• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Charakteristika vybraných akcí

3. ANALÝZA POPTÁVKY V ORGANIZOVANÉ TURISTICE V Č ESKÉ REPUBLICE A JEJÍ

3.2. Výzkum poptávky v organizované turistice

3.2.5. Charakteristika vybraných akcí

Cílem této podkapitoly je vystihnout charakter vybraných akcí a zmínit okolnosti, které by mohly mít vliv na kvalitu výsledného výstupu. Mimo jiné poměřujeme velikost vzorku s celkovým počtem účastníků vybraných akcí s cílem určit statistickou chybu. Za přípustnou považujeme 10% statistickou chybu. Pro její výpočet byl použit následující vzorec:84

kde je

X potřebný počet dotazníků t pravděpodobnostní výběr N celkový počet účastníků akce

p pravděpodobnost správnosti odhadu (uvažujeme nejhorší variantu 50 : 50) α přípustná chyba

84 Přednášky Dr. Wolfganga Sovise z předmětu Theoriegeleitete Erhebungsmethoden, Wirtschaftsuniversität Wien, 2000.

t2 . N . p . (1-p)

t2 . p . (1-p) + α2 . (N-1) X =

AKCE V Č ESKÉ REPUBLICE

Pochod Praha-Prčice

V České republice byl jako jednodenní akce vybrán Pochod Praha – Prčice. Jedná se o největší a nejpopulárnější akci organizované turistiky v ČR, která má dlouholetou tradici.

Každoročně se jí účastní přes 10 tisíc turistů. V roce 2000, kdy byl proveden sběr dat poprvé, se akce zúčastnilo přibližně 13 tisíc osob. Podařilo se nám získat 150 kompletně vyplněných dotazníků. Statistická chyba dosáhla hodnoty 8,1%. V roce 2003 se akce účastnilo přibližně 17 tisíc osob a podařilo se nám získat 198 kompletně vyplněných dotazníků. Z toho vyplývá statistická chyba 7,1%. Tato akce svým rozsahem nepatří mezi typické akce organizované turistiky. Podle odborníků však nejpřesněji vystihuje demografické charakteristiky účastníků akcí organizované turistiky. Na druhou stranu však účastníci této akce vykazují v určitých bodech netypické spotřební chování. Tyto zvláštnosti jsou při hodnocení hypotéz v textu zdůrazněny a doplněny názorem odborníků.

Poslední puchýř

Jako vícedenní akce na území České republiky byl vybrán poslední pochod turistické sezóny Poslední puchýř, který se každý rok koná v jiném místě ČR. V roce 2000 se konal v Jindřichově Hradci. Akce se zúčastnilo přibližně 1 500 osob, z nichž bylo úspěšně dotázáno 173 účastníků. Statistická chyba dosáhla hodnoty 7,2%. Pochod trval 4 dny a vycházel hvězdicovitě z Jindřichova Hradce. V roce 2003 se tento pochod konal v okolí Kladna, trval 2 dny a zúčastnilo se ho přibližně 1 500 turistů. Z nich bylo úspěšně dotázáno 158 osob.

Statistická chyba vychází na 7,5%. Spotřební chování účastníků této akce lze považovat za typické pro vícedenní akce. Data z této vícedenní akce byla použita ke zpracování demografické charakteristiky účastníků a jejich spotřebního chování. Výsledky jsme v roce 2000 porovnávali s další vícedenní akcí Krajem pětilisté růže. Pokud se výsledné hodnoty obou akcí výrazněji lišily, uvedli jsme v komentáři hypotéz obě varianty.

Krajem pětilisté růže

Další vícedenní akcí na území ČR, kde byla v roce 2000 sbírána data, byl pochod Krajem pětilisté růže. Jedná se o třídenní středně velkou akci, která se pravidelně v letních měsících koná v jižních Čechách. Z 350 účastníků bylo úspěšně dotázáno 73 osob. Statistická chyba tedy byla 10,4%. Výsledky z této akce byly použity pro doplnění poznatků z akce Poslední

puchýř. V roce 2003 jsme po konzultaci od opakovaného dotazování na této akci upustili, neboť výsledky v roce 2000 se ve většině případů shodovaly s akcí Poslední puchýř.

