• Nebyly nalezeny žádné výsledky

JURISPRUDENCE

MODERN METHODS FOR THE DEVELOPMENT OF SCIENCE

ПРАКСЕОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗАКОНОДАВЧОГО

JURISPRUDENCE

MODERN METHODS FOR THE DEVELOPMENT OF SCIENCE

102

законодавства (особливо коли йдеться про відповідальність громадян, про покладення на них певних обов'язків) [2].

Для континентальної правової сім'ї, актуальним питанням є роль прецеденту як джерела права. Саме з метою забезпечення конституційного принципу рівності перед законом, деякі вчені-континенталісти відстоюють ідею закріплення в законі судового прецеденту як джерела права. Проте без такого закріплення суди та інші правозастосовні органи зобов'язані забезпечувати єдність практики. Судовий прецедент дає змогу долати неточності актів законодавства. Для правової сім'ї континентального права, характерне визнання панування закону (первинності актів законодавства), а судовий прецедент має факультативний характер [3].

У практичному сенсі, законодавці європейських країн мають питання відповідності актів нижчої юридичної сили, актам вищої, конституційним нормам, питання нормопроєктувальної техніки, відповідності внутрішніх законодавчих актів актам ЄС, усунення в нормативних актах прогалин, виключення колізій та правової невизначеності. Таким чином, необхідність ясності та доступності правової системи в цілому і складових її елементів є імперативом, що випливає з демократичного принципу, принципу верховенства права та необхідності забезпечення законодавчої і регулюючої ефективності [4].

Поняття правових засад, беручи свій початок з давньоримських часів, і маючи певні ознаки універсальності, нерозривно пов’язане з політико-правовим контекстом, правовими традиціями. Незнання власних правових традицій та відсутність достатніх наукових напрацювань, унеможливлюють успішне завершення циклу правових перетворень в Україні. Адже основою кожної правової системи є не показник вдалих запозичень із права інших країн, а власний позитивний правовий досвід. Однак, було б майже неможливим уявити собі цілком ізольовану систему права, яка б не зазнала впливу ззовні. На сьогодні, правові ідеї західної правової думки є орієнтиром для багатьох країн світу, як прихильним до ідей ліберальної демократії, так і консервативним, традиційним правовим системам. Системоутворюючими засадами західноєвропейської правової культури є ідеї свободи, закону, громадянського суспільства та природних прав людини.

Інтеграційна природа правової системи ЄС зумовлює необхідність гармонізації та уніфікації національних правових норм держав-членів.

Необхідність втілення спільно вироблених цінностей державами-членами передбачає прийняття спільних принципів на рівні національних правових систем. Так, принципи права певним чином прискорюють процес прийняття демократичних цінностей західноєвропейської правової доктрини, ідей правової держави та громадянського суспільства. Завдання ж права ЄС полягає у визначенні напрямку розвитку цілої правової системи ЄС, з намаганням створити новий правопорядок. Ідея перетворення загальних правовідносин у напрямку соціально-економічної та політичної єдності, перебуває в основі правової системи ЄС, обумовлюючи таким чином її призначення і цінність [5].

JURISPRUDENCE

MODERN METHODS FOR THE DEVELOPMENT OF SCIENCE

До особливостей правотворення в ЄС належить і сама нормативна сила актів, що приймаються. Вона дозволяє уникнути недоліків, які має система правотворчості міжнародних договорів (тривалість процедур, висока вартість, незначний уніфікуючий ефект, фрагментарність, непередбачуваність ратифікації та імплементації). Правові акти ЄС наділені високим уніфікуючим ефектом, що з техніко-юридичного погляду, безумовно, є великим досягненням. Слід відмітити, що правотворчий процес у ЄС набув формально юридичних рис, властивих федеративному утворенню. Принципи субсидіарності та пропорційності європейських правотворчих компетенцій, розвиваються і синхронізуються з юрисдикцією Європейського суду з прав людини, Конституцією ЄС, що дає можливість державам контролювати обсяг практично застосовуваних правотворчих повноважень. Зберігає силу і головний принцип діяльності ЄС – принцип окремих обмежених компетенцій. Важливо відзначити і такі явища у правотворчій практиці ЄС, як тенденція до кодифікації чинного законодавства та складання зведень євроактів, а також поступове заміщення національно-правових норм загальноєвропейськими. На думку деяких вчених, так званою силою, що об'єднує ЄС, є закон та повага до права. Це водночас і принцип, що перебував в основі первісного консенсусу та продовжує діяти зараз.

