnej pozornosti na oblasť doplňovania tovaru, zadefinovania konkrétneho umiestnenia produktov, či dbanie na oblasť čistoty predajne. Sledovaná predajňa i v čase pozorovania bola upratovaná zamestnancom podlahovým umývacím zariadením, no odporúčaný je častejší pravidelný manuálny zber vytvoreného „odpadu“ v oblasti pečiva, zeleniny a ovocia, či spotrebného tovaru. Na základe zistenia, že sa v oblasti spotrebného tovaru tvorí neporiadok je odporúčaním vybrať jeden výstavný kus na ukážku, ktorého sa spotrebitelia budú môcť dotýkať, no ostatné produkty by ostali zabalené v nepoškodených baleniach. Takto možno predísť neporiadku z kartónových krabíc, lepiacich pások, či celkového neporiadku v košoch so spotrebným tovarom a zároveň ponechať zákazníkom možnosť si tovar ohmatať. Aby sa zamedzilo i problému s nevhodne umiestenými košmi na odpad, radou je umiestniť dané koše tak, aby zákazníkom pri prechádzaní nezavadzali, no zároveň, aby boli po blízku zamestnancom. Je vhodné umiestniť ich tam, kde sa regály nenachádzajú, alebo vytvoriť nový typ košov, ktorý bude vyšší a zároveň užší. Vo vybranom pozorovanom reťazci hudba prítomná nebola, avšak zo zistení vyplýva, že zvuková kulisa pre zákazníkov podstatná nie je. Ochutnávka ako podnet pre zakúpenia produktu tiež nie je odporúčaná, pretože bolo zistené, že záujem o promo stánok s potravinovými produktmi, nie je vyhľadávaný. Produkty umiestnené v blízkosti pokladní sú ako nástroj pre vyvolanie nákupného impulzu vítané a to najmä pre zákazníkov mladších vekových kategórií. Celkovo je odporúčané v interiéri maloobchodnej predajne používať svetlé farebné tóny, ktoré miestnosť opticky zväčšia a sú prívetivejšie pre oko zákazníka.

60

Záver

Rýchlo meniaca sa doba prináša i meniace sa trendy v priestoroch predajne a v túžbach spotrebiteľov. Pojem „merchandising“ je známy ako marketingová disciplína, ktorej sa v súčasnosti dostáva náležitá pozornosť. Maloobchodné jednotky sa prostredníctvom merchandisingových taktík a nástrojov snažia v zákazníkovi vyvolať príjemné pocity za pomoci vytvorenia atraktívnej nákupnej atmosféry. Dôležitý v spomínanej marketingovej disciplíne je spôsob vystavovania tovaru, prezentácia sortimentu, či využívanie nástrojov, ktoré majú silu ovplyvňovať vnímanie a nákupné správanie prostredníctvom zmyslov.

Cieľom záverečnej práce bolo zhodnotenie nákupného správania zákazníkov v maloobchodnej jednotke s potravinovým i nepotravinovým sortimentom, ktorí boli kategorizovaní podľa generácií X, Y a Z a následné navrhnutie konceptu vhodných techník merchandisingu pre každú generáciu.

Pre splnenie vyššie uvedeného cieľa bolo nutné vytvoriť teoretický základ poznatkov v danej téme a následne vytvoriť i pridanú hodnotu záverečnej práce v podobe praktickej časti.

