• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4. Srovnání webových stránek M Č Prahy

4.1 Praha 1 (www.praha1.cz)

4.1.3 Obsah

1, Telefon a e-mail zaměstnance (0 - 1 bod)

Kontaktní údaje na hledaného zaměstnance jsou přítomny v požadované míře a je tedy přidělen 1 bod.

2, Schůze zastupitelstva (0 - 1,5 bodu)

Nalezl jsem informaci kdy se schůze bude konat, ovšem už ne kde, usnesení z minulého zastupitelstva k dispozici jsou, a tak přiděluji celkem 1 bod.

3, Formuláře ke stažení (0 - 1 bod)

Formulář na přihlášení psa je se nachází mezi ostatními formuláři, které náleží do kategorie „Občan“

z titulní stránky webu. Nejsnazší cesta pak k němu vede skrze vyhledávání, kterou je stránka s formuláři opatřena. Přiděluji tedy 1 bod.

4, Kalendář akcí a aktivit MČ (0 - 1 bod)

Kalendář akcí na webu je a dokonce rozčleněný na 6 různých kategorií, bohužel ale kterékoliv z nich chybí nějaký obsah. O tom, že tato část webu je zatím jen prázdným obalem, tu však žádné upozornění není. Požadovanou informaci jsem ale každopádně nenalezl a to znamená 0 bodů. Mimochodem podle četných dotazů na toto téma v diskusním fóru je vidět, že nejsem zdaleka jediný, kdo takovou informaci pohřešuje.

5, Zákonem požadované údaje (0 - 1 bod)

O veřejně přístupných registrech zde není ani zmínka, což má za následek 0 bodů. Jinak informace o dalších zákonem požadovaných údajích na webu jsou, bohužel ale v neaktualizované podobě.

6, Informace o městské části (0 - 1 bod)

Praha 1, jakožto historicky nejhodnotnější část Prahy a hlavní turistický cíl všech návštěvníků hlavního města, má v této kapitole nejširší pole působnosti ze všech ostatních městských částí. Realita je bohužel taková, že o památkách či historii na webových stránkách není v tomto ohledu zhola nic.

Kategorie „Turista“ z titulní stránky nenabízí k této otázce nic relevantního, vlastně nenabízí vůbec nic relevantního ani vzhledem k čemukoliv jinému. Řešení ve formě odkazu na Národní památkový ústav uznat rozhodně nejde. Pokud by tento odkaz směřoval na nějaký výčet památky Prahy 1, šlo by o akceptování podobného řešení alespoň uvažovat, ale uvést jen adresu domény NPÚ, to jistě není ten ideální způsob, jak se s podobnou záležitostí vypořádat. Nikdo po Praze 1 nechce, aby znovu dělala to, co mnozí jiní, ale za toto (ne)řešení opravdu nelze přidělit více než 0 bodů.

7, Jiné než české jazykové mutace (0 - 1 bod)

I bez opory v přesných statistických údajích je zřejmé, že množství cizinců je na území Prahy 1 relativně velké a pro tuto městskou část důležité. Na samotném webu Prahy 1 to ale znát rozhodně není. Za absenci jakékoliv formy jiné než české jazykové mutace náleží 0 bodů.

8, Služby navíc (0 - 1 bod)

V posledním ročníku soutěže Zlatý erb se v krajském kole umístila Praha 1 se svou službou pronájmu bytů na třetím místě v kategorii nejlepší elektronická služba. Z toho bych usuzoval, že této služby si Praha 1 na svém webu cení nejvíce. Nemohu své domněnky bohužel opřít o žádný přesný údaj, nicméně já osobně se domnívám, že tato služba zřejmě velmi využívána nebude. Když uvážíme, že je třeba přečíst pětistránkový návod k registraci do systému, poté si zajistit kvalifikovaný certifikát (viz dále) a následně ještě prostudovat další desetistránkový návod jak používat tuto službu, není pochyb, že většina lidí nazuje venkovní obuv a vydá se na úřad vše vyřídit osobně. Já bych udělal totéž a to si troufnu říct, že patřím k pokročilým uživatelům internetu.

Dalším velmi užitečným nástrojem pro práci s webem Prahy 1, alias službou navíc, by mohl být také oddíl „Nejčastější dotazy – FAQ“. Zde se nachází celkem pět otázek a k nim příslušných pět odpovědí.

