• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4. Srovnání webových stránek M Č Prahy

4.2 Praha 2 (www.praha2.cz)

4.2.1 Vznik webu

Oproti Praze 1 není kolem webových stránek Prahy 2 tolik řečí a diskusí, nevzbuzují mediální pozornost ani spekulace o smysluplnosti na ně použitých finančních prostředků. Sama MČ se za svůj web nijak nevychvaluje a nehlásá, že všem ostatním ukáže, jak se to má správně dělat. Tento web tu prostě je, dobře a v tichosti funguje, boduje v soutěži Zlatý erb a obyvatelé Prahy 2 ho soudě dle ohlasů a diskusních fór hojně využívají.

Webové stránky Prahy 2 existují od roku 1999 a jejich obsah je spravován přímo Odborem kultury a informací MČ Prahy 2. Zde má tuto oblast na starosti vedoucí odboru, Mgr. Martin Bradáček, a dále také „internetová redaktorka“ Veronika Hanzalová.

Web je postaven v publikačním systému PubliX, neboli „moderním redakčním systému určenému pro vzdálenou správu dynamických internetových stránek“ a postaveném na technologii Microsoft .Net. To zároveň znamená, že jeho klady a zápory, možnosti a nedostatky, pokud jde především o technické řešení, jsou ve shodě s klady a zápory, možnostmi a nedostatky tohoto systému. Vzhledem ale k tomu, že tento systém využívá kromě MČ Prahy 2 a pražského Magistrátu hned několik dalších městských částí, tak je možné, že jeho dodavatel na zpětnou vazbu svých klientů tohoto typu nějakým způsobem reaguje a vychází jejich potřebám vstříc. Nebo by to tak alespoň bylo logické.

Za zmínku stojí i fakt, že v krajském kole soutěže Zlatý erb 2007 se webové stránky Prahy 2 umístily na prvním místě a byly tedy označeny za nejlepší v Praze. Do trojice nejlepších v celorepublikovém kole už se ale neprobojovaly.

4.2.2 První dojem

I přes výše zmíněné pochvalné hodnocení působí web druhé městské části na první dojem poněkud přehlceně a kompozičně a graficky nevyváženě. Je tu toho zkrátka moc a člověku chvíli trvá, než se v tom zorientuje. To se mu po chvíli zřejmě podaří, protože web je jinak zpracován vcelku dobře, nicméně první dojem není úplně nejsvětlejším momentem v práci s internetovou podobou Prahy 2.

Autor webu se zřejmě snažil na titulní stránku nacpat odkazy na maximum z toho, co je na webových stránkách k dispozici a tím jí poněkud přílišně zahltil. Méně by bylo v tomto případě více. Podívejme se ale na to, jak si tento web stojí s obsahem a zda není první dojem pouhým klamem.

4.2.3 Obsah

1, Telefon a e-mail zaměstnance (0 - 1 bod)

U zaměstnanců se vypisuje tabulka se sloupci Jméno – Funkce – Telefon – E-mail.

Takže telefon a e-mail na pracovníky Živnostenského odboru tu tedy sice jsou, ale není u jejich seznamu napsáno, kdo má koho na starosti, tedy jaká počáteční písmena abecedy u jmen kdo

obhospodařuje. Z toho vyplývá, že se člověk nemůže obrátit přímo na svého referenta, ale nejdřív si musí zjistit, do čí agendy patří. Za tento nedostatek tedy bude uděleno jen 0,5 bodu.

2, Schůze zastupitelstva (0 - 1,5 bodu)

V této kapitole se nedá webu nic vyčíst a proto je udělen plný počet 1,5 bodu. Přítomné jsou jak informace o všech již proběhnuvších jednáních zastupitelstva, tak stejně i o těch plánovaných a to v plném požadovaném obsahu.

3, Formuláře ke stažení (0 - 1 bod)

Daný formulář se mi sice najít podařilo, ale až za pomocí vyhledávání. Pod položkou formuláře v hlavním menu k dispozici nebyl a „proklikat“ se na něj skrze jednotlivé odbory a jejich agendy se mi zdá příliš náročné. Ne každý totiž bude sám dopředu vědět, že poplatky za psa spadají pod odbor ekonomický, kdyžto například registrace psa už spadá pod odbor životního prostředí.

Kvůli výše zmíněným nedostatků uděluji pouze 0,5 bodu.

