• Nebyly nalezeny žádné výsledky

V závěru této diplomové práce bych ráda shrnula dílčí výsledky finanční analýzy do ucelené kompaktní formy.

Primárním cílem finanční analýzy společnosti SAG EMG Elektro s.r.o. bylo posoudit finanční situaci firmy a případně navrhnout nápravná opatření v případě negativních tendencí finančních ukazatelů. Dalším, sekundárním, cílem byla analýza tvorby přidané hodnoty pro majitele společnosti.

Pro splnění těchto cílů jsem vypracovala finanční analýzu na základě firemních účetních dat za období 2000-2006. V závěru této práce bych chtěla konstatovat, že jsem vycházela pouze z veřejně dostupných dat, a že mé původní předpoklady bližší spolupráce s analytickým oddělením firmy se nenaplnily. Proto jsem některé změny mohla komentovat pouze z externího hlediska. V úvodu práce jsem uvedla všechny podstatné rysy, zdroje a metody finanční analýzy. Zaměřila jsem se na základní metody, v závěru teoretické pasáže jsem však také uvedla přehled metod, které vyžadují složitější analytický aparát. Na úvod praktické části jsem v základních rysech představila společnost a podnikatelské okolí, ve kterém se pohybuje.

Nyní již ke zkoumané finanční situaci. Na úvod je třeba říci, že se jedná o stabilní společnost, která oplývá silným finančním zázemím, nemá problémy s dluhy ani likviditou.

Finanční analýzu tvoří systém propojených ukazatelů a modelů, a proto se projevují klesající i růstové tendence.

Ve sledovaném období dochází k trvalému růstu celkové bilanční sumy, největší přírůstek se uskutečnil v posledním sledovaném roce, kdy došlo k enormnímu zvýšení finančního majetku a na straně pasiv vykompenzováno bohužel velkým nárůstem sumy závazků. Zde má velký podíl také půjčka od mateřské společnosti na provozní financování zakázek. Z pohledu struktury aktiv má největší podíl oběžný majetek, dlouhodobému majetku patří menší procentní podíl na bilanční sumě. Ve struktuře pasiv dochází ke změnám pouze v položkách cizích zdrojů, které trvale rostou. V základním kapitálu dochází ke změnám ve struktuře majitele společnosti, byli vykoupeny všechny soukromé podíly a společnost je vlastněná jedinou holdingovou společností ze SRN- SAG Holding GmbH, která působí

v totožném oboru podnikání v rámci koncernu RWE AG. Suma základního kapitálu se nezměnila.

Z analýzy výkazu zisku a ztrát vyplývá, že společnost po celé období vykazuje kladný provozní hospodářský výsledek. Ve finanční oblasti se pohybuje v záporných číslech, neboť

nákladové úroky převyšují veškeré finanční výnosy. Ke zpomalení tempa růstu hospodářského výsledku v posledním roce došlo vlivem zvýšení nákladovosti, především v oblasti materiálu a energie.

Čistý pracovní kapitál dosahuje kladných hodnot a vyvíjí se pozitivním růstem.

Krátkodobé závazky jsou dostatečně kryty oběžnými aktivy, tato skutečnost je potvrzena dobrým vývojem ukazatelů likvidity. Navíc je velmi pozitivní, že podíl pohotových financí na oběžných aktivech stoupá v uspokojivé míře a podnik je schopen platit své krátkodobé závazky včas a v plné výši.

Důležitou roli ve finanční analýze tvoří ukazatele rentability a vývoj zisku společnosti.

Ve sledovaném období dosahuje společnost kladných hodnot zisku. V roce 2000 dochází, vzhledem k výjimečné zakázkové náplni, k tvorbě enormního hospodářského výsledku.

Po velkém propadu v roce 2001 dochází k růstu zisku, i když v posledním roce se tempo růstu zpomalilo. V oblasti rentabilit dosahuje společnost stabilních výsledků s rostoucí tendencí.

S výjimkou roku 2001 dochází ke kontinuálnímu růstu všech ukazatelů rentabilit.

Při podrobnějším rozkladu ukazatele ROE v rámci analýzy DuPont docházím k závěru, že nárůst ROE je z velké části způsoben růstem rentability tržeb.

V oblasti ukazatelů aktiv je možné nalézt některá problémová místa společnosti Společnost drží poměrně málo zásob, což je dáno obchodní politikou jejích největších zákazníků. Obrat aktiv se drží v dobrých hodnotách. Obchodní deficit však neustále stoupá.

Doba úhrady od odběratelů je nepřiměřeně vysoká vzhledem k době úhrady firemních pohledávek ( často je až 3x delší). Podnik tak vlastně sponzoruje své zákazníky.

Z analýzy zadluženosti vyplývá, že společnost je schopna úspěšně hradit svoji půjčku u mateřské společnosti.

Ukazatele likvidity převyšují doporučené hodnoty i průměry odvětví. Je otázkou, zda společnost nedrží příliš finančních prostředků v hotovostní formě. Tato otázka je však míněna směrem k majitelům společnosti, která vyznává konzervativní přístup k financím a investice mimo firmu nepřipouští.

U ukazatelů produktivity práce je od roku 2002 zaznamenáván kontinuální růst.

Průměrná roční mzda ve společnosti vzrostla za sledované období o zhruba 30%.

Dodržování určitých ideálních pravidel doporučených pro tempa růstu jednotlivých účetních položek jsem hodnotila pomocí trendové analýzy ( model ekonomického normálu).

V této analýze jsem dospěla k názoru, že doporučené podmínky firma splňuje pouze v letech 2002 a 2004. V ostatních letech jsou porušovány podmínky, které se týkají především vztahů mezi jednotlivými druhy nákladů.

Komplexní modely, které se zabývají finančním zdravím firmy, dělíme na bonitní a bankrotní. V této analýze jsem provedla bankrotní Altmanův model s výborným výsledkem a dva bonitní modely – IN01model a Taflerův model, taktéž s výborným výsledkem.

Shrnu- li poznatky vedoucí ke splnění prvního cíle, je možné konstatovat, že

společnost SAG EMG Elektro s.r.o. je silným a stabilním hráčem na trhu dodávek pro energetické společnosti, oplývá mnoha speciálními technologiemi i znalostmi,

vynikajícím finančním zázemím a dobrými výsledky v oblasti produktivity.

Mým druhým cílem bylo zhodnocení tvorby přidané hodnoty pro majitele společnosti.

Zde mohu konstatovat, že společnost, až na výjimky, přidanou hodnotu nevytváří. Ukazatel EVA dosahuje záporných čísel. Kladného výsledku dosahuje firma v 2004, následující však tento trend nebyl potvrzen. Je tedy na managementu společnosti, aby přijala řešení v oblasti vyšší rentability pro vlastníka podniku či v oblasti nákladů a tržeb, tak aby v budoucnu přinášela společnost vlastníku nejen kladné hospodářské výsledky, ale i novou přidanou hodnotu.

Závěrem je možno zkonstatovat, že zahraniční vlastník společnosti SAG EMG Elektro s.r.o. přináší finanční stabilitu a zázemí pro zakázky většího rozsahu. Výhodou je také velké množství nových technologií, které může společnost po proškolení v mateřské společnosti využívat. Společnost se také zúčastňuje ve spolupráci s mateřskou firmou veletrhů a konferencí.