• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Európska zamestnanecká rada

In document Subjekty pracovnoprávnych vzťahov (Stránka 57-61)

3.3 Právne postavenie odborových orgánov a organizácií

3.3.1 Európska zamestnanecká rada

V súvislosti so vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie prechádzal aj slovenský právny poriadok, vrátane Zákonníka práce, procesom harmonizácie s právom Európskej únie. Účasť zamestnancov na rozhodovaní v nadnárodných spoločnostiach upravovala smernica Rady 94/45/ES z 22. septembra 1994 o vytvorení európskej zamestnaneckej rady alebo procedúry v podnikoch a skupinách podnikov pôsobiacich v rámci Spoločenstva za účelom informovania a konzultovania so zamestnancami (OJ č. L 254/1994). Bola to prvá smernica prijatá na základe Dohody o sociálnej politike, ktorá je súčasťou Zmluvy o Európskej únii.

Účelom smernice Rady 94/45/ES je posilniť právo zamestnancov na informácie a konzultácie v podnikoch a skupinách podnikov pôsobiacich v rámci Európskej únie. Za tým účelom majú sa v týchto podnikoch, ak sa o to poţiada spôsobom ustanoveným v čl. 5 ods. 1 smernice, vytvárať alternatívne buď európske zamestnanecké rady, alebo určité procedúry, resp. postupy. Ich úlohou je informovať zamestnancov a konzultovať s nimi za podmienok a spôsobom ustanoveným touto smernicou. Smernica bola premietnutá do nového Zákonníka práce s tým, ţe účinnosť príslušných ustanovení nastane dňom vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie (pozri § 241 aţ 250 Zákonníka práce) (Schronk, 1995, s. 71).

Cieľom tejto Smernice, ako aj príslušných ustanovení Zákonníka práce je prehĺbenie práva na informácie, vypočutie zamestnancov a poskytnutie určitého priestoru na ich vyjadrenie sa v rámci podnikov a skupín podnikov pôsobiacich na území viacerých členských štátov Európskej únie. Účelom Smernice je teda zaručiť zamestnancom právo nielen na informácie týkajúce sa ich konkrétneho zamestnávateľa, ale celej podnikateľskej skupiny pôsobiacej na území viacerých členských štátov – právo na nadnárodné informácie.

Po prerokovaní s európskymi sociálnymi partnermi a vykonaní hodnotenia vplyvu predloţila Komisia v roku 2008 návrh na prepracovanie smernice. Táto nová smernica bola

57

prijatá v roku 2009 Európskym parlamentom a Radou s určitými zmenami, ktoré navrhli prevaţne európski sociálni partneri.

Prepracovaná smernica 2009/38/ES, stavajúc na výsledkoch súčasného právneho rámca, sa zameriava predovšetkým na zabezpečenie efektívnosti nadnárodných práv zamestnancov na informácie a porady, podporu pre vytvorenie EZR a zaistenie právnej istoty ich zriadenia a prevádzky.

V § 241 ods. 1 Zákonníka práce sa v súlade s poţiadavkami smernice 2009/38/ES spresnila terminológia Zákonníka práce. Právo zamestnancov zamestnávateľa pôsobiaceho na území členských štátov Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru a skupiny zamestnávateľov pôsobiacich na území členských štátov na nadnárodné informácie a na prerokovanie sa uskutočňuje prostredníctvom európskej zamestnaneckej rady alebo prostredníctvom iného postupu informovania zamestnancov a prerokovania s nimi( http://ec.europa.eu/, 28. 2. 2013).

V ustanovení § 241a Zákonníka práce, ktoré bolo doplnené do Zákonníka práce zákonom č. 48/2011 Z. z. s účinnosťou 6. 6. 2011, sa ustanovil legislatívny rámec, spočívajúci v spresnení pojmov, týkajúcich sa uplatňovania práva na nadnárodné informácie a na prerokovanie je definované.

Na účely uplatňovania práva na nadnárodné informácie a na prerokovanie

a) zamestnávateľ pôsobiaci na území členských štátov je zamestnávateľ, ktorý zamestnáva najmenej 1 000 zamestnancov v členských štátoch a aspoň 150 zamestnancov v kaţdom z najmenej dvoch členských štátov,

b) skupina zamestnávateľov je riadiaci zamestnávateľ a ním ovládaní zamestnávatelia,

c) skupina zamestnávateľov pôsobiacich na území členských štátov je skupina zamestnávateľov, ktorá spolu zamestnáva najmenej 1 000 zamestnancov v členských štátoch, z ktorých najmenej dvaja zamestnávatelia skupiny zamestnávateľov pôsobia v dvoch rôznych členských štátoch a z ktorých najmenej jeden zamestnávateľ skupiny zamestnávateľov zamestnáva najmenej 150 zamestnancov v jednom členskom štáte a najmenej jeden ďalší zamestnávateľ skupiny zamestnávateľov zamestnáva najmenej 150 zamestnancov v inom členskom štáte.