4, Kalendář akcí a aktivit MČ (0 - 1 bod)

Informaci o svozu odpadu jsem nakonec našel, ale jako v předchozím bodu pouze za pomoci vyhledávání. Odhadnout, že tato informace bude ukryta v lednovém čísle Novin Prahy 2, to se asi málo komu napoprvé podaří. Žádný kalendář upozorňující dopředu na akce a aktivity MČ přítomen není, a tak nezbude než sáhnout k vyhledávání, což znamená opět jen 0,5 bodu.

5, Zákonem požadované údaje (0 - 1 bod)

Zde uděluji 0 bodů, neboť z registrů je v kategorii v povinně zveřejňovaných informací, která je jinak zpracována velmi dobře, odkaz pouze na registr živnostenského podnikání a ten je navíc nefunkční.

6, Informace o městské části (0 - 1 bod)

Za přítomnost dobře zpracované historie MČ a dalších informací, například o jejím rozvoji či čestných občanech, je udělen 1 bod.

7, Jiné než české jazykové mutace (0 - 1 bod) Web je přítomen pouze v češtině, za což náleží 0 bodů. 8, Služby navíc (0 - 1 bod)

Za přítomnost několika RSS kanálů s novinkami z webu v různých oblastech uděluji 0,5 bodu.

9, Subjektivní hodnocení obsahu (0 - 1,5 bodu)

Celkově vzato se informace uvedené na webu zdají být aktuální a jejich velká většina je také správně opatřené datem. Také staré a neaktuální informace jsou z webových stránek odstraňovány, tedy až na levé menu na titulní stránce, a nekomplikují na něm orientaci. Adekvátní a dostatečný mi přišel i rozsah všech publikovaných informací, který se na druhou stranu nezdá být ani jakkoliv přehnaný. Množství

informací lze tedy jednoznačně označit za vhodně pojaté a to samé se dá říct i o jejich hloubce.

Například údaje o jednání zastupitelstva či rady MČ jsou na webu přítomny až čtyři roky zpět, tzn. od počátku roku 2003, což je zřejmě tak akorát.

Některé uvedené informace působí poněkud úsměvně, ale naštěstí takových není mnoho. Když jsem se například v rubrice „Co dělat, když“ dočetl u položky „Ochrana a chov zvířat“ hned na začátku o tom, že když naleznu na ulici uhynulé zvíře, tak se ho nemám dotýkat, připomnělo mi to tak trochu úvodní pokyn požární směrnice, že požár se vyhlašuje voláním „hoří, hoří“.

Stejně tak se nedá zrovna čekat, že by si někdo šel na web MČ pro radu, jestli smí krmit ptáky. Ale na druhou stranu si toho třeba náhodou všimne při hledání jiné informace a pokud ptáky do té doby krmil, tak se polepší a krmení díky webu zanechá, nebo alespoň uposlechne zde uvedeného pokynu a udá městské policii každého, koho by při tomto vyhlášku porušujícím jednání spatřil.

Jinak je rubrika „Co dělat když“, kde jsou stručným ale zcela vyčerpávajícím způsobem vypsány postupy v případěřešení nejčastějších úkonů, pro uživatele webu zřejmě docela užitečným nástrojem.

I přes drobné nedostatky je ale můj subjektivní dojem z vyváženosti obsahu dobrý a proto přiděluji plný počet 1,5 bodu.

Shrnutí hodnocení obsahu webu Prahy 2:

Kategorie Počet bodů

1, Telefon a e-mail zaměstnance 0,5

2, Informace ohledně schůzí zastupitelstva 1,5

3, Formuláře ke stažení 0,5

4, Kalendář akcí a aktivit MČ – svoz odpadu 0,5

5, Zákonem požadované údaje 0

6, Informace o městské části 1

7, Přítomnost jiné než české jazykové mutace 0

8, Služby navíc 0,5

9, Subjektivní hodnocení obsahu 1,5

Celkem 6 / 10 bodů

4.2.4 Členění a orientace

1, Menu na titulní stránce (0 - 3 body)

Na titulní stránce se nachází několik menu. Již jakoby za okrajem titulní stránky, hned na začátku veškerého zobrazovaného obsahu se nachází možnost přepnout na textovou verzi či zvětšit písmo, což

se dá označit za vhodně vyřešené, protože přepnutí do textové verze bude např. u postižených nevidomých uživatelů úplně to první, na co narazí.

