• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Doporu č ení v oblasti nabídky organizované turistiky

5. MOŽNOSTI DALŠÍHO ROZVOJE ORGANIZOVANÉ TURISTIKY V Č ESKÉ REPUBLICE

5.4. Doporu č ení pro další rozvoj organizované turistiky v Č eské republice

5.4.1. Doporu č ení v oblasti nabídky organizované turistiky

Ve druhé kapitole této disertační práce jsme se zabývali analýzou nabídky organizované turistiky. Ukázalo se, že mezi silné stránky organizované turistiky patří zejména ty prvky, které může Klub českých turistů přímo ovlivnit. Jedná se zejména o rozsah a kvalitu specifické turistické infrastruktury (síť turistických tras, jejich značení, mapové podklady aj.), nabídku akcí organizované turistiky, management organizované turistiky i rozsah mezinárodní spolupráce. Součástí nabídky organizované turistiky jsou však také služby cestovního ruchu (ubytování, stravování, doplňkové služby), kulturní nabídka v regionech, přírodní prostředí, v němž se akce organizované turistiky odehrávají, a další prvky, které Klub českých turistů ovlivnit nemůže nebo pouze nepřímo. Na spokojenost účastníků akcí organizované turistiky však mají vliv obě složky nabídky, proto se jich obou také doporučení týkají.

• V oblasti sezónního rozložení nabídky akcí organizované turistiky doporučujeme zohlednit sezónnost poptávky v domácím cestovním ruchu, která vrcholí v letních měsících. V období letních prázdnin jsou atraktivní zejména akce pro rodiny s dětmi nebo akce pro mládež, které rozšíří nabídku aktivit cestovního ruchu v daném regionu.

• Pro snazší rozhodování o výběru akce organizované turistiky nebo turistické trasy je přínosné rozdělit je podle stanovených kritérií do několika kategorií. Možnými kritérii jsou programová náplň akce, náročnost tras nebo atraktivita tras měřená například počtem panoramatických výhledů, kulturních a historických památek nebo zajímavých míst během trasy.

• Při hledání nových prvků, které by zvýšily atraktivitu organizované turistiky, doporučujeme provést srovnání organizované turistiky s konkurenčními produkty cestovního ruchu, například s ekoturistikou nebo lázeňstvím, a to zejména v oblasti marketingu a doplňkových služeb. Příkladem zlepšení v této oblasti může být nabídka relaxačních služeb v cílovém místě akcí organizované turistiky.

• V oblasti nabídky ubytovacích a stravovacích služeb doporučujeme motivovat poskytovatele těchto služeb k přizpůsobení nabídky specifickým požadavkům a přáním pěších turistů. Jedním z motivačních prvků je bezesporu interní certifikace služeb Klubem českých turistů na základě předem stanovených kritérií. Vzorem může být certifikace uplatňovaná v Rakousku nebo Německu.

• Má-li se organizovaná turistika v budoucnu profilovat jako úspěšný produkt cestovního ruchu, je nezbytné, aby její představitelé byli proškoleni v této oblasti. Z tohoto důvodu je vhodné, aby se představitelé organizované turistiky účastnili seminářů a konferencí zaměřených na cestovní ruch. Cílem je jak získávání nových informací formou pasivní účasti, tak prezentace potenciálu organizované turistiky formou aktivních vystoupení.

• V oblasti managementu organizované turistiky doporučujeme vyčlenit samostatný subjekt, který zajistí komerční záležitosti organizované turistiky. Jedná se zejména o oblast propagace a prodeje produktů spojených s organizovanou turistikou, a to na národní i mezinárodní úrovni. V souvislosti s prosazováním organizované turistiky na zahraničních trzích cestovního ruchu sehraje tento subjekt také úlohu kontaktního informačního centra pro zahraniční účastníky akcí organizované turistiky, přičemž bude schopen zajistit také veškeré služby cestovního ruchu.

• Pro zkvalitnění služeb organizované turistiky a pěší turistiky obecně je přínosné zajistit dostatek vyškolených průvodců s patřičnou jazykovou výbavou, kteří znají místní prostředí a zvyklosti v regionech a dokáží zájemcům zprostředkovat jejich poznání.

• Základem úspěšného rozvoje organizované turistiky je zintenzivnění spolupráce s regionálními představiteli. Je důležité informovat je o přínosech organizované turistiky a o jejím potenciálu pro rozvoj cestovního ruchu s cílem zařadit organizovanou turistiku do regionálních rozvojových plánů a koncepcí. Na regionální úrovni je třeba také jednat o možnostech spoluúčasti na budování turistické infrastruktury, zejména hygienických zařízení, odpočinkových míst, koutů pro děti apod.

• K zajištění informovanosti o nabídce organizované turistiky a pěší turistiky obecně je žádoucí spolupráce s regionálními informačními centry, zejména v oblasti distribuce informačních a propagačních materiálů zaměřených na organizovanou turistiku a dále v oblasti proškolení pracovníků informačních center tak, aby byli schopni podávat kvalifikované informace. Prospěšné je také iniciovat zařazení významných turistických akcí a doporučených tras do propagačních materiálů regionů, aby tvořily nedílnou součást nabídky cestovního ruchu.

• Pro zlepšení postavení organizované turistiky na českém i mezinárodním trhu cestovního ruchu je nutné zintenzívnit spolupráci s orgány zodpovědnými za rozvoj cestovního ruchu v České republice, v prvé řadě s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism, případně s Ministerstvem pro místní rozvoj. Prvořadou pozornost je třeba věnovat přípravě vícejazyčných informačních a propagačních materiálů zaměřených na organizovanou turistiku, respektive na pěší turistiku v České republice obecně, které budou prezentovány na veletrzích cestovního ruchu v rámci nabídky produktů cestovního ruchu v České republice. Je třeba také zajistit podporu orgánů zodpovědných za rozvoj cestovního ruchu pro marketingové projekty organizované turistiky jako je například Obrazový atlas turistických cílů v České republice s kartou EUROBEDS zajišťující držitelům slevy a zvýhodnění při čerpání služeb cestovního ruchu (podrobněji viz kapitola 2.4.3.).

• Nezbytným předpokladem rozvoje organizované turistiky a jejího prosazení na trhu cestovního ruchu je příprava a naplnění marketingové strategie a z ní vycházejícího marketingového plánu. Je nutné zaměřit se jak na vnitřní marketing, který obnáší propagaci významu organizované turistiky směrem k orgánům státní správy, regionům a poskytovatelům služeb cestovního ruchu, tak na vnější marketing, který je zaměřen na zvýšení zájmu veřejnosti o organizovanou turistiku. Účinným nástrojem vnějšího marketingu je kvalitně zpracovaný marketingový plán rozvoje organizované turistiky, který se zaměří zejména na propagaci a zlepšení image organizované turistiky, vytvoření nových a posílení stávajících distribučních kanálů a rozšíření strategického partnerství na národní i mezinárodní úrovni. Součástí marketingových aktivit musí být také kontinuální marketingové vyhodnocování, které umožní pružně reagovat na tržní změny.