• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozsah obsažených informací

3. Návrh mé vlastní metodiky

3.2 Srovnávací kriteria

3.2.1 Rozsah obsažených informací

Kolik informací je případný návštěvník webu na něm schopen najít, to je velmi důležitý faktor. Pokud by byly webové stránky příliš informačně strohé, pozbývají poněkud své funkce a mohou vést k frustraci eventuálních uživatelů. Ti totiž očekávají, že zde naleznou minimálně jisté penzum základních informací, a pokud by se to po namáhavém hledání nestalo, bylo by možná lepší, kdyby daná městská část žádný web nevytvářela a zůstala u klasických a osvědčených informačních kanálů. Jakmile si nějaký uživatel v mysli zafixuje, že webové stránky jeho městské části nejsou k ničemu dobré, zřejmě se na nich hned tak znovu neobjeví.

Do jisté míry škodlivým může být i opačný případ, tedy když je na webu informací zbytečně moc. To jednak vytváří určitý tlak na možnou nepřehlednost v uspořádání a členění informací a pak se také nesmí zapomínat na to, že publikování čehokoliv na webových stránkách něco stojí. Převádět do elektronické podoby a dávat na web informace, které nikdo nevyužije, či případně ani nenajde, se rovná plýtvání penězi daňových poplatníků. To samé platí i u informací využívaných velmi zřídka a jen malým okruhem potenciálních zájemců. V tomto případě by bylo lepší, aby takové informace zůstaly k nahlédnutí například v archivu úřadu nebo u konkrétních úředníků, kde k nim budou mít případní zájemci přístup. Nákladně publikovat informace, které využije třeba jen jeden člověk za rok, opravdu nemá smysl a bylo by ztrátou času a peněz.

Naštěstí je třeba dodat, že tento problém se jeví méně častým a hrozí spíše opačná situace, tedy že informace na webu chybí. Nicméně v některých případech lze vysledovat určité webové služby, o které je projevován jen velmi sporadický zájem a jejichž zřízení se tedy dá označit za zbytečné. Potom záleží na tom, jestli daná služba je opravdu zbytečná, tedy že jí obyvatelé příslušné městské části nepotřebují a nechtějí používat, a nebo je problém v tom, že o ní spíše nevědí a proto nevyužívají. Každá organizace, městskou část nevyjímaje, by měla postupovat racionálně a i v případě webových stránek průběžně poměřovat náklady a přínosy jednotlivých jejich komponent a podle toho se řídit. Cílová funkce je jasná – s minimálními náklady a s maximálním komfortem zajistit vše potřebné pro obyvatele a organizace nacházející se na území dané městské části. K řešení velké části úkonů se dá použít internet a jeho služby, ale v některých případech lze jistou „přeinternetovanost“ vysledovat jako kontraproduktivní. Internet je do velké míry anonymní a osobní styk s úředníkem může být leckdy k lecčemus nápomocný. Úřad totiž netvoří stroje, ale lidé.

Dalším faktorem tohoto kriteria jsou povinně zveřejňované informace, tedy ty, které musí MČ publikovat na svém webu na základě platné legislativy, jež tuto oblast upravuje. Není třeba zvlášť upozorňovat na ilustraci uvedu příklad. Rozsah tvoří kategorie jako „Seznam pracovníků MČ“, „Seznam organizačních složek úřadu“ či kategorie „Zápisy z jednání zastupitelstva“. O hloubce naopak vypovídá, jestli jsou na seznamu pracovníků uvedení úplně všichni nebo jen někteří, stejně tak u organizačních složek, či v případě zápisů jde o to, jak staré záznamy uživatel webu ještě může vyhledat, tedy za jak dlouhé časové období se zápisy zveřejňují. Je rozdíl v tom, jestli je na webu MČ publikován jen zápis z posledního jednání zastupitelstva a nebo tam najdeme zápisy kompletní až pět let zpět a můžeme si v nich pohodlně najít to, co potřebujeme.

informace platila pro předchozí rok, dostane se správci webu asi velmi nelichotivé reakce a já budu vědět, že na tento informační kanál se spoléhat rozhodně nemohu.

Způsob hodnocení

Je na první pohled zřejmé, že globálně srovnat rozsah, hloubku a aktuálnost informací na různých webech je prakticky nemožné, neboť pracnost takového počinu by byla nedozírná a výsledek navíc nejistý. I zhodnotit jen položky vyplývající ze sedmnáctibodové tabulky Standardu ISVS, k čemuž je například v soutěži Zlatý erb navíc přidána položka povinného zveřejnění registrů (dle zák. č. 106/99 Sb.) a povinného zveřejnění informací o zpracovávaných osobních údajích (dle zák. č. 101/2000 Sb.), i to je značně pracné. Navíc asi nemá smysl opakovat to, co už udělali jiní.