Teoretická časť za pomoci literatúry, webových článkov, či štúdií definuje jednotlivé pojmy v téme merchandisingu, identifikuje nástroje, opisným spôsobom hodnotí nákupné a spotrebné správanie generácií X, Y a Z a v závere teoretickej časti popisuje základnú charakteristiku obchodu. Praktická časť obsahuje výsledky kvantitatívneho výskumu, kde prostriedkom pre získavanie primárnych informácií bolo dotazníkové šetrenie. Dotazníkové šetrenie bolo vykonané na vzorke 151 respondentov vo veku od 15-56 rokov, ktorí boli vyberaní zámerne na základe kvótneho výberu. Dotazník rozposielaný v mesiaci marec 2021 zisťoval vplyv nákupného prostredia na nákupné chovanie jednotlivých generácií X, Y a Z v maloobchodnej jednotke. Výsledky z kvantitatívneho výskumu boli analyzované a následne boli navrhnuté vhodné nástroje merchandisingu v maloobchode pre každú generáciu. Primárne dáta boli získavané i za pomoci kvalitatívneho výskumu, kde prostriedkom nadobudnutia informácií bola metóda pozorovania, vykonávaná v mesiacoch marec a apríl 2021. Pozorovaná bola vybraná maloobchodná diskontná predajňa s potravinovým i nepotravinovým sortimentom - Lidl, kde bolo sledované praktické využitie nástrojov a taktík merchandisingu. V rámci pozorovania nákupného prostredia boli sledované prvky exteriéru i interiéru maloobchodu. Vykonané výskumy umožnili vytvorenie marketingových odporúčaní pre maloobchodné jednotky.

Výsledky kvantitatívneho výskumu preukázali zistenie, že generačné hladiny, konkrétne hladiny generácie X, Y a Z, sa medzi sebou nákupným a spotrebným správaním výrazne neodlišujú. Vek samozrejme má silu ovplyvňovať postoje, hodnoty preferencie, či rozhodovania, avšak v priestoroch maloobchodu sú rozdiely minimálne. Všetky riešené vekové kategórie v mieste maloobchodnej jednotky s potravinovým i nepotravinovým sortimentom vyžadujú čistotu predajne, čerstvosť potravinového tovaru, kvalitu ponúkaného tovaru a ochotu, ústretovosť a pomoc od personálu.

Odporúčanie v oblasti merchandisingu pre maloobchodné jednotky je s určitosťou orientácia na príjemný interiérový design predajne, kladenie dôrazu na udržiavanie čistoty v predajni i v jej blízkosti, ponúkanie vždy kvalitného a čerstvého potravinového tovaru a zamestnávanie takého personálu, ktorý ochotne poradí v prípade potreby. Na základe premyslených merchandisingových nástrojov si môže maloobchod vybudovať kladný vzťah s cieľovým segmentom zákazníkov, či upevniť ich lojálnosť.

61

Zoznam použitej literatúry

1. Bačíková, M., & Janovská, A. (2018). Základy metodológie pedagogicko-psychologického výskumu. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. [vid. 2021-03-16]. Dostupné z:

https://unibook.upjs.sk/img/cms/2018/ff/zaklady-metodologie-ped-psych-vyskumu-web.pdf

2. Berčík, J. (2020, 29. jún). Jakub Berčík: Aká budúcnosť čaká propagačné materiály v retaili?. Tovar & Predaj. [vid. 2021-02.21]. Dostupné z:

https://www.tovarapredaj.sk/2020/07/29/jakub-bercik-aka-buducnost-caka-propagacne-materialy-v-retaili/

3. Berčík, J. (2020, 28. január). Jakub Berčík: Aké čary dokáže hudba v marketingu?. Tovar

& Predaj. [vid. 2021-01.02]. Dostupné z: https://www.tovarapredaj.sk/2020/01/28/jakub-bercik-ake-cary-dokaze-hudba-v-marketingu/

4. Berčík, J. (2019, 25. apríl). Jakub Berčík: Je cieľom aromatizácie priestorov iba zvýšenie predaja?. Tovar & Predaj. [vid. 2021-01.02]. Dostupné z:

https://www.tovarapredaj.sk/2019/04/25/jakub-bercik-je-cielom-aromatizacie-priestorov-iba-zvysenie-predaja/

5. Berčík, J. (2018, 11. apríl). Jakub Berčík: Orientácia na zákaznícke zmysly pomáha zvyšovať predaj. Tovar & Predaj. [vid. 2021-01.03]. Dostupné z:

https://www.tovarapredaj.sk/2018/04/11/jakub-bercik-orientacia-na-zakaznicke-zmysly-pomaha-zvysovat-predaj/

6. Boček, M., Jesenský, D. & Krofiánová, D. (2009). POP - In-store komunikace v praxi:

Trendy a nástroje marketingu v místě prodeje. Praha: Grada Publishing.

