• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Z ÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLEČNOSTI

3 SPOLEČNOST SAG EMG ELEKTRO S.R.O

3.1 Z ÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLEČNOSTI

Obchodní firma: SAG EMG Elektro s.r.o.

Sídlo: Guldenerova 2, Plzeň

Obchodní rejstřík: společnost je zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Plzni oddíl C, vložka 1781

Právní forma: společnost s ručením omezeným Identifikační číslo: 453 55 886

Datum vzniku: 1.3.1992

Předmět podnikání:

• montáž, opravy a údržba vyhrazených elektrických zařízení dodavatelským způsobem bez omezení napětí

• projektování elektrických zařízení

• revize elektrických zařízení bez omezení napětí

• výkon zeměměřičských prací

• velkoobchod

• montáž , údržba a servis telekomunikačních zařízení

• inženýrská činnost v investiční výstavbě

• přípravné práce pro stavby

• provádění staveb, jejich změn a odstraňování

• výroba kovových konstrukcí, kotlů, těles a kontejnerů

• výroba rozvaděčů nízkého napětí a baterií, kabelů a vodičů

• zpracování dat, služby databank, správa sítí

Statutární orgány k 1.1.2006: Ing. Tomáš Vašíček, jednatel společnosti Základní kapitál: 20 mil. Kč

Vlastnická struktura: 100% SAG Holding GmbH, Langen, SRN

3.1.1 Historie a činnost společnosti

Společnost SAG EMG Elektro s.r.o. působí na trhu od roku 1992. Byla založena dvěma společníky Jiřím Milfaitem a Františkem Glatterem pod obchodní firmou EMG s.r.o.

Na počátku pracovalo ve společnosti prvních 17 zaměstnanců. Do konce roku 1993 však počet zaměstnanců již stoupl na 40. V roce 1994 došlo k velmi podstatné vlastnické změně.

Do původně výhradně české společnosti vstoupil zahraniční partner – společnost SAG GmbH se sídlem v německém Langenu kupuje 55% obchodní podíl. Tato společnost byla součástí koncernu RWE AG a jak probíhaly změny v této nadnárodní společnosti, tak se i měnila jména a obchodní podíly vlastníků SAG EMG Elektro s.r.o. (TESSAG AG, RWE Solutions AG). Soukromé menšinové podíly byly postupně odkoupeny a dnes je firma 100% vlastněna společností SAG Holding GmbH. Firma si také pro lepší identifikaci s majitelem změnila obchodní firmu na SAG EMG Elektro s.r.o.

Společnost poskytuje svým zákazníkům své kompetence ve třech základních oborech a to – v oblastech elektromontáží bez omezení napětí, projekce, digitalizace a geodézie.

Hlavní činnost firmy spočívá v provádění elektromontáží a to zejména v oblasti VN a VVN10 pro zákazníky z ČR i v zahraničí. V této oblasti nabízí společnost dodávku rozvoden a měníren na klíč, a to jak pro potřeby průmyslových podniků, tak elektrorozvodných společností. Do portfolia výrobků a služeb patří i výstavba elektrorozvodných sítí, řídících a zabezpečovacích systémů těchto sítí. Středisko Projekce zajišťuje projekčně jednak vlastní elektromontážní výkony a jednak pracuje pro externí zákazníky typu ČEPS a.s.. Středisko Digitalizace je dlouhodobě zaměřeno na spolupráci uvnitř mateřského koncernu a podílí se na velkých zakázkách realizovaných německým partnerem.

Společnost SAG EMG Elektro s.r.o. získala v lednu 2002 certifikát ČSN EN ISO 9001:2000 a v roce 2005 získala certifikát environmentálného managementu podle normy ISO 14001:2004 v oblasti životního prostředí.

Mezi nejvýznamnější zákazníky patří: ČEZ Distribuce a.s., Západočeská energetika, a.s., ČEPS, a.s., EGE – MONTÁŽE s.r.o., Ministerstvo obrany ČR, SAG EV, E.O.N Česká republika, Geodatenservis GmbH.

10 VN (vysoké napětí) – napěťová hladina 1-35kV, užíváno k distribuci elektrického proudu; VVN (velmi vysoké napětí) – napěťová hladina od 110-220kV, slouží k přenosu elektrické energie.

Graf 3.1. Významní zákazníci za rok 2005

Významní zákazníci dle obratu 2005 (tis.Kč)

0

ČEZ Distribuce a.s. Západočeská energetika a.s. ČEPS a.s. EGE- MONTAZE s.r.o. Ministerstvo obrany Severočeská energetika a.s. Středočeská energetika a.s. Avirunion a.s. SAG EVL E.O.N Česká republika a.s. ostatní

3.1.2 Organizační struktura společnosti

Společnost je tvořena výkonnými jednotkami – středisky a správními útvary. Ve sledovaném období 2000-2005 byla postupně utlumena (později zrušena) činnost středisek Řídící systémy a Telekomunikace.

Obr. 3.1. Organizační struktura společnosti

Manažer kvality Správa IT

Územní působnost

V České republice má společnost zázemí v následujících městech:

• Plzeň - sídlo společnosti

• Karlovy Vary - pobočka

• Teplice - pobočka

3.1.3 Finanční výsledky společnosti (obraty společnosti)

Společnost dosahuje kontinuálně stabilních obratů, které jsou podpořeny kladnými hospodářskými výsledky.