K naplnění tohoto kritéria jsem tedy vytyčil jen několik typů informací, resp. konkrétních údajů, patřících zřejmě k tomu nejčastějšímu, co se mohou návštěvníci webových stránek snažit najít. Zde vycházím především ze své vlastní zkušenosti relativně častého uživatele městských webů. K tomu se ale pokusím také přidat svůj subjektivní dojem ohledně toho, zda web není zahlcen informacemi a údaji, jejichž přítomnost by se mi jevila zbytečná a nepotřebná, zda jsou informace datovány a aktuální a jestli jsou dostupné v dostatečném hloubce. Protože to by šlo dělat jen velmi těžko nějak exaktně, přijde v této kapitole na řadu i jistý shrnující subjektivní dojem.

Hledané položky pro mé hodnocení budou následující:

1, Telefon a e-mail zaměstnance (0 - 1 bod)

Zjištění údaje tohoto typu bude zřejměčastým úkonem, o který se návštěvník webových stránek může pokusit, a proto je třeba ověřit, zda se taková snaha setká s úspěchem.

Já se konkrétně budu snažit najít kontakt ve formě telefonu a e-mailu na pracovníka Živnostenského odboru, který zpracovává tu část agendy, kam náleží moje jméno, tedy Ter-Akopow. Pokud na webu taková informace je, bude položka hodnocena jedním bodem. Pokud by ale nebylo zřejmé, koho konkrétně má který z pracovníků na starosti, tedy jaká počáteční písmena abecedy, půjde půl bodu dolů. Uvedení takového údaje není nijak pracné a mně, jako uživateli webu, umožní obrátit se přímo na svého referenta bez dalšího nutného zjišťování.

2, Schůze zastupitelstva. (0 - 1,5 bodu)

Mnoho obyvatel příslušné městské části rovněž může chtít sledovat vývoj určité problematiky, kterou projednává a popřípadě v ní hlasuje zastupitelstvo jeho MČ. Proto by informace o jednáních měla být na webových stránkách uveřejněna a to včetně plánovaného programu jednání.

Já budu hledat jak datum a místo konání příštího jednání zastupitelstva, tak i případně jeho předběžný program, pokud by bylo těsně před ním. Nalezení místa a data bude za jeden bod, plus další půl bodu ocení přítomnost informace týkající se posledního proběhnuvšího jednání. Nakolik jdou záznamy z jednání daleko do historie se odrazí v subjektivní části hodnocení.

3, Formuláře ke stažení (0 - 1 bod)

Možnost stáhnout si z webových stránek nějaký formulář, vyplnit ho a poslat poštou, ať už klasickou a nebo elektronickou by také měla být součástí služeb, který web svým uživatelům poskytuje. Kromě formulářů požadovaných zákonem by se to mělo týkat také dalších, a to alespoň těch nejčastěji používaných.

Já konkrétně budu za jeden bod ověřovat, jestli je k dispozici formulář na přihlášení psa, neboli k přiznání k místnímu poplatku ze psů. Hodnocení je zřejmé - jeho přítomnost implikuje jeden bod, absence bude mít za následek nulové navýšení bodového stavu.

4, Kalendář akcí a aktivit MČ (0 - 1 bod)

Vhodné a užitečné se mi jeví i to, aby obyvatelé měli přehled, jaké důležité události se na městské části chystají. Například hromadný jarní úklid ulic je jedna z mnoha věcí, o kterých by radnice měla obyvatele své MČ předem informovat a to i právě skrze webové stránky. Navíc právě přítomnost a aktuálnost podobného kalendáře událostí na MČ, můžeme-li to tak nazvat, je i dobrým ukazatelem toho, do jaké míry jsou webové stránky pravidelně aktualizovány.

V této kategorii jsem se rozhodnul se zaměřit na informaci o svozu odpadu velkoobjemovými kontejnery, který většina MČ zdarma pro své občany zajišťuje. Pokud by to tak ale u příslušné MČ nebylo, pokusím se najít v rámci kalendáře aktivit něco adekvátního. Jde totiž o hodnocení webových stránek a ne šíře spektra služeb, které městská část svým obyvatelům poskytuje. Mým cílem tedy bude nalezení informace, kdy a kam bude při nejbližší příležitosti městskou částí přistaven kontejner na velký případně nebezpečný odpad, a podobně. Nalezení takové informace bude hodnoceno jedním bodem.

5, Zákonem požadované údaje (0 - 1 bod)

Většinu údajů náležících do této kategorie sice běžný občan zřejmě nedocení, nicméně jejich přítomnost na webových stránkách MČ vypovídají o tom, jak je jejich tvůrcem či zadavatelem sledována dotčená legislativa a pečlivě naplňovány zákonem vytyčené požadavky.

K ověření, že webové stránky obsahují všechny zákonem požadované informace, jsem se rozhodl použít položku „veřejně přístupné registry“, která by měla být uvedena na každém webu města či obce.