7. Boučková, J. a kol. (2003). Marketing. Praha: C.H. Beck.

8. Cant, M. C., & Hefer, I. (2014). Visual merchandising displays effect - or not - on consumers: The predicament faced by apparel retailers. Journal of Business and Retail Management Research. [vid. 2020-12.30]. Dostupné z: https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/1700402326/D864773E40F34178PQ/10?accountid=17203 9. Čichovský, L. (2017, 27. február). Marketing s využitím všech smyslů (část 5. – hmat a

prožitkový marketing). Marketingové noviny. [vid. 2021-01.02]. Dostupné z:

http://www.marketingovenoviny.cz/marketing-s-vyuzitim-vsech-smyslu-cast-5-hmat-a-prozitkovy-marketing/

10. Ebster, C., & Garaus, M. (2015). Store Design and Visual Merchandising: Creating Store Space That Encourages Buying. New York: Business Expert Press. Dostupné z:

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2131267232/bookReader?accountid=17203

11. Ellsworth, M. (2020, 22. január). What is Category Management? Definition and Examples for Retail Professionals. Wiser. [vid. 2021-02.21]. Dostupné z:

https://blog.wiser.com/what-is-category-management-definition-and-examples-for-retail-professionals/

12. Gardner, M. (2004, 23. jún). What men want - in the supermarket. The Christian Science Monitor. [vid. 2021-02-16]. Dostupné z: https://www.csmonitor.com/2004/0623/p11s01-lifo.html

13. Gärau, C. (2012). A life-stage analysis of consumer loyalty profile: comparing Generation X and Millennial consumers. The Journal of Consumer Marketing. doi:

10.1108/07363761211206357

62 14. Goldghen, L. A. (2004). Generation Who, What, Y? What You Need to Know About Generation Y. International Journal of Educational Advancement. doi:

10.1057/palgrave.ijea.2140202

15. Gregor, P. (2020, 17. február). Diskonty mění sebe i trh. Zboží & Prodej. [vid 2021- 03-01]. Dostupné z: https://www.zboziaprodej.cz/2020/02/17/diskonty-meni-sebe-i-trh/

16. Horovitz, B. (2017). 20 Ways to Attract Millennials to Your Store. Nacs Magazine. [vid.

2021-02.15]. Dostupné z: https://www.nacsmagazine.com/issues/september-2017/20-ways-attract-millennials-your-store

17. Hudson, M. (2018, 9. apríl). How to Earn Generation Z Shopper Loyalty. The Balance Small Business. [vid. 2021-02.15]. Dostupné z: https://www.thebalancesmb.com/generation-z-shopper-loyalty-4144658

18. Jindřich, L. (2017, 10. december). Barvy a jejich používání. 4F. [vid. 2020-12-21].

Dostupné z: https://www.4f.cz/barvy-a-jejich-pouzivani/

19. Kasasa. (2021, 13. január). Boomers, Gen X, Gen Y, and Gen Z Explained. Kasasa. [vid.

2021-02.15]. Dostupné z: https://www.kasasa.com/articles/generations/gen-x-gen-y-gen-z 20. Kovaľová, J., Birknerová, Z., Frankovský, M., & Benková, E. (2019). Differences in

assessing sellers' behaviour by the customers of baby boom, x, y and z generations. CBU International Conference Proceedings. doi:10.12955/cbup.v7.1358

21. KPMG Slovensko. (2020). Originál CX 2019 – 50 najlepších zákazníckych skúseností na Slovensku za rok 2019. KPMG Slovensko. [vid. 2021-03.2]. Dostupné z:

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/sk/pdf/2o2o/kpmg-studia-original-cx.pdf

22. KPMG Slovensko. (2019). Na rovnakej vlne. Spoznajte najobľúbenejšie značky na Slovensku za rok 2018. KPMG Slovensko. [vid. 2021-03.23]. Dostupné z:

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/sk/pdf/2019/Na-rovnakej-vlne-cx.pdf

23. Law, J. T. (2020, 3. november). 10 Vital Strategies to Use When Marketing to Generation Z. Oberlo. [vid. 2021-02.15]. Dostupné z: https://www.oberlo.com/blog/marketing-strategies-generation-z

24. Lidl Slovenská republika. (2019, 1. február). Diskontný reťazec odbremení životné prostredie o 125 ton plastu ročne. Business Leaders Forum. [vid. 2021-03-23]. Dostupné z: https://www.blf.sk/aktuality-partnerov/diskontny-retazec-odbremeni-zivotne-prostredie-o-125-ton-plastu-rocne/

25. Lidl Slovenská republika. (2019). Lidl pokračuje v podpore slovenských dodávateľov. Lidl Slovenská republika – Informácie pre médiá – Tlačové správy 2019. [vid. 2021-03.23].