Ve vrchní horizontální liště následují další dvě menu. První slouží k registraci, přihlášení, navigaci na webu a upozorňuje na RSS kanály, týká se tedy především samotné obsluhy webových stránek, druhé se již týká obsahu. Zde se zřejmě nacházejí věci, které uživatelé často používají, nebo na jejichž přítomnost chce MČ upozornit. Nicméně ne u všech položek z tohoto menu jsem o tom jednoznačně přesvědčen a řekl bych, že toto menu by se dalo vyřešit i vhodněji. Ale opravdu těžko posuzovat, jakou návštěvnost má například položka „Zájmová sdružení pro děti a mládež“, která zabírá téměř čtvrtinu celého menu. Ovšem položka „Aktuality“, což jsou vlastně aktuální události zobrazující se hned na titulní stránce, ty tu jsou podle mého mínění dost zbytečně. Toto menu by se tedy dalo rozhodně ještě vypilovat.

Pokud ale jde o hlavní, trvale viditelné menu v levém panelu, tak proti jeho řešení nemohu namítat nic.

Zdá se být obsahově vyvážené, vhodně pojmenované, dobře členěné a přehledné. Takové řešení nelze než ocenit.

Silné námitky mám ale proti poslednímu menu, které se nachází v panelu na pravé části titulní stránky.

Zde se nacházejí poněkud nepochopitelně některé položky z menu naproti, odkazy na externí servery, odkazy na některá často již neaktuální témata a nejčtenější články. Toto menu je navíc přítomné jen na titulní stránce, takže když se bude chtít uživatel dostat ne některou položku z něj po tom, co ji opustí, bude to muset provést opět jen přes titulní stránku, což asi není optimální.

Celkově vzato ale titulní stránka svou roli úvodního rozcestníku splňuje dobře, uděluji proto 2 body.

2, Vyhledávání a mapa stránek (0 - 2 body)

Vyhledávání i mapa stránek jsou přítomny, nicméně u obou těchto pomocných navigačních prvků jsem bohužel našel několik nedostatků.

Vyhledávání je obecně vzato vyřešeno na výbornou, funguje dobře a poskytuje široké možnosti nastavení. Bohužel ovšem má jednu malou vadu na kráse, tou je jeho jistá decentralizovanost. „Full-textové prohledávání celého serveru“, na které odkazuje již titulní stránka, totiž neprohledává celý server, jak by se zdálo, ale některé oblasti jsou z toho nepochopitelně vyjmuty. Tak například v usneseních je třeba hledat pomocí vyhledávacího okna přímo na stránce usnesení, hlavní vyhledávací stroj tento oddíl ignoruje. To samé se týká i položky „Zájmová sdružení a organizace pro děti a mládež v Praze 2“, tato stránka má také své speciální vyhledávací okno v záhlaví a při full-textovém vyhledávání zůstává mimo.

Mapě webu lze vytknout jen několik drobností, jako například že u Novin Prahy 2 asi opravdu není nutné, aby byly uvedeny odkazy na jednotlivá čísla až 8 let zpět. Bohatě by stačily odkazy na jednotlivé ročníky a nebo klidně i jen samotné Noviny a to by pak bylo členěno dále už na jiné stránce. Potom by se tato položka netáhla přes tři dlouhé stránky, což rozhodně není vhodné pojetí.

Nicméně i přes jisté nedostatky hodnotím tuto kategorii počtem 1,5 bodu.

3, Nalezení kontaktů na zaměstnance (0 - 1 bod)

Kontakt na zaměstnance je možné nalézt po dvou kliknutích – hned na titulní stránce na položku

„Organizační struktura, kontakty“ a dále pak na „Živnostenský odbor“, za což náleží webu 1 bod.

4, Kompoziční uspořádání stránek (0 - 1 bod)

Pokud jde o kompozici těchto webových stránek, nenalezl jsem prakticky žádné nedostatky. Web je členěn vcelku klasickým způsobem – na horní lištu a panel s menu nalevo a zbytek zabírá plocha na zobrazování obsahu stránek. Je to asi nejběžnější, ale také nejosvědčenější řešení a není tedy důvod, proč neudělit 1 bod.