Za nalezení této informace bude webu náležet jeden bod.

6, Informace o městské části (0 - 1 bod)

Za rozumné lze rovněž považovat, aby se na webových stránkách nacházely také informace ohledně samotné městské části, například nějaký seznam čtvrtí, z nichž se příslušná MČ skládá, informace o její rozloze, nebo alespoň krátká zmínka o historii atd.

Na webových stránkách se městská část také představuje všem ostatním, než jsou jen její obyvatelé, kteří o ní zřejmě sami už leccos vědí, prezentuje se tu i pro zbytek světa.

Já se konkrétně pokusím najít nějakou zmínku o historii dané MČ, ať už v jakémkoliv rozsahu a formě zpracování a její nalezení budu hodnotit jedním bodem. Pokud by ale informace o historii byla příliš strohá, bude uděleno jen půl bodu.

7, Přítomnost jiné než české jazykové mutace (0 - 1 bod)

Tento bod sice není v rámci celkového hodnocení kapitoly až tak důležitý, nicméně i tak cosi vypovídá o tvůrci resp. zadavateli webových stránek. Množství cizinců žijících v Praze se rok od roku zvyšuje a nesmí se zapomínat, že i oni jsou často ti, kteří si ze svých daní platí služby příslušné MČ a tedy i webové stránky. Například ruskojazyčné komunity v rámci některých MČ již dosáhly nezanedbatelného rozměru, a proto ani další jazyková mutace alespoň nejdůležitějších informací na webových stránkách není nijak od věci3.

Tuto kategorii jsem se rozhodnul hodnotit tím způsobem, že za přítomnost každé nečeské jazykové mutace, ať už v jakémkoliv rozsahu, bude přiděleno půl bodu. Maximálně ale v této kategorii půjde získat jeden bod. Pokud je jazykových mutací více než dvě, tak bych řekl, že už se jedná o plýtvání peněz daňových poplatníků, překládat texty do cizích jazyků totiž stojí nemalé prostředky a na to je třeba také myslet.

8, Služby navíc (0 - 1 bod)

Je samozřejmě třeba reflektovat i to, pokud by se některá z městských částí jala nějakým neotřelým a originálním způsobem vyřešit některou ze služeb, jež poskytuje svým obyvatelům či kteroukoliv požadovanou specifickou potřebu svých „klientů“. Jde ale o něco, co jí neukládá ani zákon, ani se nejedná o běžnou a standardní záležitost. Daná služba ale musí mít hlavu a patu a být opravdu užitečnou a používanou, projekty kde se zastupitelé snažili nesmyslně nahnat předvolební body, ty raději necháme stranou.

Pokud tedy nějaká podobná služba či originální vylepšení přítomno je, bude toto hodnoceno podle kvality polovinou a nebo celým bodem.

9, Subjektivní hodnocení obsahu (0 - 1,5 bodu)

Touto poslední a na subjektivním vnímání založenou kategorii bych chtěl pokrýt jak problematiku aktuálnosti webových stránek, tak i samotné přítomnosti informace o datu, ze kterého dané údaje pocházejí a stejně tak v neposlední řadě i dojem z celkového rozsahu webu. Všímat si tedy budu toho, jestli jsou informace přítomné v dostatečné hloubce, ale také na druhou stranu jestli není web poněkud obsahově přehlcen. Kdežto ostatní kategorie byly vcelku exaktní a za stejných podmínek by měl kdokoliv dojít ke stejnému hodnocení, zde bude prostor pro subjektivní dojem z toho, co se do předchozího nevešlo a ten bude ohodnocen podle míry spokojenosti maximálně jedním a půl bodem.

3Na druhou stranu toto téma může být v rozporu s jistým „pronárodním“ cítěním.

Shrnutí hodnocení obsahu:

Kategorie Max. bodů

1, Telefon a e-mail zaměstnance 1

2, Informace ohledně schůzí zastupitelstva 1,5

3, Formuláře ke stažení 1

4, Kalendář akcí a aktivit MČ – svoz odpadu 1

5, Zákonem požadované údaje 1

6, Informace o městské části 1

7, Přítomnost jiné než české jazykové mutace 1

8, Služby navíc 1

9, Subjektivní hodnocení obsahu 1,5

Celkem 10 bodů

V rámci kategorie „rozsah obsažených informací“ tedy půjde získat maximálně 10 bodů, přičemž body se dají dělit jen na poloviční.

Z důvodu vcelku exaktní metodiky bodování lze tuto kategorii považovat za nejméně subjektivní a tedy nejvíce objektivní, tedy pomineme-li samotný výběr kritérií a poslední bod hodnocení. U dalších charakteristik bude však míra subjektivního vnímání nutně narůstat.

3.2.2 Členění a uspořádání webu