Dostupné z: https://www.lidl.sk/o-nas/informacie-pre-media/tlacove-spravy/2019/lidl-pokracuje-v-podpore-slovenskych-dodavatelov

26. Lidl Slovenská republika. (2021). O spoločnosti. Lidl Slovenská republika. [vid. 2021-03.22]. Dostupné z: https://www.lidl.sk/o-nas

27. Lissita, S., & Kol, O. (2016). Generation X vs. Generation Y – A decade of online shopping.

Academia. [vid. 2021-02.15]. Dostupné z:

https://www.academia.edu/25257681/Generation_X_vs_Generation_Y_A_decade_of_onl ine_shopping

28. Madhavi, S. (2013). Impact of visual merchandising on consumer behavior towards women apparel. International Journal of Management Research and Business Strategy. [vid.

2021-02.16]. Dostupné z:

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.741.2264&rep=rep1&type=pdf 29. Małgorzata, K. (2019, november). Sensory marketing – sensory communication and its

social perception. Communication Today. [vid 2021- 01-05]. Dostupné z: https://search-

proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2317562003/CB467623F8F44C89PQ/1?accountid=17203

63 30. Marketing & Media. (2005, 14. február). Senzorický merchandising. Marketing & Media.

[vid. 2020-12-29]. NC State University. Dostupné z: https://mam.cz/zpravy/2005-02/senzoricky-merchandising/

31. McCrindle, M., & Wolfinger, E. (2009). The ABC of XYZ: Understanding the Global Generations. Sydney: University of New South Wales Press

32. MediaGuru. (2012, 20. apríl). Proč investovat do smyslového marketingu. MediaGuru. [vid.

2021-01.03]. Dostupné z: https://www.mediaguru.cz/clanky/2012/04/proc-investovat-do-smysloveho-marketingu/

33. Moores, D. (2017, 26. december). Generačný marketing: Pochopenie rôznych vekových skupín a ich preferencií. MarTech Zone. [vid. 2021-02.17]. Dostupné z:

https://sk.martech.zone/what-is-generational-marketing/

34. Moravčíková, K. (2014). Mystery shopping –moderný nástroj na zvýšenie spokojnosti zákazníkov. Žilinská univerzita, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, Katedra

ekonomiky. [vid. 2021-04.12]. Dostupné z:

https://www.tvp.zcu.cz/cd/2014/PDF_sbornik/moravcikova.pdf

35. Moreno, F. M., Lafuente, J. G., Carreón, F. Á., & Moreno, S. M. (2017, 14. september).

The Characterization of the Millennials and Their Buying Behavior. International Journal of Marketing Studies. doi: 10.5539/ijms.v9n5p135

36. Morgan, T. (2016). Visual Merchandising: Window and in-store dispays for retail. London:

Laurence King. Dostupné z:

https://www.academia.edu/34057916/Visual_Merchandising_Windows_a_Tony_Morgan 37. Mulačová, V., & Mulač, P. (2013). Obchodní podnikání ve 21. století. Praha: Grada

Publishing.

38. New Strategist Publications. (2006). Generation X: American Born 1965 to 1976. New York: New Strategist Publications.