AKCE V N Ě MECKU

Deutscher Wandertag

V Německu byla pro sběr dat v roce 2000 vybrána vícedenní akce 100. Deutscher Wandertag.

Jedná se o tradiční výroční setkání turistických klubů z celého Německa, které se koná jednou za rok v létě, pokaždé na jiném místě Německa. V roce 2000 se konalo v obci Schmalkalden.

Akce trvá přibližně 10 dní, během nichž se konají různé pochody. Akce je zakončena slavnostním pochodem městem, kterého se účastní zástupci jednotlivých turistických klubů. Právě v tento den je ve městě přítomno nejvíce lidí – v roce 2000 se slavnostního pochodu zúčastnilo přibližně 18 000 turistů. Dotazování jsme prováděli 8. a 9. den, abychom získali odpovědi od účastníků, kteří nepřijeli jen kvůli účasti v průvodu. Získali jsme 212 kompletně vyplněných dotazníků. To znamená statistickou chybu 6,8%. V roce 2003 se 103. Deutscher Wandertag konal v oblasti Schwarzwaldu, na německé straně Krušných hor. Také zde bylo provedeno dotazování 8. a 9. den, abychom získali reprezentativní vzorek dotázaných.

V závěrečný den se slavnostního průvodu zúčastnilo přibližně 9 000 turistů. Je zřejmé, že návštěvnost této akce byla nižší než před třemi lety, což se projevilo i v nižším počtu dotázaných turistů. Získali jsme 89 kompletně vyplněných dotazníků. To znamená statistickou chybu 10,5%.

Pochod v okolí města Bad Brambach

Jako jednodenní turistická akce v Německu byl v roce 2003 vybrán pochod v okolí města Bad Brambach, v příhraničním regionu v blízkosti ČR. Jednalo se o střední akci se 400 účastníky.

Dotazování prováděla kolegyně z Evropské asociace turistických klubů (EWV), která byla s významem studie seznámena a dbala na reprezentativnost dotazovaného vzorku respondentů. Proto mají sebraná data potřebnou vypovídací hodnotu. Bylo úspěšně dotázáno 153 účastníků, což znamená statistickou chybu 6,4%. V roce 2000 se nepodařilo provést dotazování na žádné jednodenní akci v Německu, a proto údaje z roku 2003 nelze porovnávat s předchozím výzkumem.

AKCE VE FRANCII

Pochod Paříží

Ve Francii bylo v roce 2000 provedeno dotazování na jednodenní akci v Paříži. Tato akce byla organizována jako setkání turistů u příležitosti 1. ročníku celoevropského pochodu Eurorando. Jednalo se tedy o výjimečnou akci, která měla řadu zvláštností. Podle údajů pořadatelů se jí zúčastnilo přibližně 10 000 turistů. Z toho bylo úspěšně dotázáno 112 osob – to způsobuje statistickou chybu 9,4%. Při akci se rozdávalo občerstvení zdarma, což mělo určitý vliv na spotřební chování účastníků pochodu. Pochod vedl hlavním městem a měřil 12 km – nejednalo se tedy o typickou turistickou akci. Z tohoto důvodu nebylo dotazování zopakováno. Svým rozsahem a významem však odpovídal českému Pochodu Praha – Prčice.

Jelikož se nepodařilo získat data z jednodenní akce ve Francii v roce 2003, nebyly výsledky zahrnuty v mezinárodním srovnání.

Pochod v pohoří Vogézy

V roce 2001 byla pro sběr dat ve Francii vybrána vícedenní turistická akce v pohoří Vogézy.

Tato akce byla připravená pro konkrétní okruh členů turistických klubů určitého věku a zaměření. Svou charakteristikou tedy není srovnatelná s ostatními sledovanými akcemi.

Akce se zúčastnilo 50 osob, z nichž jich bylo dotázáno 20. S tím souvisí statistická chyba 17,5%. Tato akce tedy nemůže být považována za dostatečně reprezentativní, a nebyla proto zahrnuta v mezinárodním srovnání.