Йдеться про фундаментальний принцип верховенства права. Принципи які стосуються специфічних сфер правового регулювання містяться у тексті Лісабонського договору. Серед них: принцип рівності та солідарності, а також повага до принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй та міжнародного права; принцип взаємного визнання судових рішень; принцип рівних можливостей і рівного ставлення до чоловіків і жінок у питаннях працевлаштування та вибору роду занять, включаючи принцип рівної оплати за рівну роботу або працю рівної цінності [6].

Розглядаючи питання про існування правових засад, як поняття ширшого за змістом, ніж поняття принципів, слід звернути увагу на те, що крім системи принципів у ЄС існують цілі та цінності, які по суті ширші за поняття принципів, і закріплені в Лісабонському договорі та Хартії основних прав ЄС [6].

Такі категорії як “freedom” (свобода), “democracy” (демократія), “equality”

(рівність), “rule of law” (верховенство права), human rights (права людини) європейський законодавець визначає як “values” (цінності). Крім цієї категорії законодавець визначає поняття цілей ЄС. Вони викладені у статті 3 Лісабонського договору. Незважаючи на те, що за визначенням цілі не прирівнюються до принципів, вони є невід'ємною частиною правової архітектури законодавства ЄС. До таких відносять: сприяти миру, його цінностям та благополуччю своїх громадян; пропонувати свободу, безпеку та правосуддя без внутрішніх кордонів, а також вживати належних заходів на своїх зовнішніх кордонах для регулювання притулку та імміграції, а також для запобігання злочинності та боротьба з нею; створення внутрішнього ринку;

досягнення сталого розвитку на основі збалансованого економічного зростання та стабільності цін і висококонкурентної ринкової економіки з повною зайнятістю та соціальним прогресом [7].

JURISPRUDENCE

MODERN METHODS FOR THE DEVELOPMENT OF SCIENCE

104

Окрему, увагу слід звернути на категорію цінностей, яку інколи виділяють в якості засади законотворчого процесу. Більшість правових цінностей є загальнолюдськими цінностями і тому мають однакову вагу у всіх правових системах. Беручи до уваги той факт, що правові цінності прийнято сприймати як, свого роду загальні, базові і рамкові норми, на яких будується правова система, категорія правових цінностей в окремих випадках може відповідати категорії правових принципів. По суті, цінності правової системи можна ототожнювати і з основними характеристиками правової системи, оскільки вони окреслюють основи правової системи і, таким чином, є водночас правовими засадами.

Список літератури:

1. Шевченко, Г. Проблеми нормотворчої діяльності суб’єктів нормотворення.

Юридичний журнал. 2008. № 3. С. 23-27. [Shevchenko, G. Problems of rules-making activity of subjects of rules-rules-making. Legal Journal. 2008. Vol. 3. P. 23-27].

URL: https://minjust.gov.ua/m/str_12895

2. Mamontov, I.O. legislative process in Ukraine and the EU: directions towards harmonization. URL: https://scholar.googleusercontent.com/scholar?q= cache:Hfy-12lM6loJ:scholar.google.com/+LEGISLATIVE+PROCESS+IN+

UKRAINE+AND+THE+EU:+DIRECTIONS+TOWARDS+HARMONIZATION&h l=ru&as_sdt=0,5

3. Bondarenko, Y.I. Legal precedent as a source of law in European countries. Scientific Papers of the Legislation Institute of the Verkhovna Rada of Ukraine. 2021. Vol. 1. P. 6-12. https://doi.org/10.32886/instzak.2021.01.01

4. Silveira, J.T. Common problems in law-making and legislative drafting of laws and regulations. e-Pública, 2018. Vol. 5. No. 3. P. 134-158. URL: https://e-publica.scholasticahq.com/article/34356.pdf

5. Станько, І.Я. Функції принципів права в правовій системі Європейського Союзу. Спільнота. 2019. [Stanko, I.Y. Functions of principles of law in the legal system of the European Union. Spilnota. 2019]. URL:

http://www.spilnota.net.ua/ua/article/id-3349/

6. European Union. Consolidated Version of the Treaty on the Functioning of the European Union. Official EN Journal of the European Union. 2012. URL: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:12012E/TXT:en:PDF

7. OSCE. OSCE Human Dimension Commitments: Volume 1, Thematic Compilation (third edition). Organization for Security and Co-operation in Europe.

2012. 320 p. URL: https://www.osce.org/odihr/76894

JURISPRUDENCE

MODERN METHODS FOR THE DEVELOPMENT OF SCIENCE

ПРИНЦИПИ ПРАВА В СИСТЕМІ

Související dokumenty