39. Novella, L. (2019, 31. október). 5 Benefits of Visual Merchandising in Retail. LinkedIn.

[vid. 2021-01.02]. Dostupné z: https://www.linkedin.com/pulse/5-benefits-visual-merchandising-retail-leonardo-novella

40. Ordun, G. (2015). Millennial (Gen Y) Consumer Behavior, Their Shopping Preferences and Perceptual Maps Associated With Brand Loyalty. Canadian Social Science. doi:

10.3968/6697

41. Paduszyńska, J. (2019, 27. marec). How to reach Generations X, Y and Z: marketing tips.

Sales Manago Blog. [vid. 2021-02-15]. Dostupné z: https://blog.salesmanago.com/digital-marketing/how-to-reach-generations-x-y-and-z-marketing-tips/

42. Prouza, T., Pěluchová, H., & Vozníková, A. (2019, 10. december). Tisková konference Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Nielsen. Príspevok bol prezentovaný na konferencii SOCR ČR a Nielsen. [vid 2021- 03-01]. Dostupné tiež z:

http://www.socr.cz/file/5819/Prezentace_TK_SOCR_%C4%8CR_a_Nielsen_10_12_2019 _final_media.pdf

43. Ramesh Babu, V., & Arunraj, A. (2019). Fashion Marketing Management. Woodhead Publishing India PVT. LTD. Dostupné z: https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2284653651/bookReader?accountid=17203

44. Removčíková, L. (2020, 16. august). Zmyslový marketing: ako môže zmeniť nákupné rozhodovanie zákazníkov?. Podnikajte.sk. [vid. 2021-01.03]. Dostupné z:

https://www.podnikajte.sk/marketing/zmyslovy-marketing-nakupne-rozhodovanie

45. Richardson, K. (2018, 17. máj). Generation Face-Off: Comparing Gen X, Y And Z Shopping Behaviors. Forbes. [vid. 2021-02.17]. Dostupné z:

https://www.forbes.com/sites/yec/2018/05/17/generation-face-off-comparing-gen-x-y-and-z-shopping-behaviors/?sh=67c9576c631d

64 46. Ryan, T. (2017, 9. január). What do Millennials want in store design?. Retail Wire. [vid.

2021-02-15]. Dostupné z: https://www.retailwire.com/discussion/what-do-millennials-want-in-store-design/

47. Seemiler, C., & Grace, M. (2019). Generation Z: a century in the making. London:

Routledge.

48. Sendra, E., & Carbonell-Barrachina, A. A. (2017). Sensory and Aroma Marketing.

Wageningen, the Netherlands: Wageningen Academic Publishers.

49. Shay, P. (2015). Merchandising to Women. SHOT Business. [vid. 2021-02-16]. Dostupné

z:

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/1701622602/C89B9F8DEA724F75PQ/2?accountid=17203 50. Soomro, Y. A., Kaimkhani, S. A., & Iqbal, J. (2017). Efect of visual merchandising

elements of retail store on consumer attention. Journal of Business Strategies. doi:

10.29270/JBS.11.1(17).002

51. Sorensen, H. (2009). Inside the mind of shopper: The Science of Retailing. New Yersey:

Wharton School Publishing.

52. Souček, E. (2006). Statistika pro ekonomy. Praha, Česko: Vysoká škola ekonomie a managementu.

53. Steinerová, J. (2015). Kvalitatívne metódy výskumov v informačnej vede. Časopis pro

informační vědy. [vid. 2021-03-22]. Dostupné z:

https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/134368/2_ProInflow_7-2015-2_3.pdf?sequence=1

54. Surmová, S. (2018, 6. jún). GDPR a analýza chování zákazníků. Super Faktura. [vid.

2021-04-13]. Dostupné z: https://www.superfaktura.cz/blog/gdpr-a-analyza-chovani-zakazniku/

55. Štatistický úrad Slovenskej republiky. (2020, 18. marec). Stav trvale bývajúceho obyvateľstva k 31.12.2019 (Osoba). STATdat -Verejná databáza údajov. Štatistické dáta vyhľadané 13.03.2021. Dostupné z: https://tinyurl.com/bbx6smxs

56. Šulcová, J. (2010, 20. december). Definice merchandisingu. Registrace log a ochrana značek. [vid. 2020-12.20]. Dostupné z: http://licencni-smlouvy-online.blogspot.com/2010/12/definice-merchandisingu.html

57. Trnka, A. (2016). Základné štatistické metódy marketingového výskumu. Trnava, Slovensko: FMK: UCM v Trnave. Dostupné z: https://fmk.sk/download/ucebnica-zsmmv-2.pdf

58. Underhill, P. (2000). Why We Buy: The Science Of Shopping. New York: Simon & Schuster.

59. Varley, R. (2001). Retail product management. London: Routledge.

60. Wood, S. (2013). Generation Z as Consumers: Trends and Innovation. [vid. 2021-02-15].

Dostupné z: https://iei.ncsu.edu/wp-content/uploads/2013/01/GenZConsumers.pdf 61. Zamazalová, M. (2009). Marketing obchodní firmy. Praha: Grada Publishing.

