• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Konzultace a její uplatnění v osobní a institucionální sféře

8.2 R EALIZACE BAHÁ ’ Í INTENCÍ

8.2.1 Konzultace a její uplatnění v osobní a institucionální sféře

Požadavek konzultace, samotným Bahá’u’lláhem povýšený na náboženský princip, je zakotven v bahá’í zjevených textech a dále rozveden a konkretizován v textech

´Abdu’l-Baháa a Shoghi Effendiho a následně Světového domu spravedlnosti.

Bahá’u’lláhovy výzvy k realizaci konzultace v rámci bahá’í společenství korespondují s jeho výroky o jednotě Boha, jeho proroků a následně i o jednotě lidstva („Jste všichni plody jediného stromu a listy jedné větve“636).

V „Deskách zjevených po Kitáb-i-Aqdas“ nazývá Bahá’u’lláh konzultaci „světlem, vedle světla milosrdenství.“ 637 Vyzývá k společné poradě v záležitostech, které souvisejí nejen s bahá’í administrativou, ale i s osobním životem každého bahá’í věřícího.638 Konkrétní aspekty konzultace definoval ´Abdu’l-Bahá.639 Instruktivním zdrojem konzultace je rovněž text „Bahá’í Administration“,640 který obsahuje jak texty

´Abdu’l-Baháa, tak texty Shoghi Effendiho. Dále je pro potřeby konzultace často užívaná kniha „Lights of Guidance: a Bahá’í Reference File.“641 Způsob, jak přistupovat ke konzultaci, dále konkretizoval Shoghi Effendi v řadě dokumentů a instrukcí zaslaných jednotlivým duchovním radám, mj. v textu „Unfolding Destiny“.642 Z těchto textů vyplývá několik zásadních aspektů konzultace a zároveň obsahují i směrnice, jak

635 BAHÁ´U´LLÁH, Nejsvětější kniha - Kitáb-i-Aqdas, odstavce: 30, 42, 55, s. 36, 41, 45. Viz také HUTTER, Handbuh Bahá’í, s. 156-157.

636 BAHÁ´U´LLÁH, Bahá’u’lláhovy Desky zjevené po Kitáb-i-Aqdas, Išráqát, s. 109.

637„…The heaven of divine wisdom is illumined with the two luminaries of consultation and compassion..“ (Bahá’u’lláh, Tablets of Bahá’u’lláh revealed after the Kitáb-i-Aqdas, p. 126)

In: HORNBY, Helen Bassett (Compiled by), Lights of Guidance : A Bahá’í Reference File, odstavec 578, s. 176. „Der Himmel göttlicher Weisheit wird von zwei Leuchten erhellt: Beratung und Barmherzigkeit…“ Udo Schaefer cituje Bahá’u’lláha, a sice Botschaften 8:55; 11:16; 17:14. In:

SCHAEFER, Grundlagen der Gemeindeordnung der Bahá’í, poznámka pod čarou 549, s. 205.

638 BAHÁ´U´LLÁH, Kitáb-i-Aqdas: Najsvätejšia kniha, odstavec 30, s. 36.

639 Zásady Bahá’í správy, Mladá Boleslav: Bahá’í nakladatelství, spol. s r.o, 1998. 60-61.

640 SHOGHI EFFENDI, Bahá’í Administration. Bahá’í Publishing Trust: Wilmette. 1974.

Dostupné z: http://bahai-library.com/shoghieffendi_bahai_administration#part1

641 Lights of Guidance : a Bahá’í Reference File. Fifth Edition. National Spiritual Assembly of the Bahá’ís of Ecuador. 1997. Viz XI. Consultation. 557-592.

642 KOLSTOE, John, E, Consultation : A Universal Lamp of Guidance, s. 14.

148

při konzultaci postupovat. Jednou ze zásad je „čistota motivů“,643 která spočívá v jasnosti a nezkorumpovatelnosti. Žádoucí je také určitá senzitivita vůči názorům druhých a schopnost sdílet jejich názory a výroky. Dalším aspektem je pak „Radiance of spirit“, což lze chápat jako projevování určité míry vstřícnosti a radosti v rámci konzultování určitého problému a odpoutání se od všeho, co nesouvisí s Bohem („Detachment from all else save God“). Takovým odpoutáním se však nemíní indiference, ale spíše určitá nezaujatost, nestranickost a velká míra objektivity, vzdání se lpění na vlastních preferencích, trpělivost a vědomí služebného postavení. Jeden z klíčových, a zřejmě nejvíce obtížných, požadavků spočívá ve vybalancování vlastních zájmů a názorů s názory ostatních, k nimž je třeba se stavět s otevřenou účastí. To znamená, že schopnost naslouchat a reflektovat vyslechnuté má být v rovnováze s prosazováním vlastních názorů týkajících se konzultovaného problému. ´Abdu’l-Bahá dále uvádí dvě základní podmínky, které jsou nezbytné pro každou konzultaci. Dle jeho textu „The Promulgation of Universal Peace“644 se jedná v prvé řadě o reflektování Boží jednoty, která je v základě prerekvizitou každé konzultace a následně i celého systému bahá’í správy. Tuto jednotu ´Abdu’l-Bahá přirovnává k moři a k jeho vlnám nebo ke květinám v jedné zahradě. 645 Další podmínkou je to, co ´Abdu’l-Bahá nazývá obrácením pozornosti ke „Kingdom on High“,646 a to prostřednictvím modlitby nebo studia. Bahá’í totiž věří v možnou Božskou inspiraci, které se dostává těm, kteří konzultují. S duchovním rozměrem konzultace se snoubí i určitá míra výchovy