58

V § 242 Zákonníka práce zákonodarca vymedzil osobnú spôsobilosť pri poskytovaní nadnárodných informácií. Ustanovuje sa ním., ktorí zamestnávatelia sú povinní poskytovať nadnárodné informácie svojim zamestnancom.

Povinnosť poskytovať nadnárodné informácie a prerokovať podľa tohto zákona sa vzťahuje na

a) zamestnávateľa pôsobiaceho na území členských štátov a zamestnávateľa skupiny zamestnávateľov pôsobiacich na území členských štátov, ktorý má sídlo v Slovenskej republike,

b) organizačnú zloţku zamestnávateľa pôsobiaceho na území členských štátov alebo zamestnávateľa skupiny zamestnávateľov pôsobiacich na území členských štátov, ktorá má sídlo v Slovenskej republike,

c) ústredné vedenie zamestnávateľa pôsobiaceho na území členských štátov alebo zamestnávateľa skupiny zamestnávateľov pôsobiacich na území členských štátov.

Zákonník práce ustanovuje v § 244 zriaďovanie takzvaného osobitného vyjednávacieho orgánu, ktorý má za zamestnancov vyjednávať o zriadení európskej zamestnaneckej rady alebo o postupe informovania zamestnancov a prerokovania s nimi.

Ústredné vedenie je povinné začať konanie o zriadení európskej zamestnaneckej rady alebo iného postupu pre vypočutie a oboznámenie zamestnancov z vlastného podnetu alebo na písomnú ţiadosť aspoň 100 zamestnancov, resp. ich zástupcov najmenej u dvoch zamestnávateľov. Pri voľbe alebo vymenovaní členov osobitného vyjednávajúceho orgánu je potrebné zabezpečiť: najprv zastúpenie členov pre kaţdý členský štát, v ktorom sa nachádza jeden alebo viac závodov v rámci celého, v EÚ činného podniku, počet ďalších členov v relácii k počtu zamestnancov zamestnaných v riadiacom podniku alebo v závislých podnikoch podľa právnych predpisov toho členského štátu, na území ktorého je sídlo ústredného vedenia.

Podľa § 245 Zákonníka práce je právna moţnosť dohodnutia dvoch druhov dohôd medzi ústredným vedením a osobitným vyjednávacím orgánom.

Dohoda o zriadení európskej zamestnaneckej rady medzi ústredným vedením a osobitným vyjednávacím orgánom sa musí uzatvoriť písomne a musí obsahovať najmä:

a) určenie všetkých zamestnávateľov a organizačných zloţiek zamestnávateľa, na ktorých sa vzťahuje,

59

b) zloţenie európskej zamestnaneckej rady, počet jej členov, dĺţku funkčného obdobia a rozdelenie miest, ktoré, ak je to moţné, zohľadňuje potrebu vyváţeného zastúpenia zamestnancov podľa ich činností, kategórií a pohlavia,

c) úlohy, práva a povinnosti európskej zamestnaneckej rady, postup informovania európskej zamestnaneckej rady a postup prerokovania s ňou, d) spôsob prepojenia medzi informovaním a prerokovaním na nadnárodnej

úrovni a informovaním a prerokovaním so zástupcami zamestnancov na národnej úrovni,

e) miesto konania, počet a trvanie zasadnutí európskej zamestnaneckej rady, f) zloţenie, spôsob vymenovania, úlohy a rokovací poriadok uţšieho výboru,

ak je to potrebné,

g) finančné a materiálne zdroje, ktoré sa majú prideliť európskej zamestnaneckej rade,

h) deň nadobudnutia účinnosti dohody a dobu, na ktorú sa uzatvorila. (§ 245 Zákonníka práce).

V § 248 Zákonník práce ustanovuje informovanie európskej zamestnaneckej rady.

Ústredné vedenie informuje európsku zamestnaneckú radu najmä o organizačnej štruktúre, ekonomickej a finančnej situácii zamestnávateľa pôsobiaceho na území členských štátov a skupiny zamestnávateľov pôsobiacich na území členských štátov a o predpokladanom vývoji ich činnosti, výroby a odbytu a povinnosťou ústredného vedenia je aj informovať európsku zamestnaneckú radu (ďalej „EZR“) a prerokovať s ňou najmä:

1) stav a predpokladaný vývoj zamestnanosti,

2) stav investícií, podstatné zmeny organizácie, zavádzanie nových pracovných metód alebo výrobných procesov,

3) prevody zamestnávateľa alebo jeho časti, zlúčenie, splynutie, rozdelenie, zmenu právnej formy zamestnávateľa, obmedzovanie činnosti, zrušenie alebo zánik zamestnávateľa alebo jeho významných častí, presuny výroby,

4) hromadné prepúšťanie.

Základným poslaním EZR má byť zabezpečenie práv zamestnancov nadnárodných spoločností na získaní objektívnych informácií o situácii na rôznych úrovniach nadnárodných koncernov. Práve rozhodnutia vrcholového manaţmentu na nadnárodnej

60

úrovni v značnej miere ovplyvňujú neskôr kaţdodenné práva a povinnosti zamestnancov v jednotlivých členských štátoch.

In document Subjekty pracovnoprávnych vzťahov (Stránka 57-61)