65

Zoznam príloh

Príloha 1: Dotazníkové šetrenie...66

Príloha 2: Vzťah pre výpočet výberového súboru...71

Príloha 3: Tabuľka kvótneho výberu...72

Príloha 4: Ukážka pozorovacieho listu...73

Príloha 5: Planogram maloobchodnej jednotky Lidl...74

Príloha 6: Vybrané doplňujúce grafy k výsledkom dotazníkového šetrenia...75

66

Príloha 1: Dotazníkové šetrenie

Vážení respondenti,

dovoľte mi, aby som Vás požiadala o pár minút Vášho času pre vyplnenie dotazníka k mojej bakalárskej práci, ktorej názov je „Merchandising a jeho dopad na nákupné chovanie generácií X, Y a Z v maloobchodnej jednotke“. Som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Prahe a dotazníkové šetrenie bude slúžiť ako podklad pre praktickú časť záverečnej práce. Touto cestou by som Vás rada požiadala o anonymné vyplnenie nasledujúceho dotazníka, ktorého dĺžka je približne 10 - 15 minút. Vami poskytnuté údaje sú určené výhradne na spracovanie bakalárskej práce. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem a môžete sa pustiť do vypĺňania.

Petra Mišíková

ČASŤ 1: Prvá časť dotazníkového šetrenia sa zaoberá otázkami ohľadom vnímania maloobchodných predajní – samoobslužných diskontných predajní s potravinovým i nepotravinovým sortimentom všeobecne.

1, Vyberte, ktorá vizuálna stránka maloobchodnej predajne je pre Vás dôležitejšia. (jedna odpoveď)

Interný design maloobchodnej predajne označuje dispozičné rozloženie, vystavovanie tovaru, či prezentačné prostriedky v podobe reklamných pútačov vnútri predajne. Externý design maloobchodnej predajne zahrňuje lokáciu predajne, architektúru, vzhľad výkladu, miesta vstupu do predajne, logá, nápisy, vonkajšie parkovisko a okolie.

o určite interiér predajne o skôr interiér predajne o skôr exteriér predajne o určite exteriér predajne o oboje

2, Rozhoduje vzhľad externého designu o Vašom vstupe do predajne? (jedna odpoveď)

Externý design maloobchodnej predajne zahrňuje lokáciu predajne, architektúru, vzhľad výkladu, miesta vstupu do predajne, logá, nápisy, vonkajšie parkovisko a okolie.

o áno o skôr áno o skôr nie o nie

3, Do akej miery si všímate nasledovné prvky v maloobchodnej predajni (1- vždy si všímam, 2- skôr si všímam, 3- neviem, 4- skôr si nevšímam, 5- nikdy si nevšímam), (jedna odpoveď na riadok)

67 4, Do akej miery Vás ovplyvňuje pri kúpe výrobku reklama v médiách (jedna odpoveď)

Reklama v médiách: televízia, denná tlač, billboardy, letáky o vždy

o často o občas o výnimočne o nikdy

68 5, Do akej miery Vás ovplyvňujú reklamné pútače v mieste predaja? (jedna odpoveď)

Reklamné pútače v predajni: stojany, displeje, info lišty, svetelné reklamy, promo stánky, stánky s ochutnávkami, zvýhodnené ponuky

o vždy o často o občas o výnimočne o nikdy

6, V prípade, ak sa chystáte na nákup potravín, pripravíte si zoznam položiek, ktoré si chcete zakúpiť? (jedna odpoveď)

o áno – píšem si zoznam toho, čo potrebujem kúpiť a nič iné si väčšinou nekúpim

o áno - píšem si zoznam toho čo potrebuje a obvykle kúpim aj pár ďalších položiek, ktoré v zozname nemám o nie – položky, ktoré si chcem kúpiť mám v hlave a teda nákupný zoznam si nepíšem, nakupujem podľa toho,