Graf 3.2. Vývoj obratu společnosti 2000-2005

3.1.4 Vývoj počtu zaměstnanců

Ve sledovaném období 2000-2005 se počet zaměstnanců snížil z původních 137 na 110 v roce 2005.

Tab. 3.1. Vývoj počtu zaměstnanců

Rok 2005 2004 2003 2002 2001 2000

Počet zaměstnanců 110 111 116 121 132 137

231 233,0

188,0 192,0 188,0 189,0

0 50 100 150 200 250

2005 2004 2003 2002 2001 2000

3.1.5 Podnikatelské prostředí

Společnost SAG EMG Elektro s.r.o. se zařazuje svou činností dle OKEČ (oborové klasifikace ekonomických činností) do stavebnictví .

Stavebnictví patří mezi nejdůležitější průmyslová odvětví v České republice. Jedná se o dynamicky vyvíjející se odvětví průmyslu ( v roce 2005 růst produkce o 7,2%). Stavebnictví se navíc vyznačuje tzv. multiplikačním efektem odvětví , což znamená to, že ovlivňuje jak poptávku po výrobcích ostatních odvětví, tak následných služeb, spojených s údržbou stavebních děl. Podle výpočtů z národních účtů vyvolávající investice do stavebních prací více než trojnásobný růst produkce v celé ekonomice, růst zaměstnanosti a znamenají značný přínos do státního rozpočtu. 11

Stavebnictví indikuje v dlouhodobějším horizontu další vývoj celé ekonomiky. Toto odvětví zažívá nepřetržitý růst od roku 2000.

Svou činností společnost patří do oboru OKEČ 45.21. Výstavba pozemních a inženýrských staveb. Největšími firmami v odvětví jsou např. SKANSKA CZ a.s., Metrostav a.s., STRABAG a.s. nebo Elektrizace železnic a.s.

Pro analyzovanou společnost je stejně jako vývoj ve stavebnictví důležité sledovat i vývoj v elektroenergetice, kde působí její nejdůležitější zákazníci. Energetické společnosti investují především do stávající přenosové a distribuční soustavy. Dochází i k preventivnímu posilování stávající vedení např. náhradou jednoduchého vedení dvojitým či náhradou vodičů s vyšší přenosovou kapacitou.

K nové výstavbě dochází v tomto oboru (elektroenergetice) menším rozsahu.

V takovém případě dochází k veřejnému výběrovému řízení, jehož součástí jsou kromě obligátních kalkulací s konečnou cenou také mnoho formálních dokumentů jako např.

reference, osvědčení o odborné způsobilosti, certifikace společnosti systémem jakosti, prohlášení finančního úřadu o neexistenci daňového dluhu, předběžné smlouvy s dodavateli, bankovní záruky a jiné. Tato časově náročná procedura je také velmi náročná nákladově.

Proto je třeba pečlivě vybírat, do kterého výběrového řízení se společnost přihlásí.

Z posledních velkých úspěchů obchodního oddělení jmenujme např. udělení zakázky na rekonstrukci TR Chrást , TR Výškov, TR Neznášov, TR Chotějovice či MVE Lipno.

Na trhu elektromontáží zaujímá společnost, zejména na úrovni VN a VVN, významné postavení. Zde patří mezi 5 nejvýznamnějších firem. Konkurenty jsou : EGE Montáže s.r..o., TEMES s.r.o., ASE s.r.o či Elektrovod Holding a.s..

3.1.6 SWOT analýza společnosti

S- silné stránky

Postavení na trhu -v oblasti VN a VVN velmi významné , jedna z pěti firem na trhu

Finanční síla a stabilita – zahraniční majitel zaručuje solventnost firmy vůči dodavatelům a tato forma financování umožňuje pracovat bez úvěrových instrumentů finančního trhu, což zlevňuje finanční náklady.

Historie – firma působí na trhu nepřetržitě od roku 1992.

Dobré jméno na trhu – velice úzce souvisí s kvalitou minulých i stávajících zakázek, předchozího managementu a dobré obchodní politiky.

Kvalita – společnost je certifikována v oblasti kvality podle normy ISO 9001:2000 a v oblasti enviromentálního managementu podle normy ISO 14001:2004.

Budovy pro sídlo firmy v centru Plzně Kvalifikace pracovníků

W-slabé stránky

Závislost na energetickém trhu ( resp. na nových investicích ) Množství nakupovaných služeb a vstupů

Personální politika

O-příležitosti

Vstup EU do ČR – omezené (bohužel nelze využít volného pohybu osob pro spolupráci s mateřským koncernem, neboť SRN uplatňuje ochranné časové období pro vstup na svůj vnitřní pracovní trh )

Spolupráce uvnitř mateřského koncernu

Možnost proniknutí na průmyslový trh – průmyslové montáže

T- ohrožení

Nové (tzv. garážové) firmy – velmi nízké náklady jim umožňují vyhrávat výběrová řízení, jejich cenové úrovni se při dnešní úrovni počtu zaměstnanců nelze vyrovnat

Zvýšení cen dodavatelských firem

Odchod kvalifikovaných pracovníků ke konkurenci