Z jedné z nich se návštěvník webu například dozví tu důležitou informaci ohledně doporučeného rozlišení, a sice že „pro komfortnější práci s portálem doporučujeme vyšší, např. dnes již standardních 1280x1024“, což je značně diskutabilní, nutno dodat, a nebo že seznam akreditovaných certifikačních autorit je dostupný na adrese Ministerstva informatiky. Ale ne, dosti sarkasmu, oddíl FAQ webu Prahy 1 rozhodně nepřidává.

Za snahu přiděluji 0,5 bodu, ale nebudu se nijak tajit tím, že nejraději bych tuto nešťastnou kapitolu nechal bez bodového zisku.

9, Subjektivní hodnocení obsahu (0 - 1,5 bodu)

Nemohu říci, že by bylo informací na webu Prahy 1 málo, nicméně v porovnání s dalšími hodnocenými městskými částmi je zřejmé, že ani v této kapitole nebude Praha 1 patřit mezi nejlepší, spíše naopak.

Při bližším ohledání se sice zdá, že alespoň většina důležitých informací tu je k nalezení, ale mnoho uvedených údajů není opatřeno datem, leckteré avizované kategorie zůstávají prázdné, další jsou přístupné jen s kvalifikovaným certifikátem (viz dále) a to vše je podáno v obalu velmi zmateném a nepřehledném. Jsem pevně přesvědčen o tom, že většina občanů Prahy 1 se na web své městské části příliš nespoléhá.

Subjektivně bych řekl, že webové stránky Prahy 1 se snaží působit bohatě a obsáhle, ale ve skutečnosti tomu tak rozhodně není. Za šíři a aktuálnost obsahu tak nemohu přidělit více jak 0,5 bodu.

Dalším podstatným faktorem je skutečnost, že některé informace, a to zdaleka nejen důvěrného rázu či podléhající nějakému legislativnímu omezení, jsou přístupné jen s certifikátem. Ten hraje v práci s webem Prahy 1 důležitou roli a tak bych rád přistoupil k bližšímu prozkoumání této kapitoly.

Dobrodružství zvané certifikát

Že kvalifikovaný certifikát, který umožňuje ověřenou komunikaci občana s úřadem, elektronické podepisování dokumentů a možnost nahlížet do osobních údajů, je užitečným nástrojem, o tom si netroufám pochybovat. Že by ovšem takového certifikátu bylo třeba například pro účast v diskusním fóru k rozpočtu MČ, tam už jisté pochybnosti mám. Navíc to, jakým způsobem Praha 1 ve spojitosti

s certifikátem vystupuje, a stejně tak i fakt, jaký je o využívání certifikátů zájem, vypovídají o mnohém. certifikátu nepřístupné, budete stejně muset nazout boty a vyrazit do terénu.

Jelikož jsem já osobně občanem Prahy 1 a právo na využívání kompletního spektra služeb portálu mi tedy plně náleží, rozhodl jsem se tímto procesem prokousat. Měl jsem navíc to štěstí, že jsem mohl využít aktuální nabídky MČ Prahy 1, která nabízí prvních padesát certifikátů zdarma a za tuto službu tedy nic neplatit. Certifikáty Praha 1 rozdává i s poukázkou na zboží soukromé obchodní společnosti Internet Mall, a.s., zřejmě aby i přes nulovou pořizovací cenu nalákala své občany k jejich pořízení.

Pro poukázku jsem si byl na Oddělení informatiky, kde mi paní opravdu předala poukázku na certifikát i zboží. Na mé dotazy ohledně dalšího postupu bohužel ale reagovala tím, že mi ukázala papírek platnosti tehdy nikdo nepomyslel. Pan vedoucí si na mě ale vzal kontakt a že prý na radě projedná co

s tím dál, že prý když už to poště zaplatili, tak by ty poukázky asi neměly propadnout. Zde bohužel mé dobrodružství s certifikátem skončilo, protože je zřejmě všem jasné, kde asi tak skončil onen oranžový lísteček s mým telefonním číslem…

Shrnutí hodnocení obsahu webu Prahy 1:

Kategorie Počet bodů

1, Telefon a e-mail zaměstnance 1

2, Informace ohledně schůzí zastupitelstva 1

3, Formuláře ke stažení 1

4, Kalendář akcí a aktivit MČ – svoz odpadu 0

5, Zákonem požadované údaje 0

6, Informace o městské části 0

7, Přítomnost jiné než české jazykové mutace 0

8, Služby navíc 0,5

9, Subjektivní hodnocení obsahu 0,5

Celkem 4 / 10 bodů