čo mi napadne

o nie – mám rámcovú predstavu toho, čo si chcem kúpiť a rozhodujem sa až podľa ponuky v obchode o nie – nakupujem spontánne podľa toho, čo vidím v predajni

7, Prišli ste niekedy do predajne s úmyslom kúpiť jednu vec, avšak odchádzali ste s väčším počtom zakúpených produktov? (jedna odpoveď)

o áno o skôr áno o skôr nie o nie

8, Vyhovuje Vám, ak sa tovaru v predajni môžete dotknúť a ohmatať si ho? (jedna odpoveď)

o áno o nie

o nie je to pre mňa dôležité

9, Vyhovuje Vám, ak je v maloobchode prítomná hudobná kulisa? (jedna odpoveď)

o áno o nie

o nie je to pre mňa dôležité

10, Aká hudba Vám v predajni vyhovuje? (jedna odpoveď)

o pomalá o dynamická o inštrumentálna o so spevom

o nie je to pre mňa dôležité o žiadna

11, V interiéri predajne sa cítite lepšie ak sú použité: (jedna odpoveď)

o svetlé tóny o tmavé tóny

o nie je to pre mňa dôležité

69 12, Aký typ nasvietenia produktov v predajni preferujete? (jedna odpoveď)

o teplé/ žlté tóny o studené/ biele tóny o obe vyššie uvedené o nie je to pre mňa dôležité

13, Ak v maloobchodnej predajni s potravinami zbadáte promo stánok s ochutnávkou jedla alebo pitia, zastavíte sa a daný produkt vyskúšate? (jedna odpoveď)

o áno o skôr áno o skôr nie o nie

14, Ak potrebujete pomoc v maloobchodnej predajni, vyhľadáte asistenciu personálu? (jedna odpoveď)

o áno o skôr áno o skôr nie o nie

15, Zakúpite si výrobky, ktoré sú umiestnené v blízkosti pokladne? (jedna odpoveď)

o áno o skôr áno o skôr nie o nie

16, Podľa čoho sa v predajni potravín orientujete? (viac možných odpovedí)

navigačné cedule (nástenné, stropné, podlahové)

reklamné pútače

na základe potrieb

spontánne

iné

17, S akými problémami usporiadania predajne a vystavením tovaru sa obvykle stretávate?

(viac možných odpovedí)

nelogické usporiadanie predajne

neľahká orientácia v predajni

nedostatočné značenie a navigácia

nutnosť prejsť celú predajňu – neexistujúca skratka

úzke uličky medzi regálmi

častá zmena miesta produktu

nedostupnosť tovaru

nedoplnený tovar

neprehľadnosť vystavovaného tovaru

chýbajúce ceny tovaru

nemožnosť dosiahnuť na tovar

iné

ČASŤ 2: Druhá časť dotazníkového šetrenia sa zaoberá konkrétnymi maloobchodnými jednotkami samoobslužnými diskontnými predajňami s potravinovým i nepotravinovým sortimentom.

70 18, V akej predajni najčastejšie nakupujete potravinový tovar? (viac možných odpovedí)

Lidl

Tesco

Kaufland

Billa

Coop Jednota

Iné

19, Akým spôsobom sa obvykle pohybujete po predajni? (viac možných odpovedí)

postupne podľa usporiadania predajne

podľa navigačných tabúľ

podľa nákupného zoznamu

podľa reklamných pútačov

podľa viditeľných zliav

spontánne

iné

20, Čo sa Vám vo Vami najčastejšie navštevovanej predajni potravín najviac páči s ohľadom na usporiadanie predajne a vystavovanie tovaru? (viac možných odpovedí)

20, Čo sa Vám vo Vami najčastejšie navštevovanej predajni potravín najviac páči s ohľadom na usporiadanie predajne a vystavovanie tovaru? (viac možných odpovedí)