Shrnutí hodnocení kapitoly členění a uspořádání u webu Prahy 2:

Kategorie Počet bodů

1. Menu na titulní stránce 2

2. Vyhledávání a mapa stránek 1,5

3. Nalezení kontaktů na zaměstnance 1

4. Kompoziční uspořádání stránek 1

Celkem 5,5 / 7 bodů

4.2.5 Ergonomie 1, Klady

Jedna z věcí, kterou lze na webu Prahy 2 rozhodně ocenit, to je způsob, jakým zpracovává vyhledávání. Okénko v horní liště nabízí možnost rychlého a okamžitého vyhledávání, přičemž pokud by to nestačilo, je možné vyhledávací dotaz dále upravit a zpřesnit. Vyhledávaná oblast se dá vymezit časověči tématicky nebo z hlediska oblastí a stejně tak se dá nastavit vztah vyhledávaných termínů na

„všechna slova“, „jakékoliv ze slov“ a „frázi“, což může uživatelům značně usnadnit práci. Škoda opravdu jen toho, že vyhledávání nepokrývá celý obsah webu.

Za velké pozitivum se dá jistě označit trvale vypsanou pozici v hierarchie webu, na které se uživatel právě nachází, a to i s možností vrátit se do jakéhokoliv bodu pomyslné cesty.

Orientace v usneseních zastupitelstva či rady MČ je zpracováno příkladným způsobem. Po výběru roku a pořadí jednání se vypíší názvy jednotlivých usnesení a odkazy na ně, nebo je možné využít přítomného vyhledávání v usnesení. Toto řešení se mi zdá jako naprosto ideální.

Web je vybaven standardními prvky, jako je tlačítko na návrat zpět v historii a nebo možností vytisknout stránku či poslat odkaz na ní e-mailem.

2, Nedostatky a chyby

Zvýraznění hypertextových odkazů a jejich odlišení od běžného textu je jistě užitečná věc, ale nejsem ve shodě s autorem webu v tom, že by bylo třeba je podtrhnout a ještě vyvést v červené barvě. Já osobně bych řekl, že by stačilo jedno či druhé. Navíc podtržení odkazů tu vzhledem k vysoké hustotě řádkování nelze často označit za nejvhodnější.

Když jsem ze zvědavosti kliknul na položku „textová verze“ a pak se vrátil tlačítkem prohlížeče zpět, abych se dostal opěk na verzi grafickou, další stránky se pak už zobrazují jen textově. Systém pak má totiž parametr textového zobrazování trvale nastaven na zapnutý a vrátit se ke grafické verzi je možné jen když si všimnete tlačítka „Grafická verze“, jehož přítomnost například mě nějakou dobu unikala.

Nalezl jsem také několik nefunkčních odkazů a za nedostatek považuji i to, že některé odkazy na externí stránky se otvírají v nové okně a některé ne, stejně tak jako to, že některé uvedené e-mailové adresy jsou v podobě hypertextových odkazů a jiné ne.

Nepochopil jsem ani logiku toho, z jakého důvodu jsou některé titulky vyvedené verzálkami, kdežto u většiny ostatních tomu tak není. Stejně tak není uplatňován vždy stejný postup v psaní velkých písmen v názvech organizačních složek úřadu.

Jistým nedostatkem je někdy i příliš malé písmo, což by se snadno dalo napravit přítomnou možností jeho zvětšení. Stejně tak bylo zřejmě vhodnější nastavit řádkování na 1,5 řádku. Při zde zvoleném fontu a formátování by mi to přišlo vzhledem k snadnosti čtení textu jednoznačně vhodnější.

3, Bodové hodnocení

S webem Prahy 2 se pracuje relativně dobře a tak mu uděluji 3,5 bodů z celkových 5 možných.

4.2.6 Design a vizuální tvář

Pokud obsahem, jeho členěním a způsobem zpracování patří tento web v rámci všech hodnocených mezi nejlepší, o jeho grafické podobě se to rozhodně říct nedá. Že je grafika webu hodně minimalistická, na tom by nic špatného nebylo, ostatně u webu městské části není žádná přílišná kreativita ani nijak žádoucí, ale grafická podoba je bohužel také zbytečně nevýrazná, fádní a troufnu si říct, že i vcelku bezkoncepční. To je ale zřejmě důsledkem toho, že se jedná o redakční systém a tak vizuální podoba stránek zřejmě bude jen volbou mezi jednotlivými nabízenými barevnými schématy.

Nicméně i tak to má jistě nějaké řešení.

Barev by se tu dalo využít rozhodně lépe, a to jak pro podporu navigace a orientace na webových stránkách, tak i pro potěšení samotného oka.

Celkově bych tu grafiku označil za něco, co člověka nijak neznechutí a neodradí, ale ani nenadchne.

V shodě s tím hodnotím tento web 2 body z celkem 3 disponibilních.