a zušlechťování každého věřícího, neboť vyžaduje disciplínu, trpělivost, přizpůsobivost a toleranci. Shoghi Effendi nazývá konzultaci „věcí Boží“ („Cause of God“), jejíž intencí není diktát, ale pěstování společenství, a to v duchu bratrství a vědomí Ducha Božího jako pomocníka a udržovatele procesu konzultace, což mají konzultující brát v potaz.

Konzultaci přísluší status teologicko-správního nástroje, pomocí něhož lze nalézt v rámci i mimo rámec bahá’í společenství možné návrhy pro řešení problémů. Že jde skutečně o nalézání, vyplývá z komunikativního procesu, kterého se účastní bahá’í věřící v průběhu časově ohraničené doby. Bahá’í konzultace nachází své uplatnění při

643ibid, s. 15-16.

644 Např. http://www.bahairesearch.com/

645 …“they are the waves of one sea, the drops of one river the stars of one heaven, the flowers of one garden.“ In: KOLSTOE, Constultation, s. 19.

149

celé řadě příležitostí, mj. při jednání správních institucí a dále zejména během svátku 19. dne. Nejde jen o pouhou výměnu názorů, ale o proces s duchovním nábojem, při němž vyjadřují své názory jak jednotliví věřící, tak volení členové duchovních rad.

Světový dům spravedlnosti definuje konzultaci jako „výkonné vyjádření spravedlnosti v lidských záležitostech“.647

V prohlášení Světového domu spravedlnosti z r. 1995 „Blahobyt lidstva“ („The Prosperity of Humankind“648) se klade důraz na vědomí jednoty lidstva, které lze dosáhnout právě i metodou konzultace a zájmem o spravedlnost: „Na úrovni skupinové je zájem o spravedlnost nepostradatelným kompasem v kolektivním rozhodování, protože je jediným prostředkem jakým lze dosáhnout jednoty v myšlení i konání“.649 Právě metodou konzultace lze dosáhnout konsensu a žádoucí objektivity při nalézání řešení, pravdy. Zároveň konzultace ovlivňuje strukturu lidsko-správních vztahů v bahá’í společenství. Jejím praktikováním si bahá’í věřící uvědomují názorovou rovnocennost, a to i přes mnohdy výraznou diferenci. Bahá’í konzultaci lze chápat z perspektivy víry v duchovní přispění při nalézání toho nejlepšího možného řešení, které lze následně aplikovat v praxi. S ohledem na princip jednoty v mnohosti není názorová pluralita vnímaná jako bariéra, ale jako přirozená součást lidského života. Z této perspektivy pak bahá’í přistupují ke skutečnostem i mimo oblast své vlastní víry, z čehož vyplývá i jejich smířlivý postoj vůči jiným náboženstvím či vůči jinak smýšlejícím lidem. Bahá’í konzultace, jak U. Schaefer připomíná, přispívá k „integraci věřících“,650 a to nejenom

„ad intra“, ale i mimo rámec bahá’í společenství. Působí preventivně při zachování humanitně-právní úrovně lidských vztahů. Bahá’í konzultaci lze připsat i kvalitu politické metody,651 neboť se jejím prostřednictvím řeší problémy bahá’í správy.

646 ibid, s. 21-22.

647 Světový dům spravedlnosti. (1995), Blahobyt lidstva. Část III. Dostupné z:

http://www.erfan.cz/cz/view.php?cisloknihy=2005092207&rstext=all-phpRS-all

648 Dostupné z: http://reference.bahai.org/en/t/bic/PRH/prh-1.html

649 Světový dům spravedlnosti. (1995). Část II. Dostupné z:

http://www.erfan.cz/cz/view.php?cisloknihy=2005092207&rstext=all-phpRS-all

Udo Schaefer označuje bahá’í společenství za „societas aequalis“. In: TOBER, Ein föderaler Weltrechtsstaat am Ausgang der Zeit?, s. 35;

650 SCHAEFER, Grundlagen der Gemeindeordnung der Bahá’í, s. 208.

651 „Die Beratung als „politische Methode“ trägt nicht nur zur Lösung politischer, wirtschaftlicher oder sozialer Probleme bei, sondern ist in allen Bereichen des Zusammenlebens anwendbar, sowohl im öffentlichen als auch im persönlichen Bereich.“ In: HUTTER, Handbuch Bahá’í, s. 186.

150

Z hlediska bahá’í víry plní konzultace funkci metody i nástroje. Jejich použitelnost se osvědčuje ve všech sférách lidského konání.